Червено вино – история и ползи

История и произход
Историята на червеното вино включва употреба като ранна форма на лекарство, антисептик за рани, метод за успокояване на храносмилането, средство за облекчаване на следродилни болки. Древни египетски папируси и шумерски плочи описват лечебната роля на червеното вино, което го прави най-старото лекарство, документирано в историята. Освен като лекарство червено вино се е използвало също за подмладяване, за създаването на любовни отвари и афродизиаци.Превръщането на гроздето във вино

Важно е гроздето да бъде добре почистено, като се премахнат всички външни тела – пръчки, листа, стъбла. Това може да се прави както ръчно, така и механично. След правилното почистване на плодовете те се намачкват. Готовата смес се поставя в подходящ съд, където да започне процесът по ферментацията. Понякога се добавят различни консервантни вещества (серен диоксид, мацериращи ензими, танини), които да улеснят ферментацията, да стабилизират цвета и аромата или да предотвратят загниването. На пазара може да се открият и различни видове подбрани дрожди, с чиято помощ може по-внимателно да се контролира процесът. По време на ферментацията се повишава температурата на виното. Производителите смятат различни градуси за подходящи, но най-често варират между 25 и 35 градуса.Набраният плод се нуждае от обработка в няколко стъпки, за да е готово за процеса.
Червеното вино обикновено се оставя да отлежи, след като производителят прецени, че е готово – от няколко дни до 18 месеца.
Как да разпознаем качественото червено вино?
Червеното вино се разделя спрямо няколко основни сорта грозде:- Каберне совиньон: най-младото червено вино. То има високо съдържание на танини (полезни за сърцето антиоксиданти).
- Мерло: едно от най-старите вина, произхождащо от Франция. Това грозде носи мощен аромат и интензивен цвят на виното, произведено от него.
- Сира: издържа на бедни почви, но носи висококачествен плод. Произхожда от Иран, но в наши дни е емблематичен сорт на австралийските вина.
- Пино Ноар: произхожда от областта Бургундия, Франция. Съдържа ресвератрол, който забавя стареенето и има противовъзпалителни свойства.
- Санджовезе: популярно, светло и кисело грозде. Този сорт също е богат на танини.
- Зинфандел: непретенциозно грозде, намерило широко разпространение в производството на червено вино в САЩ.
Основни ползи от червеното вино

За сърдечно-съдовата система
Червеното вино има противосъсирващи свойства и може да действа благоприятно на сърдечно-съдовата система. Лекарите препоръчват да не започваме да пием алкохол само заради тези ползи, но ако консумираме червено вино в ежедневието си, няма нужда да го премахваме – стига да го правим умерено.Под влиянието на този парадокс сърдечните заболявания сред французите са по-редки в сравнение с другите развити страни.Т. нар. “френски парадокс” показва, че френската диета, известна с високо съдържание на мазни млечни продукти, вероятно се компенсира от консумацията на червено вино.
При диабет тип 2
Някои молекули и съединения, които откриваме в червеното вино, ефикасно намаляват кръвната захар.За когнитивното здраве

Влияние на антиоксидантите
В червеното вино се откриват антиоксиданти, които повишават HDL, или добрия, холестерол и чрез него се заздравяват кръвоносните съдове. Храни, които подпомагат HDL холестерола, са зехтинът, мазните риби, авокадото и ядките – заедно с червеното вино те са основни компоненти на средиземноморската диета. Друг антиоксидант, който откриваме в популярната напитка, е ресвератрол. Той се открива в семената и обвивката на червеното грозде и е мощен антиоксидант. Тази съставка забавя стареенето, помага в борбата с рака и сърдечните заболявания. Ресвератролът влияе благоприятно на сърцето и кръвоносните съдове и намалява рисковете от затлъстяване и диабет тип 2. Той разширява артериите и подобрява кръвообращението, поради което се намалява рискът от образуване на съсиреци. Открива се в боровинките, червеното грозде и под формата на хранителна добавка.Най-голямо количество от този антиоксидант се открива в сортовете малбек, сира и пино ноар.
Влияние на танини
Танините са флавоноидни полифеноли, които откриваме в гроздето. Те се запазват за дълго време в червеното вино и помагат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и на различни видове рак. Танините се борят със свободните радикали и забавят разрушаването на колагена в кожата и костите.Колко често трябва да го консумираме?
За да черпим от здравословните ползи, трябва да имаме предвид, че прекомерната употреба е вредна поради наличието на алкохол във червеното вино. Препоръчва се 1 стандартно питие на ден за жени и между 1 и 2 стандартни питиета за мъже.Стандартната единица за едно питие червено вино е 150 мл.
Вреди ли червеното вино на здравето?

Нежелани ефекти за костната система
Прекомерната консумация на алкохол има силно увреждащ ефект върху процесите, които създават костната тъкан. Това може да увеличи честотата на фрактурите.Рак
Алкохолът, който откриваме в състава на всички видове червено вино, е класифициран като силен канцероген.Главоболие
Алхохолът има познато дехидратиращо влияние върху тялото. Това е факторът, който допринася за главоболието на следващия ден. Поради тази причина трябва да консумираме червеното вино умерено и да пием вода заедно с него.Напълняване
Червеното вино има 85 калории на 100 мл, но освен това често се съчетава с храна. Алкохолът би могъл да потисне апетита и да намали приема на храна, но винаги трябва да сме внимателни с консумацията, за да поддържаме добрата форма на тялото си.Заключение
Умерената консумация на червено вино може да предложи известни ползи на организма ни. При прием на ограничени количества ще успеем истински да се насладим на класическата напитка и да я оценим подобаващо.Често задавани въпроси
Кога се появява червеното вино?
Напитката е позната от хилядолетия. В древността е била използвана като лекарство за различни заболявания.
Има ли ползи пиенето на червено вино?
В червеното вино се откриват съставки, които могат да допринесат за цялостното ни здраве. Добре се отразява на сърдечно-съдовата система, мозъка и кръвната захар.
Може ли червеното вино да ми навреди?
При прекомерна консумация ползите от червеното вино изчезват. Ако не сме умерени в употребата, може да забързаме процесите на стареене, да увеличи риска от сърдечни заболявания и рак.
Източници
- Snopek, L., et al. Contribution of Red Wine Consumption to Human Health Protection, Molecules 2018, 23(7), 1684
- Cordova, A., et al. The cardiovascular protective effect of red wine, Journal of the American College of Surgeons 200(3):p 428-439, March 2005.
- Opie, L., et al. The red wine hypothesis: from concepts to protective signalling molecules, European Heart Journal, Volume 28, Issue 14, July 2007, Pages 1683–1693
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Ресвератролът е естествен антиоксидант, който се открива в някои плодове и влияе особено добре на здравето.
Бяло вино - приятна и освежаваща алкохолна напитка, която ни предоставя чудесни вкусове и ползи за организма.
Греяно вино се препоръчва най-вече през студените месеци. Заедно със съставките му, действа много позитивно на организма, но само когато се пие с мярка.