Определени коледни билки допринасят с чудесен аромат за приятната празнична вечеря. А ако има елемент от българската национална трапеза, без който със сигурност не можем, то това са именно билките. Изключително полезни, те виреят по планини и низини, а много често можете да ги отглеждате и у дома.

По празниците в края на годината присъствието им е още по-осезаемо от обикновено. Затова запретваме заедно ръкави и се впускаме в разказ за петте най-често употребявани коледни билки и подправки, които няма как да не намерят място на трапезата по предстоящите празници.

 

1. Ароматни и полезни коледни билки: Розмарин

Ах, този ароматен розмарин! Вечен гостенин на празничните трапези, той има ясно разпознаваем, силен аромат. По-скоро сладък, отколкото кисел, напомня малко на хвойна и добавя леко пикантен оттенък на ястията.

Плюс на розмарина е, че може да се използва в пресен или сух вид, без да губи от своите положителни качества. Може да го добавите в рецептите на салатен дресинг, но и в маринати на различни видове месо. Може да се каже, че розмаринът е универсална билка в това отношение, защото върви добре с пилешко, но и с риба, телешко, заешко, агнешко и дори в някои случаи – свинско.

Заслужава си да отбележим, че розмаринът е добър приятел и на различните видове гъби. Затова без много да се колебаете можете да го добавите и към гъбена супа или ястие с гъби – печено месо с тях, например.

Ако сте наблегнали на присъствието на сирена,, също можете да се радвате на аромата на розмарина към тях. Той омекотява традиционния аромат на продукта и ще остави приятни спомени у вас и гостите ви.

Най-важните неща, които трябва да отбележим за тази билка, са свързани с качествата й.

Розмаринът помага на храносмилането ни по време на този така натоварен период от годината за стомасите ни. Освен това билката подпомага и имунната система, облекчава нервната система и стабилизира кръвното налягане.

Богата е на витамин B6, желязо, калций и витамин А.

Все фактори, заради които си заслужава да добавите розмарин в менюто, нали?

 

2. Лавандула

Коледни билки и подправки. Пресни билки, служещи за почистване и дезинфекция.

Лавандулата е добре позната от козметичната индустрия, но знаете ли, че може да ви бъде най-добър приятел и на празничната трапеза?

Важно е да знаете, че между декоративна и кулинарна лавандула има разлика. Макар и не особено голяма, можете да я усетите по аромата.

Повечето декоративни сортове могат да се използват и за готвене, но най-популярни в рецептите са българските сортове Юбилейна и Карлово. Най-често лавандулата се използва в приготвянето на сладкиши и сиропи, но и в някои рецепти за марината за месо.

Подходяща е и при приготвяне на риба, както и т.нар. лавандулова захар, с която можете успешно да заместите традиционната. Използва се в суха или прясна форма – листа, цветове и цветчета.

Лавандулата има успокояващ ефект за цялото тяло. Освен на нервната система, тя въздейства и на качеството на съня. Затова е много често предпочитана и при приготвянето на заливки и десерти, за да балансира въздействието им.

 

3. Полезни коледни билки: Мащерка

Познаваме тази билка добре от чайовете и ароматните букети от билки, в които намира място тя. Любопитно е, че мащерката точно толкова добре се съчетава и с други коледни билки в различни ястия на празничната трапеза.

Откриваме я в рецептите на много ястия с месо и риба, но и постни храни, като бобови култури, яйца, картофи, патладжани, зеленчуци. Билката е издръжлива и дава своя принос при консервиране и мариноване. Ако пък приготвяте десерти редовно, опитайте да добавите мащерка към кремове, пудинг и домашен сладолед. Всички ще останат очаровани!

Колкото до полезните действия на мащерката – стрес, болки, кашлица, нервно претоварване и стомашни проблеми – сякаш няма болест, на която мащерката да не може да помогне.

Нещо повече – в сезона на настинките и активизирането на хроничните заболявания, мащерката е билката, която ще добави стойност на ястията на трапезата ви, но и ще ви помогне при бронхити, алергии и ангини.

 

4. Чесън

Макар и зеленчук, няма как да не споменем един от любимите продукти в българската (и не само) кухня – чесънът. Познаваме го добре като виден член на рецептата за таратор през лятото. Освен това чесънът се слави и с много добри имуностимулиращи действия. Това са само част от неговите положителни качества. Всички останали, събрани в тази точка, го правят желан гост на празничната трапеза.

Макар при кето режим старият чесън да не е препоръчителен, сухият, както и пресният чесън са алтернативите в този случай. Те са не по-малко полезни от стария чесън.

Към много от празничните ястия можем да добавим чесън – за повече аромат или към заливки и марината. Безспорно той върви най-добре с месните ястия за след края на постите, но и преди това можете да го включите в рецептите на постни супи.

През зимата чесънът може да помогне не само на кулинарните изненади на трапезата, но и на организма ни.

Той съдържа фосфор, калций и желязо, йод и полезни съединения, които действат активно срещу свободните радикали в организма.

Затова и се твърди, че ако го добавяте към ястията, ще бъдете по-здрави и ще избегнете както вирусните, така и хроничните заболявания.

Особено по празниците, чесънът спомага кръвното ни налягане да бъде по-ниско. Освен това има противогъбични и антибактериални свойства, и не на последно място – повишава имунитета ни значително.

 

5. Коледни билки и подправки: Канела

 

Коледни билки и подправки. Канелата като продукт, ролки канела вързани с конопче. Канела на прах - полезни свойства за здравето.

 

Последна, но не и по важност, е любимата канела. Добавка към сладкиши, кафе, топъл шоколад, греяно вино – канелата е навсякъде около нас всяка зима.

За присъствието й има много причини – и всички от тях са важни.

На първо място, канелата влияе добре върху нервната система. Тя съдържа вещества, които успокояват и действат отпускащо на тялото и ума.

Освен това регулира кръвната захар, намалява холестерола и подобрява кръвообращението. Твърди се също, че канелата помага много и при заболявания на респираторните пътища. Затова, ако кашлицата през зимния сезон се настани в дома ви, не забравяйте да добавите канела към менюто.

Кои са любимите коледни билки, които вие използвате най-често на празничната трапеза? Споделете ни в коментар и не пропускайте да прочетете повече за здравословните ползи от имела – неизменна част от коледната украса.

 

Весели и ароматни празници!