Целулит – какво представлява и как да се справим с него?

Обновена: 08.03.2024|
Джинджифил при целулит.

Не крием – дори ние, когато чуем думата “целулит”, започваме да търсим следи от него по тялото си. Особено през по-топлите, летни месеци тези опасения стават все по-сериозни. Именно по това време на годината, целулитът „се загнездва“ в съзнанието на почти всяка дама.

Но това не означава, че само през този сезон трябва да се сещаме, че той изисква подходящи мерки. Целогодишно можем да следваме определени стъпки, с които да намаляваме интензитета му.

Този неприятен гост за всеки, загрижен за фигурата си, има няколко отличителни черти. За жалост, макар и лесен за разпознаване, той далеч няма желание да си тръгне от тялото, веднъж влязъл под кожата ни.

Годините изучаване на състоянието обаче са дали ценни знания как да се борим с него. За да го направим ефективно, трябва да започнем с това какво е целулит.

 

Какво представлява целулитът?

По своята същност целулитът е натрупване на подкожна мастна тъкан. За разлика от останалите мазнини по тялото, той се разполага под епидермиса неравномерно. Оттам и по-неприятният и негладък вид, който придава на някои части от тялото, асоцииран и наречен още “портокаловата кожа”.

Именно затова и много специалисти го определят като физиологичен феномен.

 

Кога започва да се появява?

Статистиките сочат, че целулитът в днешно време се среща при 85-98% от жените, преминали пубертета и навлезли в зрялата фаза на живота си. Много изследвания сред младите в последните години алармират и за увеличаване на случаите на неравномерно натрупване на подкожна мастна тъкан и при момичетата в пубертетна възраст.

Най-разпространеното мнение е, че за появата на целулит роля има липсата на движение и спорт. В това твърдение има много истина, но не е обезателно да важи и за вас.

Сред причините за появата на целулит, извън заседнал начин на живот, се нареждат още генетична предразположеност, натрупване на токсини и мазнини в организма, промяна в темповете, с които работи метаболизма ви, хормонални фактори.

Именно затова може да се каже, че не всеки с по-високо тегло е изложен на риска от целулит, но и по-слабите хора със сигурност не са застраховани от образуването му.

 

Видове целулит

 

Целулитът.

 

Най-честата класификация на целулита е „мек“ и „твърд“. Тя идва от начина, по който кожата се усеща на допир.

За тях е характерно следното : 

 • Мекият се характеризира с лека подпухналост на епидермиса. Тя е студена и влажна, а зоните на натрупване имат пухкав вид. Най-често се среща на бедрата и корема. Счита се за първи етап на образуването на целулит, тъй като често, ако не се вземат мерки срещу него, преминава в твърд.
 • Когато става дума за твърдия целулит, най-важното, което трябва да знаете за него е, че кожата се усеща плътна и неравна. Много хора го определят като усещане за цялостна маса, която болезнено се отделя от мускулите. Понякога се наблюдават и възелчета в самата мастна тъкан. За съжаление, той е изключително упорит и не изчезва дори при отслабване.

Известен е още един вид: „оточен“. Считан за по-лек вариант на мекия, при него се наблюдава по-скоро подпухналост на кожата, отколкото формирана цялостна маса.

Определянето на вида целулит става чрез притискане на малка кожна повърхност между палците и показалците на ръцете – в зависимост от усещанията. Веднъж определили вида му, ще знаете какви мерки можете да предприемете срещу него.

 

Спортен целулит

Спортувате ли активно? Ако отговорът е „да“ – важно е да внимавате за образуването на спортен целулит: разновидност на кожното състояние, което се наблюдава при атлетите в зоните на най-голямо мускулно натоварване.

В рязко противоречие с легендите за спорта и магическите му свойства срещу целулита, този специфичен вид подкожни мастни натрупвания се образуват заради голямото натоварване на мускулите в съответната област. От постоянните тренировки те използват голямо количество кислород и произвеждат голям брой свободни радикали – елементите, до голяма степен отговорни за химическите процеси в тялото.

Изводът: спортувайте с удоволствие, мярка и внимание към тялото си и процесите в него!

 

Целулит може да се открие и при мъжете

Противно на общото мнение, силният пол също не е подминаван от целулита. Много от господата не се оплакват от натрупаните мазнини, което не значи обаче, че не са податливи на тях.

Според проучванията, при мъжете не “вирее” толкова добре заради по-високите нива на тестостерон. Една от ролите му е именно изгаряне на мазнините и в това отношение е логично хормонът да предпазва силните ни половинки от така упорития иначе целулит. Затова и едва около 10% от тях страдат от натрупването му под кожата си.

Най-честите зони, засегнати при господата, са краката, задните части и корема.

 

Целулит и хранене

 

Проблеми с тегло и целулитът.

 

Въпреки всичко, казано досега, важно е да помним, че храненето играе немалка роля за наличието на целулит по тялото.

И докато в борбата с това състояние на подкожните тъкани всичко е изключително индивидуално, има няколко универсални съвета, които можете да следвате:

 • За превенция и борба с вече наличния целулит, правило номер едно е хидратация, хидратация и отново – хидратация! Повече вода води до по-висока еластичност на кожата, а оттам – към по-малко целулит.
 • Следващ и най-важен фактор за вас трябва да бъде консумацията на плодове и зеленчуци. Те съдържат безброй полезни вещества, отговорни за здравето на кожата, а влияят добре и на цялостния тонус. Така ще можете да вложите повече енергия в упражнения, с които да намалите ефекта на целулита. Как да разберете дали пиете достатъчно вода можете да прочетете в статията Цвят на урината: връзка с хидратацията и здравето.
 • Не забравяйте да приемате и храни, богати на полезни мазнини – риба, морски продукти, ядки. Тялото знае как да ги обработи и шансът да ви навредят е значително по-малък, отколкото при бързата храна. А като говорим за т.нар. “джънк” храни (бързи/рафинирани), те са главен фактор в борбата с целулита. Премахвайки ги изцяло от менюто си, няма да приемате толкова хидрогенирани мазнини и трансмазнини. Такъв хранителен режим често води до преяждане и натрупване на повече мастни вещества, които организмът не може да преработи естествено.
 • Добър съвет е да намалите и храните с високо съдържание на захар – излишъкът калории в тях се натрупва именно под формата на мазнини и целулит.
 • Не на последно място – редуцирайте количеството на алкохола и цигарите. Те забавят метаболизма и състаряват органите и кожата. Оттам и ви пречат значително в борбата с целулита.

Упражнения срещу целулит

Тъй като той се образува най-често на седалището и бедрата, логично е, че най-полезни за борба с целулита ще са упражненията, фокусирани върху тях.

Тук е моментът да развенчаем обаче и един мит – че само с кардио/силови тренировки/стречинг ще преборите целулита.

Истината е, че за редуцирането му е важно да постигнете баланс, съобразен с вашето тяло и нуждите му. Специалисти съветват около 3 пъти в седмицата да тренирате силово, като комбинирате с кардио поне 2 пъти. Така ще горите оптимално мазнините, натрупали се под кожата.

Заедно с това, отделяйте преди и след всяка тренировка 10 минути за стречинг. Тази практика ще ви помогне да стимулирате кръвообращението в мускулите и по този начин– да освободите повече от токсините, спомагащи за образуването на целулит.

 

Естетични процедури за премахване на целулит

 

Целулит, какво представлява.

 

Според различни проучвания съществуват няколко процедури, които редуцират целулита.

Антицелулитна акустична терапия

Механичният масаж чрез акустични вълни предизвиква вибрации, които разхлабват и разрушават фиброзните стени, разделящи мастните депа, вследствие на което се освобождават задържаните мазнини.

И съответно :

 • се активизира циркулацията на лимфата
 • подобрява се кръвообръщението
 • намаляват отоците

Терапията стимулира растежа на дермалната съединителна тъкан, което гарантира стягане на кожата.

Лазерно лечение

За лечение на целулит се използват различни видове лазерни терапии.

По време на едно минимално инвазивно лазерно лечение, малко лазерно влакно се вкарва под кожата. Фотонната енергия от лазера активира мастните клетки, предизвиквайки освобождаването на липиди и смаляване на клетките. След това се включва лимфната система на пациента, за да се освободи от мастните киселини, превръщайки ги във въглероден диоксид.

Премахване на целулит с прецизно лечение Cellfina

Целулитните трапчинки са малки вдлъбнатини под кожата. Те се появяват, когато съединителната тъкан издърпва кожата навътре. Тази съединителна тъкан се нарича фиброзна лента.

Тези фиброзни ленти свързват кожата с тъканта отдолу. Когато лентите дърпат кожата, мазнините се издуват. Това създава вдлъбнатините, които са известни като целулитни трапчинки.

Cellfina се насочва към тези трапчинки. Технологията работи с помощта на метод, наречен subcision. Subcision използва техника с микроблейд за насочване към целулита. Използва се и за лечение на белези и бръчки. Дерматолозите използват устройство с размер на игла за разкъсване и разхлабване на съединителните ленти точно под кожата.

Прецизно освобождаване на тъкан с помощта на вакуум

Подобно на subcision, чрез тази процедура се изрязва съединителната тъкан в проблемната област чрез малки остриета вместо иглоподобно устройство. След това се прилага вакуум на повърхността на кожата, за да се преразпредели подкожната мазнина и да се запълнят всички трапчинки.

Карбокситерапия

По време на тази процедура техник въвежда въглероден диоксид точно под кожата. Смята се, че това увеличава притока на кръв към зоната, което може да помогне за намаляване на появата на целулит. Възможни са дискомфорт и поява на временни синини.

Резултатите са видими след 7 до 10 процедури.

Микродермабразио

Това лечение използва алуминиев оксид или солни кристали за ексфолиране на кожата. Тези малки частици нежно ексфолират мъртвата кожа и стимулират растежа на нови клетки.

Ендермология

Ендермологията представлява спа процедура, при която получавате дълбок масаж, докато кожата ви се масажира и повдига леко с инструмент, подобен на вакуум. Необходими са няколко сесии за видими резултати, които може да продължат до 12 месеца.

 

Съществуват ли домашни лекове срещу проблема?

 

Целулит, какво представлява.

 

Колкото и да ни се иска, магически лек срещу проблема няма – нито от фармацевтична индустрия, нито от модерните технологии.

Много кремове и процедури обещават изключителни резултати, но е хубаво винаги да четете състава им, преди да ги приложите. Освен това не забравяйте, че комбинирани със спорт и здравословен живот те ще имат по-голям ефект.

Има няколко популярни домашни средства за третиране на целулит, но много от тях не са подкрепени от научни доказателства. Тези домашни средства могат да се използват като част от рутинна грижа за себе си, комбинирани със здравословния начина на живот и физическа активност.

Упражнения

Тренировките намаляват телесните мазнини, което прави целулита по-малко забележим. Изберете програма за упражнения, която комбинира аеробни упражнения и силови тренировки. Това ще ви помогне да изгорите телесните мазнини и ще укрепите мускулите си, които правят тялото по-гладко и стегнато.

Следвайте рутинни упражнения, които се фокусират върху областите от тялото, склонни към целулит.

Сухо четкане

Твърди се, че тази техника стимулира кръвния и лимфния поток, премахва мъртвите кожни клетки и стимулира растежа на нови. Също така стимулира нервната система.

Използвайте естествена растителна луфа или четка за тяло, за да ексфолирате нежно сухата кожа за до пет минути. Започнете от краката и се движете нагоре, с прави или кръгови движения, най-добре преди вана или душ.

Утайка от кафе

Използването на утайка от кафе като ексфолиант е популярен начин за премахване на мъртвите клетки, насърчаване на растежа на нови и стягане на кожата.

Можете да използвате утайка от кафе самостоятелно или да я смесите с кокосово масло, зехтин или захар. Внимателно втрийте утайката върху засегнатата област за няколко минути и изплакнете.

Утайката от кафе има потенциала да намали неравностите, да стимулира кръвообращението и да насърчи лимфния поток.

Ябълков оцет

Консумацията на ябълков оцет подпомага свалянето на килограми. Пийте една супена лъжица разреден ябълков оцет три пъти на ден. Или използвайте разтвор от равни части ябълков оцет и вода върху зоните с целулит.

 

Митове за това как се премахва целулитът

 

Целулит, какво представлява.

 

Мит: Спазването на диета премахва целулита

Реалност: Хранителната диета и свалянето на излишно тегло са от голяма полза за цялостното здраве и дори могат да намалят появата на целулит. Но както много успешни диети, загубата на тегло не винаги премахва упоритата портокалова кожа по бедрата, корема или други често срещани проблемни места. Рязкото сваляне на килограми може дори да влоши целулита.

 

Мит: За справяне с целулит помагат физическите тренировки

Реалност: Това е друго често срещано погрешно схващане. Както споменахме по-рано, упражненията със сигурност могат да повишат мускулния тонус и цялостното сърдечно-съдово здраве, но няма да премахнат изцяло целулита. Много хора имат проблеми с целулит дори в най-добрата си физическа форма.

 

Мит: Само хората с наднормено тегло развиват целулит

Реалност: Може да е по-очевиден при наднормено тегло, но дори хората с идеално тегло и тези, които са много слаби, се борят с целулита. За образуването на целулит са необходими мазнини, не е задължително да са много.

 

Мит: Мехлеми и кремове срещу целулит могат да го намалят

Реалност: Докато много локални формули помагат да поддържате кожата си хидратирана и могат временно да изгладят външния вид на кожата, те не могат да се справят с основните структурни проблеми, които причиняват трапчинки и бучки, свързани с целулита. Лечението с Cellulaze, за което разказахме по-рано, стимулира колагена в тялото и затова е много по-ефективно за изчистване на кожата от всяка локална терапия, предназначена да подсили и възстанови здравето на кожата.

 

Мит: Липосукцията премахва целулита

Реалност: Липосукцията не е ефективно лечение на проблема. Може дори да го влоши, като създаде повече трапчинки и вълнички в третираната област на кожата.

 

Мит: Стягащото бельо намалява целулита

Реалност: Компресивните дрехи от изкуствени материи могат временно да намалят появата на целулит. След като спрете да ги използвате обаче, целулитът се появява отново, непроменен.

Категории: Здраве, Kрасота и грижа за тялото|Публикувана: 14.05.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Милена 18.05.2019 at 9:02 - Отговор

  Научих нещо супер полезно. Благодаря

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 14:42 | Публикувана: 14 май 2019 в 14:37 | Категория: Здраве, Kрасота и грижа за тялото