Бяло вино – сортове и разновидности

Обновена: 27.03.2024|
Бяло вино.

Бяло вино – приятна и освежаваща алкохолна напитка, която ни предоставя плодови и флорални вкусови нотки. Може да комбинираме различните бели вина с всеразлични храни – от морски дарове до сирена и десерти.

По-долу ще разгледаме вкусовете, препоръчителните количества, ползите, които може да извлечем от белите вина, както и най-популярните видове сред тях.

 

Какъв вкус има бялото вино?

Бялото вино има богато разнообразие от видове, които разкриват на небцето ни широк спектър от вкусове. Те обикновено са плодови, като например цитрусовите – лайм, лимон, грейпфрут, могат да ни предложат пикантен и ободряващ вкус.

Костилковите плодове, като праскова, нектарина и кайсия, носят сладост и сочност. От друга страна, ябълките, крушите и тропическата нотка на ананаса и мангото допринасят за плодовия букет.

grifonia 400
mgnezii 01 600
grifonia 400
mgnezii 01 600

Сред благоуханните аромати, които се носят от чашите с бели вина, може да срещнем и есенция от бели цветя, като жасмин и лоницера (орлови нокти), които често се смесват с билкови нотки, наподобяващи прясно окосена трева или зелен пипер. Това ни пренася в едно различно флорално измерение.

Тъй като в белите вина няма сложни фенолни съединения, те имат по-малко танини, в сравнение с червеното.

Някои бели вина носят следа от земята, от която са родени. Една глътка може да разкрие фини минерални нотки, подобни на тебешир, варовик или дори шисти, говорещи за почвата, където е отглеждано гроздето.

Белите вина, отлежавали в дъбови бъчви, могат да ни предложат по-сложна комбинация от вкусове, като ванилови и маслени нюанси, хармонизиращи с препечен дъб, както и деликатни подправки, като канела или индийско орехче.

Сладкият вкус варира от сухо до приятно сладко. То се измерва от съдържанието на остатъчна захар във виното. Друга основна частица, определяща вкуса на бялото вино, е киселинността, която допринася със своята жизненост и ободряващо присъствие, характерни за много бели вина.

Някои са леки и деликатни, докато други предлагат пълно и богато изживяване. Тези характеристики се влияят от сорта грозде, мястото на отглеждане и използваните техники за винопроизводство.

 

Основни сортове грозде, от които се произвежда бялото вино

 

Бяло вино - сортове.

 

Съществуват много разновидности и сортове бяло вино, всяко със своите уникални характеристики и комбинации от вкусове. Могат да бъдат сладки, сухи, пенливи и подсилени.

Ето някои от най-известните сортове грозде за бяло вино:

 • Мускат
 • Ризлинг
 • Треминер/Гевюрцтраминер
 • Пино Гриджо
 • Пино Блан
 • Шардоне
 • Семийон
 • Вионие
 • Совиньон Блан

Тях ще разделим на три подгрупи.

 

Сладки бели вина

Тази подгрупа се съчетава най-приятно с десерти, пикантни ястия, камамбер, ементал, бри, гауда или сини сирена.

 

1. Мускат

Бялото вино от мускатово грозде може да се определи като десертно, защото се комбинира с много десерти – нещо, което го отличава от останалите сортове. Освен това е с ниско съдържание на алкохол – между 5 и 7 процента.

Мускатното грозде е древен и ароматен сорт, който се отличава със своите очарователни качества. То е известно със своите флорални и плодови аромати, често напомнящи за портокалов цвят и зряло грозде.

От деликатни, ароматни бели до подсилени десертни вина, изразителният характер на гроздето Мускат продължава да разпръсва своята ароматна магия в света на винопроизводството.

 

2. Траминер (Гевюрцтраминер)

 

Бяло вино - траминер.

 

Гроздето Траминер е вариант на семейство Гевюрцтраминер, известен със своите ароматни, вкусови характеристики и ниска киселинност. Често от него се произвежда бяло вино с отчетливи флорални и пикантни нотки, включително аромати, напомнящи розови листенца, личи, а понякога джинджифил и други екзотични подправки.

Траминерското грозде процъфтява в по-хладен климат, където развива характерната си ароматна сложност. Това грозде се използва за производството на редица вина, от почти сухи до сладки. Вината Traminer имат верни почитатели сред хората, които ценят завладяващите аромати и вкусове, които внасят в чашата.

 

3. Ризлинг

Бяло вино Ризлинг e сорт, известен със своята забележителна гъвкавост и ароматен чар. Произхождащ от Германия, той се отглежда в различни региони по света. Това бяло вино обхваща спектър от много сухи до много сладки.

Те са известни със своите отличителни флорални и плодови аромати – нотки на бели цветя, ябълка, праскова и цитрусови плодове. Това грозде остава вечно съкровище, доставящо симфония от вкусове във всяка бутилка.

