Имате идея да направите домашни кето шоколадови яйца за Великден и то без захар, с които да зарадвате малките сладури, които щъкат из дома ви. Запретнете ръкави, вземете няколко формични за яйца и вижте колко е лесно да приготвите този десерт само с няколко лесни насоки от наша страна.

Ще споделим с вас и няколко забавни идеи за украсяване на великденските кето шоколадови яйца.

 

Рецепта за кето шоколадови яйца за Великден

Опитайте се да направите великденски кето шоколадови яйца у дома, следвайки нашата рецепта стъпка по стъпка. Създайте цветни или ги декорирайте по ваш вкус.

keto 02
keto 01
Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати за 1 порция
45 + 10 минути 1х14 см, 2х10 см или 4х8 см шоколадови яйца 3 г за 1 яйце с големина 8 см

 

Необходими продукти:

 • 200 г тъмен шоколад със стевия

За декорация:

 • 200 г бял шоколад (без захар, по желание)
 • 1 ч. л. лиофилизирани ягоди (по желание)

Начин на приготвяне:

 1. Почистете молда

Измийте формите за великденските шоколадови яйца с гореща сапунена вода и мека гъба, след което подсушете внимателно.

С помощта на напоено в спирт памуче полирайте вътрешността на поликарбонатната форма. Колкото по-добре е полирана и подсушена формата, толкова по-добър ще е финалният резултат.

 1. Разтопете шоколадаКето шоколадови яйца. Шоколад със стевия.

Разтопете на водна баня или във фондю белия кето шоколад (ако използвате) и отделно кето шоколада със стевия, за да направите щтрихите с четка върху молда.

 1. Намажате молда с четка

Оцветете половината от разтопения кето бял шоколад с малко лиофилизирани ягоди на прах и разбъркайте. Направете ивици с белия шоколад върху формичките. Оставете да изсъхне, преди да добавите следващата щтриха с друг цветен шоколад.

Трябва да изсъхне бързо, ако сте постигнали добро темпериране. Направете някои ивици два пъти, за да изпъкнат цветовете. Повторете процеса на разтапяне и темпериране с шоколада със стевия, ако искате да направите различни щрихи във формичката.

Съвет: Докато шоколадовите молдове изсъхват, пригответе кето лакомства, с които да напълните яйцето. Това прекрасно допълнение определено ще зарадва малките.

Важно: Тази стъпка не е задължителна. Вместо да правите щтрихи в молда, може да изсипите темпериран черен шоколад със стевия и да оставите да стегне, след което да го слепите с другата половина от яйцето.

 1. Напълнете формите

Изсипете темперирания шоколад със стевия във формите за великденски шоколадови яйца. След това наклонете формата, така че да се покрие от всички страни равномерно.

Подгответе тава, като я покриете с пергаментова хартия.

 1. Изсипете излишния шоколад

Изсипете излишния шоколад в купа и с помощта на метална шпатула премахнете останалия по ръбовете шоколад от формата, за да я почистите. Повторете с другата половина на яйцето.

Поставете формите с плоската страна надолу върху подготвената тава с пергаментова хартия. Поставете в хладилник и оставете да стегне за около 10 минути.

 1. Извадете шоколада от молда

Когато шоколадът стегне, леко огънете молда, за да го освободите. Не бързайте – ще видите как въздухът бавно навлиза между формата и лъскавия шоколад.

 1. Разтопете краищата и слепете великденските шоколадови яйца

Загрейте фурната до 180 градуса с вентилатор или на 160 градуса, ако е на газ. Поставете тава за печене във фурната, докато се затопли.

Сложете чисти ръкавици, за да предотвратите остатък на пръстови отпечатъци върху яйцето. Вземете едната половина на шоколадовото яйце и леко разтопете плоската повърхност върху сгорещената тава.

 1. Сглобете кето шоколадовото яйце за Великден

Повторете с другата половина, като я разтопите на сгорещената тава. Слепете двете половини на яйцето, като задържите разтопените краища за няколко минути, докато залепнат.

Премахнете излишния шоколад, след което оставете яйцето да стегне в хладилник за няколко минути.

Вашето домашно кето шоколадово яйце за Великден е готово за подаряване или декориране. Съхранявайте го на хладно място, далеч от големи температурни разлики.

Съвет: Използвайте термометър, за да темперирате правилно шоколадите и да получите лъскаво покрито шоколадово яйце без петна.

 

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.

Кето фантазии 31.62лв.
Шоколад със Стевия4.80лв.

 

Как да темперираме правилно шоколад?

Темперирането е процес на нагряване и след това охлаждане на шоколада, за да се образуват специфичен вид кристали в какаовото масло. Ако просто разтопим и охладим закупения от магазина шоколад, той бързо ще „разцъфти“ с точки и ивици какаово масло. Разтапя се бързо и при докосване.

Темперираният шоколад бързо втвърдява и става лъскав, не цъфти и не се свива при охлаждане, което го прави лесен за изваждане от формата.

Ето как правилно да темперирате шоколад:

1 начин: Темпериране с добавяне на шоколад

Разтопете ¾ от шоколада в топлоустойчива купа, докато стане копринен и гладък. Белият шоколад при разтапяне трябва да достигне работна температура 40-42 градуса, а тъмният 45-50 градуса. След това добавете останалата ¼ шоколад, нарязан на ситно.

Разбъркайте с шпатула, докато парчетата се разтопят и термометърът покаже 28-29 градуса за белия и 31-32 градуса за тъмния шоколад.

Този процес отнема известно време, затова имайте търпение и продължете да бъркате. Използвайте възможно най-скоро темперирания шоколад. Ако започне да се твърдява и да става гъст и студен, загрейте само за няколко секунди и разбъркайте добре.

2 начин: Темпериране върху мраморна повърхност

Шоколадови яйца. Темпериране на шоколад.

Друг начин за темпериране на шоколада е използването на мраморна повърхност. Разтопете целия тъмен шоколад наведнъж, докато достигне температура 45-50 градуса, след което го изсипете върху мраморна плоча.

Охладете шоколада, като с помощта на шпатула го разстилате върху мраморната повърхност, докато се охлади до температура 28-29 градуса. Изсипете го обратно в купата и затоплете до достигане на температура 31-32 градуса, след което го използвайте.

Температури за правилно темпериране на шоколад

Вид шоколад Температура на разтапяне Работна температура
Натурален/тъмен 45-50°C 31-32°C
Млечен 40-45°C 30-31°C
Бял 40-42°C 28-29°C

Идеи за декорация:

Използвайте охладен шоколад, за да изпробвате своите артистични умения. Сложете го в пош и персонализирайте яйцето с име или послание.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето шоколадови яйца за Великден. Козунак.

Великденските празници отново са тук с аромата на нашите кето козунаци. Опитахте ли да си ги приготвите вече?

 

Ако това предложение за шоколадови яйца за Великден ви е харесало, можете да разгледате още подобни такива в секцията „Кето рецепти в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!