Стомашен байпас – операция за намаляване на теглото

Обновена: 08.03.2024|
Стомашен байпас, байпас на стомаха.

Едва ли някой се съмнява, че с нормализиране на телесното тегло човек придобива не само естетичен външен вид, но и възможност да се отдалечи от заболявания като хипертония, атеросклероза, диабет от втори тип и редица още здравословни проблеми.

Мнозина си мислят, че най-бързо и резултатно биха се отървали от излишните килограми чрез операция на стомаха, известна като байпасна гастректомия (стомашен байпас).

Защо лекарите я препоръчват само на хора с тежко, болестно затлъстяване? С колко и с какви рискове тя е свързана? Отговори на тези и други въпроси ще намерите в днешния текст.

 

Как се извършва операцията?

Съвременната байпасна гастректомия представлява лапароскопска интервенция, при която се правят от 4 до 6 малки разреза в коремната стена на пациента. През тях се въвеждат оперативните инструменти, с чиято помощ в горната област на стомаха се формира т.нар. малко стомахче. Неговата вместимост е не повече от 30 мл.

multi 400
calc magn 600
multi 400
calc magn 600

Двете части на храносмилателния орган се изолират една от друга като се затварят с хирургичен телбод. След това йеюнумът (празното черво) се изтегля нагоре и се присъединява към стомахчето. По този начин се заобикалят големият стомах и дванадесетопръстникът.

Операцията завършва със свързване на по-долната част от йеюнума с края на дванадесетопръстника.

Така се създава нов път, по който храносмилателните сокове и ензими, намиращи се в заобиколените структури на стомашно-чревния тракт, успяват да се смесят с приетата хана.

Интервенцията се провежда под обща упойка. Средната й продължителност е около час и половина.

Тъй като новото стомахче е с малка вместимост, бързо възниква усещане за ситост, въпреки редуцираното количество на приетата храна. Настъпват благоприятни промени в действието на хормоните, които регулират апетита.

Поради заобикаляне на част от стомаха и червата, градивните вещества от консумираните продукти не се усвояват пълноценно. Телесното тегло се нормализира постепенно, в продължение на 18-24 месеца от хирургичното вмешателство.

 

Кои хора са подходящи за стомашен байпас?

 

Стомашен байпас, байпас на стомаха.

 

Тази оперативна намеса е всъщност крайна мярка за отслабване и се препоръчва на хора с индекс на телесната маса (Body Mass Index – BMI), равен или по-висок от 40 kg/m2, при липса на съпътстващи заболявания.

Както е известно, BMI представлява отношението между телесното тегло, отчетено в килограми, и височината, измерена в метри и повдигната на квадрат.

Много важно е преди операцията да се прецени общото здравословно състояние на всеки отделен кандидат за стомашен байпас. Това става чрез специално внимание на правилното функциониране на неговите храносмилателна, сърдечно-съдова, белодробна и ендокринна системи.

Неподходящи за стомашен байпас са хора с болест на Крон, тежка белодробна или сърдечна недостатъчност, с напреднало обменно или онкологично заболяване.

Също – със зависимост от алкохол или наркотици.

 

Правила за предоперативна подготовка

Подготовката за стомашен байпас започва с ендоскопски преглед (под анестезия) на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника. Целта е да се изключи наличието на болестни увреждания.

След това се провеждат множество лабораторни изследвания:

 • Пълна кръвна картина
 • Анализ на чернодробната функция
 • Тестове за паратхормон
 • Тиреоидни хормони
 • Урея
 • Креатинин
 • Електролити
 • Витамин D, витамин B12, витамин В6
 • Албумин
 • Калций, фосфор, желязо
 • Феритин
 • Хемоглобин
 • Кортизол и др.

Тества се дихателният капацитет. Правят се рентгенова снимка на гръдния кош и електрокардиограма, често – ехокардиограма и ултразвуково изследване на корема.

Ако даден пациент приема лекарства срещу хронично заболяване, налага се консултация с лекуващия го медик, който трябва да прецени за какъв период от време може да се спрат медикаментите.

Необходимо е също отказ от тютюнопушене, поне два месеца преди операцията.

 

Изисквания в следоперативния период

 

Стомашен байпас, дихателни упражнения.

 

От пациентите се очаква всяка сутрин да извършват леки упражнения за правилно дишане и тонус.

В рамките на 6 седмици от хирургичното вмешателство, те трябва да спазват специална диета. В началото, най-често за три дни, оперираните приемат хранителни вещества във вид на венозни вливания. След това преминават към течности и каши.

Този период продължава около месец и половина. След него стартира консумация на твърда храна като продуктите постепенно се разнообразяват.

На втория месец от интервенцията хората, понесли байпасна гастректомия, са длъжни да направят първия си контролен преглед при бариатричен хирург.

Но, ако по-рано възникнат следоперативни оплаквания (болка, гадене, повръщане, повишено кръвно налягане, ускорена дихателна или сърдечна дейност), налага се незабавна консултация с лекар.

Пациентите трябва да приемат калций, желязо и мултивитамини във вид на таблетки ежедневно до края на живота си. Освен това е необходимо да им се инжектира витамин В12 на всеки 3 месеца.

 

Какви са рисковете при стомашен байпас?

Досегашната медицинска практика показва, че при 1,5 до 6% от хората, подложени на въпросната хирургична процедура, възниква пробив в едно от местата на свързване. Това е т.нар. анастомозно изтичане, което причинява кървене и отваря врата за инфекции.

Обикновено се явява 3 дни след операцията. Симптомите включват:

 • Бърз пулс
 • Треска
 • Стомашни болки
 • Гадене
 • Повръщане
 • Намалено отделяне на урина

Установена е зависимост – колкото по-тежко е затлъстяването, толкова по-голям е рискът от анастомозно изтичане.

Дефектът се открива чрез образни изследвания. В такива случаи се преминава към хранене през тръба, която води директно към червата. На пациента се поставят интравенозно антибиотици, а изтичането обикновено се коригира чрез нова операция.

Пневмонията е друго опасно усложнение, което настъпва, ако премине храносмилателен сок към белите дробове.

Не са изключени дългосрочни следоперативни усложнения във вид на язви и фистули. Възможни са стеснения, възникнали от натрупване на съединителна тъкан в местата на свързване.

Понякога се развива остеопороза в резултат от дефицит на калций или анемия поради недостиг на желязо, фолиева киселина или витамин В12.

Заслужава да се отбележи и рискът от алкохолна зависимост, развиваща се след стомашен байпас. Този проблем вероятно се дължи на факта, че алкохолът попада по кратък път в тънките черва и концентрацията му в кръвта нараства много бързо.

 

Стомашен байпас или диета?

 

Стомашен байпас, байпас на стомаха.

 

Тъй като стомахът е мускул, с течение на времето изолираната малка част от него може да се разтегне и трайно да се разшири, особено ако оперираният се върне към старите си хранителни навици.

За да се предотврати това, всеки пациент трябва да си изгради индивидуален режим на рационално хранене и да се подлага на редовни медицински прегледи за контрол на общото му здравословно състояние, включително и на телесното тегло.

Както се вижда, с операцията за стомашен байпас не бива да се бърза, преди да се прецени дали е направено всичко за нормализиране на телесното тегло с подходяща диета и редовни физически упражнения.

Много важно е да се изясни, за всеки отделен човек, кой риск е по-голям – от прогресиращо затлъстяване или от следоперативни усложнения. Трябва да се има предвид, че хирургичната намеса за стомашен байпас е най-ефективна, когато се комбинира с дългосрочен здравословен начин на живот.

Какво е стомашен байпас?

Това е операция, известна като байпасна гастректомия (стомашен байпас), за справяне с излишните килограми и затлъстяването.

Кой се подлага на стомашен байпас?

Тази оперативна намеса е всъщност крайна мярка за отслабване и се препоръчва на хора с индекс на телесната маса (Body Mass Index – BMI), равен или по-висок от 40 kg/m2, при липса на съпътстващи заболявания.

Какви са рисковете при стомашен байпас?

Досегашната медицинска практика показва, че при 1,5 до 6% от хората, подложени на въпросната хирургична процедура, възниква пробив в едно от местата на свързване.

Категории: Здраве|Публикувана: 30.03.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Ваня Шипочлиева
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 12:11 | Публикувана: 30 март 2023 в 10:43 | Категория: Здраве