Много от нас са чували за употребата на колаген за здрави стави. И това не е тайна – хранителната добавка може да забави процеса на износване на ставите и неприятните последици от това. Така, освен за красива кожа, приемът на колаген помага и за движението и здравината на тялото ни.

Колагенът е основният протеин в тялото ни, който представлява 70-95% от хрущяла на ставите ни. Основната функция на ставния хрущял е да покрива повърхностите на костите, като предотвратява триенето и разрушаването им.

С напредване на възрастта все по-трудно тялото генерира и замества липсите на колаген. Когато колагенът намалява, това се отразява на способността ни да вървим, тичаме и спортуваме като цяло. Само защото това е нормален признак на стареене, не означава, че не можем да се справим с него.

Висококачественият колаген може да ни помогне да си набавим необходимите градивни елементи.

 

kola 400
kola 600

Колаген за здрави стави – как действа?

Добавки с колаген хидролизат са богати на редица аминокиселини, които играят важна роля в създаването на колаген от организма. Колаген тип II е един от основните в хрущяла. Самите стави и ставни капсули свързват костите в човешкия организъм. Те позволяват на костите да се движат, като едновременно са неразтегливи, но еластични и гъвкави.

Също така поддържат стабилността, тъй като в местата на ставните съчленения костите се стабилизират от здрава фиброзна съединителна тъкан, изграждаща ставните връзки или лигаменти.

Колаген тип II се намира в ставния хрущял, което го прави също толкова важен за здравето на костите. Неговата роля е да поддържа ставите здрави, а хрущялите еластични.

Ставите ни се нуждаят от колаген и колкото и малки да са запасите му в организма, той ще насочи част от аминокиселините към тях. Но достатъчно ли ще бъде това?

Ще приведем за пример проучвания, които са показни за това дали приемът на колаген за здрави стави има ефект:

  • По време на  24-седмично проучване, включващо 97 спортисти, се правят тестове в покой и в движение, за да се установи действието на колагена. Изследователите откриват, че колагенът е ефективен за поддържането на здрави стави, независимо дали тялото е в покой или в движение.
  • Друго проучване с 250 участника, приемащи колагенови пептиди за период от 6 месеца, също показва, че приемът на колаген за здрави стави има ефект. Хората с по-нисък прием на протеин преди изследването отбелязват добри резултати след приключването му.
  • Две контролирани проучвания пък се стремят да открият влиянието на колагенови пептиди за период от 12 седмици. В този случай са тествани две различни групи – една със средна възраст 25 г и втора – с 50 г. И двете проучвания установяват, че колагенът поддържа здравето на ставите, независимо дали това е свързано с дейността или функционалността.

Колагенът в организма допринася за поддържане на ставите здрави и дори облекчава болката в тях.

Препоръчително е хидролизиран колаген тип I да се приемат отделно от хидролизиран колаген тип II, за да се избегне объркване на тялото и да се осигури максималното им усвояване.

 

Откъде да си набавим колаген за здрави стави?

 

Колаген за здрави стави. Какъв колаген да пия.Колаген - ползи. Колаген на прах, в купичка, с мерителна лъжичка.

 

Eстествените източници на колаген за здрави стави са животинските. Съществува и растителен колаген, подходящ за вегани, но при него доказаните ефекти са малко или не са научно подкрепени.

Колагенът присъства като съставна част на съединителната тъкан и костите на животните. Най-често срещаните източници са пилешко, свинско, говеждо месо и риба.

Но за да се извлече колагенът от костите на тези животни, те трябва да се изваряват с часове. Той е това, което лансира популярността на костния бульон и здравословните ползи.

Колкото по-дълго се готви костният бульон, толкова по-богат на колаген ще бъда най-малко 8 часа. По тази причина много хора избират да приемат колаген под формата на добавка.

Освен това проблемът с колагена, който получаваме с костния бульон е, че той е голяма молекула.

Колагенът е тройна спирала, която има куп аминокиселини (градивните елементи на протеина). Тялото ни може да го разгради, но това отнема време и се случва при наличието на изключително здрава храносмилателна система, с което, за съжаление, малко хора могат да се похвалят.

По тази причина най-добрият вариант е да пристъпим към прием на хидролизиран колаген за здрави стави (колагенови пептиди).

Изброените по-горе проучвания са направени именно с колагенови пептиди. Те са с по-ниско молекулно тегло и по-лесно се усвояват и използват от тялото.

Така е много по-лесно да поддържате здравето на ставите си в сравнение с консумацията на голямо количество костен бульон.

Витамини и минерали, свързани с производството на колаген

За производството на колаген човешкото тяло се нуждае от витамините C, A, E и минералите мед, силиций и цинк.

Разнообразното и балансирано хранене може да осигури голяма част от тези витамини и минерали, но понякога това може да се окаже трудна задача, особено при установени дефицити.

Най-важен за синтеза на колаген се оказва витамин C. Нека разберем защо.

Колаген и витамин C

Витамин C е мощен антиоксидант, който има важна роля за здравето на ставите и имунната функция. Витаминът може да облекчи болката, намали възпалението в ставите и да предпази от увреждане на хрущяла.

