Алкална диета за алкално-киселинен баланс в тялото ни
През последните години алкалната диета се прочу като чудодейния режим на холивудските звезди, с които се сваляха излишните килограми, прогонваха целулита и още куп суперлативи.
Така ли е обаче в действителност и какво представлява алкална диета?
За да разберем концепцията напълно, трябва да се запознаем с индикатора за киселинност в организма или терминът, който сме чували често: pH. Това е показателят за степента на киселинност на организма и обикновено го откриваме върху изследвания на урината си, например.
Той отразява концентрацията на водородните йони в организма.
Показателят за киселинност варира от 0 до 14. От 0 до 7 говорим за киселинност, а от 7 до 14 – за алкалност.
При степените 5, 6 и 7 налице е неутрална среда. Целта при следването на алкална диета е да се постигне именно този неутрален баланс. Това се прави чрез внимателен подбор на храни и напитки в дневното меню.
Киселинност в различните части на организма
Преди да започнем алкална диета, трябва да имаме предвид няколко неща.
Първо – кръвта също има киселинност. Тя е постоянна и варира между 7,36 до 7,45. Много е важно да следим този показател да не се изменя, защото дори леки промени могат да доведат до много тежки последици за целия организъм и дори до летален изход.
Добрите новини са, че храната и съответно – алкалният режим, не влияят на киселинността на кръвта.
Друг фактор, с който трябва да се съобразяваме, е киселинността на стомаха. Там, заради стомашните сокове, говорим за pH с коефициент под 3. Иначе казано – висока киселинност, благодарение на която разграждаме храната по-лесно и бързо.
pH на урината, от друга страна, варира много силно. Коефициентът тук зависи много от това какви са храните, които приемаме.
Влияе се много силно от:
- алкохол
- хидратация и начините, по които си я набавяме: вода, газирани напитки, енергийни напитки, силно подсладени сокове, фрешове и други
- храната, която приемаме
- заболявания на отделителната система
Приема се, че високата киселинност на урината е индикатор за проблем. Той може да доведе до развитие на инфекции, заболявания, възпаления, синдроми и болка. Измерване може да се направи и в домашни условия чрез използването на pH тест ленти.
Алкалността на отделяните течности пък се асоциира основно с добро здравословно състояние и правилен хранителен режим. Оттук и индикациите за това, че алкалната диета води до много ползи за организма ни.
Защо да изберем алкална диета?
В историята на човечеството хранителните режими търпят много промени. Това се забелязва с особена сила през последните два века, през които диети влизат и излизат от мода, но една тенденция е изключително забележима.
Тя се отнася до прогресивното увеличаване на приема на мазни храни и преработени продукти, пържено, сол, захар, сладко, месо. А те се свързват с повишаване на киселинността на организма и редица болести, като захарен диабет, сърдечно-съдови заболявания, депресия, рак и още много.
Приемът на някои категории храни и някои специфични продукти може да доведе до по-ниска киселинност и по-висока алкалност.
От друга страна, много голям плюс е, че по-голяма част от включените в алкална диета изделия, чиято роля е да балансират организма, всъщност са здравословни. В списъка влизат редица плодове, зеленчуци и ядки.
В основата на алкална диета е консумацията им във възможно най-здравословен вид – сурови. Едновременно с това режимът препоръчва изключването на месо и яйца. Дори не всички ядки са позволени, в зависимост от състава си.
Заради продуктите, включени в алкална диета, може да се каже, че диетата е подходяща за вегетарианци, вегани и хора, които имат хранителни алергии и непоносимост към глутен, например.
Кои храни да включим в менюто си за алкална диета и кои – не
Ако подберем добре продуктите, които консумираме по време на алкална диета, можем да сме сигурни, че ще сме здрави за по-дълго време, ще намалим опасността от висок холестерол, заплахата от диабет и още редица негативни здравословни състояния.
Освен това ще бъдем по-енергични и ще имаме по-силна имунна система – и това са само част от позитивите.
Ще разгледаме подробно най-добрите алкални храни, които ще ни помогнат в начинанието. Също така ще разгледаме кои са по-високо киселинните храни, които да ограничим.
Кои са най-алкалните храни?
Любимите на мнозина зеленолистни зеленчуци, като например спанак и маруля, са сред най-алкалните храни и имат чудесен ефект върху здравето. Не без причина здравните експерти винаги ни съветват да ги включваме редовно в менюто си. Те съдържат основни минерали, които са необходими на тялото за извършване на различни функции.
