Супа от морски дарове – 3 нисковъглехидратни рецепти

Обновена: 07.03.2024|
Супа от морски дарове.

Никак не е трудно да си направим супа от морски дарове. А вкусовете от комбинираните продукти са толкова богати и ароматни, че неусетно ще заредите тялото си с полезните вещества, които морският свят ни предоставя.

Вижте няколко варианта на рецепти за супа от морски дарове, които се вписват по превъзходен начин и в кето диета.

 

Супа от морски дарове с калмари и гъби

Време за приготвяне: Порции: Хранителна стойност в порция:
1 час 6 8 г нетни въглехидрати, 284 калории, 14 г мазнини, 27 г протеин

Необходими продукти:

  • 280 г филе от треска
  • 220 г калмари
  • 220 г скариди
  • 100 мл кокосово масло, разтопено
  • 3 с. л. доматено пюре
  • 100 мл кокосов крем
  • 1 л рибен бульон
  • 200 мл вода
  • 4 стръка целина
  • 3 стръка зелен лук
  • 1 с. л. чесън на прах
  • 200 г гъби печурки
  • 1 лайм
  • 1 лимон
  • сол и пипер на вкус

 

keto 02
keto banner site 01
keto 02
keto banner site 01

Подправки, по избор:

  • 1 с. л. чили пипер
  • 1 ч. л. мащерка
  • 1 ч. л копър
  • 3 бр дафинов лист
  • 4-5 листа пресен босилек
  • 2 ч. л. риган
  • пресен магданоз

Приготвяне:

  1. Загрейте 2 с. л. от кокосовото масло в тенджера. Добавете чесъна и два стръка зелен лук, сотирайте до омекване.
  2. Добавете накълцаните стръкове целина, гответе до омекване.
  3. Налейте рибния бульон, водата и добавете доматеното пюре.
  4. Когато започне да кипи, намалете температурата и оставете да къкри около 30 минути. В тази стъпка овкусете и с подправките, без пресния магданоз.
  5. През това време можете да подготвите скаридите, ако не сте ги обелили и изчистили.
  6. Нарежете калмарите на половинки и в купичка ги залейте с прясно изстискан лимонов сок. Той ще помогне да се сготвят добре и да не са трудни за дъвчене.
  7. След като супата е къкрила 30 минути, нарежете гъбите и добавете в тенджерата. Сложете и кокосовата сметана. Оставете супата да закипи, след като се е охладила от кокосовата сметана. Гответе около 10 минути, докато гъбите омекнат.
  8. Сложете нарязаната на хапки треска.
  9. Докато супата кипи, сложете скаридите и гответе около 3 минути. След това добавете калмарите (без лимоновата марината) и гответе още 2 минути.
  10. Внимавайте да не пресготвите калмарите и скаридите.

Когато свалите ястието от котлона, отстранете дафиновите листа, добавете сока от лайм, поръсете с пресен магданоз и накълцан зелен лук. Сервирайте вашата супа от морски дарове топла.

 

Супа от морски дарове, карфиол и бекон

 

Морски рецепти. Супа от морски дарове.

 

Време за приготвяне: Порции: Хранителна стойност в порция:
35-40 минути 4 8 г въглехидрати, 419 калории, 32 г мазнини, 27 г протеин, 2 г фибри

Необходими продукти:

  • 2 слайса бекон
  • 1 с. л. краве масло Гхи
  • ¼ карфиол, накълцан
  • 2 стръка целина
  • 1 стрък зелен лук
  • ½ ч. л. чесън
  • ¾ ч. л. сол
  • ¼ ч. л. черен пипер
  • 1 л рибен бульон (или друг, по избор)
  • 250 мл вода
  • 2 ч. л. сушена мащерка
  • 220 г скариди, обелени, изчистени и нарязани
  • 220 г филе сьомга
  • 230 г сметана за разбиване

 

Приготвяне:

  1. Нарежете бекона и го запечете в средна тенджерка на по-висока температура, докато започне да отпуска мазнина и да става хрупкав. Извадете го с решетъчна лъжица в чиния и оставете настрани.
  2. Намалете градусите и добавете маслото Гхи. Когато се разтопи, добавете карфиола, целината, чесъна на прах и зеления лук, сол и черен пипер. Гответе, като разбърквате, докато целината омекне, около 5-6 минути.
  3. Добавете бульона, водата и мащерката. Оставете да кипне, намалете температурата и оставете да къкри около 15 минути.
  4. Изсипете сместа в блендер и пюрирайте, след това върнете обратно в тенджерата. Добавете сметаната, увеличете градусите и оставете да кипне, докато супата се редуцира.
  5. Добавете скаридите и гответе, разбърквайки, около 5 минути.
  6. Сложете сьомгата, разбъркайте, гответе още 5 минути.

Когато вашата супа от морски дарове е готова, добавете лют сос по желание, овкусете със сол и пипер, ако е необходимо, и поднесете всяка порция с поръсен бекон и пресни листа мащерка.

 

Супа с миди и бекон

 

Миди в черупка. Поднесени в тенджерка - още топли. Приготвени по традиционна рецепта.

Време за приготвяне: Порции: Хранителна стойност в порция:
40 минути 5 6 г нетни въглехидрати, 442 калории, 32 г мазнини, 21 г протеин

Необходими продукти:

  • 4 слайса бекон, нарязан
  • 2 стръка зелен лук
  • 2 стръка целина, нарязани
  • 450 мл бульон (рибен или пилешки)
  • 450 мл сметана за разбиване
  • 500 г миди, замразени (или миди с черупка, сварени, отцедени и извадени)
  • 2 бр дафинов лист
  • ¼ ч. л. сушена мащерка
  • 220 г карфиол, нарязан
  • Пресен магданоз за гарниране

Приготвяне:

  1. В тенджерка запържете бекона, без мазнина, до хрупкавост. Извадете го и оставете настрана.
  2. В същия съд сложете зеления лук и целината и сотирайте около 2-3 минути.
  3. Налейте бульона и разбъркайте добре.
  4. Добавете сметаната, мидите, дафиновия лист и карфиола. Кипнете, намалете температурата и оставете да къкри 5 до 10 минути, докато карфиолът омекне.

Сервирайте тази вкусна супа от морски дарове, поръсена с бекон и пресен магданоз.

 

Други подобни рецепти ще откриете в раздела Ястия с морски продукти.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Супа от морски дарове. Домашен кето пудинг без захар.

 

Ако нашите предложения за супа от морски дарове са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“ и в продължението й „Кето фантазии 2“.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Категории: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф|Публикувана: 21.07.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 7 март 2024 в 16:15 | Публикувана: 21 юли 2021 в 15:21 | Категория: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф