Какво е колагенът и защо е важно да си го набавяме

Обновена: 12.03.2024|
Видове колаген. Какво представлява колагенът и за какво е полезен - лъжичка пълна с колаген на прах.

Всички искаме красива кожа, която да не губи добрия си вид с годините, както и здрави стави, а това са част от отговорите на въпроса какво е колагенът. Защото е важно да се грижим всяко вещество в тялото ни да бъде на добро ниво.

Днес ви обръщаме повече внимание на това какво е колагенът и важността му за организма ни през различните етапи от нашия живот. Всичко това и още много полезна информация може да прочетете на страницата ни Колаген – всичко за състава и ползите му.

 

Какво е колагенът?

От биологична гледна точка, колагенът е основният белтък, който откриваме в съединителната тъкан при животните. В най-големи количества той е при бозайниците и разбира се – хората. В количествено съотношение той е около 1/4 от белтъците в тялото ни.

 

stevio 400
husk 600
stevio 400
husk 600

Колагенът има няколко характеристики, по които се различава от другите белтъци. Той е твърд, неразтворим и влакнест. Именно последното му позволява да бъде еластичен и така да ни помага за движението през годините.

Когато се запитаме какво е колагенът, е важно е да знаем, че има различни видове колаген, които изпълняват различни функции. Към момента на науката са известни 28 вида колаген. Най-често срещаните и важни за здравето са колаген от тип I, II и III. Именно на тях се пада ролята да поддържат нашите кожа, стави, очи и дори чревна флора.

 

Изненадващо или пък не, откриваме колагена в доста популярни и любими храни – дори и в такива, които често попадат в хранителни режими. Естествени източници за набавяне на колаген, са:

 • Говеждото месо
 • Рибата
 • Пилешкото месо
 • Всички плодове и зеленчуци с витамин C също косвено спомагат синтеза на колаген в тялото. Затова и се смята, че консумацията им води освен до по-здрава имунна система, и до повече колаген в организма.

За съжаление обаче, с годините синтеза на колаген в тялото естествено намалява. Тогава се налага да си го набавяме под формата на козметични и лекарствени продукти или хранителни добавки.

 

Къде се намира колагенът в тялото?

 

Какво е колагенът? Колаген за здрави стави - жена, която придържа коляното си.

 

Краткият отговор на този въпрос е: във всички най-важни части на тялото, които използваме всеки ден – дори без да се замисляме за това.

Най-често, когато говорим за това какво е колагенът, го асоциираме с хрущялите, сухожилията и ставните връзки. Това са тези части от тялото ни, които имат огромно значение за движението ни. Почти наравно с мускулите, те трябва да бъдат обгрижвани и подхранвани, за да могат да ни служат ефективно и безболезнено.

Както вече споменахме обаче, колагенът се синтезира в тялото, но има и външни източници. Разпознаваме, че имаме повече нужда от него или синтеза му е нарушен, когато започнем да изпитваме болки в ставите при движение или забележим отоци в областите, в които се намират.

Освен за тях обаче, колагенът е важен за зъбите и костите. Тези така твърди и устойчиви части от телата ни не могат да бъдат в толкова добро здраве, ако не си набавяме нужните количества колаген.

Това е така, защото благодарение на веществото, зъбите се придържат по-добре към венеца. Затова и ако имате случаи на неустойчивост на зъбите в устната кухина, може би е добре да се консултирате със специалист и да повишите приема на колаген.

Не бива да забравяме, че при костите пък, колагенът е важен за количеството минерали, а оттам – и за здравината на скелета.

И още за това какво е колагенът: със своите свойства за еластичност укрепва и кръвоносните съдове. Така се радваме и на по-здрава сърдечно-съдова система, която пренася плазма и кислород до всяка част от тялото ни.

На последно място, но не и по важност, го откриваме в очите. Там белтъкът има голямо значение за здравето на роговицата и доброто ни зрение през годините.

 

Колагенът и кожата

Впечатлиха ли ви дотук отговорите на това какво е колагенът? Има и още. Следващата стъпка е да споменем, че той има есенциално значение и за вида на кожата ни. В действителност, този белтък е една от причините тя да изглежда по-млада и гладка или пък напротив – суха и сбръчкана.

В този смисъл не е трудно да забележите дефицита на колаген в тялото по себе си – признаците биха били пред очите ви.

Ако забелязвате увисване на кожата, повече бръчки и намалена еластичност, то почти със сигурност синтеза на колаген в тялото ви е намалял или пък има нужда от по-големи количества от него заради различни фактори.

С годините проучвания и специалисти са доказали ефективността и действието на белтъка върху кожата. Затова и някои стигат до там да го наричат „тайната за сияйна и красива кожа“.

