Розово масло – какво трябва да знаем за него?

Обновена: 15.03.2024|
Розово масло, употреба, дамасцена.

Ароматното розово масло става все по-популярно заради голямото разнообразие от ползи в грижата за кожата, ароматерапията и здравето. Днес ще ви разкажем за всички тях и ще се опитаме да отговорим на един много важен въпрос: защо българското розово масло се смята за най-качествено и ефективно?

Прочетете следващите редове и ще се убедите, че задължително трябва да опитате българския продукт (ако вече не сте), за който хора от целия свят изминават километри, а за нас е достъпен на една ръка разстояние.

 

Какво представлява и как се добива розово масло?

Етеричното розово масло се извлича от различни видове розови листенца. To влиза в състава и на смеси от етерични масла, подхранващи продукти за красота и разтвори с розова вода.

Важно е да отбележим, че розовото масло е различно от шипковото. Шипковото масло е вид носещо масло, произведено от плодовете на розовия храст. Те са смлени, за да се извлече масло от тях. Използват се за абсорбиране на етерични масла, за да станат безопасни за локална употреба.

Розовото масло се характеризира главно с високо съдържание на монотерпенови алкохоли включително цитронелол, гераниол, нерол, линалол и фенил-етилов алкохол.

Процесът на добиване на розовото масло е дълъг и трудоемък. Обикновено 1 кг розово масло може да се получи от 3000-4000 кг розови листенца.

И така, добивът на розово масло е около 0,03-0,04%. Поради тази причина розовото масло е едно от най-скъпите етерични масла, продавани в света.

 

Събиране на цветовете

 

Розово масло, употреба.

 

Цъфтежът започва две години след засаждането на розите. Въпреки това, пълното производство на цветове може да се очаква от третата година нататък.

В умерения климат (какъвто е в България) добивът е към 4000-5000 кг/ха годишно. Цъфтежът обикновено започва през май и продължава около 50 дни.

Традиционно маслодайната роза се отглежда в Розовата долина (Централна България), която се намира между Средна гора и Стара планина (от Казанлък до Клисура).

Климатични условия в този район са благоприятни за отглеждането на рози — мека зима и висока влажност през месеците май и юни, която осигурява оптимални условия розите да изцъфтяват бавно и равномерно в периода на розобера.

Розоберът обичайно започва през месец май и продължава около 20-25 дни, когато розовите цветчета са достигнали необходимата зрялост.

Брането на розовия цвят започна от ранна сутрин и приключва преди обяд. Изискването за преработката на розовия цвят е да се извършва в рамките на 10-15 часа след брането, за да се запази свежестта му.

Транспортирането му към розоварните се извършва незабавно след брането и сортира се за директно за преработване – не повече от 15 часа.

 

Процес на дестилация на розово масло

 

Розово масло, употреба, дамасцена.

 

Веднага след прибирането на реколтата цветовете се слагат в дестилационна инсталация за преработка. В случай, че има забавяне на обработката, те се разпръсват на сянка при ниска температура и се поръсват с вода, за да се избегне загубата на масло чрез изпаряване.

Има няколко метода за получаване на ароматни вещества от розови листенца. Дестилацията е най-широко използваният и най-икономичният метод за извличане на розово масло.

Розовият цвят се загрява под въздействие на парата и водата се превръща във вряща каша, която се разбърква автоматично. Етеричномаслените компоненти, увлечени от водните пари, се охлаждат, втечняват и събират в приемните съдове.

Топлината и парата причиняват спукване и счупване на клетъчната структура на листенцата, като по този начин се освобождават етеричните масла.

Тъй като етеричните масла не са водоразтворими, те могат лесно да бъдат отделени от водата и изцедени.

Етеричното масло се отделя във Флорентински съдове, пречиства се от механични примеси и вода чрез подгряване до 30°С и филтриране.

 

С какво се отличава българското розово масло?

 

Розово масло, употреба, дамасцена.

 

Българското розово масло е признато в рамките на ЕС като защитено наименование съгласно Регламент на ЕС № 1151/2012. И със сигурност за това си има причина.

Маслодайната роза (роза дамасцена) е символ на нашата страна. Въплъщава свежестта на природата и красотата на българската култура. Българското розово масло е с високо качество, което няма конкуренция в света.

Тайната е в технологията на извличане – чрез тройна дестилация и междинно охлаждане, а резултатът е напълно натурално розово масло.

Ето защо „течното злато“, както още е известно нашето розово масло, се предпочита от много реномирани производители в парфюмерийната индустрия. Можете да откриете българско розово масло в състава на повечето парфюми на Dior например.

Българското розово масло се отличава с неповторим аромат и трайност, които не могат да бъдат получени никъде другаде. Какви късметлии сме, че сме дали нещо толкова хубаво на света, но понякога не го оценяваме.

 

5 ползи от употребата на розово масло

 

Розово масло, употреба, дамасцена.

 

Сега нека разгледаме и ползите на скъпоценното етерично масло – ето защо трябва да имате винаги едно шишенце у дома.

Намалява стреса

Ободряващият аромат на розовото масло върши чудеса за успокояване на ума и намаляване на стреса след дълъг, забързан ден, премахвайки всякакви следи от напрежение, безпокойство и нервност.

Когато се вдишва, то значително понижава кръвното налягане и балансира емоциите, като насърчава доброто настроение и подобрява мозъчните функции. С други думи,  има доказан терапевтичен ефект.

Има страхотен anti-age ефект

Етеричното масло от роза предлага превъзходни предимства за постигане на младежки външен вид. Със своите стягащи свойства, както и с богат антиоксидантен, хидратиращ и охлаждащ ефект, то се бори с бръчките, фините линии, отпуснатостта на лицето, почиства и стяга порите.

Служи като естествен репелент против насекоми

Цитронелолът в етеричното масло прогонва всякакви вредители като комари, оси, мухи. Затова, ако използвате парфюм с розово масло, ще си имате естествен репелент срещу насекоми.

Можете да използвате маслото и директно, то не предизвиква сърбеж, когато се разнесе по кожата, а също така е ефективно за заздравяване при ухапване от насекоми.

Придава обем на косата

Множеството подхранващи антиоксиданти, намиращи се в етеричното масло от роза, дават огромни предимства за косата – правят я плътна и лъскава.

Често срещаните оплаквания от упорит косопад и плешиви петна могат лесно да бъдат решени чрез редовно нанасяне на етерично масло от роза върху скалпа, за да се насърчи растежа на дълги, гъсти и здрави кичури.

Лекува кожни инфекции

Розовото етерично масло има и ценни противовъзпалителни качества, както и антибактериални и противогъбични свойства. Нанасянето на тънък слой върху раздразнена кожа незабавно облекчава възпалителните състояния на акне, дерматит, екзема, псориазис и гъбични инфекции.

 

Приложение на розовото масло

 

Розово масло, употреба, дамасцена.

 

Има много начини за използване на етеричните масла, в зависимост от ползите, които искате да постигнете. Трябва да ги набележите, защото те ще определят начина на приложение.

Ето няколко идеи:

  • Дифузер: Можете да се възползвате ароматните и терапевтични свойства на розовото масло чрез дифузер или изпарител. Това е идеално за тези, които страдат от безсъние, защото отпуска и успокоява.
  • Топла вана: Тези, които искат да облекчат напрежението, болката, умственото изтощение и да създадат релаксираща среда, могат да добавят няколко капки розово масло към топла вана.
  • Масажно масло: За да създадете масажно масло, напоено с розово масло, просто добавете няколко капки етерично масло от роза в масло-носител или базово масажно масло.
  • Серум за кожа: Можете също така да направите серум за кожа, като разредите вашето масло в масло-носител. Полезно е за намаляване на фините линии, бръчки, пигментация и тъмни кръгове.
  • Овлажнител: Розовото масло може също да се добави към всеки основен овлажнител. Това е подходящо за тези, които искат да хидратират и подхранят кожата.

 

Предпазни мерки при използване на розово масло

Въпреки че етеричните масла са естествени продукти, те са изключително силни и могат да причинят сериозни увреждания, ако не се използват правилно. Това се отнася и за розовото масло.

Поради тази причина препоръчваме следното:

  • Избягвайте употребата на розово етерично масло по време на бременност и кърмене.
  • Препоръчваме да съхранявате вашето розово етерично масло на хладно и сухо място при стайна температура, като се уверите, че не е изложено директно на слънчева светлина и е извън обсега на деца или домашни любимци.
  • Розовото масло е много концентрирано и има вероятност да предизвика дразнене или алергични реакции, ако се приложи директно върху кожата. Поради тази причина е важно първо да го разредите, преди да използвате локално (върху кожата).

Обикновено розовото масло предизвиква много малко странични ефекти, но все пак са възможни алергични реакции. Когато го използвате, внимавайте за признаци като кожно дразнене или обрив. В тежки случаи маслото може да причини анафилаксия (задушаване).

Няма препоръчителна доза за използване на етеричното розово масло. Откриваме го в много различни форми, включително кремове, прахове и чисти масла. Следвайте всички указания на етикета на продукта или помолете специалист за препоръка.

Това е всичко от нас! Надяваме се вече да оценявате повече нашето течно злато и да му намерите приложение в ежедневната си рутина. Все пак трябва ние първи да се възползваме от силата и качеството на нашето българско розово масло.

Бъдете здрави!

Какво представлява розовото масло и как се добива?

Розовото масло се характеризира главно с високо съдържание на монотерпенови алкохоли включително цитронелол, гераниол, нерол, линалол и фенил-етилов алкохол.
Процесът на добиване на розовото масло е дълъг и трудоемък – от събирането на цветовете до дестилацията. Обикновено 1 кг розово масло може да се получи от 3000-4000 кг розови листенца.

С какво се отличава българското розово масло?

Българското розово масло е признато в рамките на ЕС като защитено наименование съгласно Регламент на ЕС № 1151/2012. И със сигурност за това си има причина. Тайната е в технологията на извличане – чрез тройна дестилация и междинно охлаждане, а резултатът е напълно натурално розово масло.

Какви са ползите от употребата на розово масло?

Розовото масло може да се използва за намаляване на стреса, в козметиката против състаряване на кожата, действа като естествен репелент срещу насекоми, придава гъстота на косата и лекува кожни инфекции.

Категории: Билки, Здраве|Публикувана: 08.02.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 15 март 2024 в 16:00 | Публикувана: 8 февруари 2023 в 11:01 | Категория: Билки, Здраве