10 храни с разхлабващ ефект

Обновена: 12.12.2024|
Храни с разхлабващ ефект.

Храни с разхлабващ ефект се консумират редовно от хора, страдащи често от запек, за да могат да прочистят тялото си. Предпочитат се пред медикаментите, защото са по-безопасния начин за предизвикване на изхождането.

Константната консумация на натурални храни с разхлабваш ефект помага да се справим с подуването на корема и чувството за тежест в областта.

10 храни с естествен разхлабващ ефект

Има много разнообразни и вкусни храни с разхлабващ ефект, които може да включим в менюто си, способни да помогнат не само за предотвратяването на запек, но и за цялостното храносмилане. Някои от най-популярните разхлабващи храни са пълнозърнести, плодове, бобови, зеленчуци, ядки и още други, които споменаваме по-долу в статията.

Разглеждаме ги по-подробно надолу в статията.

Пълнозърнести храни с разхлабващ ефект

Различните пълнозърнести храни могат да предизвикат изхождането поради това, че съдържат фибри, който придават обем на изпражненията и подпомагат по-бързото и лесно ходене до тоалетна.

Примерни пълнозърнести храни, които може да добавим към менюто си:

  • Кафяв ориз
  • Овесени ядки
  • Киноа
  • Ечемик
  • Елда

И други такива, като пълнозърнест хляб и макаронени изделия. Ако към тях се добавят допълнително ядки или различни видове семена, ефектът ще е още по-добър заради по-високото съдържание на фибри.

Бобови растения

Бобовите храни са много добър вариант за разхлабване, ако искаме да се освободим от запека. Богати са на витамини от В-група, минерали като цинк и калий, белтъчини, разтворими и неразтворими фибри.

Редовната консумация на бобови растения подобрява храносмилателната система и по този начин намалява риска от развитието на запек, или облекчава вече възникналото такова състояние.

При консумация на бобови храни е препоръчително да пием повече вода, за да стимулираме разтварянето на фибрите и по-свободното им движение през храносмилателната система.

Примерни бобови растения, които може да включим към храненето си:

  • Леща
  • Нахут
  • Фасул
  • Черен боб
  • Грах

Важно е да бъдат правилно сготвени, за да избегнем евентуални признаци на дискомфорт след консумацията им.

Плодове

 

Храни с разхлабващ ефект - плодове.

 

Много често, когато хапваме някакъв плод, махаме обелката му, ако има такава. Истината е, че там също се съдържат много хранителни вещества, помагащи против запек или за облекчаването му.

Най-добре е да консумираме плодовете сурови, за да извлечем максимална полза от тях. Съдържат вода и влакнини – те са съставени от различни растителни материи, съставляващи част от клетъчните стени на някои растения. Тези 2 хранителни вещества са в основата на борбата със запека.

Ако ни мъчи констипация (запек), може да добавим тези плодове към храненето си:

  • Сини сливи
  • Киви
  • Ябълки
  • Портокали
  • Папая
  • Ягоди
  • Сини и черни боровинки
  • Малини
  • Грозде и др.

Ако включим разнообразие от тези плодове в диетата си, може да подобрим цялостното здраве храносмилателната ни система.

Зеленчуци

Зеленчуците са природен „склад“ за хранителни вещества против запек. Източник са на вода, фитохимикали, витамини, минерали, разтворими и неразтворими фибри.

Зеленчуци, препоръчителни за консумация в случай на запек:

  • Аспержи
  • Зеле
  • Праз
  • Броколи
  • Тиквички
  • Моркови
  • Кромид лук
  • Брюкселско, швейцарско зеле и още.

Някои от тези зеленчуци съдържат инулин – пребиотик, смесица от полизахариди, може да се сравни с нишестето, но вместо от глюкозни единици е съставен от фруктозни. Пребиотиците достигат до дебелото черво неразградени, където полезните бактерии ги използват за храна и ги разграждат чрез ферментация.

Ядки

 

Храни с разхлабващ ефект - ядки.

 

Въпреки че не са особено известни като храни с разхлабващ ефект, те могат да спомогнат за по-доброто храносмилане, тъй като съдържат голям брой фибри.

