Зачервяване на лицето – причини и решения

Обновена: 01.07.2024|
Зачервяване на лицето.

Има различни причини за обриви и зачервяване на лицето. Ако изглежда, че зачервяването „изскача“ от нищото, това може да се дължи на начина на живот, различни фактори на околната среда или някои вътрешни заболявания.

Какво представлява зачервяването на лицето?

Зачервяване на лицето се появява в отговор на физиологични или болестни промени, които могат да започнат в нервната и имунната системи или хормоналната функция, като това се проявява върху кръвоносните съдове и кожата. Кожата придобива червен цвят, тъй като кръвоносните съдове под нея се разширяват и това е съпроводено с по-голям приток на кръв.

В повечето случаи се дължи на стрес, срам или безпокойство, но в други има и някои медицински причини, които могат да доведат до зачервяване на лицето. Едно устойчиво зачервяване на лицето може да възникне поради различни състояния като акне, алергия или кожно заболяване.

gluco sulf 400
zdrav sun 600
gluco sulf 400
zdrav sun 600

 

Най-честите причини за зачервяване на лицето

 

зачервяване на лицето

 

Понякога зачервяването изчезва от само себе си, но понякога е нужно лечение. Най-често срещаните причини за зачервяване на лицето могат да бъдат следните.

Излагане на слънце

Прекомерното излагане на слънце, освен изгаряния, може да причини и еритем (зачервяване). Ултравиолетовото лъчение от слънцето предизвиква разширяване на кръвоносните съдове – дилатация, и лицето е често срещано място, където това се проявява.

 

Температурни промени

Независимо дали е от менопауза, срам, горещо време или интензивни физически упражнения – каквото и да причини промяна на температурата в тялото, то ще предизвиква и зачервяване на лицето.

 

Ексфолиране на лицето

Прекомерното ексфолиране на кожата може да доведе до зачервяване. Това е често срещано сред младите хора с акне. Използването на ексфолианти или тоници на алкохолна основа може да влоши възпалението при акнето.

 

Прекомерна употреба на ретинол

Използването на ретиноидни продукти прави кожата чувствителна към слънцето, което от своя страна причинява зачервяване на лицето.

 

Пикантни храни 

Приемът на пикантна храна също може да предизвика зачервяване на лицето. Пикантните храни разширяват кръвоносните съдове поради способността си да генерират топлина, което увеличава притока на кръв към лицето.

 

зачервяване на лицето

 

Акне

Акнето обикновено се появява на склонна към омазняване кожа. Това е резултат от запушени пори поради прекомерна мастна секреция от мастните жлези, като може да накара кожата да изглежда зачервена.

 

Розацея

Първият признак на розацеята често е зачервяването. Може да изглежда като руж или слънчево изгаряне на носа, бузите, челото или брадичката.

Други симптоми включват червени или пълни с гной пъпки. При някои хора кожата на носа им може да стане червена, плътна и подута.

Това се причинява от излишната тъкан и се нарича ринофима. Розацеята също може да засегне очите, правейки ги червени или воднисти.

Домашното лечение включва различни видове маски и кремове за облекчаване на зачервяването, слънчезащитни продукти и избягването на алкохол, пикантни, солени, пушени и консервирани храни.

 

Екзема

Екземата се отнася до няколко състояния, които правят кожата зачервена и възпалена. Най-често срещаният тип е атопичен дерматит, който се характеризира със суха, сърбяща и зачервена кожа.

Симптомите могат да се намалят като се избягват дразнителите – някои видове козметика, перилни и почистващи препарати, дезинфектанти и др.

Екземата не е заразна и не може да се предаде на друг човек. Лечението включва поддържането на добре хидратирана кожа и кортикостероиди (локално) и антихистамини (перорално).

 

Зачервяване на лицето. Пелагра. Екзема. Лупус, обрив на лицето.

 

Лупус еритематозус

Лупусът е хронично заболяване, което може да причини възпаление и болка във всяка част на тялото. Това е автоимунно заболяване, което означава, че имунна система атакува свои здрави тъкани.

Тази атака причинява възпаление и в някои случаи трайно увреждане на тъканите, което може да бъде широко разпространено засягайки:

 • кожата
 • ставите
 • сърцето
 • белите дробове
 • бъбреците
 • циркулиращите кръвни клетки 
 • мозъка

 

Псориазис

Псориазисът е често срещано възпалително хронично заболяване, проявяващо се предимно по кожата, което не е заразно. Засяга еднакво мъжете и жените и може да се появи при всяка възраст.

Обикновено на тялото са необходими седмици, за да създаде нови кожни клетки, които да заменят мъртвите, но при псориазисът този процес протича много по-бързо.

Това може да доведе до червени, сухи и люспести петна, лющене на кожата и сърбеж. Свръхактивната имунна система играе главна роля в развитието на болестта и лечението се основава на потискане на имунната система.

Стресът може да доведе до обостряне на състоянието. Инфекции от бактерии и определени вируси могат да предизвикат псориазис за първи път или да влошат съществуващото заболяване.

Промените в хормоните, например по време на бременност, също могат да причинят промени в тежестта на псориазиса.

