Умора от ковид. Как да се справим с пандемичното прегаряне?

Обновена: 08.03.2024|
Умора от ковид, прегаряне.

Усмихвате ли се, когато слънчев лъч проблесне в прозореца ви? Радват ли ви капчуците и кокичетата? Ако „да“, вие сте чувствителни към природните промени, на които реагирате емоционално и телесно. Скоро вашият организъм ще се опитва да се справи с пролетната умора.

Но и тази година към сезонната отпадналост ще се прибавят неприятностите от ковид пандемията. Тя все още нарушава живота ни, въпреки очакванията, че лечения и ваксини биха могли да ни върнат някакъв вид нормалност. Затова ще ви запознаем с особеностите на т.нар. умора от ковид и прегаряне. Ще посочим и начини за излизане от хватката на пандемията.

 

Какво представлява умора от ковид?

Според публикации в сайта „Berlin Charité“, значителна част от заразените с вируса SARS-CoV-2, след преболедуване стават раздразнителни или равнодушни към заобикалящия ги свят. Мнозина се усещат сънливи, мудни, унили и слаби.

 

Експерти твърдят, че всичко това се дължи на имунната система, която не може да си върне предишното състояние. Нейните реакции са затормозени главно от необичайния стрес, довел до всеобщо изтощение. Статистики от последните месеци отчитат висока степен на тревожност и потиснатост в различни общества по света.

Все повече хора изразяват безразличие към противоепидемичните мерки и ги нарушават. СЗО предупреждава, че умората от ковид, ако не бъде овладяна, ще провокира друга пандемия, която може да е по-дълга и по-опустошителна от сегашната.

 

Как да разпознаем прегарянето?

Синдромът на прегаряне, известен като бърнаут, възниква, когато даден човек се труди прекалено много, подложен е на хроничен стрес и изпитва тотално изчерпване. Всъщност това е състояние на крайно емоционално изтощение, водещо до телесни проблеми.

До бърнаут се стига постепенно. Ето характерните му симптоми:

 • постоянна умора
 • трудности при завършване на задачи, които преди време са изпълнявани с лекота
 • негативни мисли и засилващ се песимизъм
 • необичайна тревога за бъдещето
 • усещане за отчуждение от работата, колегите и приятелите
 • нежелание за общуване дори, ако то е онлайн
 • намалено самочувствие и отчаяние
 • понижена склонност за съобразяване с обществените норми, включително с изискванията за носене на маски, дезинфекция на ръцете и спазване на дистанция
 • проблеми с вниманието, съня, храносмилането, работата на сърцето или на други органи и системи

В началото потърпевшият има голяма цел, която поставя над всичко останало. Той я следва въпреки умората си. Във втората фаза засегнатият от синдрома осъзнава, че усилията му остават невъзнаградени.

В следващия стадий индивидът се чувства безпомощен и блокиран, защото не може да промени нещата въпреки старанието си. Ако и на този етап пострадалият пренебрегне телесните и емоционалните си симптоми, настъпва тежката фаза на бърнаут, за която са характерни апатията и безотговорността.

Човекът става безчувствен към заобикалящата го среда. Постиженията, към които се е домогвал, рязко спадат.

 

Стратегии за справяне с умора от ковид

 

Умора от ковид, прегаряне.

 

Преди всичко е необходимо да осъзнаем, че пролетната умора и изтощението от пандемията засягат много хора по света. Усещането, че не сме сами, винаги носи известно облекчение.

Правилно е да следваме универсалните, отдавна изпитани методи срещу чувството за отпадналост и липсата на енергия:

 • всекидневни разходки на чист въздух сред природата
 • спортуване и физически упражнения за тонус
 • здрав сън, изграден чрез лягане и събуждане по едно и също време
 • пълноценно хранене с балансиран прием на полезни витамини и микроелементи

Важно е да отделим време за оценка на възможностите за приспособяване, които са ни достъпни.

Нека не забравяме, че способността за адаптиране към околната среда стои в основата на оцеляването на всяко живо същество.

Например, ако сте преминали в условия на хоум офис и това ви притеснява, добре е да имате предвид следните 10 подхода:

 1. Събуждайте се в часа, в който преди сте ставали, за да отидете на работа.
 2. Обличайте всекидневни дрехи, не стойте по пижама.
 3. Поддържайте в дома си спокойна и уютна обстановка.
 4. Провеждайте видео разговори със своите колеги, поне два пъти дневно – преди да започнете и когато приключвате дейността си.
 5. Не се ангажирайте със социални медии и не гледайте телевизия, докато работите.
 6. Планирайте деня си.
 7. Подреждайте своите задачи по приоритет, разбивайте ги на по-малки, постижими части.
 8. Не се нагърбвайте с непосилни ангажименти, научете се да казвате „не“, когато сте претоварени.
 9. Осигурявайте си достатъчно време за почивка и занимания, които харесвате (четене на книги, йога, медитация и др.).
 10. При възникнал дискомфорт съветвайте се с лекар. Консултацията с психолог или психиатър е изключително полезна за овладяване на емоционалното прегаряне и умора от ковид.

 

Бъдете наясно с риска от пристрастяване

 

Умора от ковид, прегаряне.

 

Експертите по психично здраве отбелязват, че когато има икономическа несигурност и изолация, хората са подложени на допълнителен стрес. Той им причинява необичайни тревоги и депресии.

При тези обстоятелства често настъпват хранителни разстройства (преяждане или недостатъчен прием на биологично активни вещества). Също възникват проблеми с прилагането на лекарства, водещи до пристрастяване.

В света през 2020 година употребата на наркотични средства е нараснала с 22%, се казва в доклад на ООН. Според същия документ около 11 млн души са си инжектирали опиоиди, което е свързано със сериозни здравни последствия.

 

Информирайте се за пандемията, но не се престаравайте в тази насока

Психолози съветват: „Полезно е да се осведомявате за заболяванията само веднъж на ден, по едно и също време“.

Важно е информацията да идва от надеждни източници. Множество проучвания сочат, че когато новините са свързани с прекалено емоционални коментари, се стига до висока степен на тревожност сред огромни групи от хора.

 

Укрепете връзката с близките си

Ако се чувствате уморени и претоварени, от изключителна полза е да споделяте тревогите си с приятели, на които имате доверие и знаете, че ще ви отговорят с разбиране и съпричастност.

В условията на пандемия всяка проблемна или токсична връзка може да окаже негативен емоционален ефект.

 

Създайте си вътрешни опори, които ще гарантират чувствената ви стабилност

В миналото те са били изграждани предимно от религията.

Съвременният човек също се нуждае от вяра, надежда и любов – вяра в собствените си сили, надежда, че в живота си ще постигне нещо добро и любов към себеподобните. Такава нагласа е щит срещу заболяванията, от които е най-добре да се пазим не чрез ограничения и заплахи, а с разум.

Нека не забравяме съвета на Франклин Делано Рузвелт: „Единственото нещо, от което трябва да се страхуваме, е самият страх„.

Категории: Здраве|Публикувана: 23.02.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Ваня Шипочлиева
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 11:48 | Публикувана: 23 февруари 2022 в 10:58 | Категория: Здраве