Ризлинг е едно от белите вина, които могат да се комбинират с всичко – морски дарове, пикантни храни, но най-вече се използва като десертно вино.

 

Сухи и леки бели вина

 

Бяло вино и риба.

 

Тези леки и сухи бели вина са освежаващи и се комбинират чудесно с по-леки ястия, като риба, паста с леки сосове, пилешко и други бели меса.

 

1. Пино Гриджо

От гроздето Pinot Grigio, известно със своя лек и освежаващ характер, създават вина, които се ценят заради това, че са леки, което ги прави подходящи за пиене за всеки, който не е свикнал да консумира бяло вино.

Произхождащ от Италия, този сорт грозде произвежда бяло вино с деликатен вкус на зелена ябълка, круша и цитрусови плодове. Цветът на кожата на гроздето, което се използва, може да варира от сиво-синьо до розово-кафяво, което му дава името „grigio„.

Напитката от този сорт вино е подходящ и сигурен избор, когато не сме сигурни какво да вземем.

 

2. Пино Блан

Пино Блан е бял сорт грозде, който е генетично свързан с Пино Гриджо и Пино Ноар (сорт грозде за червено вино). Известно е с производството на вина с чист и освежаващ характер.

Вината Пино Блан могат да са сухи до леко не сухи. Те обикновено освобождават аромати на зелена ябълка, круша и понякога нотка на цитрусови плодове. Често имат свежа киселинност, която допринася за тяхната освежаваща природа.

Пино Блан се отглежда в различни винени региони по света, включително Франция, Германия, Италия и части от Северна Америка. Това е универсално грозде, което може да се консумира самостоятелно или в комбинация с различни ястия, поради умерените му вкусове и балансирана киселинност.

 

Тежки и сухи бели вина

 

Бяло вино - пенливо.

 

Тежките и сухи бели вина са подходящи за основни ястия. Най-популярното такова е Шардоне, но не е единственото.

 

1. Шардоне

Шардоне е един от най-известните и широко отглеждани бели сортове грозде в света. Той е известен със своята гъвкавост, тъй като може да създаде широка гама от стилове, от леки и свежи до богати и плътни.

Сортът “Шардоне” е роден в легендарните бургундски региони на Франция. Това грозде със зелен оттенък расте в по-студен климат като Тихоокеанския Северозапад, Нова Зеландия и Южна Африка. Някои от най-популярните шардонета днес се отглеждат в долината на Напа и Сонома.

В зависимост от стила, може да открием в него нотки на зелена ябълка, цитрус, круша, пъпеш, праскова и тропически плодове. Когато отлежава в дъбови бъчви, шардонето може да развие аромати на ванилия, масло и дори нотки на подправки.

 

Стилове:

 • Не дъбово Шардоне – този вид бяло вино обикновено е по-леко, по-свежо и плодово. Демонстрира естествените плодови аромати на гроздето без влиянието на дъб.
 • Дъбово Шардоне – вината, които са отлежали в дъбови бъчви, развиват по-сложни вкусове, често включващи нотки на ванилия и карамел. Нивото на влияние на дъба върху виното може да варира от слабо до силно изразено, зависещо от съда и периода на ферментация. 
 • Пенливо Шардоне – Шардоне е често срещано грозде за бяло вино, използвано и в производството на шампанско и други пенливи вина, допринасящо за тяхната елегантност и финес.

Универсалността на Шардоне го прави чудесен избор за допълнение на различни ястия. Леките, необработени шардонета могат да бъдат чудесни в комбинация с  морски дарове и салати, докато по-пълните дъбови шардонета подхождат повече на ястия като птиче месо и кремообразна паста.

 

2. Семийон

Семийон е универсален сорт бяло грозде, намиращо своето място в традициите на винопроизводството по целия свят. Свързан най-вече с Бордо, Франция, той играе двойна роля: произвежда сухи вина и допринася за пищни сладки смеси.

В „сухата си форма“ Семийон разкрива свежест, предлагайки нотки на цитрус и зелена ябълка, които освежават небцето, но истинското му очарование се крие в царството на сладките вина.

 

3. Вионие

Вино Вионие е завладяващ скъпоценен камък в света на белите вина, примамва с ароматния си блясък и пищен характер. Произхождащ от долината на Рона, ароматната мощ на Вионие е очевидна в неговия опияняващ букет от бели цветя като орлови нокти, придружени от очарованието на праскови, кайсии и фини подправки.

Това е единственият разрешен сорт за направата на френското вино Condrieu в долината Рона. Извън нея Вионие може да срещнем още в Северна и Южна Америка, Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка и Израел.

Благодарение на своите ароматни и текстурни качества, Вионие се съчетава добре с редица ястия. Допълва морски дарове, птици и ястия с всякакви подправки и билки. Пищността на виното може да подобри кремообразните сосове, докато ароматите му осигуряват прекрасен контраст с билките.

 

Бяло вино с пикантен характер

 

Бяло вино - шардоне.

 

Съчетава се добре с по-леки ястия, като салати, морски дарове, козе сирене и ястия с билкови компоненти.

 

Совиньон Блан

Совиньон блан е широко разпространен бял сорт грозде, известен със своя жизнен и ароматен характер. Произхожда от региона на Бордо във Франция и е намерил успех в различни винарски региони по света.

“Блан“ се превежда като “бяло“ от френски, но гроздето, от което се прави виното, е едно от най-зелените сортове. Вината Совиньон Блан са типично сухи и имат висока киселинност, което допринася за техния освежаващ и жив характер. Това ги прави особено подходящи като аперитив и за топло време.

Колкото по-младо е виното, толкова по-тежки са тези тревисти и зелени нотки, които усещаме, без значение в коя страна е отгледано.

 

Как да разпознаете качественото бяло вино?

За да оценим външния вид, аромат, вкус и цялостен баланс на напитката, трябва да може да разпознаем доброто бяло вино, което може да се случи с помощта на сетивата ни. Ето как да го направим в няколко стъпки.

СТЪПКИ ОБЯСНЕНИЕ
Външен вид Проверяваме бистротата и блясъка на виното. Качествените вина трябва да са бистри и без утайки. Наблюдаваме цвета. Обикновено белите вина стават по-тъмни, когато стареят, но цветът все още трябва да е подходящ за сорта грозде и възрастта на виното.
Аромат Завъртаме виното внимателно в чашата, за да освободи ароматите му. Вдишваме, идентифицираме силата и сложността на букета от аромати. Висококачествените бели вина често имат подчертан и изразителен аромат, който отразява сорта грозде.
Вкус Отпиваме малка глътка и оставяме виното да покрие небцето ни. Търсим баланса на вкусовете – плодове, киселинност, сладост (ако има) и потенциално влияние на дъб. Качествените вина показват дълбочина и слоеве от вкусове, които се развиват, докато отпиваме от тях.
Киселинност Киселинността трябва да присъства и да е добре интегрирана, осигурявайки свежест и баланс. Тя допринася за способността на виното да старее грациозно и да се съчетава добре с храната.
Текстура Качественото бяло вино трябва да има приятна текстура, която да не е нито твърде рядка, нито прекалено тежка.
Баланс Отличителна черта на качественото вино е балансът. Различните компоненти – плодове, киселинност, сладост и потенциален дъб трябва да са в хармония – без нито един елемент да надделява над останалите.
Завършек Качественото бяло вино ще има задоволителен и устойчив финален вкус, който оставя положително впечатление.
Отлежаване Качествените бели вина често разкриват слоеве от вкусове и аромати, които се развиват, докато виното отлежава в бутилката.

Когато натрупаме опит и се запознаем с различните бели вина, способността ни да оценим качеството им ще се подобри.

 

Полезно ли е бялото вино?

Със сигурност сме чували за полезните свойства на червеното вино, но не трябва да забравяме, че братовчед му – бялото вино, също има такива.

 

Може да поддържа бъбреците ви здрави

Алкохолът често е в лоша светлина, когато стане въпрос за здравето на бъбреците. Едно проучване изследва ефекта на бялото вино върху пациенти с хронично бъбречно заболяване (CKD).

Резултатите при пациенти, консумирали комбинацията от бяло вино и необработен зехтин, показaли намалени плазмени маркери на хронично възпаление поради неговите противовъзпалителни свойства.

 

Полезно е за мозъка ни

Въпреки че понастоящем няма лек за намалена когнитивната функция, да бъдем добри в избора си на храна е една от възможностите да защитим мозъка си. Освен храните за мозъка, изследванията показват, че бялото вино може да предпази от неврологични заболявания.

Проучване изследва ефектите на бялото вино върху патологията, подобна на болестта на Алцхаймер. Резултатите показват, че мишките, които притежавали полифеноли от бяло вино, имали по-малък шанс за придобиване на когнитивни проблеми.

 

Може да предпази сърдечно-съдовата ни система

 

Бяло вино за сърцето.

 

Бялото вино може да не съдържа толкова ресвератрол, колкото червеното, но антиоксидантите от бялото все още могат да ни предложат много.

Едно проучване определя ефекта на отлежалото бяло вино върху пациенти с висок сърдечно-съдов риск. Резултатите показват, че умерената консумация на отлежали бели вина възстановява и поддържа целостта на ендотела.

 

Може да помогне при отслабване

Няма нужда да се притесняваме от консумацията на вино по време на диета, защото бялото вино може да бъде част от плана ни за отслабване. Диета с 10% енергия, получена от бяло вино, е толкова ефективна, колкото и изокалорична диета с 10% енергия, получена от гроздов сок.

Процентът телесни мазнини, кръвното налягане, кръвната глюкоза, инсулинът и холестеролът също намаляват.

Ефектът е положителен, когато консумацията е умерена. В противен случай ще постигнем точно обратния ефект.

 

Полезно е за белодробната функция

Проучване, представено от университета в Бъфало, показа, че пиенето на бяло вино изглежда е добро за белите дробове. Хранителните вещества, открити в него, са причина за положителния ефект на алкохолните напитки върху белодробната функция.

Нивата на антиоксиданти в храната и кръвния серум (като флавоноиди и феноли) показват връзка с по-доброто здраве и активност на белите дробове.

 

Хранителни вещества и съединения

Бялото вино съдържа витамини, минерали и антиоксиданти, които помагат на сърдечно-съдовата система, клетъчната активност и др.

 

1. Антиоксидантно и противовъзпалително

Антиоксидантите се борят с оксидативния стрес, причинен от дисбаланси в клетките и тъканите. Пушенето и радиацията са някои дейности, които създават свободни радикали, причинители на възпаление и увреждане в тялото.

Флавоноидите, полифенолите и съединенията на кафеената киселина, открити в бялото вино, имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Освен това помага за предпазване на сърцето от болести и намалява риска от рак.

Според скорошно проучване, Шардонето съдържа най-много антиоксиданти сред всички бели вина.

 

2. Витамини и минерали

Бялото вино съдържа малка доза основни витамини и минерали. Но най-разпространеният минерал в бялото вино е калият.

Той има три основни функции в нашето тяло:

 • Участва в поддържане на нормален сърдечен ритъм.
 • Помага на хранителните вещества да се придвижват в клетките и на отпадъчните продукти да излизат от клетката.
 • Помага на нервите да функционират, така че мускулите да могат да се свиват.

Други минерали, които може да открием в бялото вино, са калций, желязо, цинк, магнезий и фосфор. Също така съдържа витамини като B6, които са важни за нормалното развитие на мозъка, 3% витамин В2 и 3% ниацин.

Важно е да се подчертае, че тези потенциални ползи за здравето могат да бъдат реализирани с умерена и отговорна консумация. Прекомерната консумация на алкохол може да има вредно въздействие върху здравето, включително повишен риск от пристрастяване, чернодробно заболяване и други негативни последици.

 

Колко често трябва да го консумираме?

 

Бяло вино.

 

Лекарите твърдят, че количеството бяло вино, и не само, което може да консумираме за един ден, се изчислява, като умножим теглото си по 100 и разделим резултата на процента спирт, който се съдържа във виното.

Ако не сме фенове на математиката, може да следваме съвета на древногръцкия поет Евбул, който гласи, че след три кратера вино мъдрите гости се прибират у дома.

Тоест, препоръчва на ден да се пият до 3 чаши вино (по 175 мл).

Европейски изследователи смятат, че мъжете могат да си позволят до 3 чаши, а жените до 2, тъй като има разлика в това как им влияе. Въпреки това, според повечето изследвания, напълно безвредното количество от напитката, което е сигурно, че няма да ни навреди, е 1 чаша дневно.

Важно е да знаем, че ако имаме някакво заболяване или приемаме определени лекарства, които могат да взаимодействат с виното, е много вероятно да се наложи да прекратим приема на всякакъв алкохол.

 

Заключение

Има много разновидности бяло вино, които може да намерим. Повечето от тях са с флорални и/или плодови вкусови нотки. Белите вина могат да бъдат сухи, тежки, сладки, леки, по-пикантни и горчиви – има от всичко за всеки.

Въпреки че червеното се води виното, носещо ползи за организма, бялото също не остава по-назад. Плюсове от консумацията му може да си набавим най-вече ако то е домашно, и когато го консумираме умерено, независимо дали е домашно или не.

 

Колко сорта бяло вино има?

Съществуват много разновидности и сортове бяло вино, всяко със своите уникални характеристики и комбинации от вкусове. Могат да бъдат сладки, сухи, пенливи и подсилени.

Как може да разпознаем хубавото бяло вино?

За да разпознаем доброто бяло вино, трябва да използваме най-вече сетивата си, за да може да оценим неговия външен вид, аромат, вкус и цялостен баланс.

Има ли ползи от консумацията на бяло вино?

Благодарение на състава си, бялото вино може да бъде от полза за сърцето, бъбреците, мозъка, белите ни дробове и за отслабване.

Категории: Любопитно|Публикувана: 24.08.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 27 март 2024 в 16:00 | Публикувана: 24 август 2023 в 13:37 | Категория: Любопитно