Глухарче – приложение и ползи от цвета, листата и корена

Обновена: 08.01.2024|
Глухарче, употреба и полезни действия

От хиляди години глухарчето се използва в народната медицина като лечебно растение. То е много повече от един досаден плевел в градината, тъй като в него се крият ценни вещества и за това се е консумирало като храна и билка от векове.

В тази статия ще ви разкажем за многобройните ползи и приложения на обикновеното глухарче.

 

Какви части от глухарчето се използват?

Глухарчето е пълно с хранителни вещества и осигурява разнообразни ползи за здравето. То е невероятно питателно и е натурален източник на разнообразие от витамини и минерали.

Може да използвате всички части от това растение – всяка една от тях ще ви донесе ползи за здравето и ще укрепи организма ви цялостно:

  • Корен – екстрактът от корена има голяма хранителна стойност и билкарите го използват за детоксикацията на черния дроб.
  • Цветя – съдържат антиоксидантни вещества и може да подсилят имунната ви система.
  • Листа – подобряват храносмилането и поддържат нивата на кръвната захар.

 

Как да приемате глухарче?

 

глухарче, употреба и полезни действия

 

Обикновеното глухарче е една необикновена билка, която, освен че е богата на толкова полезни вещества, е и лесно достъпна – вирее навсякъде.

Това растение се смята за основен проблем в градината, но всъщност то е по-хранително от повечето зеленчуци в нея и вместо да го плевите и изхвърляте, може да използвате всяка една част от него, като я добавяте към ястията или си направите чай.

Листа от глухарче

Подобно на спанака, можете да задушите листата или да ги използвате за свежи салати, също както руколата.

Цветя от глухарче

Знаете ли, че може да изпържите цветовете му и да направите си направите хрупкави панирани цветове? Нестандартна, но вкусна пролетна рецепта.

Екстракт от глухарче

Можете да закупите екстракт от корен на глухарче и да го добавяте към топли или студени напитки.

Чай от глухарче

Чаят от корен на глухарче е известен като естествена алтернатива на кафето, тъй като има леко сходство на вкуса. Можете да закупите чай от глухарче от билковите аптеки или да си направите сами, като изсушите корените му и ги стриете на прах.

Сок от пресни листа

Можете да правите пресен сок от листа всеки ден, като смути.

Тинктура от глухарче

Тинктурата детоксикира черния дроб и бъбреците, подобрява храносмилането и стимулира обмяната на веществата.

 

Как се приема корен от глухарче?

Корените му може да се приемат по много начини, като най-често се вари чай от него. Той се бере през есента, когато надземната му част започне да вехне, а листата и стръковете се берат през пролетта.

Коренът е богат на инулин, гликозиди, фенолни киселини, тритерпеноиди и смоли. Може да бъде изпечен и приготвен на чай или тинктура, за да подпомогне храносмилателната система и усвояването на минерали.

Тъй като това растение има дълги, жилави основни корени, които често са усукани и дълбоко забити в земята, използвайте голяма лопата. Отделете корена от листата и стъблата и изплакнете добре с хладка вода.

Нарежете ги на по-малки парченца с помощта на остър нож. Загрейте фурната до 100°C и ги поставете върху тава, покрита с хартия за печене.

Оставете корените да се пекат 2-3 часа в зависимост от дебелината. Корените са готови, когато можете да ги разделите наполовина лесно и чисто. Ако се огъват и са гъвкави, когато се опитват да се счупят, те се нуждаят от повече време за печене.

Можете също така да запечете корените в тиган на средно висока температура. Те ще бъдат готови за приготвяне на чай, когато станат тъмнокафяви.

Чаят е полезен и за поддържането на здрава функция на пикочните пътища, когато се смесва с червена боровинка и ехинацея.

 

Как се прави чай от глухарче?

 

глухарче, употреба и полезни действия

 

  1. Отделете корена от листата, стъблата и цветовете и го изплакнете под хладка течаща вода (запазете листата за друга употреба, ако желаете).
  2. Сложете 1 литър вода да заври в тенджера и нарежете корена на едро.
  3. Добавете 2 супени лъжици нарязан корен, покрийте съда и намалете котлона.
  4. Задушете корена в тенджерата за около 1 минута.
  5. Свалете съда от котлона, покрийте го и оставете корена на глухарчето да кисне за 40 минути.
  6. Прецедете и изхвърлете частите от корена.

 

Най-популярните от консумацията на глухарче ползи

Това растение е много ценно в традиционната китайска медицина при проблеми с гърдите, стомаха или апендицит.

Коренните жители на Америка пък са прилагали екстракта му при кожни заболявания, възпаления, увреждане на черния дроб, бъбречни заболявания или киселини.

Обикновеното глухарче има потенциала:

  • Да подпомага регулирането на кръвната захар.
  • Да редуцира нивата на лошия холестерол.
  • Да регулира кръвното налягане.
  • Действа противовъдпалително.
  • Стимулира храносмилането.
  • Подпомага загубата на тегло.
  • Подпомага функциите на черния дроб.
  • Пригежава антиоксидантни свойства.
  • Подсилва имунната система.

В него се съдържат калий, калций, магнезий, фолиева киселина, витамини В1, В2, В6, С, провитамин А, холин, стероли, белтъчни вещества и фитонутриенти.

 

Какво лекува корен от глухарче?

 

глухарче, употреба и полезни действия

 

Глухарчето се е използвало в народната медицина от векове и то за най-различни неразположения и заболявания.

Подагра, стомашно-чревни, чернодробни или жлъчни заболявания, алергии, кръвохрачене, анемии, ревматизъм, диабет, хемороиди, разширени вени, анемия, жълтеница, неврози, безсъние или липса на апетит са само част от приложенията на това скромно растение.

Клиничните изследвания доказват изброените в следващите редове ползи.

Намалява нивата на холестерол и кръвното налягане

Доказано е, че помага за намаляване на нивата на холестерола. Глухарчето допринася за намаляване на общия холестерол, триглицеридите и лошия LDL холестерол, както и за повишаване на полезния HDL холестерол.

Проучванията показват също, че глухарчето може да помогне за нормализиране на нивата на кръвната захар и понижаване на високо кръвно налягане.

Регулира диабета

Цикоровата и хлорогеновата киселина, съдържащи се в него, притежават голям потенциал за регулиране на диабета. Киселините съдържат фенолни съединения, които стимулират антидиабетните му ефекти.

Осигурява антиоксидантна защита

Коренът от глухарче е с особено високо съдържание на антиоксиданти като бета-каротин, полифеноли, кумарини и производни на хидроксиканелената киселина. Това може да обясни мощните му ползи за здравето – този състав му позволява да се бори ефективно със свободните радикали.

Антиоксидантите неутрализират вредни съединения и намаляват риска от състояния като сърдечни заболявания и рак.

Притежава противораково действие

Редица проучвания са установили , че коренът му може да бъде полезен при превенцията и лечението на някои видове рак, включително на черния дроб, левкемия, рак на панкреаса, на гърдата, на хранопровода и рак на простатата.

Поддържа здравето на черния дроб

Билкарите използват корена му за детоксикация на черния дроб и жлъчния мехур, а листата – за подпомагане на бъбречната функция.

Той благоприятства функцията на черния дроб, като му помага да се защити от оксидативния стрес и поддържа ефективната му работа.

Укрепва костите

Това растение е източник на витамин К, важен хранителен елемент, който играе ключова роля за здравето на костите. Също така в него се съдържа и калций, който формира структурата на костите и зъбите.

Помага при загубата на тегло

Установено е, че действа чрез инхибиране на панкреатичната липаза. Панкреатичната липаза е ензим, освобождаван по време на храносмилането, който подпомага разграждането на мазнините.

Инхибирането на този ензим може да промени начина, по който мазнините се абсорбират в тялото, подпомагайки загубата на тегло.

 

За какво помага мед от глухарче?

Според традиционното билколечение медът от глухарче помага за прочистване на бъбреците, черния дроб и червата. Помага също и при лечение на астма и бронхит.

Медът от това растение е рядкост, тъй като се конкурира с други растения, произвеждащи нектар, растящи в разгара на сезона на цъфтеж от април до май. Пчеларите често оставят този мед, произведен в началото на сезона, като храна за пчелите – сами да подсилят своя кошер в подготовка за следващите видове цъфтеж.

Това е монофлорен вид мед (от едно цвете), отразяващ напълно ползите за здравето от глухарчето. Цветът на меда варира от интензивен златистожълт до по-тъмен нюанс, докато кристализира.

Яркият жълт цвят е показател за по-голяма чистота. Има пикантен, остър вкус и аромат, напомнящ на самото цвете, но по-силен като етерично масло от глухарче. Високото му съдържание на глюкоза го кара да кристализира бързо.

 

Възможни вреди от глухарче

Възможни са взаимодействия с някои лекарства:

  • Антибиотици
  • Диуретици
  • Антипсихотици
  • Антидепресанти
  • Лекарства за кръвно налягане
  • Хормонални лекарства

Въпреки че при повечето хора не се наблюдават странични ефекти от употребата му, то в редки случай са възможни:

  • Алергични реакции
  • Диария
  • Киселини в стомаха
  • Дерматит при хора с чувствителна кожа

 

Заключение

 

глухарче, употреба и полезни действия

 

Това невероятно растение е истински майстор по оцеляването, като расте по поляните или песъчливите места, из ливади и пасища, край пътищата и дори в цепнатините на тротоара и неслучайно е символ на възраждането и живота.

Казват, че то представя небесните тела, като се ражда като Слънце с жълтите си цветове, подобно на слънчевите лъчи. После се превръща в сребриста кръгла топка, като Луната. И накрая, когато вятърът го разпръсне, семената му се носят по въздуха като падащи звезди, пътуващи из Космоса.

Какви са полезните действия на глухарчето?

Обикновеното глухарче подпомага регулирането на кръвната захар, редуцира нивата на лошия холестерол, регулира кръвното налягане, има противовъзпалителен ефект, стимулира храносмилането, подпомагат загубата на тегло, подпомага функциите на черния дроб, има антиоксидантни свойства и подсилва имунната система.

Кои части се използват от него?

Всички части могат да бъдат използвани, като всяка една от тях има полезни действия.

Какви са полезните вещества, които се съдържат в него?

То е богато на инулин, гликозиди, тритерпеноиди, бета-каротин , полифеноли, кумарини, производни на хидроксиканелената киселина, калий, калций, магнезий, фолиева киселина, витамини В1, В2, В6, С, провитамин А и холин.

Категории: Билки, Здраве|Публикувана: 11.04.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 11 април 2023 в 11:04 | Категория: Билки, Здраве