Пържени черноморски скариди – 2 кето рецепти

Обновена: 26.02.2024|
Пържени черноморски скариди.

Пържени черноморски скариди са една от най-бързите рецепти за приготвяне на морски дарове. Не изисква почти никакви усилия или трудно намиращи се продукти, хапват се лесно, навсякъде и затова може да ги определим като „морските пуканки„, дори във варненските райони ги наричат „морски череши„.

Освен че са много вкусни, те са също нискокалорични, с високо съдържание на протеин, особено имайки предвид размера им, и не съдържат въглехидрати.

 

Пържени черноморски скариди

В първата рецепта ще ви представим панирани пържени черноморски скариди с майонезен сос, които могат да създадат или допълнят морското ни и лятно настроение. Комбинират се страхотно с чаша шампанско, бяло вино или розе, и по възможност – красива гледка.

За втората рецепта всичко изброено по-горе също важи, но в допълнение –  това е много по-простичък, но също толкова вкусен, начин за приготвяне на пържени черноморски скариди. С нея може да превърнем морските дарове много бързо в “морски пуканки“.

 

Пържени черноморски скариди – класическа рецепта

Тази рецепта е доста по-популярна поради това, че не изисква почти никакво усилие или цапане. Хапването на пържени черноморски скариди може да се сравни с чопленето на слънчогледови семки, никога „само още една“ не е последната.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
15 минути 2 0 г нетни въглехидрати, 150 калории

 

Необходими продукти:

  • 300 г черноморски скариди
  • Зехтин за пържене
  • Сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Измиваме добре скаридите под студена вода.
  2. Загряваме зехтина в тиган и поставяме скаридите в него.
  3. Пържим до получаването на червено-оранжев загар на пържените черноморски скариди, обикновено около 3 минути.
  4. Важно е да не пържим по големи дози на един път, за да не започнат да се варят вместо да се получат пържени черноморски скариди.

За по плътен вкус, също както от едно време сме мазали катмите, към все още топлите пържени черноморски скариди може да добавим малко нисковъглехидратно масло.

 

Пържени черноморски скариди с панировка

 

Пържени черноморски скариди.

 

Тази е малко по-изискваща време рецепта, която да добави допълнителен слой хрупкавост към обикновените пържени черноморски скариди.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
25 минути 2 6 г нетни въглехидрати, 740 калории

 

Необходими продукти:

  • 300 г черноморски скариди
  • 100 г бадемово брашно
  • 2 с. л. хуск
  • 2 средно големи яйца (М размер)
  • 1 с. л. наситнен див лук
  • Студено пресован зехтин за пържене
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1 ч. л. черен пипер на вкус
  • Сол на вкус

 

За соса:

  • 100 г майонеза
  • 3 с. л. кисело мляко
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. лимонов сок
  • 1 с. л. наситнен магданоз
  • Сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Първо измиваме скаридите обилно под студена вода и смесваме бадемовото брашно с хуска. След това смесваме сухите съставки и в друга купа разбиваме много хубаво яйцата.
  2. Слагаме тиган със зехтина на котлона да загрее, като през това време потапяме скаридите в яйцата и ги отцеждаме.
  3. Овалваме ги в сухата смес и с помощта на сито или решетъчна лъжица отстраняваме излишната панировка.
  4. Поставяме малка част от оваляните скариди в тигана и пържим за около 3 минути, като през това време може да ги обръщаме или поливаме със загретия зехтин, за да се изпържат равномерно.
  5. Изваждаме ги с решетъчна лъжица в чиния и повтаряме същото упражнение с останалите черноморски скариди.
  6. Когато са готови, смесваме всички съставки за соса в купичка и бъркаме до хомогенност.

Ако сме любители на лютото може да добавим малко чили сос към майонезата или сухо чили към сместа за панировката.

 

Как лесно и сами да си уловим черноморски скариди?

 

Скариди - как да ги уловим.

 

Ловенето на скариди, за да си приготвим пържени черноморски скариди, може да стане по няколко начина, но тук ще ви споделим един от най-лесните и неизискващи почти никакво оборудване или усилия.

За лова ще ни трябват само кепче и кофа. Отиваме на близкия кей или просто място с обилна морска растителност, дъното на някоя лодка също е вариант.

През насъбралите се водорасли прокарваме леко кепчето, след това го обръщаме в кофата и по възможност отделяме водораслите от скаридите, за да имаме представа колко улов сме събрали.

По принцип е най-правилно да се ловят вечер с фенерче, тъй като се привличат от ярката светлина. Би било доста полезно за нас, ако може да следим приливите и отливите на морето, за да подсигурим още повече вечерята си.

Преди да се заемем с лова на скариди е добре да сме сигурни, че в района няма забрана за лов.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Тайландска супа Том Ям със скариди.

 

Освен пържени черноморски скариди, с тези морски дарове могат да се направят още куп предястия, салати, разядки или основни ястия. Специфичният им вкус може да ни пренесе на морския бряг и да ни накара да почувстваме лятото, дори навън да е все още да се усеща като пролет.

Ако сте фенове на пържени черноморски скариди, определено ви препоръчваме по-горе представените рецепти. За други по-различни рецепти, включващи морския дар може да разгледате:

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Разгледайте и нашите апетитни кето предложения в блога ни, както и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар