Висок пулс и нормално кръвно налягане – какво означава?

Обновена: 06.03.2024|
Висок пулс и ниско кръвно.

Мнозина си мислят, че щом кръвното им налягане е нормално, всичко е наред. Много малко са хората, които отдават значение на пулса си, а той е важен показател, представящ съкращенията на миокардния мускул за една минута. Всъщност това са сърдечните удари, които осигуряват пренос на кръв от сърцето до всички клетки на тялото.

Понякога ускоряването на пулса (т.нар. тахикардия) при нормално кръвно налягане сигнализира за здравни рискове или за вече настъпили заболявания. Кои са те и какво е най-важното за диагностиката и профилактиката им, ще научите от този текст.

 

Какви са стойностите за нормален пулс и кръвно налягане?

Тези показатели варират в зависимост от възрастта, физическия тонус, емоционалното състояние и други фактори.

За нормални се приемат следните стойности:

gluco sulf 400
calc magn 600
gluco sulf 400
calc magn 600
 • Пулс: 60-100 удара в минута за хората от 12 до 65 години; 60-90 удара в минута след 65-годишна възраст
 • Кръвно налягане: 120/80 милиметра живачен стълб за хората до 65 години; 139/90 милиметра живачен стълб след 65-годишна възраст

 

Припомняме, че стойностите на пулса лесно се определят чрез натиск с показалеца и средния пръст върху радиалната артерия, в областта на китката. Това е най-подходящото място за самоизмерване. Пулсът може да се отчита и чрез натиск върху други артерии, но това трябва да се прави от обучени медици. Самоизследването на кръвните пулсации в различни телесни части може да е неточно.

Важно е сърдечните удари да се преброяват в рамките на една минута. Не се препоръчва броене, за 10 секунди и умножаване по шест или за 15 секунди и умножаване по четири. При самоизследване, освен честотата на пулса, е необходимо да се преценява неговата ритмичност и сила.

 

Висок пулс и нормално кръвно – кога отчитаме тази зависимост?

 

Висок пулс и нормално кръвно.

 

Състояния, при които се установява висок пулс и нормално кръвно налягане, се случват често и са свързани с реакции на организма в отговор на външни и вътрешни дразнители.

Ето ситуации, в които се наблюдава тахикардия:

 • Активни дейности. При упражнения, спортуване или тежък физически труд организмът се нуждае от повече кислород и хранителни вещества. В такива случаи пулсът се ускорява, което води до увеличен приток кръв и кислород към работещите мускули.
 • Повишена температура на организма или околната му среда. Тогава настъпва тахикардия, благодарение на която по-голямо количество кръв преминава към повърхността на тялото. По този начин се губи топлина и организмът се предпазва от прегряване.
 • Емоционално напрежение. Отдавна се знае, че силните чувства, независимо дали са позитивни или негативни, предизвикват ускорено сърцебиене. Повишеният пулс е резултат от влиянието на нервната система върху сърдечната дейност.
 • Бременност. През този период от живота на жената обемът на кръвта се увеличава. Сърцето работи усилено, за да осигури хранителни вещества и кислород на майката и бебето. Възникналата тахикардия е физиологична и след раждането пулсът се нормализира.

 

Въпреки че случаите на висок пулс и нормално кръвно налягане често са преходни и се причиняват от физиологични фактори, винаги е добре да се проследяват.

Ако пулсът се задържи висок, може да сигнализира за заболявания. Например:

 • Анемия. При нисък хемоглобин сърцето започва да работи по-бързо. Възникналата тахикардия компенсира недостига на еритроцити, които пренасят кислород до всички клетки на тялото.
 • Тиреотоксикоза. Характерно за това заболяване е прекомерното производство на тироидни хормони, засилващи метаболизма. Те могат да ускорят сърдечния ритъм, дори когато кръвното налягане остава в нормални граници.
 • Увреждания на сърцето и кръвоносните съдове. Някои от сърдечно-съдовите дефекти (сърдечна недостатъчност, клапни пороци и други) засягат способността на миокарда да изпомпва ефективно кръвта. Тогава пулсът компенсаторно се повишава.
 • Остеохондроза. При това заболяване настъпват дегенеративни промени в междупрешленните дискове, което е свързано с увреждане на кръвоносни съдове, нарушения в кръвообращението и висок пулс.
 • Неврози. Високите нива на тревожност активират симпатиковия дял на вегетативната нервна система, която влияе върху функциите на вътрешните органи без участие на съзнанието. При това активиране кръвоносните съдове се стесняват и пулсът се ускорява. В същото време пострадалият може да има нормално кръвно налягане, понеже то се регулира и от други фактори, включително от парасимпатиковия дял на вегетативната нервна система, осигуряващ релаксация.

 

Симптоми при висок пулс

 

Висок пулс и нормално кръвно.

 

Понякога, без явни симптоми, се отчита висок пулс. Често те са слабо изразени и преходни. Но, когато сърдечната честота остане дълго време ускорена, възникват множество оплаквания:

 • световъртеж
 • звуци в ухото
 • безпокойство
 • често изпотяване
 • влажни длани
 • пулсации в областта на слепоочията
 • сърцебиене
 • слабост в краката

 

Ако тези и други неприятни състояния се появят паралелно с висок пулс и се задържат в продължение на 3-4 или повече дни, необходима е консултация с лекар.

