Шоколадови яйца за Великден
Имате идея да направите домашни кето шоколадови яйца за Великден и то без захар, с които да зарадвате малките сладури, които щъкат из дома ви. Запретнете ръкави, вземете няколко формични за яйца и вижте колко е лесно да приготвите този десерт само с няколко лесни насоки от наша страна.
Ще споделим с вас и няколко забавни идеи за украсяване на великденските кето шоколадови яйца.
Рецепта за кето шоколадови яйца за Великден
Опитайте се да направите великденски кето шоколадови яйца у дома, следвайки нашата рецепта стъпка по стъпка. Създайте цветни или ги декорирайте по ваш вкус.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати за 1 порция |
---|---|---|
45 + 10 минути | 1х14 см, 2х10 см или 4х8 см шоколадови яйца | 3 г за 1 яйце с големина 8 см |
Необходими продукти:
- 200 г тъмен шоколад със стевия
За декорация:
- 200 г бял шоколад (без захар, по желание)
- 1 ч. л. лиофилизирани ягоди (по желание)
Начин на приготвяне
-
Почистете молда
Измийте формите за великденските шоколадови яйца с гореща сапунена вода и мека гъба, след което подсушете внимателно.
С помощта на напоено в спирт памуче полирайте вътрешността на поликарбонатната форма. Колкото по-добре е полирана и подсушена формата, толкова по-добър ще е финалният резултат.
-
Разтопете шоколада
Разтопете на водна баня или във фондю белия кето шоколад (ако използвате) и отделно кето шоколада със стевия, за да направите щтрихите с четка върху молда.
-
Намажате молда с четка
Оцветете половината от разтопения кето бял шоколад с малко лиофилизирани ягоди на прах и разбъркайте. Направете ивици с белия шоколад върху формичките. Оставете да изсъхне, преди да добавите следващата щтриха с друг цветен шоколад.
Трябва да изсъхне бързо, ако сте постигнали добро темпериране. Направете някои ивици два пъти, за да изпъкнат цветовете. Повторете процеса на разтапяне и темпериране с шоколада със стевия, ако искате да направите различни щрихи във формичката.
Съвет: Докато шоколадовите молдове изсъхват, пригответе кето лакомства, с които да напълните яйцето. Това прекрасно допълнение определено ще зарадва малките.
Важно: Тази стъпка не е задължителна. Вместо да правите щтрихи в молда, може да изсипите темпериран черен шоколад със стевия и да оставите да стегне, след което да го слепите с другата половина от яйцето.
-
Напълнете формите
Изсипете темперирания шоколад със стевия във формите за великденски шоколадови яйца. След това наклонете формата, така че да се покрие от всички страни равномерно.
Подгответе тава, като я покриете с пергаментова хартия.
-
Изсипете излишния шоколад
Изсипете излишния шоколад в купа и с помощта на метална шпатула премахнете останалия по ръбовете шоколад от формата, за да я почистите. Повторете с другата половина на яйцето.
Поставете формите с плоската страна надолу върху подготвената тава с пергаментова хартия. Поставете в хладилник и оставете да стегне за около 10 минути.
-
Извадете шоколада от молда
Когато шоколадът стегне, леко огънете молда, за да го освободите. Не бързайте – ще видите как въздухът бавно навлиза между формата и лъскавия шоколад.
-
Разтопете краищата и слепете великденските шоколадови яйца
Загрейте фурната до 180 градуса с вентилатор или на 160 градуса, ако е на газ. Поставете тава за печене във фурната, докато се затопли.
Сложете чисти ръкавици, за да предотвратите остатък на пръстови отпечатъци върху яйцето. Вземете едната половина на шоколадовото яйце и леко разтопете плоската повърхност върху сгорещената тава.
-
Сглобете кето шоколадовото яйце за Великден
Повторете с другата половина, като я разтопите на сгорещената тава. Слепете двете половини на яйцето, като задържите разтопените краища за няколко минути, докато залепнат.
Премахнете излишния шоколад, след което оставете яйцето да стегне в хладилник за няколко минути.
Вашето домашно кето шоколадово яйце за Великден е готово за подаряване или декориране. Съхранявайте го на хладно място, далеч от големи температурни разлики.
Съвет: Използвайте термометър, за да темперирате правилно шоколадите и да получите лъскаво покрито шоколадово яйце без петна.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.
Как да темперираме правилно шоколад?
Темперирането е процес на нагряване и след това охлаждане на шоколада, за да се образуват специфичен вид кристали в какаовото масло. Ако просто разтопим и охладим закупения от магазина шоколад, той бързо ще „разцъфти“ с точки и ивици какаово масло. Разтапя се бързо и при докосване.
Темперираният шоколад бързо втвърдява и става лъскав, не цъфти и не се свива при охлаждане, което го прави лесен за изваждане от формата.
Ето как правилно да темперирате шоколад:
1 начин: Темпериране с добавяне на шоколад
Разтопете ¾ от шоколада в топлоустойчива купа, докато стане копринен и гладък. Белият шоколад при разтапяне трябва да достигне работна температура 40-42 градуса, а тъмният 45-50 градуса. След това добавете останалата ¼ шоколад, нарязан на ситно.
Разбъркайте с шпатула, докато парчетата се разтопят и термометърът покаже 28-29 градуса за белия и 31-32 градуса за тъмния шоколад.
Този процес отнема известно време, затова имайте търпение и продължете да бъркате. Използвайте възможно най-скоро темперирания шоколад. Ако започне да се твърдява и да става гъст и студен, загрейте само за няколко секунди и разбъркайте добре.
2 начин: Темпериране върху мраморна повърхност
Друг начин за темпериране на шоколада е използването на мраморна повърхност. Разтопете целия тъмен шоколад наведнъж, докато достигне температура 45-50 градуса, след което го изсипете върху мраморна плоча.
Охладете шоколада, като с помощта на шпатула го разстилате върху мраморната повърхност, докато се охлади до температура 28-29 градуса. Изсипете го обратно в купата и затоплете до достигане на температура 31-32 градуса, след което го използвайте.
Температури за правилно темпериране на шоколад
Вид шоколад | Температура на разтапяне | Работна температура |
---|---|---|
Натурален/тъмен | 45-50°C | 31-32°C |
Млечен | 40-45°C | 30-31°C |
Бял | 40-42°C | 28-29°C |
Идеи за декорация:
Използвайте охладен шоколад, за да изпробвате своите артистични умения. Сложете го в пош и персонализирайте яйцето с име или послание.
Още от здравословната ни кухня
Ако това предложение за шоколадови яйца за Великден ви е харесало, можете да разгледате още подобни такива в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Кето козунак – възможно ли е да бъде все така пухкав, здравословен и вкусен? Абсолютно сме убедени в […]
Великден е един от най-светлите християнски празници, на който цялото семейство се събира, за да хапне вкусно ухаещи […]
Споделяме с вас 5 рецепти за великденски кето предястия и гарнитури, за да не нарушите кето режима си, […]