Кето хранене и бъбреци – има ли връзка?

Обновена: 14.03.2024|
КалийКето-хранене-бъбреци-връзка

Диетите с ниско съдържание на въглехидрати придобиха голяма популярност в последно време поради своята ефективност, но се появиха и съмнения дали има връзка между кето хранене и бъбреци.

Тъй като хранителните мазнини, на които се основава кетогенната диета, бяха несправедливо демонизирани през последните десетилетия, някои хора се притесняват, че тя може да повлияе на вътрешните органи.

В настоящата статия ще разгледаме какви ефекти има диетата върху здравето и ще разбием митовете, свързани с кето хранене и бъбреци.

Бъбреци – как функционират и защо са толкова важни?

Бъбреците са чифт органи с размер на юмрук и бобовидна форма, намиращи се от двете страни по задната коремна стена. Всеки от тях произвежда урина, която се оттича в пикочния мехур 24 часа в денонощието. Те филтрират непрекъснато големи обеми кръв с няколко важни цели:

  • премахват излишната течност и киселини от тялото
  • балансират течности, минерали и електролити
  • регулират кръвното налягане
  • премахват отпадъчните продукти, токсините и лекарствата от организма
kolagen 02 400
kolagen 02 600
kolagen 02 400
kolagen 02 600

Също така произвеждат хормони, които помагат в поддържането на кръвта и костите здрави, включително производството на калцитриол – активната форма на витамин D.

Казано накратко, те са като водопроводната система на голям град.

Не можем да оцелеем без функциониращи бъбреци, затова трябва да ги подкрепяме, като спазваме здравословна диета и начин на живот.

 

Кето хранене и бъбреци – води ли то до поява на камъни?

 

Кето хранене и бъбреци-връзка

 

При кетогенната диета се залага на завишен прием на здравословни естествени мазнини. По правило те трябва да съставляват около 70% от дневните калории и да идват от източници като зехтин, краве масло, свинска мас и т.н.

Следващ важен елемент са протеините (месо, яйца, риба), заемащи 25%, а приемът на въглехидрати е сведен до 5%, като те идват основно от зеленчуци и ядки.

При кето диетата организмът използва кетони – те се образуват в тялото и заместват глюкозата, осигурявайки енергия на мозъка, сърцето и мускулите. Чрез тях започва горенето на собствените мастни запаси, което е и ключът към успешното отслабване.

Въпреки това много хора се притесняват, че именно кетоните могат да причинят камъни в бъбреците. Последните се образуват, когато в уринарния тракт се формират кристални маси, които в комбинация помежду си се превръщат в камък.

Опасенията са, че консумацията на протеини изисква бъбреците да работят усилено и принуждава тялото да отделя излишни количества електролити – натрий, калций и калий.

Изследванията обаче не потвърждават този аргумент. Един мета-анализ, разглеждащ връзката между кето хранене и бъбреци, установява, че нисковъглехидратната диета не нанася вреди при хора с наднормено тегло и затлъстяване без бъбречна дисфункция.

Нещо повече – според проучването режимът може дори да я подобри благодарение на ефекта от загубата на тегло. Следването на правилен план за кето диета и добавянето на електролити, както и приемът на много вода, гарантира, че няма да се сблъскате с тези проблеми.

 

Претоварват ли кетоните бъбреците поради повишената киселинност на урината?

 

Билки за бъбреци. Странични ефекти при кето диета. Супозитории. Вирусен гастроентерит. Запек при кето диета, хранене.

 

Често срещано погрешно схващане е, че хранителната кетоза, свързана пряко с режима, може да промени pH на урината от неутрално до кисело и следователно да претовари бъбреците. Това обаче се случва само по време на кетоацидоза, а не на кетоза.

Кетоацидозата е сериозно усложнение, резултат от опасно високи нива на кетони и кръвна захар, най-често при хора с диабет. Тази комбинация прави кръвта твърде кисела и се отразява негативно на целия организъм, като може да е дори животозастрашаваща.

Това опасно състояние е най-вероятно да се появи при хора с диабет тип 1, които не могат да произвеждат никакъв инсулин. Макар и рядко, е възможно да се появи и при тип 2, когато болестта е зле контролирана и се стига до критично покачване на кръвната глюкоза.

Хранителната кетоза, от друга страна, е различна. Когато сте в това метаболитно състояние, имате повече кетони в кръвта си от обикновено, но не достатъчно, за да предизвикате опасната кетоацидоза. В този ред на мисли, връзката между кето хранене и бъбреци, при правилно изпълнение на режима, е по-скоро благодатна.

