Антицелулитен масаж – ползи и съвети

Обновена: 23.02.2024|
Антицелулитен масаж.

Целулитът е източник на притеснение и несигурност за много жени. Повече за това как можем да редуцираме появата му чрез антицелулитен масаж и други методи, ще разгледаме в тази статия.

 

Какво представлява целулитът?

Целулитът е често срещано козметично състояние, характеризиращо се с неравности по кожата. Обикновено се появява в определени области на тялото, като бедрата, задните части, корема и понякога ръцете.

„Портокаловата кожа“ се среща по-често при жените, отколкото при мъжете и до голяма степен е свързана със структурата на съединителната тъкан, разпределението на мазнините и други фактори.

Когато мастните клетки преминават през съединителната тъкан под кожата, това създава неравна повърхност, известна като целулит.

kolagen 02 400
kolagen 02 600
kolagen 02 400
kolagen 02 600

Факторите, които допринасят за това състояние, включват генетика, хормонални промени, лоша диета, заседнал начин на живот, дехидратация и стареене.

Целулитът е напълно нормално явление и не е признак на лошо здраве. Много хора търсят начини да намалят появата му чрез методи като диета, упражнения, локални лечения и антицелулитни масажи. Въпреки че те могат да подобрят структурата на кожата, невинаги могат да го премахнат напълно.

 

Как да третираме целулита?

 

Антицелулитен масаж.

 

Има различни методи за лечение или намаляване на появата на целулит. Въпреки че пълното премахване може да не е възможно, тези подходи могат да помогнат за подобряване на текстурата и външния вид на кожата.

Промени в начина на живот

Балансираната диета с ниско съдържание на преработени храни, захар и наситени мазнини може да помогне за намаляване на целулита. Препоръчват се пресни плодове и зеленчуци, постни протеини и пълнозърнести храни.

Добрата хидратация също е важна за поддържане еластичността на кожата. Редовната физическа активност под формата на силови тренировки и сърдечно-съдови упражнения може да помогне за тонизиране на мускулите и избягване или ограничаване появата на целулита.

Поддържането на здравословно тегло може да сведе до минимум появата на „портокалова кожа“.

Кремове и лосиони

Много кремове съдържат съставки като кофеин, ретинол и антиоксиданти, които могат да подобрят текстурата на кожата. Тези продукти обикновено са най-ефективни, когато се комбинират с други лечения.

Масажи и процедури за тяло

Специализираният антицелулитни или лимфни масажи потенциално могат да ограничат появата на целулит. 

Някои СПА процедури, като например ексфолирането, могат да подобрят текстурата на кожата, но само временно.

Антицелулитен масаж с вендузи също често се използва при проблем с „портокаловата кожа“. Този метод включва нанасяне на масажно масло и поставяне на специални вендузи за масаж, които създават вакум и започват да се движат по кожата с фокус върху засегнатата от целулита зона.

Медицински антицелулитни процедури

Лазерната и радиочестотната терапия са процедури, които използват топлинна енергия за стимулиране на производството на колаген, което може да стегне и удебели кожата.

Криолиполизата включва замразяване на мастни клетки за промяна на формата на тялото. Друг метод за справяне с целулита е мезотерапия. Той включва инжектиране на различни вещества в кожата за разграждане на мазнините и подобряване на притока на кръв.

Дермални пълнители могат да се използват за временно запълване на вдлъбнатини в кожата, подобрявайки нейната текстура.

Хранителни добавки

Някои добавки като колаген могат да помогнат за подобряване на еластичността и хидратацията на кожата.

 

Предимствата на антицелулитен масаж

 

Антицелулитен масаж.

 

Обикновено се наблюдават множество благоприятни последици от антицелулитен масаж. Те включват:

 • Подобрен приток на кръв към засегнатите области. Това може да помогне за разграждането на мастните натрупвания и да намали задържането на течности, което допринася за появата на целулит.
 • Лимфен дренаж, който играе решаваща роля в премахването на отпадъците и токсините от тялото.
 • Релаксация и намаляване на стреса.
 • Стимулиране на производството на колаген.
 • Временно изглаждане на кожата чрез преразпределяне на течности и изглаждане на неравномерните текстури.
 • Подобрена абсорбция на антицелулитни кремове или масла (ако се използват по време на масажа).
 • Тонизиране на мускулите.
 • Облекчаване на болка, дискомфорт или чувствителност в засегнатите области.

 

Важно е да се отбележи, че антицелулитният масаж не е трайно решение за целулита и може да изисква редовни сесии до постигането на забележими резултати.

За най-добри резултати често се препоръчва комбинирането на антицелулитен масаж с други подходи като здравословна диета, редовни упражнения и хидратация.

 

Антицелулитен масаж у дома

Можете да си направите ръчен антицелулитен масаж у дома много лесно.

 

Необходими материали:

 • Масажно масло или лосион (по желание, но се препоръчва)
 • Огледало, което да ви помогне да достигнете до трудни места
 • Мека четка, гъба или ръкавица за масаж (по избор)

 

Как се прави антицелулитен масаж:

 1. Преди да пристъпите към масаж в домашни условия, изберете удобна, добре осветена стая, където имате достъп до огледало, ако е необходимо. Нанесете малко количество масажно масло или лосион върху засегнатата от целулит зона, за да намалите триенето.
 2. След това внимателно разтрийте ръцете си една в друга, за да генерирате малко топлина. Поставете ръцете си върху целевата област и използвайте леки, метещи движения, за да загреете кожата. Започнете от глезените и се придвижете нагоре.
 3. Използвайте върховете на пръстите, кокалчетата на пръстите или дланите си, за да омесите засегнатата от целулита област. Приложете лек натиск и месете с кръгови движения в продължение на няколко минути.
 4. Прищипвайте и стискайте кожата внимателно между пръстите си. Тази техника може да помогне за стимулиране на кръвообращението и разграждането на мастните натрупвания. Повторете това за няколко минути.
 5. Използвайте ръцете си, за да правите дълги, широки удари по дължината на краката или други целеви области. Прилагайте твърд, но удобен натиск, докато се придвижвате.
 6. Използвайте върховете на пръстите си или страните на ръцете си, за да потупате леко засегнатата от целулита зона. Тази техника е известна като перкусия и може да помогне за стимулиране на притока на кръв.
 7. Използвайки нежни, ритмични удари, ръководейки се от посоката на лимфния поток. Започнете от глезените и се придвижете нагоре. Тази техника може да помогне за намаляване на задържането на течности и подуването, свързано с целулита.

 

Ако имате мека четка, гъба или ръкавица за масаж, можете да ги включите в рутината си за самомасаж, като изчетквате кожата с дълги, метещи движения.

След масажа пийте много вода, за да помогнете на тялото си да изхвърли токсините и отпадъчните продукти.

 

Подходящи етерични масла

 

Антицелулитен масаж.

 

Често се използват етерични масла в антицелулитния масаж, защото се смята, че повишават ефективността на терапията. Някои от най-често употребяваните включват масло от:

 • Грейпфрут. То е известно със своите диуретични свойства, които могат да помогнат за намаляване на задържането на течности. Смята се също, че стимулира лимфния дренаж и подобрява кръвообращението.
 • Хвойна. Има детоксикиращи свойства и може да помогне при задържане на течности. Често се използва в масажи за насърчаване на здрава кожа.
 • Розмарин. То засилва кръвообращението и подобрява тена на кожата. Често се използва в комбинация с други етерични масла за антицелулитен масаж.
 • Лимонена трева. Известно е със способността си да намалява възпалението и да подобрява кръвообращението. Може да бъде от полза за намаляване на появата на целулит.
 • Кипарис. Смята се, че подобрява кръвообращението, намалява задържането на течности и укрепва кръвоносните съдове.
 • Лавандула. Използва се за насърчаване на релаксацията и намаляване на стреса. Въпреки че не е основно антицелулитно масло, то често се добавя към смеси за подобряване на цялостното изживяване от масажа.

 

Когато използвате етерични масла в антицелулитен масаж, важно е да ги разреждате с масло-носител (като масло от сладък бадем, кокосово масло или масло от жожоба), за да предотвратите дразнене на кожата.

Няколко капки от избраното етерично масло може да се смесят с базовото масло, преди да се нанесе върху кожата.

Винаги правете тест с пластир, за да сте сигурни, че нямате нежелана реакция към етеричното масло. Ако имате алергии или кожна чувствителност, консултирайте се със здравен специалист или ароматерапевт, преди да използвате етерични масла.

 

Колко често се прави антицелулитен масаж?

За да постигнете най-добри резултати, сесиите трябва да се повтарят редовно, без значение дали си правите масаж в домашни условия или при професионален масажист.

Можете да си правите сами антицелулитен масаж за редуциране на целулита всеки ден или няколко пъти седмично, в зависимост от вашите предпочитания и натовареност в ежедневието.

Редовността е по-важна от продължителността на всяка сесия. По-добре е да правите по-кратки сесии често, отколкото дълги сесии по-рядко.

Честотата на сеансите за професионален антицелулитен масаж зависи от вашите цели, бюджет и сериозността на проблема ви. Някои хора посещават веднъж седмично, други веднъж на две седмици или на месец.

Може да се посъветвате със здравен специалист за конкретен план за лечение въз основа на вашите индивидуални нужди.

Точната честота на масажите зависи от вашите цели за намаляване на целулита, това как тялото ви реагира на лечението и какво намирате за постижимо във вашия график и бюджет.

 

Заключение

Целулитът е често срещана козметична грижа, която засяга много хора, особено жени. Факторите, допринасящи за неговата поява, включват генетика, хормонални промени, диета и начин на живот.

Могат да се използват различни методи за лечение, като специални кремове, ръчен антицелулитен масаж, масаж с вендузи и различни медицински процедури. Тези методи могат да подобрят текстурата на кожата и нейния цялостен външен вид, въпреки че пълното премахване на целулита понякога не е постижимо.

Поддържането на здравословна диета и нормално тегло, честото движение и добрата хидратация също е важна част от справянето с „портокаловата кожа“.

Ползите от редовния антицелулитен масаж включват подобрено кръвообращение, лимфен дренаж, мускулно тонизиране и временно изглаждане на кожата.

Как можем да третираме целулитът?

Могат да се използват различни методи за лечение като специални кремове, антицелулитен масаж, масаж с вендузи и различни медицински процедури.

Какви са ползите от редовния антицелулитен масаж?

Ползите от редовния антицелулитен масаж включват подобрено кръвообращение, лимфен дренаж, мускулно тонизиране и временно изглаждане на кожата.

Какви етерични масла могат да се използват при антицелулитен масаж?

При антицелулитен масаж могат да се използват масло от грейпфрут, хвойна, розмарин, лимонена трева, кипарис или лавандула.

Категории: Здраве|Публикувана: 13.12.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Йоана Иванова
Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 февруари 2024 в 10:41 | Публикувана: 13 декември 2023 в 11:10 | Категория: Здраве