Себореен дерматит – какво е и как да го облекчим

Обновена: 13.03.2024|
Себореен дерматит, себорея.

Повечето хора чуват диагнозата себореен дерматит за първи път при посещение при дерматолог. Тя обаче е предшествана от няколко симптома, които много лесно могат да бъдат сбъркани за обикновен пърхот или екзема. Лечението на двете състояния обаче има колкото общи допирни точки, толкова и разлики. Ето защо.

 

Себореен дерматит – какво представлява

Дори да не сте чували за себореята до момента, трябва да знаете, че тя е много по-често срещан проблем, отколкото предполагате. Най-вероятно познавате поне 5 човека, които имат различна форма или степен на себореен дерматит без дори да знаят за това. В действителност се твърди, че около 5% от населението на земята страда от този проблем и е диагностицирано с него.

Себореен дерматит е често срещана, хронична или рецидивираща форма на екзема/дерматит, която засяга главно мастните, богати на жлези области на скалпа, лицето и тялото.

 

grifonia 400
creatine 01 600
grifonia 400
creatine 01 600

За съжаление понякога диагностицирането на себорейния дерматит се бави с години. Защо? Като начало, леките форми имат симптомите на пърхота (при себореен дерматит на скалпа): малки или по-големи полупрозрачни люспици и лек сърбеж. За съжаление, ако не им обърнете внимание и прилагате неподходящо (само)лечение, то симптоматиката може да се задълбочи сериозно.

Един от знаците, че това се случва, е когато се появи силен, почти непрекъснат сърбеж на определени места на скалпа или тялото. Обикновено те не са конкретни точки, а по-скоро области, като петна, в които сърбежът постоянно присъства. Много лесно при чесане кожата се разранява и би могла да бъде развита допълнителна инфекция.

 

Причини за развитие на себорея

Всичко това звучи много неприятно, затова и е време да ви разкажем защо толкова много хора развиват себореен дерматит.

Причината се крие в наличието на една бактерия с име Malassezia, която по естествен начин живее в тялото ни. Двата подвида от нея, които се свързват с различни кожни раздразнения, и по-специфично – със себорейния дерматит, са Malassezia Restricta и Malasseziа Globosa.

Само при някои хора и при определени обстоятелства тя се активизира и започва да се възпроизвежда с много интензивни темпове.

Борбата с нея е трудна по няколко причини. От една страна заради излющването на скалпа и дискомфортът, който идва с това. От друга – тя се храни с естествено произвеждания от кожата ни себум. Затова и себорейният дерматит се появява най-често в зоните, където имаме най-голямо струпване на мастни жлези. И най-трудното за преодоляване: бактерията привиква към лечението, което и прилагаме във времето.

Оттук и лошите новини, че веднъж развили себореен дерматит, той остава с нас за много, много дълго време и е с хроничен характер. Това означава, че е фактор, с който трябва да се борим постоянно. И още нещо: ако не му обърнем подобаващо внимание и не приложим правилно лечение, той може да доведе до много неприятни последици!

С времето, заради това, че бактерията се храни със себума, ако себорейният дерматит е засегнал скалпа ни, може да настъпи увреждане на корените на косата ни и това да доведе до косопад, а в най-тежкия случай – и оплешивяване. Ако пък сме го развили на друга част от тялото си,

Имайте предвид, че себорейният дерматит може да засегне както мъже, така и жени. Не е ограничен и до конкретна възраст, но засяга много често и малки деца.

 

Как да облекчим себорейния дерматит

 

Себореен дерматит. Третиране и лечение на пърхот.

 

Един от най-важните фактори при лечението на себорейния дерматит е да не прилагаме самолечение. Много често хората третират скалпа си с противопърхотни шампоани, а кожата си – със средства за хидратиране или премахване на себума, които при себорейния дерматит не винаги помагат. Въпреки това формулата им обикновено е агресивна и може да нанесе повече вреда, отколкото полза.

Затова и първата стъпка, ако скалпа ви се лющи и ви сърби, е да се обърнете към дерматолог. Той може да прегледа скалпа ви и да прецени дали това действително е себореен дерматит или друг тип екзема, както и степента на агресивност на заболяването. Същото важи, ако заболяването е засегнало друга част от тялото ви – от огромно значение е правилното диагностициране.

Важна част от процеса е да споделите с лекуващия ви дерматолог какво сте използвали: шампоани, лекарствени продукти, домашни маски за кожа или коса. Само така той ще придобие ясна представа какво може да дразни по-сериозно кожата при вас, както и какво може да ви препоръча.

Вече споменахме, че една от причините борбата със себорейния дерматит да е трудна, е това, че бактерията, която го причинява, става резистентна на средствата, които използваме срещу нея. Затова и не трябва да ви е чудно, ако дерматолога ви изпише няколко различни средства за прилагане върху кожата и скалпа или комбинации от шампоани и лосиони, които да използвате.

Идеята е, че веднъж когато един от тях спре да ви действа и кожата ви привикне към него, то ще имате алтернатива. Тук обаче трябва да споменем нещо позитивно: въпреки че става резистентна към това определено средство, бактерията го „забравя“ в последствие. Това значи, че ако намерите два или повече продукта, които ви действат добре и за по-дълго време, можете да ги редувате без притеснение, за да държите състоянието под контрол.

