Агнешки езичета с гъбено пюре и тъмен сос

Обновена: 29.03.2024|
Агнешки езичета с гъбено пюре и тъмен сос.

Агнешки езичета се използват в широко в кулинарията в комбинация с всевъзможни сосове и пюрета. Днес сме избрали да ви споделим нашата рецепта за агнешки езичета с гъбено пюре и типичния за меса – тъмен сос.

 

Рецепта за агнешки езичета с гъбено пюре и тъмен сос

Рецептата е вкусна и лесна за направа – времето за варене на езичетата не трябва да ни плаши, тъй като не се изисква много голямо усилие от наша страна.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
3 часа 2 4,8 г нетни въглехидрати и 1064 калории

Необходими продукти:

  • 600 г агнешки езичета
  • 200 г гъби печурки
  • 100 мл течна сметана
  • 10 г хуск
  • 100 г краве масло Гхи
  • Черен пипер на вкус
  • Сол на вкус
zink 400
keto banner site 01
zink 400
keto banner site 01

 

За соса:

  • 1 ч.ч. телешки бульон (240 мл)
  • 20 г хуск
  • 1 с.л. краве масло Гхи (около 14 г)
  • ½ ч.л. чесън на прах
  • ½ ч.л. лук на прах
  • Сол на вкус
  • Черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Първо измиваме и в обилно количество вода слагаме езичетата да се сварят, около 2 часа.
  2. След час и половина е време да започваме пюрето. Измиваме и нарязваме гъбите на едри парчета, след което ги оставяме да се сварят в тенджера.
  3. След това ги изваждаме, изцеждаме и пасираме. В тиган разтапяме маслото, добавяме първо хуска, после гъбите и течната сметана. Бъркаме до получаването на хомогенна смес и докато не се сгъсти (около 5 минути).
  4. Ако пюрето ни се стори прекалено гъсто, може да го разредим с малко вода. Ако консистенцията ни допада, добавяме подправките, разбъркваме и махаме от котлона.
  5. След пюрето е време за соса. Добавяме 20-30 г масло и хуска в голяма тенджера и бъркаме непрекъснато до образуването на еднородна смес – около 2 минути.
  6. След това изсипваме телешкия бульон бавно, на тънка струйка и бъркаме интензивно, за да предотвратим образуването на бучки.
  7. Когато сосът вече е гладък, към него добавяме подправките и го оставяме да ври на слаб огън до сгъстяване, след което го премахваме от котлона.
  8. След приключването на соса и пюрето, махаме агнешките езичета от котлона, вадим ги и обелваме.
  9. Слагаме 100 г масло в тигана и запържваме всички агнешки езичета, добавяйки сол и черен пипер в процеса.
  10. Сервираме, като поставим по 3 агнешки езичета във всяка порция (около 300 г), гъбено пюре и накрая финишираме с вкусния тъмен сос.

 

Ползи от агнешките езичета

 

Агнешки езичета - сурови.

 

Яденето на агнешки езичета може да бъде полезно кулинарно изживяване с няколко предимства. Тези крехки и ароматни месца са ценени в много кухни заради уникалния си вкус и хранителна стойност.

Агнешките езичета са богати на основни хранителни вещества, като протеини, витамини и минерали. Биват отличен източник на висококачествен протеин, който е жизненоважен за мускулния растеж, възстановяването и цялостната функция на тялото.

Освен това те са добър източник на витамини като B12, който е от решаващо значение за здравето на нервите, и минерали като желязо, което помага за транспортирането на кислород в кръвта.

Въпреки че стойностите могат да варират, според метода на готвене, хранителният състав на агнешките езичета за 100 грама е приблизително:

  • 173 калории
  • 24 г протеин
  • 8 г мазнини
  • 0 въглехидрати

Съдържат още натрий, желязо, цинк, фосфор, витамин В12, витамин В6 и ниацин (витамин В3).

Използването на всички части на животното е отговорен и екологичен подход към консумацията на храна.

Агнешките езичета също предлагат отличителен вкус, който е мек и леко дивечов. Те могат да се приготвят по различни начини, например печени на скара, пържени или задушени, което позволява гъвкавост в ястията. Тяхната нежна текстура и богат вкус ги правят деликатес в много култури.

Освен това приемането на месо от органи като агнешки езичета може да намали хранителните отпадъци.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето салата. Свински ребра. Кето салати.

 

Предлагаме ви да комбинирате агнешките езичета с една от тези чудесни кето салати, които може да видите от статията ни Нисковъглехидратна салата – 5 традиционни предложения.

Ако тези предложения за традиционни салати в кето стил и агнешките езичета с гъбено пюре и тъмен сос са ви харесали, можете да разгледате още здравословни рецепти в секцията „Кето рецепти в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Диляна Илиева
Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар