Таратор – традиционна българска студена супа

Обновена: 27.02.2024|
Гръцка супа Магерица. Таратор - студена млечна супа.

Много лека и освежаваща рецепта за таратор. Тази студена супа се приготвя само с няколко съставки, но пък е толкова вкусна и любима на поколения българи.

Поднасяме я на трапезата предимно през горещите летни месеци, но можем да я хапваме по всяко време на годината.

 

Хапвайте я без грам угризения, тъй като е напълно подходяща за спазване на кето диета, благодарение на нисковъглехидратните продукти, използвани в рецептата за приготвянето й.

 

keto 02
keto 01
keto 02
keto 01

Таратор по традиционна българска рецепта

Краставиците почти нямат калории, а киселото мляко е чудесен източник на протеини, калций и пробиотици. Свежият копър е идеално допълнение към таратора и сякаш без него той не би имал същия вкус.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
15 минути 5 5,7 г

Необходими продукти:

  • 400 г кисело мляко
  • 400 мл вода
  • 1-2 краставици
  • 2 ч. л. чесън на прах
  • 1/2 връзка пресен копър
  • 1-2 с. л. зехтин екстра върджин
  • Сол на вкус
  • 20 г натрошени орехи, по желание

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете краставиците на малки кубчета или ги настържете на ренде.
  2. Изсипете киселото мляко в купа. Излейте водата, добавете кубчетата краставица.
  3. Подправете с чесън на прах, наситнен пресен копър, зехтин и сол на вкус.
  4. Разбъркайте и поднесете като студено предястие.

Предложение:

Някои хора обичат да поднасят студената млечна супа с натрошени орехови ядки. Ако искате да бъде по-хранителна, то добавете около 20 г натрошени орехи. Те ще придадат и приятен ядков вкус на предястието.

Друго предложение за сервиране на предястието е с филия хляб като вариант за лек обяд. Нашите предложения за хляб може да разгледате в кулинарния ни блог.

 

Таратор – разновидности

Рецептата за таратор прилича много по състав на тази за турски джаджък, както и на гръцката салата дзадзики, която е по-гъста на консистенция и не се използва вода за приготвянето й.

Дзадзикито пък прилича повече на българската салата Снежанка, известна още като сух таратор или млечна салата.

В Турция го приготвят като сос – кремообразна смес от от хляб, зехтин, орехи, чесън и оцет.

В Иран приготвят „мааст о хяр, маст от хяр“ от кисело мляко, краставици, лук и подправки като джоджен, сол и черен пипер. Понякога се добавят стафиди и орехи. Поднася се като салата или аперитив.

Руският вариант на млечната супа се казва окрошка и се приготвя по следния начин:

  1. Сварете и нарежете на кубчета яйца и картофи, смесете след това с нарязани шунка, репички и краставици.
  2. Поръсете с наситнени пресен копър и зелен лук.
  3. Изсипете към сместа вода и кисело мляко.
  4. Подправете се със сол на вкус и лимонов сок, разбъркайте и охлажда преди сервиране.

Тази рецепта за окрошка не е подходяща, ако спазвате кето диета. За да я направите нисковъглехидратна, премахнете от съставките картофите и репичките. Използвайте по възможност домашна шунка.

 

Рецепта за розов таратор

Това е интересно предложение за различно предястие, поради цвета, който му придава цвеклото. Ако не сте на кето режим, може да си го приготвите.

Необходими продукти:

  • 400 г кисело мляко
  • 150 г червено цвекло
  • 1-2 бр. краставици
  • 2 ч. л. чесън (или 2 скилидки чесън)
  • 1-2 с. л. пресен копър
  • 2 с. л. зехтин екстра върджин
  • Сол на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Обелете, нарежете на кубчета или сварете цяло червеното цвекло, до омекване, след което го пасирайте.
  2. Добавете към него киселото мляко и водата, разбъркайте.
  3. Ако използвате пресни скилидки чесън, пасирайте ги и изсипете в купата с мляко. Или подправете с чесън на прах.
  4. Поръсете с наситнен пресен копър. Овкусете със зехтин и сол на вкус и разбъркайте.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.

 

История на таратора

Таратор в средата на 20 век са наричани много студени супи и сосове, повечето от които дори нямали кисело мляко в състава си. Основно са съдържали орехи или оцет.

Значението на думата „таратор“ като „тахан, подправен с чесън и киселина“ идва от Близкия Изток.

В българския език „таратор“ от персийско-турски език означава „сочиво, студена чорба от краставици, чеснов лук, орехи и оцет”. Сочиво означава супа, а тлъченица е друга дума за таратор.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Таратор. Дзадзики - гръцка салата.

Пригответе си салата дзадзики, която наподобява на българския таратор, но се приготвя без добавяне на вода.

 

Ако нашите предложения за традиционен български таратор са ви харесали, можете да разгледате още много подобни рецепти, подходящи за спазване на кето диета, в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 27 февруари 2024 в 12:33 | Публикувана: 9 февруари 2022 в 16:49 | Категория: Кето рецепти, Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф