Супа от магданоз със застройка

Обновена: 30.04.2024|
Супа от магданоз.

Супа от магданоз се прави много лесно и бързо. Освен това тя е доста бюджетна, различна и богата на хранителни вещества.

За тези й характеристики може да благодарим на магданоза, който е основен продукт в рецепта.

 

Рецепта за супа от магданоз

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
30 минути 2 254.9 калории
5.35 г нетни въглехидрати
23.4 г мазнини
4.6 г протеин

 

Той е една от най-полезните, достъпни и използвани зелени подправки. Затова приканваме любителите му, да опитат вкусната супа от магданоз.

keto baner 011
vitc 600 1
keto baner 011
vitc 600 1

Необходими продукти:

  • 120 г магданоз
  • 60 г зелен лук, пера
  • 100 г кето спагети/фетучини Конджак
  • 1 жълтък
  • 3 с. л. кисело мляко
  • 3 с. л. зехтин екстра Върджин
  • 1 и 1/2 ч. л. сол
  • 1 и 1/2 ч. л. черен пипер

 

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете лука и магданоза на ситно.
  2. В тенджерата, в която ще варите супата, сложете зехтина да загрее, на слаб огън.
  3. Запържете перата зелен лук.
  4. След това задушете за малко и нарязания магданоз, около минута.
  5. Добавете вода (около 1,25 л), 1 ч. л. черен пипер и 1 ч. л. сол.
  6. Увеличете котлона и я оставете да ври за около 20 минути.
  7. През това време запържете за 3 минути спагетите/фетучините Конджак с 1 с. л. зехтин, и по 1/2 ч. л. сол и черен пипер.
  8. Сложете спагетите/фетучините Конджак и оставете супата на котлона за още 3 минути.
  9. Когато е готова, отстранете ястието от котлона, за да изстине.
  10. Направете застройката като разбиете жълтъка с киселото мляко.
  11. Добавете 3-4 с. л. бульон от супата към застройката.
  12. Изсипете цялата застройка в тенджерата и разбъркайте.

 

Допълнителни съвети:

  1. Може да сервирате готовата супа от магданоз с една филийка кето хляб.
  2. По желание може да запържите спагетите/фетучините Конджак с 1 с. л. соев сос, но трябва да вземете предвид, че въпреки че има ниски въглехидратни стойности, не се вписва особено в кето режима.

 

Хранителни вещества в супата от магданоз

 

Хранителни стойности на супа от магданоз.

 

От една порция супа от магданоз ще може да си набавим високи количества от някои витамини и минерали:

  • Фолат – 114,9 мкг (28.5%)
  • Витамин А – 347.6 мкг (49.5%)
  • Витамин Ц – 84 мг (112%)
  • Витамин Е – 3.65 мг (24.5%)
  • Витамин К – 1043.2 мкг (1159%)
  • Калций – 171.35 мг (17%)
  • Магнезий – 39.1 мг (12.5%)
  • Фосфор – 107.75 мг (15.5%)
  • Калий – 443.1 (17%)
  • Натрий – 61.05 мг (4%)
  • Цинк – 1.1 мг (13.5%)

 

Тези витамини и минерали са важни за организма ни и неговото благосъстояние.

Самата зелена подправка много подпомага добрите хранителни стойности на тази супа от магданоз. Може да изглежда проста и достъпна, но крие в себе си цяло богатство, стане ли дума за полезни свойства.

При дефицит на някои от тези витамини и минерали, супата от магданоз би била добър избор. Заедно с добавки (с доза, препоръчана от лекар), може бързо да преборим липсата им.

 

Повече за магданоза

 

Магданоз за супа от магданоз.

 

Магданозът е билка с древни корени, която се култивира повече от 2000 години. Първоначално е бил използван за медицински цели в древна Гърция и Рим. По-късно се превръща в основен продукт в кулинарните практики по целия свят.

Противно на общоприетото схващане, магданозът не е просто декоративна гарнитура. Той може да се похвали с безброй приложения освен за украса на чинии, например за кюфтенца или супа от магданоз.

Един интригуващ факт за магданоза са неговите освежаващи дъха свойства. Благодарение на високото си съдържание на хлорофил, той служи като естествен освежител на дъха.

Подправката има хранителна сила, пълна с витамини А, С и К, заедно с основни минерали като желязо и калий.

В гръцката митология магданозът има символично значение. Смята се, че е произлязъл от кръвта на героя Архемор. Асоциира се със смърт и траур, но се използва и за направата на победни венци на Истмийските игри.

Близкоизточните ястия като табуле и аржентинският сос чимичури се отличават с магданоз, което показва неговата гъвкавост. Друга известна употреба на магданоза е под формата на чай. Този билков лек се смята, че притежава диуретични свойства, подпомагайки изхвърлянето на токсините от тялото.

В градинарството магданозът служи като растение-компаньон, отблъскващо вредители и привличащо полезни насекоми.

Въпреки своите кулинарни и медицински приложения, магданозът не е лишен и от суеверия.

В някои европейски култури се смята, че пресаждането на магданоз носи лош късмет, а засаждането му в определени дни предпазва от нещастие.

Тези факти и поверия показват богатата история на магданоза, кулинарната му гъвкавост и културно значение. Така той се издига от обикновена гарнитура до ценена билка с безброй приложения.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Салата със спанак и печурки.

 

Преди сгряващата супа от магданоз, предлагаме вкусна салата със спанак и печурки.

Ако идеята ни за супа от магданоз ви е допаднала, може да разгледате още много интересни идеи в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

В книгите ни Кето фантазии 1 и 2 също ще откриете подбрани от нас нисковъглехидратни рецепти, с които безпроблемно ще може да разнообразите храненето си.

Каним ви и да се присъедините към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите режимни рецепти както с нас, така и с другите участници. Също така ще откриете седмични кето менюта във Вайбър групата ни.

 

Приятен апетит!

Категории: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф|Публикувана: 15.04.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Диляна Илиева
Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 30 април 2024 в 16:40 | Публикувана: 15 април 2024 в 16:26 | Категория: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф