Колаген за кожа и сияйно лице

Обновена: 12.03.2024|
Куркума за кожата. Дефицит на йод. Хистидин. Гликация. Блатно кокиче. Симптоми на менопауза.Какъв колаген да пия. Ползи от приема на колаген.

Чували ли сте че в приема на колаген за здрава кожа се крие тайната и за сияйно лице. Едва ли има човек, който да не иска да открие рецептата за красива и еластична кожа.

Е, макар да не е елексир, ‎ползите и състава на колагена се доближават до този философски камък на съвременните хора. И днес ще ви разкажем за чудодейните му ефекти върху най-големия ни орган – кожата.

 

Колаген и красива и сияйна кожа – къде е връзката?

Ако трябва да се впуснем в дълбините на изследванията на колагена, то той първо е станал известен около това колко добър ефект има върху кожата. Затова и го откриваме от десетилетия в множество козметични продукти – основна част от които целят да ни дадат по-младежки изглеждаща кожа за по-дълго време. По-скоро във времето той е използван и при козметичната хирургия. В днешни дни обаче се приема по-скоро под формата на добавки, отколкото като филъри. В този смисъл е заместен от хиалурона.

Причината за това колагенът да е бил основа на анти-ейдж козметиката се крие във способността на колагена да обновява клетъчните стени и да помага на друг от компонентите на кожата – еластин. Заедно те предотвратяват появата на бръчки и отпускането. Нещо повече – твърди се, че при оптимални нива на колагена в организма се предотвратява или поне има по-леки форми на стрии и целулит. И обратното – ако вече ги имаме, помага за изглаждането им. Неслучайно много дами приемат „колаген за кожа“ – тип 1 или 3, които спомагат тя да изглежда млада, стегната и без белези за стареене.

kolagen 02 400
kolagen 02 600
kolagen 02 400
kolagen 02 600

 

Фактори, оказващи негативен ефект върху кожата и синтеза на колаген

 

Жена, която предпоазва кожата си от силните слънчеви лъчи със слънцезащиен крем.

 

На първо място сред тях е прекомерната консумация на захар. Знаем, че тя претоварва храносмилателната ни система и води до зависимост и енергийни пикове и спадове. Освен това има и негативен ефект върху естествения синтез на колаген. Но това не е всичко – натрупаната в организма захар се превръща в складирани мазнини, които често оформят упорит целулит. Но и не само – прекомерната употреба на захар води до изсушаване на кожата, а оттам – бръчки. При по-младите – поява на акнеични проблеми.

Друг важен фактор е силната пряка слънчева светлина. Всички знаем, че UV лъчите са вредни, но колкото повече се излагаме на слънце незащитени, толкова повече колаген губим. За съжаление, вредните лъчи влияят изключително негативно на кожата. В най-лошите случаи може да се стигне до рак на кожата.

Последно, но не и по значение, е храненето ни на ежедневна база. В плодовете и зеленчуците има важни витамини и минерали, като витамин C и магнезий, които много помагат на тялото ни в процеса на синтез на колаген. Затова и е добре да живеем балансирано и разбира се, да следим какво похапваме – за по-красива кожа и повече колаген за по-дълго време!

 

Какво знаем за колагена

От гледна точка на биологията и химията колагенът е белтък. Той се съдържа в много голяма част от тъканите и частите на тялото ни. Той е твърд, неразтворим и влакнест основен протеин. Естествената му среда е извънклетъчното пространство на съединителната тъкан. Въпреки това, някои от видовете му имат участие и в образуването на някои от частите на клетките. А тук е важно да отбележим, че към момента са известни 28 вида колаген (за всичко това подробно говорихме в Колаген – всичко за състава и ползите му). Най-често срещаните в тялото и съставляващи 90% от колагена в системата ни, са тип I, II и III. Именно на тях, както и колаген тип V и X, сме посветили материала ни: „Видове колаген – какви са разликите помежду им?“.

В сравнение с останалите естествени протеини в организма, той е в доста сериозно количество – около 25-35% от всички белтъци. Значението и ефектите му върху тялото обаче са още по-впечатляващи. Именно заради него много хора стигат до там да кажат, че:

Колагенът е едно от веществата, които поддържат тялото ни цяло!

Зад това твърдение се крият десетилетия изследвания. Те доказват, че колагенът има основна роля в двигателните функции, но и не само. Той е една от основните съставки на съединителната тъкан – тази част от тялото ни, за която много рядко си спомняме, но държи всичките ни органи, тъкани и системи свързани. Благодарение на колагена в нея нашите вътрешни части се свиват и отпускат, разтягат и събират и дори – ни помагат да спим по-добре, да се движим повече и да храносмиламе по-добре. А действието на така важния колаген за еластична кожа е неоспоримо!

 

Къде го откриваме?

 

Ползи от маслото от чаено дърво. Какъв колаген да пия.

 

Важно е да знаем, че колагенът, като белтък, се синтезира естествено в тялото ни интензивно до около 25-годишна възраст. Познати са и случаи, при които това продължава до по-късно в живота, но това изцяло зависи от ежедневието ни. В това число влизат и количеството спорт и активност, правилно хранене и още много.

И след като вече мъничко подсказахме за това къде откриваме колагена, е време да изброим всички кътчета от тялото, в които той е основно действащо лице.

В най-големи количества го откриваме на 4 места:

  1. Сухожилия – колаген тип 2

  2. Стави – колаген тип 2

  3. Съединителната тъкан

  4. Кожата – колаген тип 1 и 2 за кожа

Това обаче съвсем не е всичко. Колаген има в окото, по-точно в ретината. Освен там го откриваме и в чревните тъкани. Там той помага на храносмилателната ни система да бъде по-подвижна и разтеглива и да поема по-добре хранителните вещества. Подобна функция има и в кръвоносната система, където се грижи всички пътища на кръвта в тялото ни да бъдат здрави и функциониращи.

Можем да си го представяме и като основна част от опорно-двигателната система. При развитието и растежа ни, колагенът участва в изграждането на костите. След това има есенциална роля за движението ни чрез ставите и сухожилията ни – цял живот. Нещо повече – ако нараним която и да е от тези части – кост, сухожилие или става, ако в организма ни има достатъчно количество колаген, те ще се възстановят по-бързо. 

Любопитен факт е, че колагенът е важен и за жените при бременност. При това – не само във връзка с доброто състояние на косата, кожата и ноктите им. Един от видовете участва и в изграждането на тъканите, свързани с плацентата.

Категории: Витамини и минерали, Здраве|Публикувана: 20.05.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 март 2024 в 09:44 | Публикувана: 20 май 2020 в 14:37 | Категория: Витамини и минерали, Здраве