Скритата захар, за която не знаем и от която пълнеем
Захарта и нейните ефекти върху човешкия организъм са нещо, за което всеки от нас трябва да се информира, особено за скритата захар в много от храните и напитките, които консумираме. И с право – все повече изследвания сочат опасностите, които ни застрашават с честата и прекомерна употреба на продукти, с много високо съдържание на въглехидрати.
В действителност, мнозина считат, че тя е един от продуктите в съвремието, които се отразяват най-лошо на всички системи в тялото ни. Ще ви разкрием някои от причините защо това е така и кои са храните, съдържащи скрита захар.
Захарта – произход и основни характеристики
По своята същност захарите са ядливи вещества, които имат сладък вкус. Изградени от въглерод, водород и кислород, от гледна точка на хранителната стойност, те са въглехидрати.
Съществуват прости захари – монозахариди. Такива вещества са глюкоза, фруктоза и галактоза. Освен тях срещаме още малтоза и лактоза.
Захарите, които най-често консумираме, от друга страна, спадат към захарозата. Тя е най-разпространената форма на рафинираната захар, наричана още бяла или трапезна захар. В тялото се разгражда до глюкоза и фруктоза, а във вода се разтваря бързо и лесно.
Захарите присъстват в състава на повечето растения, но най-богато е съдържанието им в захарното цвекло и захарната тръстика. Именно от тях се извличат и веществата, които впоследствие рафинираме до захарта, която толкова добре познаваме и използваме в ежедневието си.
Влияние на захарта върху организма
Независимо дали искаме или не, всеки ден приемаме скритата захар с продуктите, които консумираме. До какво обаче води това?
На първо място е важно да уточним, че вредната за организма захар е рафинираната бяла такава. Това е така, тъй като процесът на рафиниране на продукта протича на етапи, които отнемат всички белтъци и полезни вещества от естествено извлечения сироп от захарната тръстика или цвекло. Това е причината да има големи разлики между бялата и кафявата захар.
Последната се произвежда по доста по-различен и трудоемък процес. Напоследък търсенето й в магазинната мрежа е по-голямо, защото все повече хора искат да се хранят здравословно. А ползите и за организма са повече от тези на бялата захар.
В най-общ смисъл захарта енергизира организма – поне за кратко. Когато приемем от нея, ние се засищаме, тонизираме, освежаваме и се чувстваме по-заредени и енергични. Тъй като, обаче, тя се усвоява много бързо и преминава от храносмилателната система към различните части на тялото и организма, действието й отминава изключително бързо.
Понякога, дори без да осъзнаваме, приемаме още и още и така създаваме зависимост на организма към веществото. А скритата захар в някои храни допринася към зависимостта.
Освен това, има още нещо, за което рядко се замисляме. В природата естествените захари вървят ръка за ръка с полезни вещества. Така балансът в организма се запазва.
Ако приемаме обаче захар от сладкиши, газирани напитки или сиропи, иначе казано – в по-чист вид, то тялото ни трябва да черпи от собствените си запаси от енергия и вещества, за да я обработи. Това допълнително ни вреди и отслабва имунната ни система.
Нещо повече, когато приемаме захар, произведена по изкуствен начин, трябва да мислим и за здравето на устната кухина. След разтапянето на захарта, върху зъбите остава лепкав слой, върху който полепват частици храна и бактерии. Това може да доведе до разграждане на емайла и кариеси, както и заболявания на венците.
Къде откриваме захарта?
Огледайте се около себе си – бонбони, вафли, газирани напитки, енергийни напитки… Колко от тях попадат пред погледа ви само в непосредственото ви обкръжение?
Добавете към тях и захарта, която поставяме в чая или кафето си, захарта, която можем да открием в меда и компотите, например. Нека не забравяме и шоколада – дори в млечния и черния шоколад в по-голямата част от случаите можем да намерим относително голямо количество захар, която влияе на организам ни.
Освен тези съвсем явни места, има много продукти, в които скритата захар може да попадне в организма ни. Затова и много често не можем да свалим килограми или се връщаме към трудно загубените такива.
Скритата захар
По-трудна за улавяне и далеч по-често срещана, отколкото си мислим – това е скритата захар в храните, които приемаме всеки ден.
Освен на стандартните места, които вече посочихме, скритата захар най-често се среща в дресингите към салатите, например. Затова, понякога дори да мислим, че се храним здравословно, всъщност това не е точно така, защото в добавката към зеленчуците намираме още майонеза и подсладители от различни типове.
Скритата захар ще срещнем и в хляба, консервираните плодове и зеленчуци, както и в плодовите сокове. Откриваме я още и в консервирани супи, но и в уж здравословните барчета с плодове и овесени ядки. В този смисъл не пропускайте да прегледате и съдържанието на зърнените закуски, които похапвате сутрин – понякога съдържанието на захар в тях е по-голямо, отколкото предполагате! В списъка попадата още:
- плодовите млека
- някои видове алкохол
- фъстъченото масло
- плодовите конфитюри
- някои сушени плодове
- сосове като кетчуп, барбекю, терияки и доматен
- бутилиран студен чай
Не забравяйте и за бързата храна. Ако честичко похапвате такава, трябва да знаете, че чрез нея в тялото попадат, освен тежките мазнини, понякога и големи количества захар. В това число влизат бургерите, заради специалните питки, които се използват, поничките, мъфините, бързите сандвичи и още много.
Заместители на захарта
Макар че наглед звучи невъзможно да избягваме скритата захар, и всички въглехидрати в нея, всъщност най-важно е да бъдем информирани. Само така ще можем да избегнем в по-голямата си част храните и съставките, описани по-горе, и да водим по-балансиран начин на живот.
Намалявайки захарта, неизбежно ще последва спад на енергията, който трябва да компенсираме с плодове, зеленчуци и витамини. Дайте време на тялото си да се адаптира и не пропускайте да проверите и за здравословни източници на сладост на основата на билка стевия, които да добавите към менюто си:
- Шоколад със стевиола
- Стевиола за употреба в кулинарията
А за здравословни рецепти с минимум захар проверете и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии„.
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Едно от главните предимства на подсладител еритритол е, че може безпроблемно да се приема от хора, страдащи от диабет.
Ако страдате от непоносимост към захар, сигурно сте наясно с широката гама от симптоми, които може да ви
Как режим за отслабване без захар може да облекчи и други състояния, разглеждаме подробно.