Водораслите също така са в челото на класацията с алкални храни и носят много ползи за телесната система. Морската сол също е такъв продукт, затова не се притеснявайте да поръсите с нея своите супи, салати, омлети и др.
Друго нейно предимство е че тя е богата на минерали като желязо, калий, йод и магнезий. Алкализиращите й свойства помагат в борбата с бактериални инфекции и вирусни заболявания.
А ето и списък с повече алкални храни:
- Зеленчуци: цвекло, броколи, карфиол, целина, зеле, лук, чесън, чушки, гъби, сладки картофи*, моркови*
- Плодове: ябълки*, банани*, грейпфрут*, лимон*, пъпеш*, диня*, портокали*, праскови*, нектарини*, ананас*, круши*, горски плодове, авокадо
- Други продукти, които попадат в списъка: вода с pH между 9 и 11 или вода с лайм или лимон
- Ядки: бадемите са за предпочитане, тъй като са богати на фибри и на много полезни витамини и минерали
Отбелязаните с * продукти не са подходящи за хора на кето режим или друга нисковъглехидратна диета.
Кои са най-киселинните храни?
По време на алкална диета е желателно да избягваме всички видове месо, мляко, млечни продукти и храни със захар и рафинирани мазнини, както и различни тестени продукти с овес, брашно, ориз, ечемик.
Важно е да обърнем внимание и на напитките при спазване на алкална диета.
Абсолютно изключете от менюто си кафето, алкохола, газираните и енергийните напитки, както и всички видове фреш, сок и всяка друга преработена, наситена с оцветители или подсладители, напитка.
Алкална диета – заключение
Прием на повече алкални храни и ограничена консумация на киселинни е доказан метод за отслабване и подобряване на здравето.
Освен това се препоръчва да увеличите движението, за да подобрите метаболизма си и преработката на веществата. Избягвайте, доколкото е възможно, и стреса и напрежението, както и излагането на токсични вещества и спазвайте алкална диета поне няколко седмици.
Преди да го започнете обаче помнете, че е задължително да се консултирате с лекар и да направите нужните изследвания, за да прецените как да спазвате диетата.
Препоръчително е при алкална диета да се спазва принципа 70/30 или 80/20 в зависимост от нуждите на тялото. Иначе казано: 70% или 80% алкални храни и 20% – 30% киселинни, за да пазите баланса в организма.
За финал ви представяме в табличен вид още храни и напитки, класифицирани според своя алкално-киселинен баланс. Интересен факт е, че някои минерали, например калий, калций и магнезий, също се препоръчват при алкална диета.
Алкални храни | Киселинни храни |
---|---|
Люцерна/алфалфа | Царевица* |
Къри | Леща* |
Краставица | Зимна тиква* |
Грах | Консервирани плодове* |
Репички* | Ръж* |
Домати | Паста от бяло брашно* |
Пащърнак* | Черен боб* |
Джинджифил | Оризово мляко* |
Гъби шийтаке | Соево мляко* |
Смокини* | Сирене |
Кестени | Кашу |
Темпе* | Фъстъци* |
Тофу* | Фъстъчено масло* |
Стевия | Месо и колбаси |
Люта чушка | Органно месо |
Канела | Свинска мас |
Калий | Захар* |
Магнезий | Алкохол |
Калций | Повечето лекарства |
Що е то алкална диета?
При нея се консумират основно алкализиращи храни за сметка на киселинни. Показателят за киселинност варира от 0 до 14. От 0 до 7 говорим за киселинност, а от 7 до 14 – за алкалност.
Как се отразява тя на организма?
Освен че води до сваляне на килограми, алкалната диета редуцира възпалението в организма, което е отговорно за множество здравословни проблеми и заболявания.
Кои са примерите за алкални храни?
В списъка попадат зеленолистни зеленчуци, гъби, водорасли, плодове, бадеми и минерали като калций и магнезий.
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Доказателствата, че има различни ползи за здравето, увеличават все повече приема на алкална вода. Но какво всъщност представлява […]
Алкално-киселинен баланс в тялото е балансът, който определя нивата на киселинност и алкалност в нашия организъм. Човешкото тяло […]
Нашата имунна система е сложна и повсеместно разпространена биологична мрежа от милиарди специализирани клетки из целия ни организъм.