Сега, след като развенчахме тези два мита, нека да разгледаме кои са факторите, които всъщност вредят на бъбреците.

 

Диабет – „тихият убиец“ на бъбреците

 

Eкстракт от бяла ружа. Гликемичен индекс, гликемичен товар.Най-честите лабораторни изследвания. Алтернативни лечения при диабет.

 

Много различни заболявания, медикаменти, токсини и наследствени болести могат да доведат до увреждане на този чифтен орган. Въпреки това, двете най-често срещани причини за бъбречно увреждане са диабетът и високото кръвно налягане, като и двете могат да увредят деликатните кръвоносни съдове и тъкани.

Когато основните причини за тези две нарушения не бъдат контролирани, резултатът може да бъде хронично заболяване и в крайна сметка бъбречна недостатъчност, изискваща диализа или дори нужда от трансплантация.

В случай на диабет, високите нива на кръвна захар за дълги периоди от време могат да накарат глюкозата да се свърже с жизненоважни протеини в кръвния поток. Този процес, известен като гликация, води до образуването на напреднали крайни продукти, наречени AGEs (аdvanced glycation end products).

AGEs допринасят за повишен оксидативен стрес и възпаление и могат да причинят необичайни промени в протеините и рецепторите, които в крайна сметка поразяват филтриращите сегменти на органа. Това създава порочен кръг от допълнителни наранявания на тъканите, водещи до прогресивно увреждане на бъбреците, наречено диабетна нефропатия.

Както се вижда, спазването на кето режим на хранене би могло потенциално да ги опази, а да не е причина за заболяването им. В този смисъл комбинацията кето хранене и бъбреци е взаимно свързана, но в положителен аспект.

 

Как високото кръвно уврежда бъбречната функция?

Високото кръвно налягане, известно още и като хипертония, има пагубно влияние върху всички органи и системи. И бъбреците не правят изключение.

Проблемът се крие в прекалено големия кръвен натиск върху тях. Контактът на деликатната им филтрираща част с кръв, която се движи твърде интензивно и бързо, им причинява тежки увреждания.

Това води до нарушения в тяхната функция, прерастваща в хронично бъбречно заболяване или още по-зле – в бъбречна недостатъчност.

Изводът е, че най-добрият начин за предотвратяване на увреждане и недостатъчност на бъбреците е лечението и превенцията на диабета и високото кръвно налягане.

За щастие има добри новини: и двете състояния могат да бъдат значително подобрени и контролирани с нисковъглехидратен начин на живот.

 

Още рискови фактори за хронично бъбречно заболяване

 

Кето хранене и бъбреци-има ли връзка

 

Както все повече изследвания доказват, връзка между кето хранене и бъбреци има, но тя е по-скоро в позитивен аспект, а не в негативен. Освен за загуба на тегло, кетогенният режим показва улеснен контрол над високата кръвна захар, а също и подобрени нива на енергия. Това е от ключово значение, тъй като диабетът и хипертонията са двата главни фактора за причиняване на бъбречно заболяване.

Освен тях, има и други катализатори, сред които:

  • тютюнопушене
  • напреднала възраст
  • фамилна анамнеза за бъбречно заболяване
  • сърдечно-съдови заболявания

Нормалното тегло е от решаващо значение за поддържане на добро здраве като цяло, включително и на този чифтен орган. Хората със затлъстяване са по-склонни към хронично бъбречно заболяване и това може до голяма степен да се дължи на високовъглехидратно хранене, при което се прекалява със захар и преработени продукти. Те също са и по-склонни към развитие на захарен диабет тип 2.

Ако мислите да преминете към кето диета, но все още не сте сигурни, че кето хранене и бъбреци е добра комбинация, изследванията потвърждават, че нисковъглехидратен план с висок прием на мазнини и протеини няма да увреди бъбречната функция.

В случай че имате вече съществуващо бъбречно заболяване, е добре да се консултирате с лекар, преди да започнете. Медицинският специалист ще ви насочи към правилното за вашия случай хранене и ще назначи съответната терапия.

Категории: Здраве, Кето диета|Публикувана: 25.05.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

3074eef98144720f31c7a7be8ea79f57?s=96&d=mm&r=g

Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 11:44 | Публикувана: 25 май 2022 в 11:56 | Категория: Здраве, Кето диета