Болка и зачервяване на гърлото са симптоми, които показват наличие на инфекция. Те често се появяват едновременно, но могат да възникнат и самостоятелно. Обикновено са сигнал за обикновено възпаление на гърлото, но могат да са симптоми и на по-сериозно заболяване.

Днес ще ви разкажем за най-честите причини за възпалено гърло и кога трябва да се притеснявате и посетите лекар, в случай че не се касае за обикновена настинка.

 

Какви са основните функции на гърлото?

Горната част на гърлото е общият вход към нашата дихателна тръба (трахея) и хранопровод. Тази област е много чувствителна, за да се гарантира, че храната и напитките могат да бъдат безопасно погълнати.

 

Ако тези чувствителни повърхности открият твърди частици във или на входа на трахеята, се появява кашлица като рефлекторно действие за изчистване и защита на дихателните пътища.

Когато обаче е налична инфекция, могат да се появят трудности при преглъщането и дори дишането. Затова симптоми като болка и зачервяване на гърлото не бива да се подценяват, а своевременно да се лекуват.

 

Болка и зачервяване на гърлото – сигнал за вирусна или бактериална инфекция?

Причината за болка и зачервяване на гърлото не винаги е очевидна, но симптомите обикновено са причинени от вирусна или бактериална инфекция. По-рядко за по-опасно заболяване.

Вирусната инфекция е най-честата причина за възпалено гърло. Ако получите болка и зачервяване на гърлото заради вирус, е малко вероятно антибиотиците да помогнат. Вместо това има редица продукти без рецепта, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите на настинка.

Има и различни бактериални инфекции, които могат да причинят подобни симптоми. Стрептококът най-често причинява инфекция в гърлото и обикновено изисква лечение с антибиотици.

Въпреки че симптомите са общи, в някои индивидуални случаи се различават. Може да имате само един или два от тях, вашият лекар ще прецени най-добре за каква инфекция става въпрос.

Имайте предвид, че стрептококите се срещат почесто при деца, отколкото при възрастни и може да има сериозни последици, ако не се открие и лекува навреме.

В следващата таблица ще ви помогнем да различите двете състояния по-добре според останалите придружаващи симптоми.

Симптоми Обикновена настинка Стрептокок
Хрема Х
Дрезгав глас Х
Болка и подуване Х Х
Бели налепи в гърлото Х
Зачервяване Х
Умерена треска Х Х
Висока температура Х
Подути лимфни възли Х
Обрив на врата Х

Имайте предвид, че симптомите на настинката обикновено отшумяват след 48 часа, докато при бактериална инфекция можете да усетите засилването им след този период.

 

Още причини за болка и зачервяване на гърлото

 

Болка и зачервяване на гърлото. Инфекции на горни и долни дихателни пътища.

 

Има и други заболявания, които могат да протичат със симптоми на възпалено гърло. Ето най-често срещаните:

Ларингит

Ларингитът е възпаление на ларинкса. Той поддържа гласните струни. Гласните струни обикновено се отварят и затварят лесно, за да образуват звуци. При ларингит те се подуват и раздразват. Това може да доведе до краткотрайна загуба на глас.

Симптомите включват:

 • Слаб глас или загуба на глас
 • Дрезгав глас
 • Болка в гърлото
 • Често прочистване на гърлото
 • Суха кашлица

Обикновено липсва зачервяване на гърлото и по-тежки симптоми. Причините за ларингит са много прости: прекомерно викане или говорене на висок глас, раздразване от дим или химикали. Рядко се получава вследствие на медицински състояния като киселинен рефлукс.

Ларингитът обикновено се подобрява в рамките на 1 до 2 седмици. Много рядко се използват лекарства като стероиди или антибиотици. Можете да си помогнете за по-бързо възстановяване с тези няколко съвета:

 • Дайте почивка на гласа си, като говорите възможно най-малко.
 • Използвайте овлажнител за въздух. Това ще успокои гърлото и ще намали кашлицата.
 • Не пушете и избягвайте пасивното пушене. Никотинът и други химикали в цигарите могат да причинят сухота и дразнене.
 • Пийте повече течности. Водата и топлият чай са добър вариант.
 • Избягвайте пикантни и кисели храни. Те могат да раздразнят гърлото.
 • Опитайте се да не прочиствате гърлото си. Това може да причини повече дразнене и подуване на гласните струни.

