Алергени при бебета и деца – с въвеждането на кои 5 храни трябва да внимаваме?

Обновена: 07.01.2024|

Едно от най-големите притеснения на родителите са хранителните алергии. Тези болестни състояния възникват, когато имунната система, чиято функция е да брани организма от инфекции, възприема храната като нашественик. Това води до алергична реакция, а храната се превръща в дразнител (алерген).

Има ли начин да се намали рискът от развитие на алергии и кои деца са по-предразположени? Всичко това ще разберете в следващите редове.

 

Кога трябва да се въвеждат алергени при бебета и деца?

Повечето специалисти препоръчват въвеждането на алергени да става около шестия месец, но не преди навършването на четири месеца. Тази препоръка се отнася особено за яйцата, тъй като доказателствата подкрепят, че въвеждането на тези алергени в началото на живота предотвратява развитието на алергии.

Неслучайно, според наскоро публикуван консенсусен документ на Североамериканските дружества по алергии, новата препоръка относно хранителните алергени е те да се въвеждат в периода от 4- до 6-месечна възраст, в подходящи за развитието на децата форми.

Тъй като алергичните реакции се провокират от 14 основни вида хранителни алергени, представлява голямо предизвикателство да се въведат всички във възрастта около шестия месец, следователно това се случва на етапи.

Важно е това да се прави заедно с богати на желязо храни, плодове и зеленчуци. Кърменето също се препоръчва по време на въвеждането на алергени, тъй като се смята, че и то намалява риска от по-нататъшното им развитие.

Въвеждането на алергени е препоръчително да се осъществи по-рано. Имайте предвид, че детето е изложено на висок риск от развитие на хранителни алергии, ако има:

 • Друга нехранителни алергии или екзема
 • Близък член на семейството с алергично състояние (например бебе, чиято сестра има астма, е с висок риск от хранителна алергия)

В крайна сметка рискът за вашето дете може да е по-висок, отколкото си мислите. Не забравяйте, че хранителната алергия може да се развие дори при бебета без рискови фактори.

 

Как се въвеждат най-важните алергени при бебета и деца?

Когато става въпрос за въвеждане на основните алергени, няма определен ред, който трябва да се спазва. Въпреки това, тъй като повечето от доказателствата за ранно въвеждане произтичат от проучвания, проведени с яйца, повечето педиатри препоръчват първо тяхното въвеждане.

Важно е да знаете, че се въвежда само един основен алерген в един ден. Традиционният съвет е да изчакате три дни между въвеждането на нови храни, за да можете да установите потенциална реакция и какво точно я е причинило.

Когато въвеждате алергени при бебета и деца (и нова храна като цяло), първоначално избягвайте прекалено твърди храни, тъй като те представляват опасност от задавяне!

Също така избягвайте сурови или недостатъчно обработени храни (например сурови яйца, риба или миди) и непастьоризирани млечни продукти.

След като се въведе алерген, важно е да го включвате редовно в диетата на своето дете. Консумирането му по-рядко от веднъж седмично може да е неефективно. В идеалния случай се препоръчва два до три пъти седмично, поне в началото.

 

 1. Яйца

 

Алергени при бебета и деца

 

Както споменахме, яйцата са сред първите алергени при бебета и деца, които се въвеждат. Белтъкът и жълтъкът могат да се въведат заедно, въпреки това се препоръчва да се започне първо с жълтъка между 6 и 8 месеца.

Важно е яйцето да е твърдо сварено (най-малко 12 минути). Първите 2 седмици се дава ¼ жълтък два пъти седмично. Ако няма реакция, се продължава с 1/3  жълтък още седмица.

След месец се дава половин жълтък 3 пъти седмично. Когато детето стане на година, понякога и малко по-рано, се достига до 1 цял жълтък.

Може да го предлагате заедно със зеленчуково пюре или пасирано с кърма или адаптирано мляко. Понякога отнема на бебето няколко опита, за да свикне с текстурата на жълтъка, така че ако не му хареса от първия път, не се отказвайте!

След като сте въвели жълтък, можете да въведете и белтъка с цяло яйце или в печива, застройки на супи, бъркани яйца и др. Препоръчват се 3 до 5 цели яйца седмично след навършване на годинката.

 

 1. Мляко

Имайте предвид, че много бебешки каши съдържат обезмаслено мляко на прах и могат да се използват за въвеждане на мляко. Някои родители дори не разбират, че то е вече въведено.

Като първи млечен продукт се препоръчва въвеждането на масло около 6-7 месеца. Това става, като се добави количество колкото грахово зърно към зеленчуково пюре и постепенно се достига не повече от 1 ч. л. на 100 г пюре.

Имайте предвид, че до 9-месечна възраст бебетата трябва да пият или кърма, или адаптирано мляко. На възраст от 9 до 12 месеца е добре да се въведе киселото мляко.

Сиренето и изварата се предлагат около 10-и месец. Можете да ги въведете в попара или върху филийка с яйце, в зеленчуковото пюре или с кус-кус. Важно е сиренето да е обезсолено и да не е повече от кибритена кутийка!

Прясното мляко се препоръчва да се въведе на по-късен етап – след година и половина. Това е най-трудно усвоимият млечен продукт.

Препоръчва се въвеждането му на първо време да стане чрез кремчета и печива, а след това да се предложи и самостоятелно.

 

 1. Глутен

Основното, което трябва да запомните е, че включването на глутен след осмия месец увеличава риска от развитие на непоносимост също толкова, колкото и въвеждането му преди 4-месечна възраст. Затова се препоръчва при бебетата, които не са с риск от цьолиакия, това да стане около 6-7 месец.

Можете да въведете глутен, чрез зърнени каши, като започнете с някоя, която съдържа по-малко количество – например овесена. След това се продължава с ръж, ечемик и пшеница. Важно е да избягвате тези с обезмаслено мляко на прах в съставките, освен ако бебето вече понася добре млечни продукти.

След това можете да предложите попара и различни видове паста, но имайте предвид, че някои сосове, особено доматения, понякога могат да причинят зачервяване/дразнене на кожата.

Предложете и палачинки, ако другите им съставки като яйца и/или млечни продукти вече са въведени успешно.

 

 1. Риба

 

Алергени при бебета и деца.

 

Няма как да предложите абсолютно всеки вид риба, затова заложете на разнообразието. Започнете с немазна риба, като пъстърва или ципура, след това продължете със сьомга и бяла риба. Може би не знаете, но рибата и морските продукти са сред най-опасните алергени при бебета и деца, а и при възрастни.

Въвеждането на риба трябва да стане около 10-и месец, 2 до 3 месеца след въвеждането на първото месо. Ако в семейството имате анамнеза за алергия към риба, въвеждането й се отлага за след навършване на 1 година.

Пригответе рибата на пара и я смесете със зеленчуково пюре. Винаги се уверявайте, че всички кости са отстранени от рибата преди хранене!

Ако рибата се приема добре, всеки ден количеството се увеличава до достигане на пълна порция от 50-60 г. След година и половина количеството се увеличава на 70-80 г и т.н. докато достигнете 150 г на 6 години.

 

 1. Ядки

Ядките се считат за най-опасните алергени при бебета и деца, най-вече, защото са много видове и въвеждането на един не се счита за всички. Основните, които алерголозите препоръчват да се въведат, са бадеми, кашу, шам-фъстък, лешник, орех и пекан.

Няма конкретен ред, по който трябва да се въвеждат ядки. Обикновено се дава приоритет на кашу, лешник и орех, тъй като алергията към тях е по-честа. Можете да ги въведете под формата на масло или брашно след 8-месечна възраст.

Внимание! Ядките могат да бъдат предложени цели най-рано след тригодишна възраст, като някои източници съветват това да стане след навършване на шест години. Предпазните мерки са необходими заради опасност от задавяне.

 

Какви са симптомите за алергична реакция при бебета и деца?

 

Алергени при бебета и деца.

 

По-голямата част от алергичните реакции ще се появят в рамките на два часа след консумация на храната. Симптомите включват:

 • копривна треска (уртикария)
 • подуване на лицето
 • сърбящи и сълзящи очи
 • повръщане
 • диария
 • коремна болка
 • кашлица
 • хрипове
 • дрезгав глас
 • летаргия, замаяност

Добрата новина е, че рискът от тежка реакция, когато бебетата ядат храна за първи път, е изключително нисък. Освен това, алергичната реакция при кърмачета е по-лека в сравнение с острата, животозастрашаваща алергична реакция, наречена анафилаксия, при по-големи деца. Още една причина да въвеждате алергени по време на кърмене.

Не забравяйте, че децата могат да получат обриви по много различни причини, включително във връзка с вирусно заболяване.

Не приемайте, че всеки обрив е хранителна алергия – особено ако обривът продължава повече от един ден.

Също така някои обриви са неалергични контактни реакции. Ако вашето дете развие сухо зачервяване на кожата, което е изолирано в областите, където храната влиза в контакт с кожата (например около устата или брадичката). Tова може да е контактна или дразнеща реакция.

Запомнете! Това НЕ е алергия, но понякога може да се сбърка с такава. Разликата е, че в подобни случаи не е нужно да избягвате тези храни. Ако не сте сигурни, направете снимки и се консултирайте с педиатър.

Бъдете здрави и успешно въвеждане на алергените при вашето дете!

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 03.11.2021|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 7 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 3 ноември 2021 в 14:47 | Категория: Хранене и видове храни