Той играе роля като кофактор в производството на колаген, основният протеин в ставната тъкан и костите. Освен това може да намали автоимунния отговор при ревматоиден артрит и помага за предотвратяване на влошаване на хроничното състояние.

Дефицитът на витамин C влияе на синтеза на колаген от тялото. Без наличието на витамина производството на колаген не може да бъде завършено.

Скорбутът е болест, която се развива при дефицит на витамин C. При това състояние дефектният колаген възпрепятства синтеза на съединителната тъкан, следствие на което са кървящи венци, загуба на зъби и промени в цвета на кожата.

Наличието на витамин C в тялото директно задейства ДНК за регулиране и поддържане на междуклетъчното количество колаген. По този начин има и пряк ефект върху борбата със стареенето.

Производството на колаген с напредване на възрастта намалява , затова набавянето му чрез допълнителен прием ще помогне на процесите, извършвани с участието му.

 

Има ли връзка между хиалуроновата киселина и колаген за здрави стави?

Хиалуроновата киселина, както и колагенът, са естествено намиращи се в човешкото тяло вещества. Те отговарят за правилното изпълнение на много функции.

Хиалуроновата киселина се свързва добре с водата, създавайки вискозна, желеподобна течност. Тази течност осигурява смазване и също така действа като амортисьор в ставите.

Хиалуроновата киселина е важен компонент на синовиалната течност, благодарение на която можем да ходим и да се движим, без да изпитваме болки в тялото, следствие на търкането на ставите.

Хиалуроновата киселина подпомага растежа на нови клетки и тъкани, като по този начин осигурява растеж и развитие на хрущялите и костите на ставите. Понижава възпалението и болките в ставите, причинени от нараняване или дегенерация на тъканите.

Колагенът от своя страна е градивен елемент на хрущялите, сухожилията, ставните връзки и мускулите в тялото. Високото съдържание на колаген в тялото ни сигурява еластичността и здравината на кожата, предпазва от износване на ставите.

Докато хиалуроновата киселина помага на всички тези части от тялото да се движат добре, съдържайки се в тъканите между тях.

Прием на колаген и хиалуронова киселина

Ако приемате хидролизиран колаген тип II и хиалуронова киселина под формата на хранителна добавка, е важно да знаете следните правила.

Ако пиете говежди колаген тип I и III, не трябва да го комбинирате с добавка с хиалуронова киселина, съдържаща колаген тип II. Поне един час трябва да е отминал между приемите им, за да може тялото ни да усвои добре различните видове колаген.

 

Оксидативен стрес и колаген – как му влияе?

В процеса на стареене и при заболявания, свързани с възпаление, колагенът претърпява окисление, което води до структурни и биохимични промени в молекулата му.

Окислението на колагена изглежда е ключов фактор за стареенето и критичен физиопатологичен механизъм на множество заболявания, засягащи ставите.

 

3 ключови фактора във връзка с колаген за здрави стави

 

Колаген за здрави стави - ползи. Тренировка, млада дама, която се разтяга преди тренировка.

 

Както вече уточнихме, колагенът е най-изобилният протеин в тялото ни. Това означава, че трябва да се уверим дали получаваме достатъчно от него, независимо дали се стремим към индивидуално поддържане на ставите, кожата, ноктите, косата или за спортни постижения.

В обобщение, ето какво трябва да знаем за поддържането на здрави стави чрез прием на протеина:

  1. Колагенът е централен за структурната цялост на нашите стави: сухожилия, връзки и хрущяли.
  2. Клиничните изследвания показват, че приемът на колаген за здрави стави има положителен резултат.
  3. Ефикасните колагенови пептиди са тези с ниско молекулно тегло – те се абсорбират много по-лесно от всяка друга форма на колаген и ще подкрепят здравето на ставите ни.

Ако приемате хидролизиран колаген тип I, който е по-комплексен и отговаря за костната структура, сухожилията, косата, кожата и ноктите, можете да го комбинирате с глюкозамин сулфат.

Глюкозаминът участва във формирането на ставните повърхности, костната тъкан, сухожилията и мускулите. Комбинацията между колаген за здрави стави и глюкозамин дава чудесни резултати, когато става въпрос за нормалната функция на ставния хрущял.

Препоръчителната доза хидролизиран колаген за здрави стави

Проучвания, изследващи ползите от прием на колагенови добавки, са оценили дози между 2,5 до 10 г на ден. Възможно е да срещнете производители и други привърженици на продукта да препоръчват и по 30 г на ден, но ви препоръчваме да не се превишава дневната доза.

Приемът на по-големи количества може да се дължи на конкретно здравословно състояние и по тази причина да е необходимо дозите да са завишени. В такъв случай съветваме първо да се обърнете към медицинско лице, за да получите информация за това от какви конкретно дози се нуждае вашето тяло.

Движението е живот – то е постоянна и неизменна част от нашето съществуване. Важно е навреме да се погрижим за функционалността му, за да се радваме по-дълго на гъвкаво и тонизирано тяло и да избегнем неприятни усложнения и неспособност да използваме тялото си пълноценно.

Приемът на хидролизиран колаген за стави и следването на активен и здравословен начин на живот допринася за поддържане на здравето на целия ни организъм.