 

Какво се прави срещу настъпила тахикардия?

Подходът към всеки пациент е индивидуален и съобразен с неговите данни от измерването на пулс, кръвно налягане и телесна температура.

Ако причината за появилата се тахикардия остава неясна, изискват се още изследвания:

 • тестване на кръв и урина
 • електрокардиограма
 • електроенцефалограма
 • ултразвуков тест на щитовидната жлеза
 • ядрено-магнитен резонанс

 

При трудни диагностични случаи се налагат консултации с няколко специалисти – кардиолог, невролог, ендокринолог, психотерапевт. Лечението е насочено към овладяване на причината за висок пулс при нормално кръвно налягане.

Прилагат се медикаменти, понякога – хирургична намеса. Ползват се и алтернативни подходи като йога и медитация, водещи пациента към себевглъбяване, чрез което се забавя ускорения сърдечен ритъм.

 

Първа помощ

 

Висок пулс и нормално кръвно.

 

Ако установите, че пулсът ви се е повишил прекалено, изпитвате тревога или други необичайни симптоми, направете следното:

 • Наплискайте лицето си със студена вода. Охлаждането временно ще нормализира пулса, особено ако той е ускорен от външни фактори като горещина, стрес или физическо натоварване.
 • Седнете или легнете в поза, която е удобна за вас. Опуснете мускулите си. Успокойте ума и тялото си. Може да използвате метода на визуализация като си представяте приятни места и хора. Мислете позитивно. Това ще помогне на сърцето ви да нормализира своя ритъм .
 • Дишайте равномерно и дълбоко. Добре ще ви подейства следното упражнение: вдишайте дълбоко за 5-8 секунди (може на ум да броите до 5 или 8), задръжте дъха си за 3-5 секунди и издишайте бавно за 5-8 секунди. Съсредоточете се върху издишването, за да забавите пулса. Повторете упражнението 3 или повече пъти.

 

Тези мерки са временни и при постоянно висок пулс е разумно да се консултирате с лекар.

 

Пет стъпки, чрез които ще подобрите сърдечния си ритъм

 1. Спете достатъчно и пълноценно. Стаята ви трябва да е проветрена и до нея не бива да достигат шумове и светлини. Отдавна е установено, че висок пулс имат хората, които страдат от нарушение на съня.
 2. Не оставайте жадни и не злоупотребявайте с енергийни напитки и кафе. Когато тялото е дехидратирано, намалява обемът на кръвта и се нарушава нивото на електролитите в нея. Това променя ритъма на сърцето, което започва да работи усилено. Приемането на стимуланти също води до тахикардия по различни механизми – разширяване на кръвоносните съдове, ускоряване на метаболизма и други.
 3. Изпразвайте редовно пикочния си мехур. Клинични наблюдения показват, че мъжете и жените, които дълго време остават с пълен пикочен мехур, се оплакват от по-висок пулс. В сравнение с останалите, честотата му нараства с до 9 удара в минута,
 4. Наблегнете на храни, които подпомагат регулирането на сърдечния ритъм. Те са богати на омега-3 мастни киселини, витамини (особено А, D и група В), както и минерали (калций, калий, магнезий, желязо, фосфор). Такива храни са: сьомга, скумрия, сардини, пълнозърнести продукти, зелени листни зеленчуци, ядки, банани, авокадо и др.
 5. Прекарвайте повече време сред природата, разхождайте се в паркове и градини, поне по 20 минути дневно. Умереното движение, също и престоят на чист въздух сред зеленина, намаляват стреса, подобряват настроението и помагат за нормализиране на пулса.

Какво означава да имаме висок пулс и нормално кръвно налягане?

Понякога ускоряването на пулса (т.нар. тахикардия) при нормално кръвно налягане, сигнализира за здравни рискове или за вече настъпили заболявания. 

Какви са стойностите за нормален пулс и кръвно налягане?

Пулс: 60-100 удара в минута за хората от 12 до 65 години; 60-90 удара в минута след 65-годишна възраст. Кръвно налягане: 120/80 милиметра живачен стълб за хората до 65 години; 139/90 милиметра живачен стълб след 65-годишна възраст

Висок пулс и нормално кръвно – кога отчитаме тази зависимост?

При активни дейности, повишена температура на организма или околната му среда, емоционално напрежение, бременност или заболявания, като анемия, увреждания на сърцето и др.

Категории: Здраве|Публикувана: 18.10.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Танев 16.03.2024 at 8:14 - Отговор

  Допреди десетиня дни Пулса се задържаше 65 до 75, кръвното варираше 130 до 140 на 70 80. Напоследък Пулса от 70 до 95 , понякога 103, Кръвното 115 до 90 на 75 9о 90. Когато спадне под 125 на под 70 уещам слабодн в коленете без болка., подгъват се. През 2022 год. преболедувах Ковид 19 делта с въздушен апарат. Сега съм почти 86 гдишен. Нервната ми система е добре със покоен сън. Денем често уриниране. Кръвните показатели са в нормални граници. Доколкото е възможно за годините ми се движа. Опитвам се да стегна мускулите, но не се плучава, освен мускулна треска.
  Имейла ми е отнет, не искат да го възстановят, пък макар и с други знакови съчетания; Давам стария .

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 09:38 | Публикувана: 18 октомври 2023 в 15:04 | Категория: Здраве