Как да се справим с пролетната умора?

Обновена: 25.01.2024|

Няма по-чакан сезон от пролетта. Не защото е по-хубав от лятото или есента, а защото пролетта идва след зимата. Студените къси дни, по-мрачното настроение, липсата на слънце, всички те се заменят с песни на птички рано сутрин, слънчеви лъчи, които ни събуждат и настроение за нови идеи и цели. Но въпреки, че пролетта е пробуджаща и вдъхновяваща за нашия организъм, парадоксална е умората, която ни съпътства през целия ден.

Какво представлява пролетната умора?

Всеки от нас е чувал за пролетната умора. И до ден днешен се чудихме, реалност ли е ти или мит? Всъщност, оказа се, че такава умора наистина съществува и тя е явление, което всеки от нас.

Дълго време се говореше, че всъщност умората, която настъпва на пролет е в следствие на авитаминоза – липса на витамини, натрупана през зимните месеци. Всъщност, това е половината истината. Останалата половина се дължи на хормоните в нашето тяло.

Пренастройка на отделните системи

С настъпването на пролетта, организмът ни се настройва от зимния биологичен часовник на пролетно-летния. И често този преход не преминава хармонично. Това състояние на преход научно е опредлено като биологичен десинхорн. Казано по-лесно, разминаването на всички системи в тялото ни създават огромен дисбаланс – докато едната система се е пренастроила за топлото време, друга още е на зимен период. Общият десинхорн в тялото се изразява в чувство на умора, замаяност и общо неразположение.

Ненасищане с достатъчно кислород

Втората причина се дължи на това, че зимата прекарваме много по-малко време на чист въздух, в сравнение с топлите месеци, през които почти не се прибираме вкъщи. И без дори да осъзнаваме, през зиманите месеци ние страдаме от липса на кислород. Нашите тъкани, сърцето и мозъка страдат от хипоксия. От тук – ние се чувстваме вяли и уморени. Рязката смяна оказва влияние върху нашето тяло.

Синтез на мелатонин

Важна роля играе и изменението на дневния с нощния режим. Денят се увеличава, а нощта се скъсява. Точно наобратното с периода, на който досега сме били. Зимата, в тъмните часове, у нас се синтезира в по-големи количества хормонът на съня – мелатонин. За него сме писали и тук. С преминаването на пролетта, макар светлите часове да са повече, тялото ни не може веднага да се пренастрои и чувството на сънливост и нуждата за сън още остават в нас. След около две-три седмици количеството на мелатонин, произведен от епифизната жлеза, ще бъде в съответствие с дългите пролетни дни и желанието ни за сън ще намали рязко.

Нужда от витамини

Tired working man sleeping at the workplace full of sketches.

Разбира се, стигаме до витамините и микроелементите, от които се нуждаем. Натрупаната липса на витамини и минерали, оказва огромно влияние върху апетита, бодростта, общото усещане за тонус и енергия. Ето заще ние препоръваме редовния прием на мултивитамини, които да не позволяват на тялото да стига до състояние на авитаминоза. Така и преходът на сезоните ще е поне наполовина по-лек.

Как да се справим с пролетната умора?

Разбира се, пролетната умора преминава. Може просто да я изтърпим – до средата на май месец, тялото ни ще се е настроило напълно.  Но при някои хора, този вид умора е доста силно изявена и има лесни начини, с които тя да бъде преборена.

Наситете тялото си с кислород

На първо и най-важно място е насищането на тялото с кислород. Той ни дава нови сили и изцяло презарежда всяка клетка. Разходките сред природата, дълбокото дишане на чист въздух в планината, пикниците с приятели – прекрасни идеи за уикендите. Не само ще се насладите на красиви гледки, приятна компания и чист въздух, но и витамин D от слънцето ще е чудесен бонус за здравето на тялото.

Преразгледайте менюто си

Тежките храни са наистина тежки за топлите месеци. Тялото ни се нуждае от повече енергия, а защо да я губим в смилането на просто един обяд. Всеки е изпитвал чувството на умора, което настъпва след обедната почивка, в която сме хапнали обилно. Намалете количеството храна, наблегнете на плодовете и свежите храни в ежедневното си меню. Те не само ще ви наситят с полезни витамини и минерали, но ще ви заредят с още енергия.

Почивайте повече

Ако изпитвате нужда от повече часове сън – дайте си ги. Настройте се на вълна почивка и не издевателствайте върху вашето тяло и сили. 7 часа не са достатъчни – доспете си – толкова е просто. Може би сега е време за онзи куп с книги, за който все не ви достига време.

Пролетта е прекрасен сезон – настройте се за нея, за да подпомогнете тялото да се пренастрои също. Следвайте неговите нужди, хранете се здравословно, спортувайте по-често и се отдайте на любимите си занимания. Какво по-хубаво от това?

Категории: Здраве|Публикувана: 27.03.2019|

Сподели тази статия, избери платформа!

Автор: For Life

Avatar of For Life

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 25 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 27 март 2019 в 15:23 | Категория: Здраве