 

Какво е колагенът и функциите му в тялото

Вече откроихме редица от тях, а в тази част от разказа ни ще се фокусираме върху по-малко известните функции, на които колагенът влияе. Сред тях са:

 • Подобряването на съня – достатъчното количество колаген в тялото се равнява и на качествен и спокоен сън заради една от аминокиселините в съдържанието му: глицинът.
 • Влияние върху теглото – колагенът помага и на метаболизма ни и повишава нивата ни на енергия. Така можем да я вложим в ефективни мерки са справяне с излишните сантиметри от талията.
 • Плюсове за чревната флора този така крехък баланс се регулира по-лесно благодарение на колагена. Той заздравява и укрепва чревните тъкани и така работи за по-бързото усвояване на хранителни вещества и изхвърлянето на излишните.
 • Още няколко ползи за визията ни: някои изследвания твърдят, че колагенът помага за намаляване на целулита и стриите по тялото.

И това са само част от предимствата му в зависимост от типа колаген и нуждите на вашето тяло.

 

Колагенът е известен с широка си употреба

 

Какво е колагенът.

 

Когато говорим за това какво е колагенът и употребата му, е важно да откроим няколко важни точки.

На първо място, разбира се, поставяме естественото производство на белтъка в тялото. Това се случва постоянно от развитието на зародиша чак до настъпване на средната възраст. До този момент, ако няма външни фактори за намаляването му, той е в достатъчни количества, за да поддържа всички процеси, на които влияе, на оптимално ниво.

Следващо по важност е естественото приемане на колаген – този, който си набавяме с хранителните вещества, с които храним тялото си всеки ден.

Благодарение на приема на продукти с витамин C, синтезираме повече колаген. От друга страна, различни видове месо, както и риба, също могат да ни помогнат в начинанието.

Разбира се, можем да изберем да си набавяме колаген и от козметични продукти. Откриваме го в:

 • Кремове и лосиони
 • Отделни продукти, специално създадени с високо съдържание за приложение върху кожата. Целта е бързо абсорбиране и разбира се – по-красив и еластичен епидермис.

В случай пък, че сте от хората, които предпочитат лесен и ефективен прием по график, колаген можете да намерите и като хранителни добавки. Най-често той е в разтворимо състояние, на прах и хидролизиран, което го прави по-лесен за усвояване от организма.

Тук е важно да обърнете внимание дали колагенът е наистина качествен и при нужда – да се консултирате със специалист дали е точно този тип, който е нужен за вас и целите ви.

 

Кои фактори вредят на синтеза на колаген в тялото

За финал сме избрали да ви разкажем какви са причините, поради които тялото ви може да не синтезира достатъчно колаген. Истината е, че за някои от тях причината сме самите ние, а други са извън нашия контрол.

Така например, ако пушите, то е важно да знаете, че това сериозно ще повлияе на количеството колаген, което тялото ви произвежда.

Дори да сте само пасивен пушач, то е много възможно да забележите негативното тютюнево влияние върху кожата си. Това е така, тъй като химикалите, които присъстват в много тютюни, увреждат колагена.

Много по-значим фактор обаче се оказва консумацията на големи количества захар. Дори и да сте в отлична форма външно, ако честичко похапвате сладко и консумирате газирани напитки и сокове, например, то е сигурно, че тялото ви по-трудно ще се справя със синтеза на колаген.

Причината тук се крие в това, че захарта увеличава скоростта, с която протеините попадат в кръвта и създават съединения, които убиват колагена. Особено, ако на тялото му липсват и витамини, които да помагат на синтеза на белтъка в организма.

Трети по ред, но не и по важност, фактор, се явява силната пряка слънчева светлина. Когато кожата ни не е защитена, ултравиолетовите лъчи безпрепятствено разграждат колагена – и то с високи темпове.

Затова и може би сте забелязали, че хората, които работят на открито, много често изглеждат по-възрастни, отколкото в действителност са.

Няколко от причините, които трудно или изобщо не можем да контролираме, се явяват и:

 • проблеми с храносмилателния тракт заради хронични заболявания;
 • хранителни режими с много големи рестрикции на храните, които ни лишават от витамини и минерали;
 • генетични проблеми и заболявания.

Ако сте си отговорили на въпроса какво е колагенът, то най-вероятно сте разбрали дали имате нужда от приема му по състоянието на организма си.

Колагенът е лесен за прием, особено ако е във формата на прах, тъй като, освен във вода, можете да го разбъркате и в любимата си напитка.

Колкото по-отрано знаем отговора на въпроса какво е колагенът, толкова по-дълго ще запазим кожата си млада и тялото си – подвижно. Прочетете повече за колагена, неговия състав и ползи.

Категории: Витамини и хранителни добавки, Здраве|Публикувана: 12.05.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 март 2024 в 09:37 | Публикувана: 12 май 2020 в 11:47 | Категория: Витамини и хранителни добавки, Здраве