Чай от листа на праскова и защо е полезен

Обновена: 23.04.2024|
Чай от листа на праскова.

Чай от листа на праскова, както би предположило наименованието му, се приготвя от сушените листа на прасковеното дърво (лат. наименование Prunus persica).

Този чай е широко разпространен, а в някои части на света е популярна напитка.

Той е ценен поради своите вкусови качества и доказани полезни свойства и съставки. Чай може да се приготви от листата на прасковеното дърво, но и от кората, цветовете и плодовете му.

 

Полезни свойства на плода праскова

Прасковите са едни от най-рано култивираните плодове. Отглеждат се в различни райони на света. За първи път в историята се появяват в Древен Китай. Преди хилядолетия китайците вярвали, че прасковеното дърво крие тайната на безсмъртието.

Прасковите са сочни и сладки плодове. Заедно с това, те са пълни с полезни вещества – съдържат множество витамини, минерали и фибри. Освен като храна, прасковите, заедно с някои части на дървото, намират приложение в козметичната и фармацевтичната индустрия.

 

Ползи от чай от листа на праскова

Всички части на прасковеното дърво се използват за разнообразни лечебни цели. Прасковеният плод, кората и листата на дървото съдържат в себе си изобилие от различни витамини, минерали и полезни съединения.

Тези здравословни съставки се откриват и в чая, приготвен с тяхна помощ.

Антиоксиданти

Антиоксидантите подсилват тялото в борбата му със свободните радикали. Имат и предпазваща функция против увреждане на клетките.

Нашата имунна система също разчита на тях. С помощта на антиоксидантите тя по-лесно се справя с бактерии и инфекции.

Витамини

Прасковеният чай е особено богат на витамин Ц. Той е доказан ценен помощник на естествените защити на тялото ни.

Допълнителното присъствие на бета-каротен и витамин А в листата на прасковата предпазват ретината и са важни за запазването на доброто зрение.

Калий

Този чай съдържа в себе си голямо количество калий. С негова помощ се стабилизират нивата на електролити в организма. Забелязва се и облекчаващо понижаване на високото кръвно налягане, както и намаляване на риска от сърдечни проблеми.

Калият е благоприятен и за храносмилателната система. Отразява се добре на организма при стомашни заболявания и затруднения като гастрит, язва, колит и запек.

Калций и флуорид

Чаят от листа на праскова има високо съдържание на калций и флуорид, важни за здравето и плътността на зъбите и костите ни.

Тези минерали са от значение за предотвратяване на костни заболявания като остеопорозата.

Противовъзпалителни свойства

Различни проучвания сочат към редица противовъзпалителни ефекти на листата от праскова върху човешкия организъм.

С това свое влияние чаят може да помогне при вредни възпалителни процеси и някои сърдечно-съдови заболявания.

Ползи за храносмилането

Вкусният и полезен чай от листа на праскова оказва важна подкрепа на храносмилателната система. Той е ценен помощник в борбата със стомашни разстройства и ефикасно подобрява цялостната функция на чревната флора и стомаха.

За нервната система

Освен за тялото, прасковените листа имат полезно въздействие и върху нашето психическо здраве. Ефективно се използва и за подобряване на съня и доброто настроение. Чай от листа на праскова оказва успокояващ ефект върху нервната система. По този начин успешно облекчава стреса и тревожността.

Тези ползи дължим на съдържанието на магнезий, както и на липсата на кофеин (за разлика от други чайове).

Липса на кофеин

Особен плюс на този чай е отсъствието на кофеин. Това го прави подходящ за прием от малки и големи.

Въпреки липсата на кофеин, прасковеният чай тонизира организма и забързва метаболизма. Може да приемате чай от листа на праскова, ако се стараете да поддържате добра форма или желаете да отслабнете.

Други полезни качества

Проучвания отбелязват, че чаят от прасковени листа съдържа естествени съставки и елементи, които влияят благоприятно на нивата на кръвна захар. В комбинация с билков или зелен чай може да бъде едно от естествените средства за контролиране на диабета.

Листата на прасковеното дърво имат също и антимикробни свойства, които успешно се извличат чрез чая.

 

Лечебни употреби в различни култури

 

чай от листа на праскова

 

Древните китайци добре са познавали ползите от прасковените листа. Те са ги консумирали под различни форми за лечение и терапии при диабет, белодробни и сърдечни проблеми. Забелязвали са полезните действия и при различни заболявания на нервната система.

От друга страна, прасковите и техните листа намират приложение и в аюрведическата медицина за облекчение на стомашни и сърдечно-съдови проблеми.

Потенциални неблагоприятни ефекти

Имайте предвид, че научните изследвания в подкрепа на конкретните ползи от чай от листа на праскова все още са малко. Странични ефекти от този чай могат да се появят, в случай че имате алергия към някоя от съставките му.

 

Как да консумираме чай от листа на праскова?

При приготвянето може да си изберем под каква форма да го консумираме. Той е чудесен и топъл, и студен. Полезните свойства ще се запазят и в двата варианта.

Приготвяне 

Изброените досега полезни свойства се откриват в чая, когато го приготвяме с чисти и качествени съставки. Имайте предвид, че на пазара често този тип продукти съдържат добавена захар, кофеин и други добавки.

Когато е приготвен без добавки, този чай има почти 0 калории и допринася за хидратацията на вашето тяло.

Топъл чай от листа на праскова

 

чай от листа на праскова

 

През студените дни от годината можем да черпим ползите от този чай под формата на гореща напитка.


Време за приготвяне Порции
5-10 минути 1

За чая ще ви бъдат необходими:

  • 2 чаени лъжици сушени листа от праскова
  • 200-250 мл гореща вода

 

Начин на приготвяне:

  1. Оставяме водата да заври.
  2. В удобен съд – чаша или буркан – поставяме и заливаме сушените листа с горещата вода.
  3. Похлупваме съда, за да се запари чаят.
  4. След 5-10 минути сме готови да консумираме напитката.

При комбинация на два чая сложете 1 лъжичка сушени прасковени листа и 1 лъжичка друг чай по избор.

По ваш вкус може да добавите мед, захар или стевия.

 

Студен летен чай от листа на праскова

 

чай от листа на праскова

 

По време на топлите сезони може да черпите ползите от този чай под формата на освежителна студена напитка.

Студеното приготвяне си има някои тънкости, а готовият продукт се получава сравнително по-сладък.

 

Време за приготвяне Порции
4-8 часа 2-3

 

За чая ще са ви необходими:

  • 500 мл студена вода
  • 3-4 чаени лъжици сушени листа от праскова

 

Начин на приготвяне:

  1. Изсипваме сушените листа от праскова в избрания от нас съд.
  2. Заливаме с вода.
  3. Оставяме в хладилник за 4-8 часа.

 

За по-интересен и разнообразен резултат комбинирайте със зелен чай. За целта сложете 2 лъжици сушени прасковени листа и 2 лъжици насипен зелен чай (или едно пакетче). Методът за приготвяне остава същият.

Подобни съчетания може да се направят и с черен чай, ако желаете естествено да добавите кофеин. При студеното приготвяне на черен чай той е по-малко горчив и би бил добра комбинация с по-сладкия чай от листа на праскова.

Добавянето на листа мента или прясно изстискан лимонов сок ще направи вашия студен чай още по-освежаващ.

 

С тези две рецепти ще можете да допълните своята диета с още един вкусен и полезен чай.

 

Заключение

Чаят от листа на праскова е полезен за пиене от малки и големи. Той може да се консумира както топъл, така и студен. Предлага редица ползи за здравето и набавя на тялото ни полезни вещества като антиоксиданти, ценни витамини и минерали. 

 

Често задавани въпроси

Какви са ползите от този чай?

Листата от праскова са богати на антиоксиданти, различни витамини и минерали.

Как се приготвя чай от листа на праскова?

Също като класическия чай - трябва ви вода, сушени листа и подсладител по ваш вкус.

Може ли дете да пие чай от листа на праскова?

Да, разбира се. Чаят от листа на праскова не съдържа кофеин и в умерени количества е полезен за малки и големи.

 

Категории: Билки и чайове, Здраве|Публикувана: 29.06.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 април 2024 в 17:42 | Публикувана: 29 юни 2023 в 16:45 | Категория: Билки и чайове, Здраве