Чували ли сте за билки против целулит и как те помагат за справяне с неприятния проблем?  За целулита се говори от десетилетия, но изследванията все още не са намерили начин за трайното му премахване. Единствено средства за козметичното му намаляване чрез скъпи процедури и препоръчителни мерки за предотвратяването на появата му.

Природата обаче е помислила за нас. Затова и ви запознаваме с действието на няколко билки против целулит, които могат да помогнат по естествен път да заличите неприятните белези.

Пет билки против целулит

Вече споменахме, че борбата с целулита е безмилостна и дори модерната наука често е безсилна. Тогава кои са природните методи, които могат да ни бъдат полезни и да ни помогнат в стремежа към по-красива и гладка кожа? Разбира се, това са някои билки против целулит, чрез които можем индивидуално да се справим с проблема.

1. Глухарче

Започваме с едно растение, което често се счита за плевел и се подценява – глухарчето. Това така слънчево природно творение се бори с токсините, които влияят на клетъчния състав на кожата и структурата й. Освен това, то е и природен антиоксидант, който помага и за пречистване на кръвта. Оттам – и за подобряване на кръвообръщението – основен фактор при борбата с целулита!

2. Магарешки бодил

Чували сте за магарешкият бодил, нали? А знаете ли, че той също е изключително силен антиоксидант и изключително ефективен помощник в борбата с отпуснатата кожа и натрупаните под нея мастни тъкани? И ако това не е достатъчно, то подпомага и черния дроб при обработката и изхвърлянето на токсините. Откриваме го и с името „млечен“ бодил – една от ефективните билки против целулит, достъпна в природата.

3. Магданоз

Има една интересна билка, която използваме много често в готвенето и особено, при приготвяне на салати. Тя носи името магданоз и има основна роля при детокс на организма през пролетта. Свободните радикали и лошото кръвоснабдяване не могат да се опрат на изключителната му сила и с него може да победите и целулита по тялото си.

4. Гинко билоба

Гинко билобата, от своя страна, помага на паметта, но не само. С годините специалистите я преоткриват и като билка с чудесни антицелулитни качества. Тайната й се крие в това, че окислява мастните клетки – виновници за целулита, и така подобрява състоянието на кожата.

5. Босилек

Последен, но не и по важност сред билките против целулит, е босилекът. Точно тази така деликатна билка, която комбинираме често с паста и салати, може да се окаже от особена важност за нас и кожата ни. Освен антиоксидант и естествен стимулант при обмяната на вещества, босилекът е природен диуретик и ни помага да се освободим от излишните течности в организма.

Какво всъщност е целулитът?

Билки против целулит.

Може да сте срещали това така неприятно и познато на много голяма част от хората – и мъже, и жени, състояние на кожата и под името „липодистрофия“. То се характеризира с неравномерно натрупване на подкожна мастна тъкан. На пипане тя се усеща като неравна, на бучки. На вид не изглежда гладка и стегната, а по-скоро обратното – леко отпусната и негладка. За първи път като термин се използва през 30-те години на 19 в.

Най-често откриваме целулита в областта на таза. Това е така, тъй като там кожата е най-податлива заради лесното натрупване на подкожни мазнини. Най-засегнати са седалищната област, краката в областта на бедрата и коремът.

Причините за появата на целулит могат да бъдат толкова много, че е трудно да се фокусираме само върху една от тях като индивидуален и най-сериозен причинител. Сред тях са:

  • Промените в тялото при съзряване
  • Изменение в скоростта на метаболизма, диетата и навиците.
  • Напълняване или рязко отслабване.
  • Липса на спорт, но и прекомерното му присъствие в живота ни.

Според специалисти могат да съществуват хормонални и генетични фактори.

Какви са видовете целулит?

Основното разделение е между „мек“ и „твърд“ целулит, но се счита, че съществува и трети вид. Той носи името „оточен“ и се различава от другите два по характерното отичане и подуване на тъканта в съответната област. При него откриваме и т.нар. „портокалова кожа“. Най-рядко срещан е и е типичен за пубертета.

  • Мек целулит – най-често можем да открием по вътрешната страна на бедрата и по седалищната част от тялото си. Тъканта е отпусната и при стисване с ръка или притискане променя начина, по който стои и изглежда. Понякога се придружава с умора или болка на мускулите в съответната зона.
  • Твърд целулит – познат и под името „фиброзенцелулит. При него тъканта е като втвърдена и не може да бъде прихваната с пръсти.  Придружава се често и със стрии, които правят кожата още по-неравна. Твърдият целулит е болезнен при притискане, дърпане или удар.

Важно е да отбележим, че много рядко човек е засегнат само от един вид целулит – обикновено в различните етапи на живота се сблъскваме с няколко вида.

Решението е сред природата – набери си билки против целулит

Домашен мехлем от билки, за лечение на болежки. Билки против целулит.

За почти всеки проблем като помощно средство можем да използваме билки. Като част от лечение, при козметични проблеми, при грип и настинка – билковите помощници присъстват навсякъде. С началото на пролетта и тялото ни се събужда за живот и е важно да му помогнем в това отношение, за да посрещнем топлите месеци с тонус и бодрост. Списъкът с билки против целулит може да ни помогне да премахнем дискомфорта от тези белези и да се насладим на слънчевите лъчи – било то и на шезлонга в двора.

Обичайте тялото си, грижете се за него и бъдете здрави!

Още начини за справяне с целулита разгледай тук.