Пълнени чушки – една от най-любимите гозби на мнозина от нас, напомняща ни за детството. Днес решихме да приготвим кето вкусни алтернативи на традиционната рецепта, за да можем да й се насладим, дори когато сме на нисковъглехидратна диета.

Представяме ви две рецепти – пълнени чушки с карфиолен „ориз“ и телешка кайма, както и с пилешко месо и спанак.

Пълнени чушки с карфиолен ориз и телешка кайма

В тази рецепта за пълнени чушки сме заменили белия ориз с карфиолен „ориз“, за да приготвим кето ястие с ниско съдържание на въглехидрати. Използвайте разнообразие от цветни чушки – червени, жълти, оранжеви и зелени, за да направите привлекателна презентация.

Време за приготвяне: 60 минути

Порции: 4 пълнени чушки

Необходими продукти:

  • 4 големи чушки
  • 1,4 кг карфиол
  • 2 с. л. зехтин екстра върджин
  • 1 ч. л. сол
  • ½ ч. л. черен пипер
  • 450 г телешко месо, смляно на кайма
  • ½ ч. л. сушен риган
  • 220 мл доматен сос
  • 100 г моцарела, настъргана

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 180 градуса.
  2. Измийте чушките, премахнете дръжките им и почистете от семената. Нарежете частта около дръжките на чушките на малки парченца.
  3. Сложете един сантиметър вода в тенджера и оставете да заври. След това сварете чушките на пара за около 3 минути или докато започнат да омекват. Свалете и отделете настрана.
  4. Поставете карфиола в кухненски робот и пулсирайте, докато стане с размера на ориз. Ако не разполагате с кухненски робот, нарежете карфиола на ситно с помощта на нож.
  5. Загрейте 1 с. л. зехтин екстра върджин в голям тиган на умерен огън. Добавете карфиоления ориз, щипка сол и черен пипер. Гответе като разбърквате, докато омекне и започне леко да покафенява (около 3 минути). След това прехвърлете карфиоления ориз в малка купа.
  6. Почистете тигана и загрейте 1 с. л. зехтин. Запържете нарязаните на ситно чушки до омекване за около 3 минути.
  7. Време е да добавите каймата от телешко месо. Овкусете с риган, сол и черен пипер. Разбърквайте с дървена лъжица, така че да раздробите месото. Гответе, докато каймата започне да розовее и се запържи (около 5 минути).
  8. Добавете доматения сос и карфиоления ориз. Разбъркайте цялата смес и гответе, докато леко се сгъсти сместа.
  9. Подредете чушките в тавичка и ги напълнете с получената смес от телешка кайма и карфиолен ориз.
  10. Поставете върху всяка чушка по 2 супени лъжици от настърганото сирене моцарела.
  11. Изпечете в предварително загрятата фурна, докато сиренето се разтопи или за 20-25 минути.
  12. Сервирайте вкусните пълнени чушки с карфиолен ориз и телешка кайма и им се насладете.

 

 

Абонирай се за ежедневни предложения с кето рецепти, като ни изпратиш съобщение „Меню“ в месинджър от нашата фейсбук страница.

 

Хранителен състав за 1 пълнена чушка:

  • Калории – 374 kcal
  • Въглехидрати – 13 г
  • Фибри – 3,5 г
  • Мазнини – 21,7 г
  • Протеин – 29,3 г

 

Пълнени чушки с пилешко месо

Един различен поглед на традиционната рецепта за пълнени чушки е тази с пилешко месо, спанак и заквасена сметана. Богатство на вкусове и полезни хранителни вещества, особено на белтъчини, тази рецепта е чудесна за добавяне към кето режим на хранене.

Време за приготвяне: 55 минути

Порции: 6 пълнени чушки, разделени на половинки

Необходими продукти:

  • 3 чушки
  • 450 г пилешки гърди
  • 3 с. л. краве масло Гхи, разтопено
  • 280 г спанак
  • 2 с. л. сок от лайм
  • 240 г заквасена сметана
  • 3 люти червени чушки чипотле, наситнени
  • 1 ч. л. сушен риган
  • 1 ч. л. кимион
  • 2 ч. л. чили на прах
  • 1 ч. л. сол + още за овкусяване на пилешкото месо
  • ½ ч. л. червен пипер + още за овкусяване на пилешкото месо
  • 140 г сирене чедър, настъргано
  • Пресен кориандър за гарниране

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 200 градуса.
  2. Измийте чушките, нарежете ги наполовина и премахнете семената им.
  3. Подредете чушките в тавичка, покрита с хартия за печене. Полейте всяка една с разтопено краве масло Гхи.
  4. Сложете пилешките гърди в друга тавичка, покрита с хартия за печене или отстрани до чушките. Намазнете пилешкото месо с 1 с. л. разтопено краве масло Гхи. Овкусете със сол и черен пипер. Изпечете във фурната пилешкото заедно с чушките за 25 минути.
  5. Загрейте 1 с. л. краве масло Гхи в голям тиган с незалепващо покритие. Добавете спанака и гответе, докато освободи течността си и напълно омекне.
  6. Когато чушките омекнат, а пилето се запече и стане розово в центъра, извадете тавичката от фурната.
  7. Оставете пилето да се охлади, след което го настържете.
  8. Смесете в голяма купа спанака с настърганото пиле.
  9. В малка купа смесете 1 с. л. краве масло Гхи със сока от лайм, заквасената сметана, наситнените люти чушки чипотле, ригана, кимиона, чилито на прах, лук и чесън на прах, сол и черен пипер. Разбъркайте и изсипете в купата с месото и спанака.
  10. С получената смес напълнете чушките и поръсете с настъргано сирене чедър.
  11. Изпечете в загрятата до 200 градуса фурна за 10 минути или докато сиренето се разтопи.
  12. Поднесете вкусните пълнени чушки с пресен кориандър и им се насладете.

 

Хранителен състав за 1 пълнена чушка:

  • Калории – 361 kcal
  • Въглехидрати – 10 г
  • Фибри – 3 г
  • Нетни въглехидрати – 7 г
  • Мазнини – 25 г
  • Протеин – 25 г

 

Още от здравословната ни кухня

 

Пълнени чушки. Кето гръцка мусака.

Ако искате да си приготвите вкусно ястие с патладжани, което се топи в устата, опитайте тази рецептата за кето гръцка мусака с патладжани.

 

Ако рецептите за пълнени чушки са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!