Топ съвети как да избегнем сънливостта през деня

Обновена: 08.03.2024|
Сънливостта през деня.

Случва се на всеки – вървим по списъка с ежедневни задачи и изведнъж ни поваля сънливост. Работата спира, концентрацията ни намалява и продуктивността ни рязко спада.

За щастие – има начини да се борим със сънливостта през деня. Събрали сме най-ефективните от тях на едно място за ваше улеснение.

 

Има ли причина да сме сънливи постоянно?

Постоянната сънливост може да бъде знак за редица състояния в тялото ни. Заедно с това може да бъде и последствие от много такива. Едно е сигурно – тя ограничава капацитета ни и е изключително неприятна. Има няколко конкретни причини, поради които може да се случва.

 

kolagen 02 400
detski multi 600
kolagen 02 400
detski multi 600

Важно е да знаете, че сънливостта сама по себе си е нормално усещане. Появява се при наближаване на обичайния ни час за сън или след продължително време без сън.

Между 5 и 20% от хората по света страдат от т.нар. ексцесивна (още наричана висока) дневна сънливост. Тя се проявява като неустоима нужда за сън – дори при абсолютно необичайни или неподходящи условия. Има два основни вида: лека и тежка.

Леката сънливост се характеризира с постепенно изпадане в състояние на сън докато гледаме телевизия или четем.

Тежката сънливост е рязко желание за изпадане в сън дори докато се вършат дори отговорни задачи:

 • на работа
 • при шофиране
 • хранене и други

 

Топ съвети как да избегнем сънливостта през деня

 

Сънливостта през деня. Следродилна депресия. Ушна инфекция. Стресирана и уморена жена. Млада жена не може да заспи в леглото.

 

Ето какво можете да направите, за да се чувствате по-добре и да избегнете сънливостта.

 

Подобрете хранителните си навици през деня

Този съвет включва няколко аспекта. На първо място – хранете се редовно през деня, но в по-малки количества. Така ще избегнете преяждането, което 1) вреди на количеството и качеството на съня ви и 2) ви успива и ви прави сънливи през деня.

Избягвайте тежката вечеря и по възможност – не я придружавайте с алкохол. Той забавя метаболизма и не помага на заспиването ви.

В допълнение: избирайте храни, които ще ви дадат енергия, а няма да ви отнемат от вече наличната, за да бъдат обработени. Подходящото меню включва повече свежи и богати на полезни хранителни вещества храни, леки меса или риба, обработени на пара или печени (препоръчително е да не са пържени).

 

Започнете да следите фазите на съня си

За да спите пълноценно и най-важното: да се наспивате, е добре да се запознаете с идеята за циклите, още познати като фази на съня: добре е да спите по 5 или 6 цикъла на съня със средна продължителност 90 минути, за да се чувствате отпочинали.

99% от хората имат нужда от около 7,5 часа сън, за да не се нарушава мозъчната функция и да не бъдем сънливи през деня.

Има четири фази на съня:

 • Първа фаза е унасянето и тя продължава няколко минути. Тогава сънят е лек и може много лесно да бъде нарушен.
 • Втора фаза включва отпускане на тялото, забавяне на пулса и дишането. Мозъкът влиза в етап на отпочиване. В тази фаза е по-трудно да бъдем събудени от външни фактори.
 • Третата фаза е фазата на дълбокия сън: тялото е изцяло отпуснато и релаксирано, мозъкът си почива активно.
 • Четвърта фаза е много подобна на първа – унасянето, но само от гледна точка на това, че мускулите ни не се движат. За сметка на това очите ни активно се движат, по-често в тази фаза сънуваме, можем да бъдем събудени лесно.

Два важни съвета: след като се запознаете с фазите на съня, ще установите, че е хубаво да се събудите около 90-тата минута на съответния цикъл на съня. Излизането от сън по друго време може да ви причини дезориентиране, по-голяма умора, сънливост и замаяност.

Затова ако решите да дремнете през деня (което не препоръчваме, ако хронично сте сънливи през деня), проследете дрямката да е с дължина най-много до 90 минути.

 

Допълнителни съвети против сънливост

За да бъдете по енергични и да прогоните сънливостта през деня, препоръчваме да освободите време в дните си за повече движение. Независимо дали ще бъде ходене, лека тренировка във фитнеса, йога или друг тип движение, то ще ви помогне да бъдете по-жизнени. Както и да установите режим – да си лягате и ставате по едно и също време.

Ако всички гореописани съвети не помогнат, се консултирайте със специалист и добавете към дневния си режим хранителни добавки. Може да се наложи да направите изследвания, които да установят точно от кое вещество имате дефицит, за да си го набавите и да предотвратите сънливостта през деня.

Проветрявайте помещението, в което спите и следете да бъде с подходящата температура и влажност. Това ще ви помогне да спите по-пълноценно.

 

Нарушение в качеството и количеството на съня

 

Сънливостта през деня. Висок кортизол. Кето треска. Безсъние. Очно здраве. Домашни компреси за очи при умора.

 

Много често отговорът зад сънливостта през деня може да е много очевиден, а именно: да е свързан със съня през нощта. Ако си лягате късно, а ставате рано или работите на смени, например, е възможно да се налага често да променяте режима си.

За щастие или съжаление, тялото ни предпочита да има установен ритъм и сънливостта в определена част от деня може да бъде пряко последствие от нарушаване на предпочитания от организма режим.

Ако обаче имате изграден режим и го спазвате, може би ключът се крие в качеството на съня.

