Пълнени чушки – 2 кето рецепти с месо
Пълнени чушки – една от най-любимите гозби на мнозина от нас, напомняща ни за детството. Днес решихме да приготвим кето вкусни алтернативи на традиционната рецепта, за да можем да й се насладим, дори когато сме на нисковъглехидратна диета.
Представяме ви две рецепти – пълнени чушки с карфиолен „ориз“ и телешка кайма, както и с пилешко месо и спанак.
Пълнени чушки с карфиолен ориз и телешка кайма
В тази рецепта за пълнени чушки сме заменили белия ориз с карфиолен „ориз“, за да приготвим кето ястие с ниско съдържание на въглехидрати. Използвайте разнообразие от цветни чушки – червени, жълти, оранжеви и зелени, за да направите привлекателна презентация.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав за 1 пълнена чушка |
---|---|---|
60 минути | 4 пълнени чушки | Калории – 374 |
Необходими продукти:
- 4 големи чушки
- 1,4 кг карфиол
- 2 с. л. зехтин екстра върджин
- 1 ч. л. сол
- ½ ч. л. черен пипер
- 450 г телешко месо, смляно на кайма
- ½ ч. л. сушен риган
- 220 мл доматен сос
- 100 г моцарела, настъргана
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 180 градуса.
- Измийте чушките, премахнете дръжките им и почистете от семената. Нарежете частта около дръжките на чушките на малки парченца.
- Сложете един сантиметър вода в тенджера и оставете да заври. След това сварете чушките на пара за около 3 минути или докато започнат да омекват. Свалете и отделете настрана.
- Поставете карфиола в кухненски робот и пулсирайте, докато стане с размера на ориз. Ако не разполагате с кухненски робот, нарежете карфиола на ситно с помощта на нож.
- Загрейте 1 с. л. зехтин екстра върджин в голям тиган на умерен огън. Добавете карфиоления ориз, щипка сол и черен пипер. Гответе като разбърквате, докато омекне и започне леко да покафенява (около 3 минути). След това прехвърлете карфиоления ориз в малка купа.
- Почистете тигана и загрейте 1 с. л. зехтин. Запържете нарязаните на ситно чушки до омекване за около 3 минути.
- Време е да добавите каймата от телешко месо. Овкусете с риган, сол и черен пипер. Разбърквайте с дървена лъжица, така че да раздробите месото. Гответе, докато каймата започне да розовее и се запържи (около 5 минути).
- Добавете доматения сос и карфиоления ориз. Разбъркайте цялата смес и гответе, докато леко се сгъсти сместа.
- Подредете чушките в тавичка и ги напълнете с получената смес от телешка кайма и карфиолен ориз.
- Поставете върху всяка чушка по 2 супени лъжици от настърганото сирене моцарела.
- Изпечете в предварително загрятата фурна, докато сиренето се разтопи или за 20-25 минути.
- Сервирайте вкусните пълнени чушки с карфиолен ориз и телешка кайма и им се насладете.
Пълнени чушки с пилешко месо
Един различен поглед на традиционната рецепта за пълнени чушки е тази с пилешко месо, спанак и заквасена сметана. Богатство на вкусове и полезни хранителни вещества, особено на белтъчини, тази рецепта е чудесна за добавяне към кето режим на хранене.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав за 1 пълнена чушка |
---|---|---|
55 минути | 3 пълнени чушки | Калории – 361 kcal |
Необходими продукти:
- 3 чушки
- 450 г пилешки гърди
- 3 с. л. краве масло Гхи, разтопено
- 280 г спанак
- 2 с. л. сок от лайм
- 240 г заквасена сметана
- 3 люти червени чушки чипотле, наситнени
- 1 ч. л. сушен риган
- 1 ч. л. кимион
- 2 ч. л. чили на прах
- 1 ч. л. сол + още за овкусяване на пилешкото месо
- ½ ч. л. червен пипер + още за овкусяване на пилешкото месо
- 140 г сирене чедър, настъргано
- Пресен кориандър за гарниране
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 200 градуса.
- Измийте чушките, нарежете ги наполовина и премахнете семената им.
- Подредете чушките в тавичка, покрита с хартия за печене. Полейте всяка една с разтопено краве масло Гхи.
- Сложете пилешките гърди в друга тавичка, покрита с хартия за печене или отстрани до чушките. Намазнете пилешкото месо с 1 с. л. разтопено краве масло Гхи. Овкусете със сол и черен пипер. Изпечете във фурната пилешкото заедно с чушките за 25 минути.
- Загрейте 1 с. л. краве масло Гхи в голям тиган с незалепващо покритие. Добавете спанака и гответе, докато освободи течността си и напълно омекне.
- Когато чушките омекнат, а пилето се запече и стане розово в центъра, извадете тавичката от фурната.
- Оставете пилето да се охлади, след което го настържете.
- Смесете в голяма купа спанака с настърганото пиле.
- В малка купа смесете 1 с. л. краве масло Гхи със сока от лайм, заквасената сметана, наситнените люти чушки чипотле, ригана, кимиона, чилито на прах, лук и чесън на прах, сол и черен пипер. Разбъркайте и изсипете в купата с месото и спанака.
- С получената смес напълнете чушките и поръсете с настъргано сирене чедър.
- Изпечете в загрятата до 200 градуса фурна за 10 минути или докато сиренето се разтопи.
- Поднесете вкусните пълнени чушки с пресен кориандър и им се насладете.
Още от здравословната ни кухня
Ако рецептите за пълнени чушки са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Обичате ли аромата на домашно приготвени пълнени чушки с яйца и сирене, защото ние
Много лесна за приготвяне крем супа от печени чушки, с ниско съдържание на въглехидрати
Пригответе си у дома кето суши с карфиолен ориз и сашими, за да заводолите
2 Коментара
Става ли от броколите плънка и може ли да се ползва авокадо в нея за мазнинка, т.е. да се консумира и сготвено?
Здравейте,
Да, от броколите става чудесна плънка. Авокадо може да се консумира и сготвено, можете да опитате да го добавите и в тази рецепта. :)