Великден е един от най-светлите християнски празници, на който цялото семейство се събира, за да хапне вкусно ухаещи гозби, сладки курабии, козунаци и красиво боядисани яйца.

Най-често за приготвянето на така любимите ни великденски десерти се използват високовъглехидратни продукти. Затова днес решихме да направим кето вариант на великденските курабии, а малко по-надолу ви предлагаме няколко рецепти за кето козунаци.

1. Кето курабии с какао и шоколад

Дори когато спазваме кето режим на хранене, това не може да ни спре да си приготвим най-вкусните нисковъглехидратни кето курабии.

Време за приготвяне: 25 минути

Рецептата е за 5 кето курабии, всяка от които съдържа 6 г въглехидрати, 19 г мазнини, 7 г протеин и 209 калории.

Необходими продукти:

  • 120 г бадемово брашно
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • ¼ ч. л. сол
  • 45 г краве масло, охладено
  • 2 яйчни белтъка

 

По желание:

  • 1 ч. л. какао на прах
  • 1/2 шоколад със стевия

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 180 градуса и покрийте дъното на тавичка с хартия за печене.
  2. Изсипете в голяма купа бадемовото брашно, бакпулвера, какаото на прах и солта.
  3. Добавете кубчето студено краве масло и с помощта на вилица разбъркайте съставките, докато се смесят добре.
  4. Разбийте яйчните белтъци в отделна купа, след което ги изсипете към брашнената смес. Добавете нарязан на малки парченца шоколад със стевия, ако използвате. Разбъркайте всички съставки до гладко тесто.
  5. С помощта на лъжица или с ръце загребете достатъчно тесто, за да оформите малки топки. По желание може да използвате и различни формички, за да ги оформите, така че да са забавни за вашите деца.
  6. Подредете ги след това в тавичката за печене на разстояние една от друга. Притиснете леко с ръка, за да станат равни отгоре.
  7. Изпечете в предварително загрятата фурна за около 12-15 минути или до получаване на леко златист загар.

 

Абонирай се за ежедневни предложения с кето рецепти, като ни изпратиш съобщение „Меню“ в месинджър от нашата фейсбук страница.

 

2. Кето курабии със заквасена сметана

Крехки и пухкави, хрупкави кето курабии – истинска наслада за сетивата, особено поднесени с домашно кето сладко от малини.

Време за приготвяне: 30 минути

Рецептата е за 6 броя, но може да удвоите съставките, за да приготвите 12 или повече.

В порция от 2 курабии се съдържат 10 г въглехидрати, 23 г мазнини, 10 г протеин и 277 калории.

Необходими продукти:

  • 1 яйце
  • 60 г заквасена сметана
  • ¼ ч. л. сол
  • 100 г бадемово брашно
  • 2 ч. л. бакпулвер

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 180 градуса. Покрийте дъното на тавичка с хартия за печене.
  2. Разбийте яйцето в купа. Към него добавете заквасената сметана и солта.
  3. Изсипете към мокрите съставки бадемовото брашно и бакпулвера. Разбъркайте всички продукти с гумена шпатула до получаване на тесто.
  4. Тестото е лепкаво и по-трудно за оформяне с ръце. Затова с помощта на две лъжици оформете малки топки.
  5. Подредете курабиите в тавичката на разстояние една от друга.
  6. Изпечете в предварително загрятата фурна за около 15-18 минути или до получаване на приятен златист загар.
  7. Сервирайте курабиите топли.

 

3. Кето маслени курабии

Тези кето маслени курабии имат нисковъглехидратна маслена, ронлива и сладка основа. Поднесете с чаша топла напитка.

Време за приготвяне: 55 минути

Рецептата е за 16 броя курабии, всяка от които съдържа 2 г въглехидрати, 12 г мазнини, 3 г протеин и 126 калории.

Необходими продукти:

  • 230 г бадемово брашно
  • 65 г стевиола на прах
  • 1 щипка сол
  • 1 ч. л. ванилов екстракт
  • 120 г краве масло, меко
  • 1 яйце

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 150 градуса и покрийте дъното на тавичка с хартия за печене.
  2. Смесете в купа бадемовото брашно, стевиолата на прах, солта и екстракта от ванилия. Разбъркайте всички съставки.
  3. Добавете мекото краве масло и намачкайте с вилица, докато се смесят.
  4. Чукнете яйцето и изсипете към бадемовата смес, разбъркайте с шпатула.
  5. Оформете малки топки с помощта на супена лъжица или с ръце.
  6. Подредете ги в тавичката на разстояние една от друга и ги натиснете леко отгоре.
  7. Изпечете ги за 15-25 минути или докато получат лек златист загар.

Имайте предвид, че курабиите ще стегнат леко, докато се охладят. Може да ги използвате като основа за чийзкейк.

Няколко предложения за поднасяне на великденските курабии:

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето великденски курабии. Кето козунак.

Пригответе за великденската трапеза и домашни, нестандартни и вкусни козунаци с ниско съдържание на въглехидрати.

 

Ако тези рецепти за кето великденски курабии са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Весели празници, приятели и приятен апетит!