Има редица причини, заради които то може да е влошено:

 • стрес
 • некомфортен матрак/възглавница
 • твърде висока/ниска температура в помещението
 • твърде висока/ниска влажност на въздуха в помещението
 • светлини и звуци от телевизор, телефон и други по време на сън (ако не сте свикнали да спите по този начин)

Всяка от тези причини за лошия сън може да бъде повлияна с малки промени в начина на живот:

 • Медитирайте за 15-20 минути преди лягане против стрес.
 • Сменете матрака и/или възглавницата и одеалото си.
 • Погрижете се за температурата в стаята по избран от вас начин.
 • Ако влажността е висока – сложете влагоабсорбатор в спалнята. Ако пък е ниска – погрижете се да поставите овлажнител или дифузер.
 • Изключете звука на телефона или го настройте само за спешни повиквания от определени хора и режим „Не безпокойте“. В краен случай – купете старомоден будилник и оставете телефона изцяло в друга стая. В никакъв случай не го използвайте поне час преди лягане – светлината от екрана ще ви разсъни. Ако заспивате трудно, по-добре опитайте да се приспите с книга, но оставете телевизора изключен, а телефона – далеч.

 

Сънливост поради болести на съня

Има редица смущения на съня, които могат да доведат до различни степени на сънливост. Пример за такова заболяване е обструктивната сънна апнея. Тя представлява нарушаване на съня с добавена симптоматика на хъркане, силна дневна сънливост и най-стряскащото за околните – спиране на дишането за секунди по време на сън.

Ако имате това или друго заболяване на съня, е добре да се консултирате със специалист, тъй като не се препоръчва да шофирате или да работите с тежки и/или опасни машини и техника поради 3 до 5 пъти по-голяма опасност от заспиване.

 

Сънливост поради лошо хранене

 

Сънливостта през деня. Лоши хранителни навици по време на работа.

 

Дори да не ви се вярва, храненето може да има връзка със сънливостта през деня.

Много хора се оплакват от сънливост следобед – точно след като приключат с обяда си в офиса.

Причините зад това обикновено са прости: похапваме в обедната почивка тежки, мазни, вредни и нездравословни храни – бургери, дюнери, бърза храна, пица и всякакви видове сандвичи. Сборът от тесто, наситени мазнини и тежки съставки водят до това да ни стане тежко, тялото ни да има нужда от повече енергия, за да обработи храната.

Имайте предвид, че лошата храна може да доведе и до лошо качество на съня вечер. Повече по темата ви разказваме в статията ни 10 съвета за подобряване на съня. Други преки или косвени причини за лош сън и сънливост през деня могат да са консумацията на прекомерно количество кофеин или алкохол.

 

Сънливост поради анемия и други състояния

Най-често се проявява при жените. Недостигът на вещества в организма при анемия води до сънливост.

Това с особена сила важи по време на месечния цикъл. Затова и се препоръчва по време на менструалното кървене да се храним с продукти с повече плодове и зеленчуци, богати на желязо.

Друго състояние, при което може да бъдем по-сънливи, е свързано с функцията на щитовидната жлеза. При хиперфункция или хипофункция на жлезата е възможна по-тежка сънливост през деня.

Депресията също се свързва с повишена степен на сънливост. При нея сънливостта през деня е по-скоро следствие от емоционалната преумора от психическото разстройство.

За съжаление има и много сериозни състояния, които могат да предизвикат сънливост:

 • инфекции, свързани с висока температура и възпаления на мозъка
 • болести на сърдечно-съдовата система
 • чернодробна цироза
 • бъбречна недостатъчност
 • физически травми на главата

 

Как можем да установим каква точно е причината за сънливост?

 

Сънливостта през деня. Екзема. Първата седмица на кето диета. Главоболието. Умората след карантинаЖена с мигрена, как конопеното масло помага при мигрена. Хронична болка. Катаракта.

 

За да установите какво точно причинява сънливостта през деня, трябва да проследите внимателно навиците си.

Препоръчваме ви поне за две седмици да водите дневник със следните показатели:

 • количество сън и циклите на съня
 • дремвате ли следобед
 • какви храни консумирате и часовете, в които го правите – всяко малко нещо може да има ефект върху сънливостта през деня
 • тренирате ли и колко време
 • колко вода пиете и приемате ли напитки, богати на захар – газирани, енергийни, сокове и други
 • колко кафе пиете и по кое време
 • консумирате ли алкохол преди лягане и какво количество
 • приемате ли витамини и кога
 • менструален цикъл (ако сте жена)
 • нивата на стрес и спокойствие, които изпитвате всеки от дните
 • нивата на енергия в проценти, които изпитвате в дадения ден, както и дали сте имали момент на сънливост или не

Без водене на такъв тип дневник трудно ще установите какво се случва и защо. Връщайки се назад и преглеждайки нивата си на енергия и дали е имало моменти на сънливост в дните ви ще направите лесно извод къде се крие причината.

Категории: Биохакинг, Здраве|Публикувана: 17.05.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Калутка Антонова 13.04.2023 at 3:12 - Отговор

  Аз съм с НАРКОЛЕПСИЯ от 54год,но от повече от 30год. Не съм имала проблеми, сега си попълних болисти те с Инсулт и Паркинсон и от един мец започнах много да спя, но не 90мин.,а заспивам за два, три часа по различно време на деня, незнам с какво възбуди НАРКОЛЕПСИЯ та, моля за съвет

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 16:53 | Публикувана: 17 май 2022 в 16:04 | Категория: Биохакинг, Здраве