Сатурн в астрологията

Обновена: 24.04.2024|
Сатурн в астрологията.

Сатурн е шестата планета от Слънчевата система и втората по големина след Юпитер. Тя е известна със своите пръстени от ледени частици и скали, които са пленявали и продължават да пленяват астрономи и звездобройци от векове. До откриването на Уран през 1781 г. Сатурн е смятан за последната планета в нашата система.

 

Характеристики на Сатурн в астрологията

„Това, което познаваме и приемаме за истинно, е само нашата гледна точка за истината. Създанията са безпомощни, но целта е свещена – ограниченията са надеждният щит за низшето дотогава, докато то не се превърне в годно за висшето.“

Еккирала Кришнамачария, „Духовна астрология“

Сатурн е управител на знак Козирог, съуправител на Водолей, намира се в екзалтация във Везни, в падение в Овен и в заточение в Рак.

В астрологията Сатурн е принципът на реда, структуризацията, кристализацията и манифестацията. Той представя формата, която може да се прояви единствено посредством ограничението.

Всяка форма на живот съществува, благодарение на своите граници, които я диференцират от околната среда. От друга страна, животът на всяка форма е ограничен от времето.

Сатурн управлява и чувството за време у човек, за това и той също се свързва със смъртта. В античната астрология е последната планета и тази, която дава най-тежкия изпит – този на умирането на низшата природа и раждането на висшата.

Глифът на Сатурн представлява кръст и полумесец, обърнат надолу. Докато при Юпитер той е нагоре и представя освобождението на душата от робството на тленната материя, при Сатурн имаме подчинение към природните закономерности и преходността.

Сатурн представя материалния свят, като ние сме подчинени на неговите закони, независимо дали ни харесва или не. Дори и поначало до произлизаме от духовно начало, то ние го реализираме посредством физическата страна на живота.

В мунданната астрология Сатурн често се свързва с принципи като структура, управление, ограничения и отговорности. Тази планета отговаря за държавната бюрокрация, законите като ограничаващ фактор, обществения ред и земеделието.

 

Кронос – господарят на времето

 

Сатурн

 

В начало бил само безграничният Хаос. Първи се появили Ерос – Могъщата Любов, Гея – Майката Земя, закриляща всичко живеещо и растящо върху нея, и Тъмната Бездна – Тартар, разпростираща се далече под земята.

От мрака – Ереб, била създадена Нощта – Нукта, а от тях се породили светлината – Етер и денят – Хемера. От Гея се родило Безкрайното Небе – Уранос, а от техния съюз се появили Титаните, Гигантите, Циклопите и Хетахонтейнерите.

Докато Уранос властвал, всичките му деца се страхували от него и били под подчинението му. Само едно от тях се осмелило да му се опълчи и това бил Кронос.

Кронос (Хронос), заедно със сестра си Рея, дава началото на първото поколение олимпийски богове. Той детронира баща си, като реже детеродния му орган и с това го отделя от Гея.

Римският еквивалент на Кронос е Сатурн. За разлика от гърците, за които Кронос бил жестоката сила на хаоса, разрушението и безвъзвратността на времето, то римският Сатурн е издигнат на висока почит.

Той е този, който цивилизовал примитивния човек, осигурявайки му просперитет, и бил почитан като върховния господар на земеделието.

Сатурн се свързва и донякъде със смъртта и погребалните ритуали. Той е изобразяван със сърпа, с който кастрира Уранос, и е представян като мрачния жътвар на душите.

Древните гърци го почитали като управляващ подземното царство и всички земни ресурси, дълбоко под земята, преди Хадес (Плутон) да вземе тези негови функции.

В митологията Сатурн се олицетворява и от още едно божество – планинският бог-козел на дивата природа и горите Пан. Друг бог получовек полукоза е Бафомет – важен елемент от мистичната школа на Телема и божество на тамплиерите, което често се свързва със самия Сатана.

 

Значението на Сатурн в астрологията

 

Сатурн

 

В астрологията Сатурн се разглежда като рестриктивна и злосторна планета. Тя е свързана с кармата, а за западния човек кармата е плашещо понятие.

Но всъщност Сатурн носи урожая, който е посят от импулса на Марс. Ако той е задоволителен, ще се премине на ново ниво, ако не е, то цикълът ще се повтори.

Наричан и още „Лордът на кармата“ – той е този, който ни среща с плодовете на нашите действия отпреди и независимо дали са негативни или позитивни, ние трябва да ги приемем.

Сатурн е пазителят на границата. Той стои преди колективните планети и решава дали сме годни да преминем напред или не. Образът на Сатурн всъщност не е много далеч от този на Дявола, защото дори и в Библията тази фигура е от решаващото значение.

Именно Дяволът е този, който дарява прародителите на човечеството с познание и който провежда последния изпит на Иисус в пустинята.

От гръцки език diabolos се превежда като “клеветник” или “този, който хвърля нещо през пътя на другия”. От еврейски satan означава “противник”, “този, който се противопоставя” или изпълнява ролята на съдия.

Сатурн е строг, но справедлив съдник, който ни предизвиква единствено, преминавайки през врящия казан на низшите ни страсти, да скъсаме оковите на собствените си ограничения, за да се покаже на светло нашето истинно Христово Аз.

Той ни посвещава в тайнствата и мистериите на Вселената. За образа на Бафомет, Елена Блаватска (руска писателка, автор на мистична литература и съоснователка на Теософското общество) казва, че всъщност той символизира “кръщение”, обозначаващо инициирането в мъдростта.

Сатурн ни помага да се освободим и от товара на миналото, който е символизиран от Луната. Този намек е представен във връзката между Сатурновия и Лунния цикъл. Луната обикаля Слънцето за 29,5 дни, докато Сатурн – за 29,5 години.

 

Сатурн в знаците

Сатурн е антипод на Юпитер. Докато Юпитер действа чрез експанзия и разширение, то Сатурн го прави чрез свиване и ограничение.

Позицията на Сатурн се интерпретира като кармичен сигнификатор от предишни превъплъщения. В наталната ни карта там, където е поставен Сатурн, определено ще срещнем трудности и предизвикателства, но и потенциал за най-голям растеж.

Сатурн в Овен

Основната характеристика на човек със Сатурн в Овен е комбинацията между стриктната и структурирана енергия на Сатурн и експресивния и експанзивен характер на Овена. Когато тези две енергии се съчетаят, възникват предизвикателства, за които е нужна устойчивост и решителност.

Един от ключовите аспекти на характера на този човек е нуждата от баланс между желанието за независимост и стремежът към структура и ред. Овенът обича свободата и бързото движение, докато Сатурн внася елемент на ограничения и отговорности.

Сатурн в Овен може да постави препятствия и изпитания по пътя, които изискват постоянство и творчески начини за преодоляване. Въпреки трудностите обаче това може да доведе до голям растеж.

Относно кармата, този човек вероятно носи стари задължения, които се свързват с ръководство, лична отговорност и поемането на инициатива. Може да се изживеят уроци, касаещи постигането на равновесие между индивидуалната свобода и отговорността пред обществото.

Сатурн в Телец

 

Сатурн

 

Съчетанието на влиянието на Сатурн, с енергията на земния знак Телец, който се свързва с устойчивост и стабилност, създава специфичен профил. Тези хора се отличават с практичен и реалистичен подход към живота, като техните избори винаги са основани на дългосрочните резултати.

Те са търпеливи, последователни и постоянни в усилията си. Способни са да анализират ситуациите и да взимат практични решения, но могат да бъдат прекалено консервативни в своите възгледи и действия, и да посрещат промените с известно съпротивление.

Като част от кармичния процес, вероятно се сблъскват с уроци, свързани с управлението на материалните и финансовите ресурси.

Възможно е да изживеят уроци, които ги насърчават да преодолеят страховете си от загубата на сигурност и да се научат на повече гъвкавост и отвореност към промените.

Сатурн в Близнаци

Хората със Сатурн в Близнаци разполагат с аналитичен ум и са ориентирани към разумното и логично мислене. Те ценят яснотата в комуникацията и информацията, като се отличават с внимателен подбор на думите си.

Близнаците са комуникативен знак, но тук Сатурн поставя задръжки. Тези хора не обичат празните приказки, те говорят по същество и са склонни да анализират много обстойно информацията.

Те са предпазливи и дискретни относно споделянето на своите идеи и знания, и поради това често се определят като прекалено студени и обрани в общуването си.

В този живот се сблъскват с кармични уроци, свързани с дуалностите и необходимост от интегрирането на различните аспекти на живота и личността си.

Тази позиция на наталния хороскоп не само предизвиква, но и стимулира интелектуалния растеж на индивида, като му предоставя ключови уроци за устойчиво развитие в областта на умствения и социалния живот.

Въпреки това постигането на тези цели изисква търпение и постоянство, като се преодоляват умствени препятствия и се разширява разбирането за света.

Сатурн в Рак

Сатурн в Рак насърчава практичен и дисциплиниран подход към въпросите, свързани с дома. Тези хора са изключително грижовни, като съчетават своите грижи с практическо действие, осигурявайки комфорт и подкрепа за своите близки.

