Понякога, във вълнението си около празника, приготвяме доста повече от необходимото великденски яйца. Приятното е, че можем да развихрим въображението си, когато става въпрос за боядисване и украсяване на яйцата и не можем да спрем с 10 яйца. Или 20. И след празника се оказваме с едно добро количество останали от тях. Но консумирането на яйца на самия Великден ни кара да ги избягваме през следващите дни, тъй като, повечето от нас, са попрекалили и са се наситили.

По тази причина ще ви дадем 3 идеи за рецепти, в които да включите останали великденски яйца и да сервирате страхотни и нови ястия. Можете да се възползвате от тях и за трапезата на самия празник, разбира се.

Девилирани великденски яйца с чушки

За тази рецепта можете да си приготвите домашен чили сос. За тази цел смесете 300 г червени люти чушки със 100 мл зехтин и сол на вкус и пасирайте всичко в кухненския робот или блендер.

12 порции, 25 мин за приготвяне, Време за приготвяне: 45 мин

Необходими продукти:

  • 12 големи и сварени яйца, разрязани наполовина
  • 1/3 ч.ч. домашно приготвена майонеза (вижте как можете да си я приготвите ТУК)
  • 2 ч. л. чили сос
  • ½ ч.ч. настърган чедър
  • 1 буркан червени чушки (печени и белени), подсушени и нарязани на ситно
  • 1 зелен лук, нарязан на ситно

Приготвяне:

Девилирани великденски яйца, поднесени със зеленчуци.

  1. Сварете добре яйцата до твърдост. Разрежете на половинки. Извадете жълтъците и ги поставете в голяма смесителна купа.
  2. Към тях добавете майонезата, лютия сос и ¼ ч. л. сол. Смесете до гладкост.
  3. Към готовата смес добавете настъргания чедър, нарязаните чушки и лук. Разбъркайте много добре.
  4. С помощта на лъжица запълнете сварените и разполовени белтъци.
  5. Поръсете с червен пипер и сервирайте веднага или приберете в хладилник за по-късно.

Интересен факт: Причината старите яйца да се белят по-лесно от пресните е, че първите имат повече въздушни клетки.

Девилирани великденски яйца със скариди

Изберете внимателно скаридите за вашето ястие. Годните за консумация скариди имат влажна черупка, нямат жълтеникав цвят и черни петна по крачетата. Главата също не трябва да е тъмна на цвят. Ако скаридите са жълти, значи са химически обработвани, ако пък имат бели ивици по тях, то това е знак, че са били дълбоко замразени.

Необходими продукти:

  • 24 скариди (сварени и обелени)
  • 1 ч. ч. бял винен оцет
  • 12 твърдо сварени яйца
  • ½ ч. ч. домашна майонеза
  • 2 с. л. сок от кисели краставички
  • 1 ч. л. подправка за риба или морски продукти
  • ½ ч. л. сол
  • 24 стръкчета копър

Приготвяне:

  1. В смесителна купа комбинирайте скаридите с чаша оцет. Оставете в хладилника за 30 мин.
  2. През това време смесете жълтъците на яйцата, майонезата, сока от киселите краставички, солта и подправката за морски продукти.
  3. Изцедете скаридите и ги оставете настрана.
  4. С помощта на лъжица запълнете сварените белтъци. Върху гарнираната смес поставете по една скарида и стръкче копър. Поднесете веднага.

Интересен факт: Счита се, че гънките, които виждаме на класическите готварски шапки, са броя начини, по които готвачът може да приготви яйца.

Яйчен мус със сьомга

За полезните свойства на сьомгата сме говорили неведнъж. Можете да научите повече по темата ТУК. Освен това продуктът е лек и лесен за приготвяне и включване в различни ястия.

Каперсите са интересен продукт – недоразвити цветни пъпки от храст, характерен за Средиземноморието. Имат аромат, подобен на синапа, и лютив вкус. Най-често ги консумираме в прясно състояние или мариновани. Най-ценени и вкусни са дребните каперси. Те имат силен аромат и наситен лимонов вкус.

Необходими продукти:

Естествено боядисани великденски яйца идеи, преварени в билки и растения.

  • 12 твърдо сварени яйца
  • 2 с. л. готварска сметана
  • 1 ½ с. л. масло
  • 3 с. л. крема сирене
  • 4 малки филенца пушена сьомга
  • 2 с. л. ситно нарязан зелен лук
  • 1 с. л. нарязани каперси
  • 1 с. л. нарязани пресни листа от копър
  • 2 чери доматчета – по избор

Приготвяне:

  1. В голяма купа размачкайте с вилица яйцата и добавете сметаната и ¼ ч. л. сол, докато се смесят добре.
  2. В нагорещен с масло тиган изсипете яйчената смес и разбърквайте добре, докато се смесят ароматите и леко се задушат яйцата. Тогава прибавете крема сиренето и сьомгата и отново разбъркайте.
  3. Готовите яйца блендирайте до мус и поднесете на топки в чиния. Поръсете с лука, каперсите и копъра. Гарнирайте с чери доматчета и поднесете с кето гризини.

Интересен факт: Цветовете на яйчената черупка нямат нищо общо с вкуса или хранителната стойност на яйцето. Кафяви, бели, дори сини и зелени черупки са показателни за породата на кокошката.

Експерименти с великденски яйца

Великден е прекрасен и цветен празник за дома и трапезата. Украсяваме с красиви пролетни цветя, изливаме въображението и сръчността си върху бели яйчени черупки и приготвяме вкусни традиционни козунаци. Плетем тесто, рисуваме и празнуваме – креативност и радост за цялото семейство.

Много от тези приготовления са в изобилие и в седмицата след Великден имаме останали продукти и ястия, които можем да използваме за разнообразяването на стари или нови кулинарни изкушения.

Възползвайте се от тези идеи за рецепти, а ако имате и ваши, които сте изпробвали – споделете ги с нас в коментар. Обогатяването на кулинарните възможности – нашите и това на нашите читатели, са едно от нещата, към които се стремим ежедневно.

Вижте още едно предложение за великденската трапеза: Рецепта за кето курабийки и боядисване на яйца без химикали

Прекрасен празник и също толкова – апетит!