Алкална диета за алкално-киселинен баланс в тялото ни

Обновена: 13.03.2024|

Чували ли сте за алкална диета като начин за сваляне на тегло?

А знаете ли, че зад нея всъщност стоят редица медицински изследвания и доказателства за ползи и подобрение при много здравословни състояния?

Тя се основава на идеята, че заместването на киселинни храни с алкални може да се отрази положително на организма ни.

Разказваме подробно за будещата любопитство алкална диета в следващите редове.

calc magn 400
calc magn 600

 

calc magn 400
calc magn 600

Алкална диета и алкално-киселинният баланс в тялото

През последните години алкалната диета се прочу като чудодейния режим на холивудските звезди, с които се сваляха излишните килограми, прогонваха целулита и още куп суперлативи.

Така ли е обаче в действителност и какво представлява този тип диета?

Можем да срещнем този режим и с имената киселинно-алкална диета или киселинно-алкален хранителен режим.

За да го разберем напълно обаче, трябва да се запознаем с индикатора за киселинност в организма или терминът, който сме чували често: pH. Това е показателят за степента на киселинност на организма и обикновено го откриваме върху изследвания на урината си, например.

Той отразява концентрацията на водородните йони в организма.

Показателят за киселинност варира от 0 до 14. От 0 до 7 говорим за киселинност, а от 7 до 14 – за алкалност.

При степените 5, 6 и 7 налице е неутрална среда. Целта на алкалната диета е да се постигне именно този неутрален баланс. Това се прави чрез внимателен подбор на храни и напитки в дневното меню.

 

Киселинност в различните части на организма

 

Алкална диета. Увреждат колагена. Язва на стомаха. Хеликобактер пилори. Жена в розова, която показва полезния ефект от изчистване от токсините в червата.

 

Преди да започнем алкална диета, трябва да имаме предвид няколко неща.

Първо – кръвта също има киселинност. Тя е постоянна и варира между 7,36 до 7,45. Много е важно да следим този показател да не се изменя, защото дори леки промени могат да доведат до много тежки последици за целия организъм и дори до летален изход.

Добрите новини са, че храната и съответно – алкалният режим, не влияят на киселинността на кръвта.

Друг фактор, с който трябва да се съобразяваме, е киселинността на стомаха. Там, заради стомашните сокове, говорим за pH с коефициент под 3. Иначе казано – висока киселинност, благодарение на която разграждаме храната по-лесно и бързо.

pH на урината, от друга страна, варира много силно. Коефициентът тук зависи много от това какви са храните, които приемаме.

Влияе се много силно от:

  • алкохол
  • хидратация и начините, по които си я набавяме: вода, газирани напитки, енергийни напитки, силно подсладени сокове, фрешове и други
  • храната, която приемаме
  • заболявания на отделителната система

Приема се, че високата киселинност на урината е индикатор за проблем. Той може да доведе до развитие на инфекции, заболявания, възпаления, синдроми и болка. Измерване може да се направи и в домашни условия чрез използването на pH тест ленти.

Алкалността на отделяните течности пък се асоциира основно с добро здравословно състояние и правилен хранителен режим. Оттук и индикациите за това, че алкалната диета води до много ползи за организма ни.

 

Защо да изберем алкална диета?

 

Отслабване през лятото. Кето и хормонът на стреса. Отслабване без захар. Колко време на кето.

 

В историята на човечеството хранителните режими търпят много промени. Това се забелязва с особена сила през последните два века, през които диети влизат и излизат от мода, но една тенденция е изключително забележима.

Тя се отнася до прогресивното увеличаване на приема на мазни храни и преработени продукти, пържено, сол, захар, сладко, месо. А те се свързват с повишаване на киселинността на организма и редица болести, като захарен диабет, сърдечно-съдови заболявания, депресия, рак и още много.

Приемът на някои категории храни и някои специфични продукти може да доведе до по-ниска киселинност и по-висока алкалност.

От друга страна, много голям плюс е, че по-голяма част от включените в алкалната диета изделия, чиято роля е да балансират организма, всъщност са здравословни. В списъка влизат редица плодове, зеленчуци и ядки.

В основата на алкалната диета е консумацията им във възможно най-здравословен вид – сурови. Едновременно с това режимът препоръчва изключването на месо и яйца. Дори не всички ядки са позволени, в зависимост от състава си.

Заради продуктите, включени в алкалния режим, може да се каже, че диетата е подходяща за вегетарианци, вегани и хора, които имат хранителни алергии и непоносимост към глутен, например.

 

Кои храни да включим в менюто си за алкална диета и кои – не

 

Алкална диета. Хормонален дисбаланс. Веган кето диета. Дефицит на витамин B12.