 

Херпес зостер

Херпес зостер е вирусна инфекция, която възниква с реактивиране на вируса варицела-зостер. Обикновено това е болезнен, но самоограничаващ се обрив.

Симптомите обикновено започват с болка по протежение на засегнатия дерматом (ограничено задебеляване на кожата), която е последвана след 2-3 дни от везикулозен обрив (с вид на мехурчета).

Лечението включва антивирусни лекарства като ацикловир, фамцикловир и валацикловир, дадени в рамките на 72 часа от началото на симптомите.

Въпреки че обикновено е самоограничаващ се обрив с болка, той може да бъде много по-сериозен и в допълнение, острите случаи може да възникнат усложненя.

Обърнете се към съответния специалист, ако забележите обриви около едното око, отстрани на врата, лицето или горната част на тялото.

 

Може ли зачервяването да бъде сериозен проблем?

Често зачервяването на лицето не е признак на сериозен проблем, но трябва да говорите с вашия лекар при следните симптоми:

 • Ако имате треска или болка, придружаващи обрива, това може да е признак на инфекция и трябва бързо да бъде оценено от вашия лекар.
 • Ако имате мехури или обрив, който започва да образува мехури, но не може да се обясни с излагане на отровен дъб или бръшлян, може да бъде херпес зостер.
 • Ако имате синини или подуване около обрива, той може да пречи на правилния кръвен поток.
 • Отделяне или секрет от обрива, както и лоша миризма могат да са признак на инфекция.
 • Ако дишането стане затруднено, потърсете незабавно медицинска помощ.
 • Ако обривът има кръгла форма и прилича на мишена, това може да е признак на лаймска болест.

 

Кои хора са изложени на риск?

 

зачервяване на лицето

 

Само 11% от зачервяването е резултат от медицинско състояние. Най-често зачервяването на кожата се наблюдава при хора със светъл тен и чувствителна кожа.

Такава кожа има особено деликатна повърхностна бариера, която я прави уязвима на ултравиолетови лъчи, дразнители и фактори на околната среда.

Когато чувствителната кожа идентифицира вещество като потенциална опасност, се освобождават предупредителни сигнали под формата на възпалителни медиатори като цитокини и хистамин.

Те предизвикват верижна реакция, водеща до вазодилатация (подуването на мрежата от кръвоносни съдове). Това от своя страна може да причини горещи вълни, зачервяване на кожата и сърбеж.

 

Съвети за успокояване на кожата

Зачервяването на кожата не е просто несъвършенство, което трябва да се прикрива. Това също е симптом на чувствителна кожа, което изисква специфични подходи към начина на живот и грижата за кожата.

Ако вашата кожа е чувствителна и податлива на възпаления и зачервяване:

 • Избягвайте екстремни температури и вземайте душ с хладка вода.
 • Избягвайте пикантните храни и стимуланти като чай и кафе, както и консумацията на алкохол.
 • Защитете кожата от слънцето всеки ден, дори и през зимата.
 • Опростете рутинната си грижа за кожата, за да избегнете наслояването на няколко продукта.
 • Използвайте почистващи средства и овлажнители против зачервяване на лицето.

 

Вашият лекар може да препоръча едно или повече от следните:

 • Кремове против сърбеж
 • Хидрокортизонови кремове
 • Антибиотични или антивирусни лекарства
 • Кремове против акне
 • Кремове против розацея
 • Диета

 

Как правилно да се грижим за кожата си?

 

зачервяване на кожата, гликолова киселина, същност, приложение

Ето няколко практични насоки:

 • Здравословното хранене ще даде на тялото ви всички хранителни вещества, от които се нуждае, а здравото тяло се отразява в здравата кожа.
 • Бъдете активни с редовни упражнения, тъй като това ще прочисти тялото ви и ще подобри кръвообращението.
 • Осигурете си необходимото количество сън всяка вечер, тъй като отпочиналата кожа изглежда по-красива.
 • Хидратирайте кожата си не само с продукти за грижа за лицето, но и като пиете много вода.
 • Опитайте се да избегнете стреса за да имате една свежа и красива кожа.

 

Заключение

Нашата кожа е огледалото на здравето на нашето тяло. Обривите и зачервяването й са важни сигнали, които подсказват, че има нужда да обърнем внимание на тялото си и начина си на живот.

 

Какво представлява зачервяването на лицето?

Зачервяване на лицето се появява, в отговор на химическите промени, които могат да започнат в нервната, имунната система или хормоналната функция, като това се проявява върху кръвоносните съдове и кожата.

Кои са най-честите причини за зачервяване на лицето?

В повечето случай може да се дължи на прекомерно излагане на слънце, алергична реакция, температурни промени или козметичен продукт, но в други случаи е признак на вътрешно или кожно заболяване.

Кои е предразположен към зачервяване на лицето?

Хората с чувствителна кожа са по-уязвими на ултравиолетови лъчи, дразнители и фактори на околната среда.

Категории: Kрасота, Здраве, Здравни съвети|Публикувана: 22.02.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 юли 2024 в 15:05 | Публикувана: 22 февруари 2023 в 11:58 | Категория: Kрасота, Здраве, Здравни съвети