Колаген за косата – защо е полезен и кой е най-добрият

Обновена: 13.03.2024|
Колаген за косата.

От години знаем, че колагенът е много важен за тялото ни. Той има огромна връзка с начина, по който изглеждаме от гледна точка на здравето и вида на кожата ни, но и не само. Но каква е ролята на протеинът колаген за косата – разказваме в следващите редове.

 

Защо колаген за косата подобрява вида и структурата й?

Ако потърсите информация за колагена онлайн, то бързо ще установите, че има много функции в организма. Също така има и много различни видове – по-точно, 29 на брой, до момента известни на науката, които отговарят за една или повече функции на тялото. В този смисъл колагенът е един от най-важните протеини в него. Освен това – той е и едно от най-разпространените вещества в организма.

Колагенът масово се прилага за по-красива кожа, както и при леко изразени бръчки. Той буквално забавя стареенето на тъканите. Популярно е и приложението му за по-здрави стави и по-безболезнено движение. Това се налага, тъй като с годините, най-вече след като преминем 25, организмът ни по естествен път забавя естественото производство на протеина. А освен всичко друго, той има роля и за имунната ни система, което го прави още по-важен.

 

kolagen 02 400
kolagen 02 600
kolagen 02 400
kolagen 02 600

Значително по-рядко обаче говорим за ползите от колаген за косата. Колагенът доказано има позитивно отражение върху структурата й, както и върху външния й вид.

Осигурява аминокиселини, които могат да подобрят структурата на косата

Косата се състои основно от протеина кератин. Нашето тяло използва няколко аминокиселини, за да изгради кератин – някои от които могат да бъдат намерени в колагена.

Когато консумираме колаген и други протеини, тялото ни ги разгражда на аминокиселини, които след това се използват за изграждане на нови протеини и съединения.

Има 11 неесенциални аминокиселини, които тялото ни може да произвежда, и 9 незаменими аминокиселини, които трябва да получаваме от диетата си.

Колагенът се състои основно от 3 неесенциални аминокиселини: пролин, глицин и хидроксипролин. Пролинът също е основният компонент на кератина. Следователно, консумацията на богат на пролин колаген трябва да осигури на тялото ни градивните елементи, от които се нуждае, за да поддържа здрава и красива коса.

 

Как косата сигнализира, че имаме ниски нива на колаген?

 

Косата, грижа, лято. Колаген за косата.

 

При недостатъчно количество колаген в тялото косата страда. Добре е да помислите за допълнително внасяне на колаген чрез храна или пък хранителни добавки, ако:

  • Страдате от косопад 
  • Започвате да забелязвате бели коси преди да сте на възраст, на която е вероятно да се появяват: колагенът забавя процеса на стареене – включително и на косъма
  • Косата ви цъфти и се къса
  • Косата е изгубила блясъка, обема и жизнеността си без явна причина
  • Косата ви не расте с нормалното си темпо
  • Косата ви е станала тънка

Истината е, че в колагена много често се крие ключът към красивата и здравата коса, за която копнеете. Това е така, защото в него се съдържа аминокиселината аргинин. Тя кара косата да расте. Заедно с това колагенът цялостно подхранва, подмладява, освежава и връща цвета, жизнеността и здравия вид на косъма.

 

Кой е най-добрият колаген за косата и как да си го набавим?

Най-добрият колаген за косата са типове I, III и V. Около 80-90% от колагена в телата ни се състои от тип I и III, но тип V също е от съществено значение за тяхното образуване и за да бъдат ефективни.

Колагенът тип I и III присъстват в сухожилия, връзки, мускули, кожа, зъби, кости и стави, а тип V поддържа оптималното качество на тъканите в косата, кожата, ноктите и жизненоважните органи.

Можем да консумираме повече богати на колаген продукти или да приемаме протеина под формата на добавка. Най-добрият вариант е хидролизиран колаген на прах, тъй като той се състои от колагенови пептиди, получени след процес на хидролиза. Което означава, че се усвояват директно и лесно, тъй като размера и теглото им са много малки.

Хранителните източници на колаген включват:

  • Костен бульон
  • Риба
  • Пиле
  • Белтъци
  • Цитрусови плодове
  • Горски плодове
  • Червени и жълти зеленчуци
  • Чесън
  • Бял чай
  • Зеленолистни
  • Кашу
  • Домати
  • Камби
  • Авокадо
  • Билки с високо съдържание на колаген (китайски хвощ, хвощ)
  • Билки, които помагат за производството на колаген (ашваганда)

 

Грижа и съвети за по-красива коса

 

Колаген за косата. Хиалуронова киселина за коса и кожа.

 

Недостатъчното количество на колаген е сериозен проблем за организма. И докато неусетно приемаме количества от него, ако имаме балансирано меню, то има още няколко неща, които могат да повлияят на косата ни.

Имайте предвид и следното: има фактори от околната ни среда, които влияят на нивата на колаген в организма ни и водят до неговата загуба. А от това страда и косата.

Сред основните външни условия, които са отговорни за това, е слънчевата светлина и UV лъчите. Попадайки върху косата и кожата ни те се отразяват на количествата колаген в тях като увреждат веригите на протеина и така водят до загубата на веществото.

Освен това UV лъчите предизвикат натрупване на т.нар. анормален еластин, който също не е полезен за косъма и допълнително унищожава колагена.

Затова и косата изсветлява през лятото, ако не я пазим с шапки или специални защитни серуми.

Вторият фактор, за който е важно да говорим, е замърсяването. При външни източници на замърсяване във въздуха, водата, храната, по-голяма част от колагена в тялото ни се ангажира в подкрепа на имунната система. Оттам и не остава достатъчно за косата ни.

Сериозен фактор в това отношение е тютюнопушенето – както ако сте активен, така и ако сте пасивен пушач. Токсичните вещества в тютюневите изделия унищожават, буквално, колагена, но и еластина – ключови вещества за красива кожа и коса.

Постоянно споменаваме за колагена и мястото му в хранителния ни режим, както и как да го приемаме. За това си има причина и тя е, че диета, основана на повече мазнини и въглехидрати, може да бъде пагубна за всички системи и елементи от тялото ни, за които отговаря колагена.

Доказано е, че захарите например, ускоряват значително процеса на гликация и така се уврежда структурата на колагена и той не може да изпълни предназначението си.

Не пропускайте да прочетете и:

Косопад – какво представлява и как да се справим с него?

7 съвета за здрава и силна коса

Категории: Витамини и минерали|Публикувана: 13.01.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 10:27 | Публикувана: 13 януари 2022 в 17:00 | Категория: Витамини и минерали