Супа от морски дарове – 3 нисковъглехидратни рецепти
Никак не е трудно да си направим супа от морски дарове. А вкусовете от комбинираните продукти са толкова богати и ароматни, че неусетно ще заредите тялото си с полезните вещества, които морският свят ни предоставя.
Вижте няколко варианта на рецепти за супа от морски дарове, които се вписват по превъзходен начин и в кето диета.
Супа от морски дарове с калмари и гъби
Време за приготвяне: | Порции: | Хранителна стойност в порция: |
---|---|---|
1 час | 6 | 8 г нетни въглехидрати, 284 калории, 14 г мазнини, 27 г протеин |
Необходими продукти:
- 280 г филе от треска
- 220 г калмари
- 220 г скариди
- 100 мл кокосово масло, разтопено
- 3 с. л. доматено пюре
- 100 мл кокосов крем
- 1 л рибен бульон
- 200 мл вода
- 4 стръка целина
- 3 стръка зелен лук
- 1 с. л. чесън на прах
- 200 г гъби печурки
- 1 лайм
- 1 лимон
- сол и пипер на вкус
Подправки, по избор:
- 1 с. л. чили пипер
- 1 ч. л. мащерка
- 1 ч. л копър
- 3 бр дафинов лист
- 4-5 листа пресен босилек
- 2 ч. л. риган
- пресен магданоз
Приготвяне:
- Загрейте 2 с. л. от кокосовото масло в тенджера. Добавете чесъна и два стръка зелен лук, сотирайте до омекване.
- Добавете накълцаните стръкове целина, гответе до омекване.
- Налейте рибния бульон, водата и добавете доматеното пюре.
- Когато започне да кипи, намалете температурата и оставете да къкри около 30 минути. В тази стъпка овкусете и с подправките, без пресния магданоз.
- През това време можете да подготвите скаридите, ако не сте ги обелили и изчистили.
- Нарежете калмарите на половинки и в купичка ги залейте с прясно изстискан лимонов сок. Той ще помогне да се сготвят добре и да не са трудни за дъвчене.
- След като супата е къкрила 30 минути, нарежете гъбите и добавете в тенджерата. Сложете и кокосовата сметана. Оставете супата да закипи, след като се е охладила от кокосовата сметана. Гответе около 10 минути, докато гъбите омекнат.
- Сложете нарязаната на хапки треска.
- Докато супата кипи, сложете скаридите и гответе около 3 минути. След това добавете калмарите (без лимоновата марината) и гответе още 2 минути.
- Внимавайте да не пресготвите калмарите и скаридите.
Когато свалите ястието от котлона, отстранете дафиновите листа, добавете сока от лайм, поръсете с пресен магданоз и накълцан зелен лук. Сервирайте вашата супа от морски дарове топла.
Супа от морски дарове, карфиол и бекон
Време за приготвяне: | Порции: | Хранителна стойност в порция: |
---|---|---|
35-40 минути | 4 | 8 г въглехидрати, 419 калории, 32 г мазнини, 27 г протеин, 2 г фибри |
Необходими продукти:
- 2 слайса бекон
- 1 с. л. краве масло Гхи
- ¼ карфиол, накълцан
- 2 стръка целина
- 1 стрък зелен лук
- ½ ч. л. чесън
- ¾ ч. л. сол
- ¼ ч. л. черен пипер
- 1 л рибен бульон (или друг, по избор)
- 250 мл вода
- 2 ч. л. сушена мащерка
- 220 г скариди, обелени, изчистени и нарязани
- 220 г филе сьомга
- 230 г сметана за разбиване
Приготвяне:
- Нарежете бекона и го запечете в средна тенджерка на по-висока температура, докато започне да отпуска мазнина и да става хрупкав. Извадете го с решетъчна лъжица в чиния и оставете настрани.
- Намалете градусите и добавете маслото Гхи. Когато се разтопи, добавете карфиола, целината, чесъна на прах и зеления лук, сол и черен пипер. Гответе, като разбърквате, докато целината омекне, около 5-6 минути.
- Добавете бульона, водата и мащерката. Оставете да кипне, намалете температурата и оставете да къкри около 15 минути.
- Изсипете сместа в блендер и пюрирайте, след това върнете обратно в тенджерата. Добавете сметаната, увеличете градусите и оставете да кипне, докато супата се редуцира.
- Добавете скаридите и гответе, разбърквайки, около 5 минути.
- Сложете сьомгата, разбъркайте, гответе още 5 минути.
Когато вашата супа от морски дарове е готова, добавете лют сос по желание, овкусете със сол и пипер, ако е необходимо, и поднесете всяка порция с поръсен бекон и пресни листа мащерка.
Супа с миди и бекон
Време за приготвяне: | Порции: | Хранителна стойност в порция: |
---|---|---|
40 минути | 5 | 6 г нетни въглехидрати, 442 калории, 32 г мазнини, 21 г протеин |
Необходими продукти:
- 4 слайса бекон, нарязан
- 2 стръка зелен лук
- 2 стръка целина, нарязани
- 450 мл бульон (рибен или пилешки)
- 450 мл сметана за разбиване
- 500 г миди, замразени (или миди с черупка, сварени, отцедени и извадени)
- 2 бр дафинов лист
- ¼ ч. л. сушена мащерка
- 220 г карфиол, нарязан
- Пресен магданоз за гарниране
Приготвяне:
- В тенджерка запържете бекона, без мазнина, до хрупкавост. Извадете го и оставете настрана.
- В същия съд сложете зеления лук и целината и сотирайте около 2-3 минути.
- Налейте бульона и разбъркайте добре.
- Добавете сметаната, мидите, дафиновия лист и карфиола. Кипнете, намалете температурата и оставете да къкри 5 до 10 минути, докато карфиолът омекне.
Сервирайте тази вкусна супа от морски дарове, поръсена с бекон и пресен магданоз.
Други подобни рецепти ще откриете в раздела Ястия с морски продукти.
Още от здравословната ни кухня
Ако нашите предложения за супа от морски дарове са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“ и в продължението й „Кето фантазии 2“.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Освен че Том Ям е най-известната тайландска супа, тя е и много полезна, благодарение
Днес сме ви приготвили две изключително вкусни рецепти за кето спагети от тиквички със
В сезона на пресните морски продукти си приготвяме няколко варианта на кето рибена чорба,