 

Мононуклеоза

Инфекциозна мононуклеоза, известна още като „болестта на целувката“, се причинява от специфичен вирус на Епщайн-Бар. Тя засяга предимно млади хора.

Треска, зачервяване и болка в гърлото с ексудат (отлагания на течност) около сливиците и фаринкса са типични симптоми на мононуклеозата. Други признаци включват:

 • Увеличени лимфни възли.
 • Уголемяване на далака – това се случва в 50% от случаите
 • Жълтеница – засяга приблизително 4% от хората с мононуклеоза.

Симптомите обикновено се развиват 4 до 6 седмици след заразяването с вируса. При малки деца тя обикновено причинява леки или никакви симптоми.

Повечето хора се заразяват с вируса на Епщайн-Бар в даден момент от живота си, но не всички развиват симптоми. Около половината от тях ще покажат видими признаци на мононуклеоза. Въпреки това те могат да предават вируса.

 

Ангина

 

Болка и зачервяване на гърлото.

 

Ангина или перитонзиларен абсцес е сред най-честите дълбоки инфекции при възрастни. Тя се причинява от бета-хемолитични стрептококи от група В (Streptococcus pyogenes) и Fusobacterium. И мъжете, и жените са еднакво засегнати.

Характерните симптоми включват:

 • Температура
 • Силна болка в гърлото и затруднено отваряне на устата
 • Болка над ухото от същата страна
 • Болезнено преглъщане на слюнка

Смята се, че ангина се дължи на нагряване на тъкан на сливиците, ако пациентът вече е претърпял някаква инфекция. Отслабналият локален имунитет увеличава риска от ангина.

Образуването на белег след хирургичната процедура може също да предотврати свободното оттичане на всяка инфекция, възникнала в гърлото, и да предразположи към развиване на ангина.

Първите стъпки в управлението на заболяването са антибиотици, които обхващат както аеробни, така и анаеробни бактерии. Стероидите могат да се използват за облекчаване на симптомите на болка и подуване и за намаляване на периода на възстановяване.

Отстраняване на сливиците също е препоръчително, особено ако заболяването рецидивира. Ангината може да се повтори при 9-22% от пациентите. Чрез тонзилектомия ще се намали и риска от други инфекции.

Епиглотит

Това е сравнително по-рядко срещано заболяване, което се характеризира с възпаление и подуване на епиглотиса – тънката хрущялна структура в корена на езика, която затваря дихателната тръба (трахеята), когато се поглъщат храни или течности. Епиглотитът може да засегне хора на всяка възраст. Среща се по-често при мъжете, отколкото при жените.

Симптомите обикновено се появяват и се влошават бързо. Най-честите сред тях са:

 • Силна болка в гърлото
 • Трудности и болка при преглъщане (основен симптом при възрастни)
 • Затруднено дишане (основен симптом при деца)
 • Анормални или силни дихателни шумове, които често са свързани със запушване на дихателните пътища
 • Дрезгав глас
 • Треска
 • Раздразнителност и безпокойство
 • Отделяне на слюнка (основен симптом при по-големи деца и възрастни)

Епиглотитът обикновено се причинява от инфекция от бактерия Haemophilus influenza тип b (Hib), същите бактерии, които причиняват пневмония и менингит. Може да се появи и вследствие на използване на наркотици, нараняване в гърлото и като реакция от химиотерапия.

Епиглотитът трябва да се лекува в болница. Първата стъпка е възстановяването на дихателните пътища до пълния им капацитет. В най-тежките случаи може да се наложи трахеостомия (разрез в предната част на дихателната тръба, през който се прави интубация), за да се заобиколи подуването в гърлото.

След като се възстанови доставянето на кислород към белите дробове, може да се вкара и дихателна тръба през носа, за да стане дишането по-естествено. Може да се използват антибиотици за борба с бактериалната инфекция.

 

Както виждате причините за болка и зачервяване на гърлото могат да бъдат различни. Някои от тях не са безобидни и трябва своевременно да се лекуват, за да не настъпят усложнения. Все пак такива случаи са сравнително по-редки, така че можете да бъдете спокойни, обикновено се касае за лека настинка.

Бъдете здрави!