Правилното хранене играе важна роля за поддържането на здрав гръбначен стълб. Консумирането на храни с високо съдържание на калций и такива, съдържащи основни хранителни вещества и витамини, може да предотврати заболявания като остеоартрит и остеопороза. Днес ще ви запознаем със седем важни храни за здравето на гръбначния стълб.

 

Анатомия на гръбначния стълб

Човешкият скелет и съединителна тъкан започват да се оформят още в утробата. Гръбначният стълб е съставен от 33 прешлена, разделени от дискове, които са съставени от хрущял и гелообразна субстанция, която осигурява омекотяване и поема въздействието на движенията на тялото. Всички те са свързани заедно със съединителна тъкан, връзки, нерви и сухожилия.

С напредването на възрастта прешлените започват да дегенерират. Костни шипове или остеофити се образуват върху прешлените и могат да причинят болка или дискомфорт. Всичко това може да доведе до остеопороза и дегенеративно заболяване на дисковете.

Прешлени поддържат целостта и здравето на гърба и шията. Те са съставени от минерали като калций, фосфор, магнезий и бор – както и вода, и колаген. Поддържането и възстановяването на тези кости изисква правилната комбинация от хранителни вещества. Ето защо трябва да консумираме правилните храни за здравето на гръбначния стълб.

vitbcompl 400
vitbcompl 600

 

7 храни за здравето на гръбначния стълб

Ако често страдате от болки в гърба или проблеми с гръбначния стълб, добавянето на тези няколко храни в менюто може да помогне за намаляване на дискомфорта. Редовните упражненията, заедно със здравословна диета могат да направят чудеса за здравето на гръбначния стълб. Ето откъде да започнете.

 

  1. Зелени листни зеленчуци

Зелените листни зеленчуци като спанак са пълни с основни хранителни вещества, които помагат в борбата с проблемите на гръбначния стълб. Зеленчуците с интензивни естествени пигменти са най-добри за подобряване на цялостното здраве. Те са богати на антиоксиданти, които повишават имунитета.

Тези зеленчуци са отличен източник на магнезий, който е от съществено значение за регулирането на функцията на нервите и мускулите. Високото съдържание на витамин В9 (фолиева киселина) пък помага за насърчаване на костното и неврологичното здраве. Фолатът също така участва в за развитието на гръбначния и главния мозък.

Други основни витамини, намиращи се в зелените листни зеленчуци, включват витамини А, С, Е и К. Те осигуряват антиоксиданти, които помагат да се преборят щетите, които причиняват свободните радикали в тялото, включително в гръбначния стълб.

 

  1. Храни за здравето на гръбначния стълб: Млечни продукти

 

Храни за здравето на гръбначния стълб. Немска супа с праз и кайма.

 

Млечните продукти като прясно и кисело мляко, сирене и извара са отлични източници на калций. Това е най-добрата храна за здрави кости и стави. Витамин D, който също е с високо съдържание в тези храни, и калцият играят съществена роля в поддържането и изграждането им.

Калцият също така играе съществена роля в сигнализирането между клетките в нервната система и регулирането на мускулната контракция. Липсата на този минерал в диетата може да причини спазми и болка.

Тези продукти имат и голямо количество витамин В12, който помага за производството на миелин – мастно вещество, което защитава нервните клетки. И все пак не яжте твърде много млечни продукти, тъй като това може да повиши нивото на мазнините или холестерола в тялото ви.

 

  1. Мазна риба

Една от най-добрите храни за здравето на гръбначния стълб е мазната риба. Видове като скумрия и сьомга са отлични източници на омега-3 мастни киселини. Те предпазват нервите от нараняване и спомагат за насърчаване на регенерацията им.

Мазната риба също съдържа селен и е един от малкото хранителни източници на витамин D, като и двете хранителни вещества помагат за защита на здравето на костите. Рибата също е чудесен източник на протеини и е от съществено значение за поддържане на мускулната маса и насърчаване на заздравяването.

Хората с увреждане на гръбначния стълб развиват по-голям риск от остеопороза поради невъзможността да понасят наднормено тегло.

Следователно, диета, която помага за поддържане на костната плътност, е от съществено значение за рехабилитацията на нарушения на гръбначния мозък.

 

  1. Храни за здравето на гръбначния стълб: Бери плодове

Плодове като боровинки, ягоди и малини са отлични източници на антиоксиданти и хранителни вещества, които помагат за здравето на гръбнака. Това е най-добрата храна за проблеми с гръбначния мозък. Антиоксидантите помагат за премахването на токсините от тялото, като същевременно предотвратяват увреждане на централната нервна система.

Междувременно тези плодове съдържат 85% вода, която пречиства кръвта и подобрява кръвообращението. Те също така имат в състава си ресвератрол, който помага за намаляване на стреса и защита на гръбначния мозък след нараняване.

Бери плодовете дават и допълнителни ползи за сърдечно-съдовата система, контролиране на диабета, подобряване здравето на очите и пикочните пътища. Изобщо имат всички предпоставки да ги включите в менюто си.

 

  1. Ядки

 

Храни за здравето на гръбначния стълб. Домашна кето гранола.

 

Ядките с високо съдържание на алфа-линолова киселина (ALA), магнезий и витамин Е помагат за поддържане на възпалението под контрол. Една порция ядки на ден може да увеличи противовъзпалителните протеини, като същевременно намали молекулите, причиняващи възпаление. Всичко това може да е от полза и за проблемите с гръбначния стълб.

Орехите са с високо съдържание на ALA и по-нисък С-реактивен протеин, който е маркер за възпаление. Фъстъците, от всички противовъзпалителни храни, са най-евтините и лесно достъпни. Всички ядки също помагат да сте сити за по-дълго време, което може да помогне за намаляване на теглото и за укрепване на гръбначния стълб.

От всички ядки обаче с най-голям потенциал са бадемите. Те не само са богати на магнезий, калций, витамин Е и фосфор, но и на омега-3 мастните киселини и антиоксиданти. Всички те се борят с възпалението и насърчават здравето на костите, съответно имат своето важно място сред списъка с храни за здравето на гръбначния стълб.

 

  1. Храни за здравето на гръбначния стълб: Джинджифил

Джинджифилът има изключително присъствие в природната медицина. Може да облекчи болките в гърба, причинени от възпаление, поради химичните свойства на корена. Можете също да приемате джинджифил за болки в гърба вследствие скованост на ставите и артрит.

Според проучванията 250 мг джинджифил са също толкова ефективни, колкото противовъзпалителните лекарства и ибупрофен за облекчаване на болката. Шогаолите и гингеролът в джинджифила имат най-мощните противовъзпалителни свойства.

Освен че е една от най-добрите противовъзпалителни храни, джинджифилът е и антиоксидант. Проучванията също свързват джинджифила с подобряване на мозъчната функция, тъй като намалява хроничното възпаление, което ускорява свързаната с възрастта дегенерация.

 

  1. Кафе

Добра новина! Освен противовъзпалителни храни за здравето на гръбначния стълб, има и противовъзпалителни напитки. Така че няма как да не включим любимото на почти всички кафе.

Кофеинът, полифенолите и други противовъзпалителни компоненти в кафето могат да помогнат за намаляване на болките в гърба.

Проучванията показват, че хората, които редовно пият кафе, имат по-ниски маркери за възпаление, отколкото тези, които не пият. Освен това хората, които са пили кафе, но са спрели, имат 6% увеличение на нивата на възпаление.

Кафето е богато на антиоксиданти и може да намали риска и от други състояния като диабет тип 2, сърдечни заболявания и някои видове рак. Въпреки че изследванията не са тествали кафе без кофеин, се смята, че то може да има подобни ефекти.

 

Поддържането на целостта на гръбначния стълб изисква разбиране кои вещества подхранват и защитават различните му части. Включването на гореспоменатите храни за здравето на гръбначния стълб ще отговори на всичките му нужди.