Задължителни профилактични прегледи за жени – топ 4, които не бива да пропускате

Обновена: 22.03.2024|
Задължителни профилактични прегледи за жени.

Често забравяме да полагаме грижи за здравето си, докато не ни се наложи. Най-лесният начин да избегнем здравословни проблеми е да си правим редовни профилактични прегледи. За съжаление, процентът на хората, които се придържат към тази препоръка, е много нисък.

Днес ще обърнем специално внимание на дамите като разгледаме най-важните и, можем да кажем, задължителни профилактични прегледи за жени.

С възрастта женското тяло преминава през много промени. Някои функции на организма отслабват и рискът от заболявания се увеличава. За това невинаги има индикации в ранен етап и редовния скрининг е най-добрата превенция на здравословни усложнения.

 

 

zdrav sun 400
multi 600
zdrav sun 400
multi 600
 1. Гинекологичен преглед

Ако трябва да степенуваме кои са най-важните задължителни профилактични прегледи за жени, ежегодният гинекологичен преглед е на първо за всяка жена, дори при липса на оплаквания. Повечето дами си мислят, че при него основното е цитонамазката, но тя е само част от един обстоен преглед.

Всъщност при посещение на гинеколог се прави оценка на цялата женска репродуктивна система. Пълният преглед включва:

 • оглед на външните полови органи
 • преглед със спекулум
 • бимануален преглед
 • трансвагинален ултразвук
 • ректовагинален преглед (при необходимост)

Първо се оглежда вулвата и отвора на влагалището за наличие на зачервявания, кисти или други аномалии.

Същинският гинекологичен преглед започва с поставянето на спекулума във влагалището. Това ще даде представа за състоянието на шийката на матката и вагиналните стени. Данните от прегледа се допълват с резултати от цитонамазка ( т.нар. Pap-тест), от изследване на вагинален секрет или биопсия при необходимост.

Целта на скрининга е да проверява за наличие на ракови клетки, преди да се появят симптоми за такива.

Цитонамазката е не само изследване за рак на шийката на матката, но също така помага да се открият клетки, които имат риск да се превърнат в ракови.

Най-просто казано цитонамазката представлява „изстъргване“ на свободни клетки от шийката на матката, които се изпращат в лабораторията за изследване. Препоръчителната възраст за първа цитонамазка е 21 години, а след това на всеки 3 години. След раждане е хубаво да се прави всяка година.

Следва бимануалният преглед. При него с един или два пръста, вкарани във влагалището, гинекологът палпира вътрешните репродуктивни органи, като при необходимост оказва натиск върху коремната стена с другата ръка. По този начин се оценява наличието на болка и размерът на органите в малкия таз.

Трансвагиналният ултразвук през последните години също се е превърнал в основна част от цялостния гинекологичен преглед. Често само бимануалното изследване не е достатъчно за правилна оценка на състоянието на вътрешните органи.

Трансдюсерът се вкарва във влагалището, като се приближава възможно най-близо до вътрешните репродуктивни органи, което позволява прецизно изследване на цялата матка и яйчниците.

Незаменим е при прегледи на ранна бременност.

При ректовагиналния преглед гинекологът вкарва един пръст в ректума и един във влагалището. По този начин може да се направи оценка на състоянието на яйчниците и маточните връзки. По-рядко се прибягва до това изследване.

 

 1. Задължителни профилактични прегледи за жени: посещение при мамолог

 

Задължителни профилактични прегледи за жени. Доброкачествено образувание на гърдата.

 

Ракът на гърдата в световен мащаб се нарежда на първите места като основна причина за смъртност при жените, ето защо поставяме редовните посещения при мамолог в списъка със задължителни профилактични прегледи за жени.

Мамологичният преглед е физически преглед на гърдите, извършен от здравен специалист. При липса на злокачествени образувания зърната, гръдната тъкан и областите около гърдата изглеждат нормални и са с нормални размери и форма. Едната гърда може да е малко по-голяма от другата (това не е причина за тревога).

В долната извивка на гърдата, под зърното може да има малка част от твърда тъкан. Чувствителността или бучките, които се появяват и в двете гърди, са нормални за много жени. Някои от тях дори имат една и съща бучка или удебеляване на двете гърди по време на менструалния цикъл.

При притискане на зърното може да се появи бистър или млечен секрет (галакторея) вследствие кърмене, стимулиране на гърдите, хормони или безвредна причина.

Притеснително е, ако само в една от гърдите има твърда бучка или зона на удебеляване. Същевременно са възможни промени в цвета или усещането на гърдата или зърното.

Зърното може да потъне в гърдата, или да е покрито с люспест обрив, ранички. Възможно е да се появи зачервяване или затопляне върху болезнена бучка или върху цялата гърда. Всичко това може да бъде причинено от инфекция (абсцес или мастит) или рак.

Трябва да се има предвид, че липсата на физически признаци не означава 100% гаранция за липса на рак. В зависимост от възрастта и личната и семейна анамнеза за рак може да се препоръчат други тестове.

Ако се установи проблем с гърдите, следващата стъпка зависи от същността му. Циклична болка в гърдите или кисти могат просто да бъдат следени, за да се види дали се променят или изчезват сами. Кистите се изследват също чрез ултразвук или се дренират с игла, за да се потвърди, че са кисти и да се облекчи болката.

Мамография, магнитен резонанс или ултразвук се назначават задължително, ако се открие бучка.

Отделянето на секрет от зърната, особено ако е спонтанно и с наличие на кръв, се разглежда също под микроскоп за необичайни клетки.

 

 1. Кардиологичен преглед

 

Задължителни профилактични прегледи за жени. Сърдечносъдови заболявания.

 

Като се има предвид, че сърдечните заболявания са водещата причина за смърт в световен мащаб, профилактиката на сърцето е много важна за всички. Ето защо присъства в нашия топ задължителни профилактични прегледи за жени.

В основата на здравето на сърцето са диетата и начинът на живот. Отказът от тютюнопушене, редовните тренировки и балансираната диета са от огромно значение, но не изключват посещението на кардиолог. Това е особено важно, ако имате фамилна анамнеза за заболявания.

За да се определят точно вашите рискови фактори, на профилактичния преглед при кардиолога трябва да разкажете всичко за семейната история на заболяванията, вашата диета и навици. След това се извършва пълен физически преглед. В зависимост от случая се препоръчват различни изследвания и тестове.

 

Електрокардиограма

От огромно значение сред изброените задължителни профилактични прегледи за жени е електрокардиограмата (ЕКГ) – прост тест, който измерва електрическата активност на сърцето. ЕКГ се прави и, ако някой има проблеми с дишането, изпитва болка в гърдите, чувства слабост или неравномерен сърдечен ритъм. Електрокардиограмата помага да се определи основният проблем на тези симптоми.

 

Кръвно налягане

Тестът за кръвно налягане се прави, за да се провери степента на натиск, който кръвта упражнява върху кръвоносните съдове. Тества се с помощта на устройство, наречено сфигмоманометър (на прост език апарат за кръвно).

Високото или ниското кръвно налягане имат определени ефекти върху сърцето и цялото тялото. Високото в много от случаите води до тежки болестни състояния като хипертонична криза, инсулт или инфаркт, а екстремно ниското може да причини припадъци и дори да постави човек в кома.

 

Стрес тест

 

Задължителни профилактични прегледи за жени. Аритмии, ковид-19, симптоми.

 

В някои случаи кардиологът може да препоръча стрес тест, който показва как работи сърцето по време на физическа активност.

Обикновено пациентът се натоварва чрез велоергометър или бягаща пътека, като едновременно му се прави електрокардиограма и се отчитат сърдечната честота и кръвното налягане. Въпросните показатели могат да се измерват с апарат на Холтер по време на сутрешно бягане.

 

Изследване на холестерола

Жените на 20 и повече години трябва да изследват профилактично нивата на холестерола и триглицеридите на всеки 5 години или по-често, ако са изложени на повишен риск от коронарна болест на сърцето.

Рисковите фактори включват хипертония, диабет, тютюнопушене, затлъстяване или фамилна анамнеза за сърдечно-съдови заболявания.

 

Коронарно калциево сканиране

Друг тест, който често се извършва, е коронарно калциево сканиране и обикновено се прави при пациенти, които нямат никакви симптоми на сърдечно заболяване, но може да са изложени на риск да го получат, например при фамилна анамнеза.

Този тест проверява за натрупване на калций в коронарните артерии. Това не е същият вид калций, който поддържа костите здрави, и не е полезен. Сканирането търси калций, който е комбиниран с мазнини и е част от плаката, запушваща кръвоносните съдове.

Ако имате значителна фамилна анамнеза за инфаркти, инсулти, байпас или сърдечна недостатъчност и сте над 40 години, със сигурност се препоръчва да го направите.

 

 1. Задължителни профилактични прегледи за жени: посещение при ендокринолог

 

Задължителни прегледи за жени. Напълняване от хормонален дисбаланс. Хипотиреоидизъм. Щитовидна жлеза

 

Все повече дами страдат от хормонални проблеми, за които често не знаят. Затова сред най-важните задължителни профилактични прегледи за жени влиза и този при ендокринолог.

Всъщност профилактичният преглед при ендокринолог не е толкова различен от обикновения преглед при личен лекар. Той включва анализ на медицинската история, преглед на цялото тяло и изследвания на кръв и урина. Проверява се също нивото на кръвната захар, задължително ако вие или друг член на вашето семейство имате диабет.

Лекарят започва с измерване на жизнените показатели, теглото и височината. Обстойно се преглеждат ръцете и краката за всякакви кожни инфекции или рани, прави се оценка на здравето на венците, опипва се корема за всякакви аномалии.

Специалистът задава множество въпроси относно семейна история, хранителни навици и друга жизненоважна информация, която може да е от полза. Общо взето ендокринологът може да попита всичко – от медицинска история до режима на сън.

 

Изследване на хормони

Задължителни профилактични прегледи за жени. Хормоните на щитовидната жлеза.

След първоначален преглед се препоръчва хормонално изследване. Хубаво е да се прави и профилактично веднъж на няколко години, дори без налични симптоми. То се използва за оценка на евентуален хормонален дисбаланс.

Тази оценка се извършва чрез изследване на кръв, урина и рядко – слюнка. Понякога са наложителни допълнителни тестове, рядко – в болнични условия.

Най-голямо внимание се отделя на работата на щитовидната жлеза. Правилното й функциониране е важно за регулирането на много от процесите в тялото, като генериране на енергия, метаболизъм и настроение.

 

Тест за костна плътност

Това изследване помага за идентифициране на остеопороза, при която костите губят част от своите гредички, изтъняват и лесно се чупят. Жените по-често страдат от заболяването. Тестът за костна плътност обикновено е задължителен за жени над 60-годишна възраст.

 

Орален глюкозо-толерантен тест

 

Задължителни профилактични прегледи за жени. Морски колаген. Хипогликемия. Диабет тип 2. Ефектите на диабета.

 

Той проверява как тялото транспортира захарта от кръвта в мускули и тъкани. Тестът често се използва за диагностициране на диабет, преддиабет и други хормонални нарушения. Тестът за гестационен диабет е подобен, но се прави по различен начин.

Най-често срещаният тест за глюкозен толеранс е оралният. При него, преди началото, се взема кръвна проба. След това се пие течност, съдържаща определено количество глюкоза (обикновено 75 г). Кръв се взема отново на всеки 1-ви, 2-ри, а понякога и на 3-ти час. В повечето случаи най-показателна е стойността на втория час, а пиковите стойности са един час след изпиване на глюкозния разтвор.

Подобен тест се използва и при диагностициране на излишък на растежен хормон (акромегалия), когато се измерват и глюкозата, и хормонът на растежа след консумация на напитката с глюкоза.

Скъпи дами, надяваме се, че с всичко, описано дотук, ще ви мотивираме да си запишете часове при гореспоменатите специалисти възможно най-скоро.

Не забравяйте, че здравето до голяма степен е в наши ръце, затова не пренебрегвайте тези няколко задължителни профилактични прегледи за жени. Те са в основата на добрата превенция.

Бъдете здрави!

Категории: Здраве|Публикувана: 02.06.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

3 Коментара

 1. Петя Начева 19.06.2022 at 14:18 - Отговор

  Здравейте! Казвам се Петя Начева и съм на 65г .професия – мед сестра . Имам доказана остеопороза. Поставям си Пролия и приемам редовно вит Д. За кръвно приемам Тритейс 5 мгр. Много държа на профилактичн прегледи, но личн лекарка ми пуска САМО хем еритр и левк и обикн урина. Прави ми ЕКГ и с това се приключва. Имам амблиопия и катаракта на д око и оперирано – ляво.Моля да ми обясните КАК ДА ПРОЦЕДИРАМ за полагаемите ми се изследвания. И ако не ги получа към кого по- точно да се обърна в Здр каса.
  С уважение: П Начева
  Petya 1957@abv. bg-/. пощата ми. БЛАГОДАРЯ

 2. Величка Колева Малчева 06.06.2022 at 14:18 - Отговор

  Желая да се запиша, защото имам нужда от тези прегледи

  • For Life 06.06.2022 at 15:40 - Отговор

   Здравейте, статията е информативна, с цел да ориентира читателите към кой специалист да се насочат за конкретните прегледи и какво да очакват при провеждането им. При личния си лекар можете да получите направление за тях. :)

Оставете коментар

Обновена: 22 март 2024 в 13:39 | Публикувана: 2 юни 2022 в 12:10 | Категория: Здраве