Ето някои ядки, които може да включим в менюто си, за да подобрим чревното движение:

  • Бадеми
  • Шам фъстък
  • Бразилски ядки
  • Орехи
  • Пекани
  • Макадамия

Не трябва да забравяме, че ядките са калорична храна и не трябва да прекаляваме с тях. 

Семена

Семената могат да действат като чудесни храни с разхлабващ ефект – да облекчат запек и да стимулират по-доброто храносмилане. Съдържат високи нива на фибри, здравословни мазнини и други хранителни вещества, които подпомагат редовната функция на червата.

Ето и няколко примера за подобни семена:

  • Чиа
  • Ленено семе
  • Сусам
  • Слънчоглед
  • Псилиум и други

Всяко от тези семена има своите ползи както за храносмилането и борбата със запек, така и за целия организъм. Дозата на консумация трябва да се увеличава постепенно, за да може тялото да се адаптира. Може да открием разнообразие от ядки в някои видове кето гранола.

 

Пикантни подправки

Пикантните подправки като лют червен или черен пипер могат да подпомогнат движението на червата и стимулират храносмилането. Разхлабващият ефект може да не се прояви веднага, но облекчаването на запека няма да закъснее.

Някои от ползите за храносмилането от пикантните храни:

  • Повишаване на стомашните секреции
  • Подобрява перисталтиката
  • Подобрява кръвообращението

Важно е да се спомене, че пикантните храни могат да повлияят различно, в зависимост от човека. Има хора с прекалено раздразнителен стомах и при консумацията на люто могат да изпитат дискомфорт или по-силни симптоми на раздразнение. Същото може да се случи и ако прекалим с тях.

Зърнени трици

 

Храни с разхлабващ ефект - зърнени трици.

 

Зърнените трици и по-специфично пшеничните, са известни с това, че насърчават редовността на червата и облекчават запека. Пшеничните трици са обвивката (люспа) на зърното и са изключително богати на диетични фибри.

Фибрите в зърнените трици ускоряват времето, за което храната преминава през храносмилателната ни система. Друг фактор е това, че поемат много вода, което овлажнява изпражненията и така процесът на изхождане се улеснява.

Пример за видове, които може да консумираме, са трици от:

  • Пшеница
  • Просо
  • Овес
  • Царевица
  • Ечемик
  • Ръж

Поради гореизброените функции, зърнените трици да спадат към категорията храни с разхлабващ ефект.

Растителни мазнини

Освен кафето, растителните мазнини също имат лаксативен ефект върху храносмилателната ни система и помагат за по-лесното преминаване на храната през стомашно-чревния тракт. Което, от своя страна, води до по-лесно изхождане и облекчаване на запека.

Растителни мазнини ще откриете при:

  • Сусамово масло
  • Зехтин
  • Ленено олио
  • Оризово олио
  • Конопено олио
  • Рапично олио и други

Друг плюс за тази полза на растителните мазнини е това, че те са богати на антиоксиданти, противоракови и противовъзпалителни свойства.

 

Ферментирали храни

Известни са със съдържанието на полезни бактерии, познати още като пробиотици. Редовната консумация на тези храни с разхлабващ ефект поддържат чревната флора на ниво.

Ето и най-познатите и ефективни ферментирали храни за борба със запека:

Те подобряват храносмилането и понижават риска от рак на дебелото черво, оказват влияние и върху доброто състояние на имунната система.

 

Кога е добре да приемаме храни с разхлабващ ефект?

 

Храни с разхлабващ ефект, кога да ги ядем?

 

За да облекчим състоянието на запек, е най-добре да консумираме храни с разхлабващ ефект, които да стимулират изхождането ни през целия ден.

Примерно меню с тази цел е:

  1. Закуска – храна богата на фибри, например овесени ядки с горски плодове и семена или пълнозърнест хляб с авокадо.
  2. Преди обяд – лека захранка, включваща плодове или ядки. Например ябълка или шепа сушени сини сливи.
  3. Обяд – зеленчуци и пълнозърнести храни. Салата с листни зеленчуци, краставици, домати и нахут или пълнозърнеста тортила с чисти протеини, например бяла риба, и разнообразие от цветни зеленчуци.
  4. Следобедна закуска – Нещо леко, като морковени пръчици с хумус, малка шепа бадеми, орехи или парче плод, като круша или киви.
  5. Вечеря – Тя трябва да бъде балансирана с високо съдържание на протеин – пиле или печена риба на скара, гарнитура от зеленчуци или пълнозърнести храни, например кафяв ориз.
  6. Преди лягане – Ако сме гладни и след вечеря, за да си осигурим допълнителни фибри, преди лягане може да си позволим купичка с гръцки йогурт с чиа или шепа сини сливи.

