Естествени начини за прочистване на белите дробове

Обновена: 12.03.2024|
Естествени начини за прочистване на белите дробове.

Здравето на белите дробове е жизненоважно за цялостното здраве на човека. Белите дробове са самопочистващи се органи, които ще започнат да се лекуват сами, след като излагането им на замърсители спре, например когато човек се откаже от тютюнопушенето.

След като белите дробове са били изложени на замърсяване, като цигарен дим, човек може да почувства гърдите си пълни, задръстени или възпалени. Слузта се събира в белите дробове, за да улови микроби и патогени, които допринасят за това чувство на тежест.

В тази статия ще разгледаме различни естествени начини за прочистване на белите дробове. Те допринасят за отстраняването на слуз и дразнители, като облекчават задръстванията в гръдния кош и други неприятни симптоми.

Някои от тези естествени начини за прочистване на белите дробове могат да подобрят капацитета им и да намалят възпалението.

 

Естествени начини за прочистване на белите дробове – 7 метода

Популярните естествени начини за прочистване на белите дробове включват дихателните упражнения и промени в начина на живот, които могат да помогнат за премахването на излишната слуз и да подобрят дишането.

 

1. Терапия с пара

Терапията с пара представлява вдишване на водна пара, позната още като инхалация, която отваря дихателните пътища и помага на белите дробове да се освободят от натрупаната слуз.

Хората с белодробни заболявания могат да забележат, че симптомите им се влошават при студен или сух въздух. Този климат изсушава лигавиците в дихателните пътища и ограничава притока на кръв.

Обратно, парата добавя топлина и влага към въздуха, което подобрява дишането и помага за отделянето на слузта в дихателните пътища и белите дробове.

Вдишването на водна пара може да осигури незабавно облекчение и да спомогне по-лесното и чисто дишане.

 

2. Контролирана кашлица

 

Естествени начини за пречистване на белите дробове.Електролитен дисбаланс.

 

Контролираната кашлица може да помогне за освобождаването на слузта през дихателните пътища.

Кашлицата е начинът на тялото да изхвърля естествено токсините, които е уловило в слузта. Контролираната кашлица разхлабва излишната слуз в белите дробове, изпращайки я нагоре през дихателните пътища.

Лекарите препоръчват на хората с ХОББ да изпълняват упражнението, познато като контролирана кашлица, за да помогнат за по-лесното прочистване на белите дробове.

Контролираната кашлица преминава в няколко стъпки:

 • Седнете на стол с отпуснати рамене, като държите двата си крака на пода.
 • Сгънете ръцете над корема.
 • Бавно вдишайте през носа.
 • Бавно издишайте, докато се навеждате напред, докато натискате ръцете към стомаха.
 • Кашляйте 2 или 3 пъти при издишване, като държите устата леко отворена.
 • Бавно вдишайте през носа.
 • Починете и повторете, ако е необходимо.

 

3. Извеждане на слузта от белите дробове

Постуралният дренаж е рехабилитационен метод, който представлява лежане в различни позиции, за да се използва гравитацията за отстраняване на слуз от белите дробове. Тази практика може да подобри дишането и да помогне за лечение или предотвратяване на белодробни инфекции.

Техниките за постурален дренаж се различават в зависимост от позицията:

 

На гръб

 • Легнете на пода или на легло.
 • Поставете възглавници под бедрата, за да сте сигурни, че гърдите са на по-ниско равнище от бедрата.
 • Бавно вдишайте през носа и издишайте през устата. Всяко издишване трябва да отнема два пъти по-дълго време от вдишването, което се нарича дишане 1:2.

Продължете за няколко минути.

 

На една страна

 • Легнете на една страна, опирайки главата на ръка или възглавница.
 • Поставете възглавници под бедрата.
 • Практикувайте модела на дишане 1:2.
 • Продължете за няколко минути.

Повторете на другата страна.

 

На корем

 • Поставете купчина възглавници на пода.
 • Легнете по корем върху възглавниците. Не забравяйте да държите бедрата над гърдите.
 • Сгънете ръцете под главата за опора.
 • Практикувайте модела на дишане 1:2.

Продължете за няколко минути.

 

4. Естествени начини за прочистване на белите дробове чрез упражнения

 

Естествени начини да прочистване на белите дробове. Какъв колаген да пия за мускули.

 

Редовните упражнения могат да подобрят физическото и психическото здраве на хората и да намалят риска от много здравословни състояния, включително инсулт и сърдечни заболявания.

Упражненията принуждават мускулите да работят по-усилено, което увеличава скоростта на дишане на тялото. Това води до по-голямо снабдяване с кислород към мускулите, което подобрява кръвообращението.

Така тялото става по-ефективно в премахването на излишния въглероден диоксид, който се произвежда при упражнения.

Тялото ще започне да се адаптира, за да отговори на нуждите от редовни упражнения. Мускулите ще се научат да използват кислорода по-ефективно и да произвеждат по-малко въглероден диоксид.

Въпреки че упражненията могат да бъдат по-трудни за хора с хронични белодробни заболявания, те са важна част от процеса за прочистване на белите дробове. Тези, които имат ХОББ, кистозна фиброза или астма, трябва да се консултират с медицински специалист, преди да започнат нов режим на упражнения.

 

5. Зелен чай

Зеленият чай съдържа много антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в белите дробове. Тези съединения могат дори да предпазят белодробната тъкан от вредното въздействие на вдишването на дим.

Редовното приемане на топъл зелен чай е добра практика, която би съдействала за ускоряване на телесния метаболизъм.

 

6. Противовъзпалителни храни

 

Естествени начини за прочистване на белите дробове.

 

Възпалението на дихателните пътища може да затрудни дишането и да накара гърдите да се чувстват тежки и задръстени. Консумацията на противовъзпалителни храни и подправки може да облекчи тези симптоми. Такива са:

 

7. Гръдна перкусия

Перкусията е друг ефективен начин за отстраняване на излишната слуз и за пречистване на белите дробове.

Медицински специалист или респираторен терапевт би могъл да изпълни тази процедура, използвайки чаша, за да почуква ритмично гръдната стена.

Този процес спомага за раздвижването на уловената слуз в белите дробове. Комбинирането на гръдна перкусия и постурален дренаж може да помогне за изчистване на дихателните пътища от излишната слуз.

Доброто дихателно здраве зависи от това дали тялото ефективно отстранява слузта от белите дробове и дихателните пътища.

Тези естествени начини за прочистване на белите дробове, включително постурален дренаж, гръдна перкусия и дихателни упражнения, могат да помогнат за изхвърлянето на слузта и прочистване на белите дробове и дихателните пътища.

Терапията с пара може да предложи временно облекчение на хора, които страдат от задръствания или хронични респираторни заболявания.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 02.03.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

4559c8467fde8e4002d4ed2eafed370b?s=96&d=mm&r=g

Автор: For Life

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 март 2024 в 16:55 | Публикувана: 2 март 2022 в 17:54 | Категория: Хранене и видове храни