 

Ако подберем добре продуктите, които консумираме по време на алкалния режим, можем да сме сигурни, че ще сме здрави за по-дълго време, ще намалим опасността от висок холестерол, заплахата от диабет и още редица негативни здравословни състояния.

Освен това ще бъдем по-енергични и ще имаме по-силна имунна система – и това са само част от позитивите.

Ще разгледаме подробно най-добрите алкални храни, които ще ни помогнат в начинанието. Също така ще разгледаме кои са по-високо киселинните храни, които да ограничим.

 

Кои са най-алкалните храни?

 

Спанак. Градинска супа.

 

Любимите на мнозина зеленолистни зеленчуци, като например спанак и маруля, са сред най-алкалните храни и имат чудесен ефект върху здравето. Не без причина здравните експерти винаги ни съветват да ги включваме редовно в менюто си. Те съдържат основни минерали, които са необходими на тялото за извършване на различни функции.

Водораслите също така са в челото на класацията с алкални храни и носят много ползи за телесната система. Морската сол също е такъв продукт, затова не се притеснявайте да поръсите с нея своите супи, салати, омлети и др.

Друго нейно предимство е че тя е богата на минерали като желязо, калий, йод и магнезий. Алкализиращите й свойства помагат в борбата с бактериални инфекции и вирусни заболявания.

А ето и списък с повече алкални храни:

  • Зеленчуци: цвекло, броколи, карфиол, целина, зеле, лук, чесън, чушки, гъби, сладки картофи*, моркови*
  • Плодове: ябълки*, банани*, грейпфрут*, лимон*, пъпеш*, диня*, портокали*, праскови*, нектарини*, ананас*, круши*, горски плодове, авокадо
  • Други продукти, които попадат в списъка: вода с pH между 9 и 11 или вода с лайм или лимон
  • Ядки: бадемите са за предпочитане, тъй като са богати на фибри и на много полезни витамини и минерали

Отбелязаните с * продукти не са подходящи за хора на кето режим или друга нисковъглехидратна диета.

 

Кои са най-киселинните храни?

 

Вредни храни. Отслабване без захар, съвети.

 

По време на алкална диета е желателно да избягваме всички видове месо, мляко, млечни продукти и храни със захар и рафинирани мазнини, както и различни тестени продукти с овес, брашно, ориз, ечемик.

Важно е да обърнем внимание и на напитките при спазване на алкална диета.

Абсолютно изключете от менюто си кафето, алкохола, газираните и енергийните напитки, както и всички видове фреш, сок и всяка друга преработена, наситена с оцветители или подсладители, напитка.

 

Алкална диета – заключение

Прием на повече алкални храни и ограничена консумация на киселинни е доказан метод за отслабване и подобряване на здравето.

Освен това се препоръчва да увеличите движението, за да подобрите метаболизма си и преработката на веществата. Избягвайте, доколкото е възможно, и стреса и напрежението, както и излагането на токсични вещества и спазвайте алкална диета поне няколко седмици.

Преди да го започнете обаче помнете, че е задължително да се консултирате с лекар и да направите нужните изследвания, за да прецените как да спазвате диетата.

Препоръчително е при алкална диета да се спазва принципа 70/30 или 80/20 в зависимост от нуждите на тялото. Иначе казано: 70% или 80% алкални храни и 20% – 30% киселинни, за да пазите баланса в организма.

За финал ви представяме в табличен вид още храни и напитки, класифицирани според своя алкално-киселинен баланс. Интересен факт е, че някои минерали, например калий, калций и магнезий, също се препоръчват при алкална диета.

 

Алкални храни Киселинни храни
Люцерна/алфалфа Царевица*
Къри Леща*
Краставица Зимна тиква*
Грах Консервирани плодове*
Репички* Ръж*
Домати Паста от бяло брашно*
Пащърнак* Черен боб*
Джинджифил Оризово мляко*
Гъби шийтаке Соево мляко*
Смокини* Сирене
Кестени Кашу
Темпе* Фъстъци*
Тофу* Фъстъчено масло*
Стевия Месо и колбаси
Люта чушка Органно месо
Канела Свинска мас
Калий Захар*
Магнезий Алкохол
Калций Повечето лекарства

Що е то алкална диета?

При нея се консумират основно алкализиращи храни за сметка на киселинни. Показателят за киселинност варира от 0 до 14. От 0 до 7 говорим за киселинност, а от 7 до 14 – за алкалност.

Как се отразява тя на организма?

Освен че води до сваляне на килограми, алкалната диета редуцира възпалението в организма, което е отговорно за множество здравословни проблеми и заболявания.

Кои са примерите за алкални храни?

В списъка попадат зеленолистни зеленчуци, гъби, водорасли, плодове, бадеми и минерали като калций и магнезий.

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 07.07.2021|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 10:41 | Публикувана: 7 юли 2021 в 13:38 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни