Никак не е трудно да си направим супа от морски дарове. А вкусовете от комбинираните продукти са толкова богати и ароматни, че неусетно ще заредите тялото си с полезните вещества, които морският свят ни предоставя.

Вижте няколко варианта на рецепти за супа от морски дарове.

 

Супа от морски дарове с калмари и гъби

Време за приготвяне: 1 час

Порции: 6

Хранителен състав в порция: 8 г въглехидрати, 284 калории, 14 г мазнини, 27 г протеин

Необходими продукти:

  • 280 г филе от треска
  • 220 г калмари
  • 220 г скариди
  • 100 мл кокосово масло, разтопено
  • 3 с. л. доматено пюре
  • 100 мл кокосов крем
  • 1 л рибен бульон
  • 200 мл вода
  • 4 стръка целина
  • 3 стръка зелен лук
  • 1 с. л. чесън на прах
  • 200 г гъби печурки
  • 1 лайм
  • 1 лимон
  • Сол и пипер на вкус

 

Подправки, по избор:

  • 1 с. л. чили пипер
  • 1 ч. л. мащерка
  • 1 ч. л копър
  • 3 бр дафинов лист
  • 4-5 листа пресен босилек
  • 2 ч. л. риган
  • Пресен магданоз

Изпълнение на рецептата:

  1. Загрейте 2 с. л. от кокосовото масло в тенджера. Добавете чесъна и два стръка зелен лук, сотирайте до омекване.
  2. Добавете накълцаните стръкове целина, гответе до омекване.
  3. Налейте рибния бульон, водата и добавете доматеното пюре.
  4. Когато започне да кипи, намалете температурата и оставете да къкри около 30 минути. В тази стъпка овкусете и с подправките, без пресния магданоз.
  5. През това време можете да подготвите скаридите, ако не сте ги обелили и изчистили.
  6. Нарежете калмарите на половинки и в купичка ги залейте с прясно изстискан лимонов сок. Той ще помогне да се сготвят добре и да не са трудни за дъвчене.
  7. След като супата е къкрила 30 минути, нарежете гъбите и добавете в тенджерата. Сложете и кокосовата сметана. Оставете супата да закипи, след като се е охладила от кокосовата сметана. Гответе около 10 минути, докато гъбите омекнат.
  8. Сложете нарязаната на хапки треска.
  9. Докато супата кипи, сложете скаридите и гответе около 3 минути. След това добавете калмарите (без лимоновата марината) и гответе още 2 минути.
  10. Внимавайте да не пресготвите калмарите и скаридите.

Когато отстраните супата от котлона, отстранете дафиновите листа, добавете сока от лайм, поръсете с пресен магданоз и накълцан зелен лук.

 

Абонирай се за ежедневни предложения с кето рецепти, като ни изпратиш съобщение „Меню“ в месинджър от нашата фейсбук страница.

 

Супа с морски дарове, карфиол и бекон

 

Морски рецепти. Супа от морски дарове.

 

Време за приготвяне: 35-40 минути

Порции: 4

Хранителен състав в порция: 8 г въглехидрати, 419 калории, 32 г мазнини, 27 г протеин, 2 г фибри

Необходими продукти:

  • 2 слайса бекон
  • 1 с. л. краве масло Гхи
  • ¼ карфиол, накълцан
  • 2 стръка целина
  • 1 стрък зелен лук
  • ½ ч. л. чесън
  • ¾ ч. л. сол
  • ¼ ч. л. черен пипер
  • 1 л рибен бульон (или друг, по избор)
  • 250 мл вода
  • 2 ч. л. сушена мащерка
  • 220 г скариди, обелени, изчистени и нарязани
  • 220 г филе сьомга
  • 230 г сметана за разбиване

 

Изпълнение на рецептата:

  1. Нарежете бекона и го запечете в средна тенджерка на по-висока температура, докато започне да отпуска мазнина и да става хрупкав. Извадете го с решетъчна лъжица в чиния и оставете настрани.
  2. Намалете градусите и добавете маслото Гхи. Когато се разтопи, добавете карфиола, целината, чесъна на прах и зеления лук, сол и черен пипер. Гответе, като разбърквате, докато целината омекне, около 5-6 минути.
  3. Добавете бульона, водата и мащерката. Оставете да кипне, намалете температурата и оставете да къкри около 15 минути.
  4. Изсипете сместа в блендер и пюрирайте, след това върнете обратно в тенджерата. Добавете сметаната, увеличете градусите и оставете да кипне, докато супата се редуцира.
  5. Добавете скаридите и гответе, разбърквайки, около 5 минути.
  6. Сложете сьомгата, разбъркайте, гответе още 5 минути.

Когато вашата супа от морски дарове е готова, добавете лют сос по желание, овкусете със сол и пипер, ако е необходимо, и поднесете всяка порция с поръсен бекон и пресни листа мащерка.

 

Супа с миди и бекон

Време за приготвяне: 40 минути

Порции: 5

Хранителен състав в порция: 6 г въглехидрати, 442 калории, 32 г мазнини, 21 г протеин

Необходими продукти:

  • 4 слайса бекон, нарязан
  • 2 стръка зелен лук
  • 2 стръка целина, нарязани
  • 450 мл бульон (рибен или пилешки)
  • 450 мл сметана за разбиване
  • 500 г миди, замразени (или миди с черупка, сварени, отцедени и извадени)
  • 2 бр дафинов лист
  • ¼ ч. л. сушена мащерка
  • 220 г карфиол, нарязан
  • Пресен магданоз за гарниране

Изпълнение на рецептата:

  1. В тенджерка запържете бекона, без мазнина, до хрупкавост. Извадете го и оставете настрана.
  2. В същия съд сложете зеления лук и целината и сотирайте около 2-3 минути.
  3. Налейте бульона и разбъркайте добре.
  4. Добавете сметаната, мидите, дафиновия лист и карфиола. Кипнете, намалете температурата и оставете да къкри 5 до 10 минути, докато карфиолът омекне.

Сервирайте порциите, поръсени с бекон и пресен магданоз.

 

Други подобни рецепти ще откриете в раздела Ястия с морски продукти.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Супа от морски дарове. Домашен кето пудинг без захар.

 

Ако нашите предложения за супа от морски дарове са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!