Червеното вино е една от най-популярните напитки, която еднакво добре съпътства ежедневното ни хранене и празничните ни поводи. То носи различни ползи, но и някои вреди за организма, които ще разгледаме.

 

Какво представлява червеното вино? 

Червено вино се добива от различни сортове грозде. Цветът варира от наситено виолетово до керемиденочервено и дори кафяво. Важна част от процеса по обработка на гроздето е свързано с извличане на цвета и ароматите от плода.  

 

История и произход 

Историята на червеното вино включва употреба като ранна форма на лекарство, антисептик за рани, метод за успокояване на храносмилането, средство за облекчаване на следродилни болки.

Древни египетски папируси и шумерски плочи описват лечебната роля на червеното вино, което го прави най-старото лекарство, документирано в историята. Хипократ, бащата на съвременната медицина, предписва вино за различни заболявания. Освен като лекарство червено вино се е използвало също за подмладяване, за създаването на любовни отвари и афродизиаци.  

 

Превръщането на гроздето във вино 

 

червено вино

 

Набраният плод се нуждае от обработка в няколко стъпки, за да е готово за процеса.  

Важно е гроздето да бъде добре почистено, като се премахнат всички външни тела – пръчки, листа, стъбла. Това може да се прави както ръчно, така и механично. След правилното почистване на плодовете те се намачкват. Готовата смес се поставя в подходящ съд, където да започне процесът по ферментацията. 

Понякога се добавят различни консервантни вещества (серен диоксид, мацериращи ензими, танини), които да улеснят ферментацията, да стабилизират цвета и аромата или да предотвратят загниването. На пазара може да се открият и различни видове подбрани дрожди, с чиято помощ може по-внимателно да се контролира процесът. 

По време на ферментацията се повишава температурата на виното. Производителите смятат различни градуси за подходящи, но най-често варират между 25 и 35 градуса.  

Червеното вино обикновено се оставя да отлежи, след като производителят прецени, че е готово от няколко дни до 18 месеца. 

 

Как да разпознаем качественото червено вино? 

Червеното вино се разделя спрямо няколко основни сорта грозде: 

  • Каберне совиньон: най-младото червено вино. То има високо съдържание на танини (полезни за сърцето антиоксиданти). 
  • Мерло: едно от най-старите вина, произхождащо от Франция. Това грозде носи мощен аромат и интензивен цвят на виното, произведено от него. 
  • Сира: издържа на бедни почви, но носи висококачествен плод. Произхожда от Иран, но в наши дни е емблематичен сорт на австралийските вина.  
  • Пино Ноар: произхожда от областта Бургундия, Франция. Съдържа ресвератрол, който забавя стареенето и има противовъзпалителни свойства.  
  • Санджовезе: популярно, светло и кисело грозде. Този сорт също е богат на танини. 
  • Зинфандел: непретенциозно грозде, намерило широко разпространение в производството на червено вино в САЩ. 

 

За да изберем хубаво и качествено вино, трябва предварително да сме запознати със сорта грозде, от който е произведен. Вината носят различен аромат и цвят, но ако сме наясно с тези техни специфики, ще имаме възможност да се ориентираме в избора си.  

 

Основни ползи от червеното вино 

 

червено вино

 

Изследвания забелязват определено благоприятно влияние на червеното вино върху сърдечното здраве и намаляване на рисковете от инсулт и захарния диабет. Този вид алкохол е с ниско съдържание на захар и съответно с малко въглехидрати – подходящ е за хора, следващи нисковъглехидратни диети и кето режим.  

 

За сърдечно-съдовата система 

Червеното вино има противосъсирващи свойства и може да действа благоприятно на сърдечно-съдовата система. Лекарите препоръчват да не започваме да пием алкохол само заради тези ползи, но ако консумираме червено вино в ежедневието си, няма нужда да го премахваме – стига да го правим умерено.

Т. нар. “френски парадокс” показва, че френската диета, известна с високо съдържание на мазни млечни продукти, вероятно се компенсира от консумацията на червено вино.

