Агнешки езичета с гъбено пюре и тъмен сос
Агнешки езичета се използват в широко в кулинарията в комбинация с всевъзможни сосове и пюрета. Днес сме избрали да ви споделим нашата рецепта за агнешки езичета с гъбено пюре и типичния за меса – тъмен сос.
Рецепта за агнешки езичета с гъбено пюре и тъмен сос
Рецептата е вкусна и лесна за направа – времето за варене на езичетата не трябва да ни плаши, тъй като не се изисква много голямо усилие от наша страна.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
3 часа | 2 | 4,8 г нетни въглехидрати и 1064 калории |
Необходими продукти:
- 600 г агнешки езичета
- 200 г гъби печурки
- 100 мл течна сметана
- 10 г хуск
- 100 г краве масло Гхи
- Черен пипер на вкус
- Сол на вкус
За соса:
- 1 ч.ч. телешки бульон (240 мл)
- 20 г хуск
- 1 с.л. краве масло Гхи (около 14 г)
- ½ ч.л. чесън на прах
- ½ ч.л. лук на прах
- Сол на вкус
- Черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Първо измиваме и в обилно количество вода слагаме езичетата да се сварят, около 2 часа.
- След час и половина е време да започваме пюрето. Измиваме и нарязваме гъбите на едри парчета, след което ги оставяме да се сварят в тенджера.
- След това ги изваждаме, изцеждаме и пасираме. В тиган разтапяме маслото, добавяме първо хуска, после гъбите и течната сметана. Бъркаме до получаването на хомогенна смес и докато не се сгъсти (около 5 минути).
- Ако пюрето ни се стори прекалено гъсто, може да го разредим с малко вода. Ако консистенцията ни допада, добавяме подправките, разбъркваме и махаме от котлона.
- След пюрето е време за соса. Добавяме 20-30 г масло и хуска в голяма тенджера и бъркаме непрекъснато до образуването на еднородна смес – около 2 минути.
- След това изсипваме телешкия бульон бавно, на тънка струйка и бъркаме интензивно, за да предотвратим образуването на бучки.
- Когато сосът вече е гладък, към него добавяме подправките и го оставяме да ври на слаб огън до сгъстяване, след което го премахваме от котлона.
- След приключването на соса и пюрето, махаме агнешките езичета от котлона, вадим ги и обелваме.
- Слагаме 100 г масло в тигана и запържваме всички агнешки езичета, добавяйки сол и черен пипер в процеса.
- Сервираме, като поставим по 3 агнешки езичета във всяка порция (около 300 г), гъбено пюре и накрая финишираме с вкусния тъмен сос.
Ползи от агнешките езичета
Яденето на агнешки езичета може да бъде полезно кулинарно изживяване с няколко предимства. Тези крехки и ароматни месца са ценени в много кухни заради уникалния си вкус и хранителна стойност.
Агнешките езичета са богати на основни хранителни вещества, като протеини, витамини и минерали. Биват отличен източник на висококачествен протеин, който е жизненоважен за мускулния растеж, възстановяването и цялостната функция на тялото.
Освен това те са добър източник на витамини като B12, който е от решаващо значение за здравето на нервите, и минерали като желязо, което помага за транспортирането на кислород в кръвта.
Въпреки че стойностите могат да варират, според метода на готвене, хранителният състав на агнешките езичета за 100 грама е приблизително:
- 173 калории
- 24 г протеин
- 8 г мазнини
- 0 въглехидрати
Съдържат още натрий, желязо, цинк, фосфор, витамин В12, витамин В6 и ниацин (витамин В3).
Използването на всички части на животното е отговорен и екологичен подход към консумацията на храна.
Агнешките езичета също предлагат отличителен вкус, който е мек и леко дивечов. Те могат да се приготвят по различни начини, например печени на скара, пържени или задушени, което позволява гъвкавост в ястията. Тяхната нежна текстура и богат вкус ги правят деликатес в много култури.
Освен това приемането на месо от органи като агнешки езичета може да намали хранителните отпадъци.
Още от здравословната ни кухня
Предлагаме ви да комбинирате агнешките езичета с една от тези чудесни кето салати, които може да видите от статията ни Нисковъглехидратна салата – 5 традиционни предложения.
Ако тези предложения за традиционни салати в кето стил и агнешките езичета с гъбено пюре и тъмен сос са ви харесали, можете да разгледате още здравословни рецепти в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Спагети Конджак с агнешка кайма е една много бърза, вкусна, засищаща и нискокалорична рецепта.
Кето гръцка супа с агнешко „Магерица“ не се различава много от традиционната гръцка великденска супа. Всъщност, ако изключим
Тези дни основният протеин на трапезата е агнешкото месо, което често приготвяме под формата на агнешка супа, яхния,