Добре е по време на лечение на заболяването, а и в периодите му на затишие, да следите внимателно хигиената на кожата си. Желателно е да ограничите всякакво третиране на косата, ако става дума за себореен дерматит на скалпа  – както топлинно с преси, сешоари, маши, така и с продукти, които могат да раздразнят кожата: вакса, лак, пяна и други. Препоръчително е, докато затихнат по-сериозните раздразнения, и да не се боядисвате. Колкото до останалата част от тялото, следвайте стриктно съветите на своя дерматолог, но ограничете твърде наситените с аромати и потенциални дразнители продукти: бронзанти, продукти с бронзиращи частици, брокат, евентуално гримове и маски.

 

Себореен дерматит при деца

Вече споменахме, че, за съжаление, най-малките съкровища у дома далеч не са застраховани, когато става дума за себореен дерматит.

При тях най-често засегнатата област е скалпа, като състоянието се характеризира с мазни, жълтеникави люспици. За щастие обаче, когато става въпрос за наскоро родено бебче – до 3 месеца, себореята не предизвиква дискомфорт и сърбеж на детето. Много често той отминава от само себе си между шестия и дванадесетия месец от живота му. И въпреки че е много често срещан, има изключения от масата, затова е хубаво да се консултирате с дерматолог за вашия конкретен казус.

Имайте предвид, че много често себореята засяга освен скалпа, и кожата на детето около очите, ушите и веждите. Не е изключено бактерията да порази и сгъвките на врата, подмишниците, слабините.

Смята се, че при бебетата състоянието не е плод на външен фактор – храна, алергия или пък реакция към козметика или тъкани. Предположенията на учените са, че роля играят хормоните на майката, които все още активно присъстват в организма на новороденото.

За лечение на себорейния дерматит при бебчета вашия дерматолог най-често ще даде съвет да използвате шампоан с лека формула и омекотяващ кожата ефект. В зависимост от това колко тежко е състоянието, може да посъветва да използвате и много мека четка за по-лесно отделяне на люспиците. В случай, че това не облекчи състоянието, може да предпише и медицински шампоан, подходящ за възрастта на детето.

Важно е обаче да внимавате в периода на изчезване на бебешкия себореен дерматит – това е моментът, в който много често се появява атопичен дерматит, който вече предизвиква силен сърбеж и дразнене при бебето.

 

Съвети, с които да облекчим симптомите

 

Себореен дерматит, себорея.

 

Има още няколко неща, които можете да направите, за да помогнете на кожата си да се справи по-бързо. Специалистите съветват при себореен дерматит на скалпа:

 • Почиствайте четката/гребена си за коса добре всяка седмица – така ще можете да изчистите бактерията от повърхността и ще предотвратите насищането и по този начин.
 • Ако тренирате – мийте косата си по-често. Потта е сериозен фактор на влияние при себорейния дерматит и подпомага бактерията да се размножава още повече. Освен това, когато взимате душ след тренировка влажната и топла среда и дава прекрасни условия за развитие.
 • Наблюдавайте тялото си за сигнали на дефицит на цинк – той също играе важна роля при здравето на скалпа ни и е фактор при развитието на себореен дерматит.
 • Намалете консумацията на захар и алкохол – те натоварват организма и носят цялостно последствия за тялото ни, не само върху скалпа.
 • Намалете стреса, ако е в по-големи количества, тъй като той действа ускоряващо на процесите при развитие на себорейния дерматит. Възможно е той да бъде отключен и при травма, емоционален стрес, депресивни състояния.
 • Не използвайте твърде гореща вода при измиване на скалпа – нека тя е приятно топла.

 

При грижа за кожа със себореен дерматит пък се препоръчва още: ако използвате гъба, да я сменяте през няколко седмици и да я измивате добре след всяко ползване. Спазвайте хигиена и на кърпите за ръце и тяло. Тук също важи съветът за температурата на водата: приятно топла, но без да изгаря осезаемо кожата.

Твърди се, че е възможно себорейният дерматит да е и заболяване с наследствен характер. Въпреки това е хубаво да добавим, че не е заразен. Обостря се през есента и зимата заради по-сухия климат, но и заради това, че носим повече бандани, шапки и други аксесоари за глава, които не винаги почистваме често и добре.

Затова и задължително, ако имате агресивна форма на себореен дерматит, спрете използването на диадеми, ленти за коса и други подобни, докато не се успокои поне малко, и ги перете често – по възможност след всяко ползване.

Не на последно място можете да се доверите и на природата за допълнително облекчение на себорейния дерматит. Добър начин да се преборите със симптомите, но само, ако дерматологът ви одобри, е да приложите домашна маска с кокосово масло. Може да опитате още приготвени вкъщи средства с масло от чаено дърво, алое или солена вода.

Категории: Здраве|Публикувана: 16.11.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

 • Боров катран.

  Боров катран се открива в множество лекарствени мазила и лосиони, но и в редица кремове, шампоани и сапуни за ежедневна употреба

 • Катранен сапун.

  В статията разглеждаме ползите и приложенията на боровия катранен сапун, както и как да си го приготвите в домашни условия.

 • Алергени в козметиката.

  Алергени в козметиката са веществата, които могат да причинят неприятни реакции на организма ни от дразнене до леки и тежки алергични прояви.

Един Коментар

 1. Димитър 24.08.2023 at 0:12 - Отговор

  Моля ви помогнете ми да се преборя със себорейния дерматит на 18 години съм и го имам вече 2 години правя каквото е възможно но нищо не ми помага

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 10:45 | Публикувана: 16 ноември 2021 в 10:00 | Категория: Здраве