Под влиянието на този парадокс сърдечните заболявания сред французите са по-редки в сравнение с другите развити страни. 

 

При диабет тип 2 

Някои молекули и съединения, които откриваме в червеното вино, ефикасно намаляват кръвната захар.  

 

За когнитивното здраве 

 

червено вино

 

При консумация на червено вино с мярка се наблюдават подобрени когнитивни резултати сред възрастните хора. Това включва намален риск от деменция, подобрена памет и цялостно укрепване на психиката.  

 

Влияние на антиоксидантите

В червеното вино се откриват антиоксиданти, които повишават HDL, или добрия, холестерол и чрез него се заздравяват кръвоносните съдове. Храни, които подпомагат HDL холестерола, са зехтинът, мазните риби, авокадото и ядките – заедно с червеното вино те са основни компоненти на средиземноморската диета.  

Друг антиоксидант, който откриваме в популярната напитка, е ресвератрол. Той се открива в семената и обвивката на червеното грозде и е мощен антиоксидант. Тази съставка забавя стареенето, помага в борбата с рака и сърдечните заболявания.

Ресвератролът влияе благоприятно на сърцето и кръвоносните съдове и намалява рисковете от затлъстяване и диабет тип 2. Той разширява артериите и подобрява кръвообращението, поради което се намалява рискът от образуване на съсиреци. Открива се в боровинките, червеното грозде и под формата на хранителна добавка. 

Най-голямо количество от този антиоксидант се открива в сортовете малбек, сира и пино ноар.  

 

Влияние на танини 

Танините са флавоноидни полифеноли, които откриваме в гроздето. Те се запазват за дълго време в червеното вино и помагат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и на различни видове рак. Танините се борят със свободните радикали и забавят разрушаването на колагена в кожата и костите.  

 

Колко често трябва да го консумираме? 

За да черпим от здравословните ползи, трябва да имаме предвид, че прекомерната употреба е вредна поради наличието на алкохол във червеното вино. Препоръчва се 1 стандартно питие на ден за жени и между 1 и 2 стандартни питиета за мъже.  

Стандартната единица за едно питие червено вино е 150 мл. 

 

Вреди ли червеното вино на здравето?

 

червено вино

 

Поради наличието на алкохол в червеното вино може да получим нежелани ефекти дори в случаи на умерена консумация. 

 

Нежелани ефекти за костната система 

Прекомерната консумация на алкохол има силно увреждащ ефект върху процесите, които създават костната тъкан. Това може да увеличи честотата на фрактурите.  

 

Рак 

Алкохолът, който откриваме в състава на всички видове червено вино, е класифициран като силен канцероген.  

 

Главоболие 

Алхохолът има познато дехидратиращо влияние върху тялото. Това е факторът, който допринася за главоболието на следващия ден. Поради тази причина трябва да консумираме червеното вино умерено и да пием вода заедно с него.  

 

Напълняване  

Червеното вино има 85 калории на 100 мл, но освен това често се съчетава с храна. Алкохолът би могъл да потисне апетита и да намали приема на храна, но винаги трябва да сме внимателни с консумацията, за да поддържаме добрата форма на тялото си.

 

Заключение 

Умерената консумация на червено вино може да предложи известни ползи на организма ни. При прием на ограничени количества ще успеем истински да се насладим на класическата напитка и да я оценим подобаващо.  

 

Кога се появява червеното вино?

Напитката е позната от хилядолетия. В древността е била използвана като лекарство за различни заболявания.

Има ли ползи пиенето на червено вино?

В червеното вино се откриват съставки, които могат да допринесат за цялостното ни здраве. Добре се отразява на сърдечно-съдовата система, мозъка и кръвната захар.

Може ли червеното вино да ми навреди?

При прекомерна консумация ползите от червеното вино изчезват. Ако не сме умерени в употребата, може да забързаме процесите на стареене, да увеличи риска от сърдечни заболявания и рак.

Публикувана: 3 ноември 2023 в 10:54 | Категория: Любопитно, Хранене и видове храни