Наричат глаукомата „тихият крадец на зрението“, защото дълги години протича безсимптомно и при липса на лечение води до слепота. Въпреки че разполагаме с терапевтични и хирургични средства срещу глаукома, уврежданията при нея са необратими.

И колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-сигурно е, че пострадалият ще съхрани зрението си такова, каквото е към момента на стартиралото лечение. В следващите редове предлагаме информация за това заболяване, която ще ви позволи да се предпазвате своевременно.

 

Какво е глаукома?

Глаукомата е болест, която погубва клетките на зрителния нерв. Той представлява сбор от нервни влакна, пренасящи до мозъка образите, които виждаме.

В окото постоянно се секретира течност, запълваща пространството между задната повърхност на роговицата и предната повърхност на лещата. Поради различни причини тази течност може да не се оттече през дренажната система на окото и да не се смеси с кръвта.

omega3 400
vitbcompl 600

Такива могат да бъдат:

 • генетични фактори
 • постоянно напрягане на очите при късогледство
 • увредени кръвоносни съдове
 • диабет
 • хипертония
 • травми

Задържането й повишава вътреочното налягане и поразява зрителния нерв. Приема се, че механичният натиск от това налягане смачква клетките на нервните влакна.

 

Какво трябва да бъде вътреочното налягане?

 

Граукома, око, очно налягане.

 

Средните стойности на вътреочното налягане са между 10 и 21 mmHg. Обикновено те варират при отделните хора, както и в различните часове на денонощието. По-високо е вътреочното налягане при жените в сравнение с мъжете, както и сутрин след ставане от сън.

Налягането на течността в очите нараства с напредване на възрастта.

 

Видове глаукома

В клиничната практика се отделя внимание на три основни типа.

1. Откритоъгълна глаукома

Среща се най-често. При нея е нарушена функцията на каналите, отвеждащи очната течност. В ранните си стадий този вид глаукома протича безсимптомно, защото загубата на зрение започва от периферията, а не от центъра, и пострадалият не забелязва възникналия дефект.

Откритоъгълната глаукома се характеризира с вътреочно налягане над 21 mmHg. В такива случаи оптичният нерв умира бавно всеки ден. Щом се засегне и централното зрение, пациентът установява проблема, но е доста късно.

Поради това офталмолозите съветват всеки човек след навършване на четвъртото си десетилетие да се подлага на очен преглед веднъж годишно.

 

2. Закритоъгълна глаукома

Тя е по-рядка. Води до слепота за много кратко време. Когато оттичането на очната течност се блокира напълно, настъпва глаукомна криза и вътреочното налягане внезапно се повишава над 50 mmHg. Явяват се болка в очите, гадене и повръщане.

Освен това може да възникне временна загуба на централното зрение поради внезапно и много високо кръвно налягане. Други симптоми при напреднала глаукома са главоболие, усещане за пълнота в очите, замъгляване на зрението, поява на ореоли около светлини.

 

3. Вродена глаукома

Тя се развива вътреутробно или през първите две години от живота на детето. При вродената глаукома вътреочното налягане е нормално, но въпреки това е засегнато периферното зрение и прогресивно се уврежда очният нерв поради унаследена уязвимост.

Вродената глаукома възниква по-често у деца от кръвнородствени бракове. Основните симптоми са чувствителност към светлина, сълзене на очите и уголемяване на очната ябълка. Състоянието налага спешно хирургично лечение.

 

Как се открива глаукома?

 

Граукома, око, очно налягане.

 

Пълният очен преглед е единственият сигурен начин за диагностика на глаукома. Прилагат се следните тестове:

 • Измерване на вътреочното налягане. За целта се използва уред, наречен тонометър. Изследването започва с поставяне на болкоуспокояващ медикамент и оцветител в предната част на зрителния орган, който се осветява. Преценява се способността на окото да се сплесква при контакт с повърхността на тонометъра. При това тестване вероятността от грешка е много по-ниска в сравнение с най-често прилаганата диагностика чрез пневматично устройство, което издухва въздух в окото, без да го докосва.
 • Гоноскопия. С помощта на специална леща се оглежда предната част на окото и мястото за оттичане на вътреочната течност. Преди изследването се поставят обезболяващи капки. Гоноскопията дава информация за вида на глаукомата – дали е откритоъгълна или затворена.
 • Периметрия. Както е известно, зрителното поле представлява пространството, което окото възприема при фиксиран поглед напред в определена точка. Чрез специален уред – периметър, се проверява полето на всяко око поотделно. Пациентът трябва да гледа в центъра на периметъра. На различни места от екрана се показват премигващи светлинни маркери. На изследвания човек се нарежда да сигнализира с бутон във всеки случай когато види светлина. По този начин се установява обхватът на зрителното поле.
 • Изследване на зрителния нерв. Прилага се т.нар. оптична кохерентна томография (ОСТ). Това е неинвазивен образен тест, при който чрез светлинни вълни се получават данни за състоянието на ретината. ОСТ помага да се установят настъпили промени в зрителния нерв.