Справят се отлично в управлението на домакинството, организирането на техните жилищни пространства и осигуряването на дългосрочна стабилност в техните семейства, но се затрудняват да изразяват емоциите си.

Поради сраха си от отхвърляне, който много често се корени в детството им, те не разкриват напълно чувствата си. Нужно е да превъзмогнат този страх и да преодолеят семейните модели, поемайки роли, които изискват изцеляването на емоционалните рани и травми на родовата линия.

Кармичният урок на Сатурн в Рак изисква човек да се изправи пред стари родови болки и да помогне за преобразуването на семейната динамика.

Сатурн в Лъв

Хората със Сатурн в Лъв имат изразени амбиции и стремеж към успех. Тази позиция им дава силен дух, който ги подбужда да търсят признание във всяка област на живота си.

Те се стремят към популярност, понеже в миналото често са били пренебрегвани и не са получавали внимание от околните. Тъй като имат проблеми със самочувствието, понякога изпитват трудности да се отпуснат и покажат истинската си личност.

Те носят със себе си кармични уроци, свързани с признанието и използването на техните лидерски умения за благото на обществото.

Може да срещнат закъснения и предизвикателства, но ако запазят търпението и упоритостта си, в крайна сметка ще постигнат значителни успехи и признание.

Преодоляването на егото и насочването на личните усилия към общественото благополучие са от съществено значение за тях, за да постигнат духовно усъвършенстване.

Сатурн в Дева

 

Сатурн

 

Хората със Сатурн в Дева са известни със своят стремеж към перфекционизъм. Те полагат големи усилия, за да постигнат високи стандарти във всичко, което предприемат.

Това разположение придава твърдост и умение да се справят отлично със задачи, които изискват практически и аналитични умения. Тези хора са отговорни и надеждни, като предпочитат реда и методичния подход в живота си.

Те имат способността да видят дори най-малките детайли в проектите си и притежават добри организаторски способности, като са склонни към детайлност и системност.

Кармичните уроци тук се свързват с развитието на търпение към несъвършенствата – както в себе си, така и в другите. Сатурн предизвиква преоценка и смекчаване на изискванията.

В този си живот човек трябва да се освободи от тежестта на перфекционизма и критикарството и да разбере, че несъвършенствата също са част от човешкия опит.

Сатурн във Везни

Сатурн във Везни насърчава стремежа към хармония, справедливост и баланс във всички аспекти на живота, и придава желание за създаване на стабилни и уравновесени взаимоотношения както в личния, така и в професионалния живот.

Тъй като Сатурн е в екзалтация в този знак, то хората с тази рождена позиция притежават повече решителност, дисциплина и устойчивост. 

Хората с това разположение се стремят към честност и равноправие във взаимоотношенията си. Те обичат красотата и изискаността, както и да създават приятна обстановка около себе си.

Везните са знака на партньорствата и акцентът тук пада върху тях. Тяхната кармична задача е да работят върху взаимоотношенията си и да усъвършенстват своите междуличностни умения.

Преодоляването на страховете от конфликтите и справянето с трудностите в отношенията са ключови за индивидуалното и духовно им развитие.

Сатурн в Скорпион

Когато Сатурн се позиционира в Скорпион, се раждат интензивни и силни личности, които търсят дълбоки и наситени преживявания в живота. Те притежават проницателност, страст и потребност да разгадаят скритите аспекти в себе си и в света около тях.

Хората с тази планетарна позиция изглеждат потайни и резервирани. Те често привличат вниманието си чрез своята мистериозност и загадъчност.

Сатурн в Скорпион подсилва и желанието за контрол, поради което индивидите търсят сигурност във взаимоотношенията и ситуациите, които им влияят.

Скорпионът е знакът на трансформация, регенерация, кризите и тайните, като предизвиква подвластните на енергията му със справянето с трудни ситуации и изграждането на вътрешна издръжливост.

Кармичните уроци на Сатурн в Скорпион се свързват с преодоляването на страховете и трансформацията на старите негативни патерни. Тази позиция изисква от хората да се справят със своите тъмни страни, да разкрият тайните в себе си и да усъвършенстват своята способност да се възстановяват след кризисни промени.

Сатурн в Стрелец

Хората със Сатурн в Стрелец се отличават със своя стремеж към знание и търсене на смисъла в живота. Те се целят високо и се мотивират от желанието да споделят своите знания и опит с други хора.

Тази позиция разширява стимула на Стрелеца да търси екзистенциалния смисъл и вселенската мъдрост, но в началните етапи от живота си те са изключително скептични към информацията, която срещат.

Тези хора са убедени в собствената си правота и им е трудно да разбират другите гледни точки. Кармичните уроци тук са свързани с преодоляването на тенденцията към настояване за собствена правота и усъвършенстване на умението да се слуша и разбира позицията на другите.

Това изисква развитие на толерантност и отвореност към разнообразие, както и приемане на факта, че истината невинаги е едностранна.

Сатурн в Козирог

 

Сатурн

 

Тази позиция подсилва желанието за установяване на структура и ред във всички аспекти на живота. Хората, родени с нея, се стремят към изграждането на кариера и се характеризират с добра дисциплина. Те са реалисти, които могат да преценят ситуациите с чувство за практичност.

Сатурн е управител на Козирога и това допринася тези хора да бъдат изключително сериозни, отговорни, амбициозни и със стремеж към високи постижения в живота.

Те си поставят дългосрочни цели и работят упорито, за да ги постигнат, но могат да бъдат трудни за себе си и околните, тъй като често поставят работата пред всичко останало.

Кармичните уроци на Сатурн в Козирог се свързват с управлението на властта и изграждането на здрави основи, освен в професионалния живот, но и извън него.

Той изисква от индивидите да развиват баланс между работата и личния си живот, както и да се научат да се отпускат, радвайки си на плодовете на своя труд.

Преодоляването на тенденцията към кариеризъм и насочването на вниманието към жизнения смисъл отвъд материалните постижения са важни за тях, за да реализират пълноценно своята същност.

Сатурн във Водолей

Сатурн във Водолей дарява с един уникален подход към живота, социалните взаимоотношения и света като цяло. Тези хора се интересуват от новаторските и прогресивни идеи, социалните промени и развитието на обществото. Характеризират се с хуманизъм и уважение към индивидуалните права.

Въпреки че тук се комбинират две противоречиви енергии – тази на консерватизма и традиционализма с тази на оригиналността и иновативността, то Сатурн е добре разположен тук, тъй като е съуправител на Водолея.

Тази планетарна позиция стимулира хората да търсят интелектуалната свобода и разнообразието в мисленето. Те имат нужда от приятели и партньори, които споделят техните ценности и вярвания.

Въпреки че са хуманно настроени, изпитват предизвикателства в сферата на личните емоции и чувства. Кармичните уроци при тях са свързвани с преодоляване на емоционалната им резервираност към другите.

Сатурн в Риби

Хората със Сатурн в Риби са чувствителни личности, които търсят смисъл и връзка с трансцендентното. Тази позиция им придава съчетание от емпатия, мистика и стремеж към духовно развитие.

Те разглеждат живота през призмата на въображението и интуицията. Характеризират се със забележителна способност да се настройват на чувствата на другите и да разбират неизказаните аспекти на комуникацията.

Хората с тази позиция в наталната си карта често изпитват силно чувство за отговорност към обществото и се стремят към служение за благото на другите.

Сатурн в Риби обаче може да предизвика емоционална тежест и изолация, тъй като тези хора, освен че се опитват да се справят с чувствата и емоциите на другите, имат и свои собствените вътрешни конфликти.

Кармичните уроци тук се свързват с поставянето на граници и осъзнаването на личната отговорност към себе си. Изисква се от тези личности да се научат да бъдат съчувстващи, без да изгубват своята собствена идентичност.

Преодоляването на илюзиите и насърчаването на реализма в духовното развитие са от ключово значение за тяхната духовна еволюция.

Какво символизира Сатурн в астрологията?

Позицията на тази планета в астрологията се интерпретира като кармичен сигнификатор от предишни превъплъщения.

Какво показва в наталната карта?

В наталната ни карта там, където е поставен определено ще срещнем трудности и предизвикателства, но и потенциал за най-голям растеж.

Кои знаци управлява?

Сатурн управлява знак Козирог и е съуправител на знак Водолей.

Категории: Астрология|Публикувана: 24.11.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

  • Юпитер в астрологията.

    Какво представя принципът на Юпитер в астрологията и как да го тълкуваме в различните знаци, разглеждаме в статията.

  • Марс в астрологията.

    Какво представя принципът на Марс в астрологията и как да го тълкуваме в различните знаци, разглеждаме в статията.

  • Планета Венера в астрологията.

    Какво символизира Венера в астрологията и какво показва позицията й в наталната карта, разглеждаме в статията.

Оставете коментар

Обновена: 24 април 2024 в 14:01 | Публикувана: 24 ноември 2023 в 16:32 | Категория: Астрология