3 вкусни рецепти с броколи
Приготвили сме ви три неустоими рецепти с броколи, които ще ви накарат да се влюбите в този зеленчук, за който битува мнението, че е недолюбван от децата.
Но всъщност те са една от най-полезните и ефикасни храни за отслабване и също така са изключително подходящи за кето диета.
Днес сме решили да ви представим няколко рецепти с броколи, от които може да почерпите идеи за оригинални и здравословни закуска, обяд и вечеря. А митовете за това, че те не са вкусни, бързо ще се изпарят.
1. Рецепта за фритата с броколи и домати
Представяме ви първата от трите ни рецепти с броколи – фритата или италиански омлет. Вкусна, засищаща и лесна за приготвяне, дори от новаци в кулинарното изкуство.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
40 минути | 4 | 5 г |
Необходими продукти:
- 10 яйца
- 300 г броколи
- 2 бр. домати
- 2 с. л. краве масло Гхи
- 200 г краве сирене
- 1 връзка зелен лук
- сол и черен пипер на вкус
- наситнен пресен копър, по желание
- наситнен пресен магданоз, по желание
Начин на приготвяне:
- Разтопете маслото в тиган и добавете към него ситно нарязания лук. Разбърквайте, докато се задуши.
- Разделете броколите на розички, нарежете ги и добавете към лука.
- Нарежете доматите и добавете към лука и броколите. Разбърквайте постоянно, докато зеленчуците са готови.
- Разбийте яйцата в дълбока купа, овкусете ги със сол и черен пипер.
- Преместете зеленчуците в малка тавичка и ги залейте с яйчената смес. Поръсете ги с натрошеното сирене и оставете да се запекат във фурната за 10-15 минути.
- Готовото ястие може да гарнирате със свежи подправки по желание.
2. Крем супа от броколи
Всички знаем, че топлата храна е изключително полезна за стомаха. Супите, богати на витамини и минерали, са идеална храна за обедните часове в средата на работния ден.
Изборът на тежък и обилен обяд пречи на бързото храносмилане, а това, от своя страна, довежда до сънливост. Затова сме подбрали чудесен избор за втората от нашите рецепти с броколи – апетитна крем супа.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
40 минути | 6 | 9 г |
Необходими продукти:
- 1 връзка зелен лук
- 2 с. л. чесън на прах/самардала
- 1 кг броколи
- 1,5 л зеленчуков бульон/гореща вода
- 1 с. л. краве масло Гхи
- сол и черен пипер на вкус
- 1/2 ч. л. смлян кимион
- щипка сушен магданоз
- готварска сметана, по желание
- настъргано сирене, по желание
Начин на приготвяне:
- Наситнете лука и го запържете в маслото с чесъна на прах до златисто.
- Нарежете броколите на малки парченца, добавете към лука и задушете, докато омекнат.
- Задушените зеленчуци преместете в тенджера и залейте със зеленчуковия бульон/горещата вода. Прибавете със сол, черен пипер, кимион и други подправки по избор. Оставете така сместа, докато заври.
- След като супата е готова, с помощта на пасатор или блендер пасирайте до еднородна смес.
- При желание може да добавите малко сметана за готвене и да настържете сирене по избор.
Насладете се на този лесен и вкусен обяд, който ще ви засити и зареди с витамини и полезни минерали.
3. Паста от тиквички с броколи, риба тон и скариди
Това ястие е подходящо както за бърза вечеря в делничен ден, така и за по-официален повод. То е изпълнено с екзотика и вкус и неслучайно намира място в нашите любими рецепти с броколи.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
40 минути | 8 | 9 г |
Необходими продукти:
- 500 грама паста от тиквички (вижте как да си я направите от рецептата паста от тиквички с пиле и бадеми)
- 1 кг броколи
- 2 връзки зелен лук
- 1 консерва риба тон (около 200 г)
- 250 г скариди
- 200 г синьо сирене (или топено сирене по ваш вкус)
- 1 с. л. краве масло Гхи
Начин на приготвяне:
- Предварително сварете скаридите.
- Нарежете лука и броколите, а след това ги задушете в тиган в малко масло.
- Разтопете синьото сирене и залейте с него задушените зеленчуци.
- Добавете скаридите и рибата, разбъркайте добре и сервирайте.
Която и от трите рецепти с броколи да изберете – фритата, крем супа или паста, сигурни сме, че ще заситите апетита си с вкусно ястие, богато на полезни хранителни вещества.
Защо да си приготвяме по-често рецепти с броколи?
„Броколи“ идва от италианската дума „brocco„, която означава „издънка на растение“ или „кълн„. Тези зеленчуци съдържат много фибри и имат изключително ниско съдържание на калории.
Освен това в тях има два пъти повече витамин С от това на един портокал и почти толкова калций, колкото има в пълномасленото мляко (но с по-добра степен на абсорбиране).
Притежават противоракови и противовирусни свойства, благодарение на съдържанието си на селен.
За финал ще ви развеселим с един любопитен факт. Подобно на много храни, думата „broccoli“ има преносно значение на италиански и на Апенините я използват като нарицателно за глупав и непохватен човек.
Е, независимо от това този зеленчук остава един от най-полезните за човешкото здраве, затова се надяваме предложените от рецепти с броколи да ви се усладят.
В нашите кулинарни книги „Кето фантазии„ и „Кето фантазии 2“ ще откриете още много подобни здравословни и вкусни рецепти с ниско съдържание на въглехидрати.
Още от здравословната ни кухня
Ако нашите рецепти с броколи са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
В статия, публикувана от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), любимият ни карфиол е поставен на 24-то място в списъка с най-полезни плодове и зеленчуци.
Днес ще ви предложим 3 идеи за крем супа от броколи, а освен това ще разгледаме защо този зеленчук е толкова полезен.
В броколи се съдържат разтворими фибри, които извличат холестерола от тялото. Те се свързват с жлъчната киселина в храносмилателния тракт.
Един Коментар
Много ги харесвам във всичките им варирати,но незнам колко въглехидрати и фибри имат..