 

Лечение на глаукома

Лечебните методи се определят от вида на глаукомата и пораженията, които е нанесла. Целта при всички подходи е да се предотврати загубата на зрение. Ето какво се прилага:

 • Капки за очи. Те намаляват образуването на течност в окото или увеличават изтичането й. По този начин се понижава очното налягане.
 • Медикаменти, които се приемат през устата. Подобряват дренажа на вътреочната течност или забавят образуването й. Ако очното налягане се доведе до нормални граници само с капки и таблетки, пациентът трябва да ги ползва до края на живота си като периодично се консултира с офталмолог.
 • Лечение с лазер. Процедурите включват: трабекулопластика (чрез тази намеса се отваря дренажната очна зона); иридотомия (прави се малък отвор в ириса, така че вътреочната течност да не се задържа); циклофотокоагулация (третират се области от средния слой на окото, за да се намали производството на течност).
 • Микрохирургия. Чрез оперативна интервенция, наречена трабекулектомия, се създава нов канал за оттичане на течността и облекчаване на очното налягане.
 • Минимално инвазивни операции. Извършват се през малки отвори като се употребяват устройства, които не се виждат с просто око. След такава намеса вътреочното налягане намалява, но този спад не е значителен.

Откритоъгълната глаукома най-често се овладява с комбинации от капки за очи, лазерна трабекулопластика или микрохирургия. Острата закритоъгълна глаукома обикновено се лекува с лазерна процедура. Вродената глаукома налага операция, тъй като причината за проблема е дефект в дренажната система.

 

Пет стъпки, които ще ви помогнат да защитите зрението си

 

Глаукома. Нощна слепота. Омега-3 за зрението.

 

 1. След 40-годишна възраст правете на всеки 12 месеца профилактични прегледи при офталмолог. Не забравяйте, че рискът от очно заболяване е повишен, ако страдате от хипертония или диабет, или имате кръвен роднина, засегнат от глаукома.
 2. Движете се умерено. Разходки и джогинг поне три пъти седмично допринасят за понижаване на очното налягане. Разумно е обаче да избягвате напрягане при спортуване, както и носене на тежести. Усилените тренировки обикновено повишат очното налягане.
 3. Хранете се здравословно. Наблегнете на зеленолистните зеленчуци, съдържащи фолиева киселина, и на всякакви ястия с морски дарове, богати на омега-3 мастни киселини. Увеличете храните, чрез които ще си доставите голямо количество микроелементи (особено цинк, мед, селен, магнезий, калций) и витамини (А, С, D, Е и B-комплекс) .
 4. Въздържайте се от кафе и цигари. Тютюнопушенето повишава кръвното налягане и възпалението на очите. Проучване е установило, че само една чашка кафе повишава вътреочното налягане в продължение на 90 минути.
 5. Пазете зрението си. Не се напрягайте при четене в лошо осветено помещение или когато работите с компютър. Използвайте защитни очила по време на спортувате или домакинстване. Носете слънчеви очила навън, особено ако минавате край места със силни отблясъци като натрупан сняг или водна повърхност.

Очите са вашите прозорци към света. Не допускайте да се замъглят.

Какво е глаукома?

Глаукомата е болест, която погубва клетките на зрителния нерв. Той представлява сбор от нервни влакна, пренасящи до мозъка образите, които виждаме. Увреждането му е вследствие повишаване на вътреочното налягане.

Какви са видовете глаукома?

В клиничната практика се отделя внимание на три основни типа: откритоъгълна, закритоъгълна и вродена.

Как се открива глаукома?

При пълен очен преглед се измерва вътреочното налягане, правят се гоноскопия и периметрия, изследва се зрителния нерв.

Как се лекува глаукома?

Лечебните методи се определят от вида на глаукомата и пораженията, които е нанесла. Могат да се прилагат капки за учи, орални медикаменти, лечение с лазер, микрохирургия и т.н.