През целия период на борба със запек е важно да останем хидратирани. Допълнителни препоръки за по-добро храносмилане са спазването на последователен график на хранене и извършване на физическа активност.

При хроничен запек или по-тежки симптоми е най-добре да отидем на преглед при здравен специалист, за да ни посъветва за най-доброто лечение.

 

Безопасни ли са за консумация?

Като храни с разхлабващ ефект се определят тези с високо съдържание на фибри и с определени подправки. Безопасни са за повечето хора, които нямат определени проблеми със стомаха и когато се консумират балансирано.

Въпреки това е важно да сме наясно с някои противопоказания и препоръки:

  • Индивидуална поносимост – някои хора могат да имат по-ниска толерантност към този вид храни.
  • Постепенно включване – започва се с по-малки количества, за да може организмът да се адаптира.
  • Хидратация – фибрите абсорбират голяма част от водата, затова е важно да пием повече вода по време на консумация.
  • Индивидуални здравословни състояния – хора, страдащи от здравословни проблеми или състояния е най-добре да се консултират с лекар преди прием на такива храни.
  • Баланс и разнообразие – важно е да разнообразяваме приема на храни с разхлабващ ефект, за да насърчим цялостното здраве на храносмилането.

Храни с разхлабващ ефект могат да бъдат безопасни за консумация и да поддържат здравословното храносмилане, когато се ядат умерено и като част от балансирана диета. Има случи, в които индивидуалните реакции може да варират, така че винаги е препоръчително да слушаме тялото си и да правим промени в храненето, ако се налага.

 

Как да се предпазим от запек?

 

Храни с разхлабващ ефект, да или не?

 

За да избегнем състояния на запек, трябва да си изградим хранителни навици, които да стимулират редовното изхождане и здравословното храносмилане.

Ето някои препоръки, по които може да се водим:

  • По-висок прием на фибри
  • Добра хидратация
  • Редовна физическа активност
  • Създаване на редовни навици за тоалетната
  • Да не пренебрегваме “нуждата“
  • Намаляне на преработените храни
  • Управление на стреса
  • Прием на пробиотици
  • По-ниска употреба на лаксативи
  • Да потърсим медицински съвет

 

Имплементирайки тези съвети в ежедневието си, може да подпомогнем здравословното ни храносмилане и да се предпазим от запек. Важно е да се спомене, че всяко тяло реагира различно, затова трябва да му осигурим храни с разхлабващ ефект, на които то да реагира добре.

За приготвянето на разнообразни рецепти ви препоръчваме кулинарната ни книга, разделена на две части, „Кето фантазии“.

 

Заключение

Редовният прием на естествени храни с разхлабващ ефект помага да се справим с подуването и чувството за тежест в областта. Тези храни са с високо съдържание на фибри, които са отговорни за по-добрата и редовна функция на червата.

Трябва да сме наясно, че всяко тяло може да реагира по различен начин на тези храни с разхлабващ ефект, затова е добре да ги включваме в менюто си постепенно, за да видим как ще отвърне организмът.

Ако имаме някакви здравословни проблеми или прекалено чувствителен стомах, преди да започнем такъв тип хранене, е най-добре да се консултираме с лекар.

Кои са храните с разхлабващ ефект?

Храни с разхлабващ ефект са тези, които имат високо съдържание на фибри и определени подправки.

Безопасни ли са храните с разхлабващ ефект?

Безопасни са за повечето хора, които нямат определени проблеми със стомаха и когато се консумират балансирано. Въпреки това е важно да сме наясно с някои противопоказания и препоръки.

Как да избегнем запек?

За да избегнем състояния на запек, трябва да си изградим хранителни навици, които да стимулират редовното изхождане и здравословното храносмилане. Необходима е по-висока хидратация, физическа дейност и други.

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 06.07.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front
f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар