Най-добрите природни средства за пречистване на бъбреците

Обновена: 08.03.2024|
prirodni sredstva prechistvane bubreci

Бъбреците са едни от най-важните органи в тялото ни. Основна част от отделителната система, те имат есенциална функция за редица процеси в организма. Разказваме ви повече за популярните природни средства за пречистване на бъбреците и тяхното приложение.

 

За какво служат бъбреците?

От биологична гледна точка бъбреците са два органа, разположени почти симетрично от двете страни на тялото ни, малко под диафрагмата, на нивото на XII гръден до II поясен прешлени. Имат продълговата, дъгообразна форма и дължина около 12 см, ширина 6 см и дебелина 3 см.

Накратко казано, бъбреците се грижат за филтрацията на течностите в тялото ни. Правейки това, те отделят вредните вещества от полезните, които приемаме всеки ден. Така бъбреците предпазват тялото ни от натрупването им и оттам – от възникването на различни болести в краткосрочен и дългосрочен план. Това е и най-важната функция, която те имат.

 

Мнозина обаче не подозират, че бъбреците участват и в още няколко процеса.

Те са:

 • Регулиране на кръвното налягане: свързва се с количествата сол в организма и начинът, по който бъбреците успяват да се справят с излишния обем от натрий в тялото. Затова и високото кръвно налягане след определена възраст се счита, че има общо с естественото намаляване на бъбречната функция с времето.
 • Синтез на витамин D в тялото: бъбреците помагат на производството на този витамин и така ни поддържат по-здрави. Затова и при някои заболявания на бъбреците се наблюдават ниски нива на витамина и съпътстващи здравословни проблеми.
 • Поддържането на водно-електролитното равновесие: процесът е свързан с бъбреците, които имат основна роля за баланса. Те реабсорбират или изхвърлят електролити чрез урината.
 • Поддържането на алкално-киселинния баланс: в зависимост от храните, които приемаме, този баланс в тялото ни се променя. Бъбреците помагат на поддържането му, като неутрализират киселинното натрупване и помагат на тялото ни да изхвърли ненужните киселини чрез урината.

Точно над бъбреците са разположени надбъбречните жлези – органи, които отговарят за секрецията, баланса и синтеза на над 50 хормона в тялото ни. В действителност, около 40% от половите хормони: естроген и прогестерон при жените и тестостерон при мъжете, се произвеждат именно в тези надбъбречни жлези.

 

Кои природни средства ще ни помогнат да пречистим бъбреците?

Ако не искате да използвате лекарствени средства, природата се е погрижила да ни предостави редица природни средства за пречистване на бъбреците.

Ето кои са седемте най-популярни измежду тях, които са лесно откриваеми и можем да използваме.

 

1. Мечо грозде

 

Природни средства за пречистване на бъбреците.

 

Мечото грозде е една от билките, които човечеството използва от векове в борбата с инфекциите и болестите на уринарния тракт. То е и едно от най-мощните природни средства за пречистване на бъбреците.

Билката помага със своите мощни антисептични и антибактериални свойства и се бори с бактерии и инфекции на пикочните пътища.

Сред списъка болести, при които е ефективна, са:

 • уретрит
 • цистит
 • пиелит
 • гломерулонефрит

Билката се приема под формата на чай, обикновено като самостоятелно или спомагателно средство за лечение. Заради някои от натуралните си съставки обаче не се препоръчва да се използва от деца и бременни.

 

2. Куркума

Любимата билка на Изтока – куркумата, е друго от доказаните природни средства за пречистване на бъбреците. Куркуминът в нея действа противовъзпалително при вече съществуващи инфекции в тялото, и за предотвратяване на развитието на микробни и гъбични инфекции в отделителната система.

Куркумата е подходяща при по-леки проблеми с бъбреците. При сериозни бъбречни заболявания лекуващият лекар може препоръча максимално ограничаване на приема на куркума. Причината е, че в състава й има калций, а една от функциите на бъбреците е да поддържат баланса му в тялото ни.

 

3. Корен от глухарче

 

Природни средства за пречистване на бъбреците.

 

За много хора глухарчето е просто плевел, който се свързва със суеверия. Медиците и фармацевтите знаят обаче, че то е растение с почти чудодейна сила за бъбреците.

Чаят от глухарче има диуретично действие и е от силните природни средства за прочистване на бъбреците и пикочните пътища от песъчинки. Предпазва и от образуването им, а има и антисептично действие.

В допълнение – специалистите твърдят, че може да се използва дори от бременни.

 

4. Природни средства за пречистване на бъбреците: Хвойна

Тук става дума за плодовете на храста. Приготвени на отвара, те са мощен диуретик и са силно средство за прочистване на отделителните пътища. Това значи, че предизвикват по-често уриниране и отделяне на повече течности от тялото. А с тях изхвърляме токсините и излишните вещества.

Освен под формата на чай, можете да приемате според указанията на етикета и тинктура или хранителна добавка, направени от плодовете на хвойната.

 

5. Природни средства за пречистване на бъбреците: Целина

 

Природни средства за прочистване на бъбреците. Целина, ползи и употреба.

 

Тя има специфичен вкус и мнозина не я харесват заради това. Така обаче пропускат нейните ползи.

Една от тях е високото съдържание на вода в зеленчука, което може да бъде позитив за нашата отделителна система. Повишава се количеството отделяна урина, като така изхвърляме и повече токсини, киселини и ненужни за тялото ни вещества. С две думи: подпомага се процеса на естествено прочистване на бъбреците.

Не бива да забравяме и множеството полезни вещества в целината: витамин А, витамини от групата В – В1, В2, В6, витамин С, калий, фолиева киселина, калций, магнезий, желязо, фосфор, натрий и редица незаменими аминокиселини.

 

6. Чесън

Подобно на джинджифила, чесънът е много полезен за тялото. По нашите земи се използва от столетия за лечение на всякакви инфекции и повишаване на имунитета.

На бъбреците помага чрез активното вещество алицин, което притежава антибактериални, противовъзпалителни и противогъбични свойства.

Така отделителните органи филтрират по-добре и по-бързо излишните вещества.

Ако консумирате редовно чесън, можете да сте сигурни, че в организма ви няма да има натрупване на тежки метали. Освен това той има и лек диуретичен ефект, което гарантира по-бързо пречистване на отделителната система.

 

7. Магданоз

Ароматен, пълен с витамини и незаменим за бъбреците. Това е магданозът, който сме свикнали да виждаме като допълнение на салати и ястия. На отделителната система той помага, като пречиства токсините и помага на бъбреците ни да ги изхвърлят по-бързо.

Две съединения в него, апиол и миристицин, имат и диуретичен ефект, който намалява шанса за образуване на камъни в бъбреците.

 

Кога имаме нужда от бъбречно пречистване?

 

Природни средства за пречистване на бъбреците. Билки за бъбреци. Менопауза и СПМ. Протеинурия, белтък в бъбреците.

 

Когато нещо не е наред с бъбречната функция, тялото ни дава много отчетливи знаци. От нас зависи да ги разпознаем и да вземем нужните мерки.

Добре е да се консултирате с лекар, ако имате един или повече от следните симптоми:

 • Уморявате се лесно: бъбреците може да са причина за това, тъй като произвеждат вещество, наречено еритропоетин. То има връзка с образуването и функциите на червените кръвни телца, които пренасят кислорода до всяка точка на тялото ни. При нарушена бъбречна функция производството на еритропоетин намалява, развива се състояние на анемия и оттам не получаваме достатъчно кислород. Вследствие на това се уморяваме по-бързо и лесно дори от леки, ежедневни дейности.
 • Трудна концентрация, разсеяност: също може да е в резултат на гореописаната анемия, но и от натрупване на вредни вещества и токсини в тялото.
 • Кръв/наситен цвят/пяна в урината: каквато и да е промяна в цвета, миризмата и консистенцията на урината може да е знак за по-сериозен или по-лек проблем. Добре е да направите изследвания и консултация с уролог.
 • Промяна в честотата на уринирането, болка, щипене при уриниране: може да е знак за инфекция.
 • Лош дъх: може да е сигнал за проблем с изхвърлянето на вредните вещества.
 • Лошо състояние на кожата: ясен знак, че тялото ви не се справя с токсините и изхвърлянето им.

Изключения могат да съществуват при наличието на заболявания, които нарушават бъбречната функция.

Важно е да имаме предвид, че тялото ни може да функционира правилно при до 80% бъбречно увреждане. Въпреки това е желателно да не се стига до там.

Здравите бъбреци значат по-добро качество на живот – както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Трябва да се грижим добре за тях, ако искаме те да ни служат възможно най-дълго.

За съжаление съвременният начин на живот води до редица състояния и болести, които да ги увредят и/или да затруднят техните функции. Затова и е добре периодично да правим пречистване на тази част от отделителната ни система.

 

Каквито и природни средства за пречистване на бъбреците да изберете, не пропускайте да се консултирате с лекар – особено ако страдате от хронично бъбречно заболяване или приемате лекарства.

Категории: Билки, Здраве|Публикувана: 13.05.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 16:54 | Публикувана: 13 май 2022 в 16:37 | Категория: Билки, Здраве