Бреза за здрави бъбреци – как помага?

Обновена: 15.03.2024|
Бреза за бъбреци, ползи.

Бъбреците са много важни органи, тъй като те отговарят за водно-солевия баланс на организма и елиминирането на отпадни продукти, след преработване на токсините в черния дроб. Ето защо е необходимо да следим за нормалната им функция и да я подсилваме.

Днес ще ви разкажем за едно от най-добрите природни средства за подобряване работата на бъбрецитебрезата. В следващите редове ще научите защо и как помага тя за намаляване риска от заболявания, свързани с тези органи.

 

Как работят бъбреците?

Бъбреците са разположени от двете страни на гръбначния стълб, точно под ребрата, и имат форма на бобови зърна. Те филтрират отпадъците от кръвта и спомагат за балансирането на нивата на вода, сол и минерали.

За да се постигне всичко това, кръвта от тялото навлиза в бъбрека. Там отпадъците се отстраняват. При необходимост се добавят сол, вода и минерали. Филтрираната кръв се връща в тялото, отпадъците се изпращат в пикочния мехур и се изхвърлят от тялото чрез урината.

Бъбреците също произвеждат три важни хормона: ренин, еритропоетин и активната форма на витамин D:

 • Ренинът помага за регулиране на кръвното налягане.
 • Еритропоетинът е необходим за производството на червени кръвни клетки.
 • Човешкото тяло се нуждае от активната форма на витамин D, за да абсорбира калций от храната.

Притокът на кръв към бъбреците е много важен за добрата им работа. Ако той се блокира, има опасност част или целият бъбрек да спре да функционира. Това може да доведе до бъбречна недостатъчност.

 

Брезата като лечебно средство

 

Бреза за бъбреци.

 

Брезата е дърво, което принадлежи към семейство широколистни. Тя се среща предимно в умерените ширини, включително е широко разпространена и у нас. Дървото е познато от древни времена с лечебните си свойства при много заболявания и затова е известно още като „дървото на живота“.

Кората, клоните, листата, пъпките и сокът са годни за консумация от човека. Листата на брезата са с високо съдържание на калций, фосфор, калий и бета-каротин. Пъпките са богат източник на витамин С, танини и флавоноиди.

Брезовото дърво също съдържа бетулинова киселина, която му придава противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат полезни при лечение на артрит, висок холестерол, сърдечни и бъбречни заболявания.

 

 1. Чай от брезови листа

 

Бреза за бъбреци.

 

Чаят от брезови листа се пие от векове като пролетен тоник, за да осигури така необходимите хранителни вещества след дълга зима.

Листата съдържат сапонини, прокатехинов танин, етерично масло, бетулин, захароза и смоли. Тези вещества предлагат следните полезни за бъбреците свойства на брезовите листа:

 • диуретично
 • детоксикиращо
 • стягащо
 • холеретично (стимулира образуването и отделянето на жлъчка)

Благодарение на всичко това чаят от бреза укрепва целия организъм, включително функцията на бъбреците, ускорява пречистването на отпадните вещества през тях, помага при камъни в бъбреците и допълнително при подагра и мускулни болки.

Как се приготвя чай от брезови листа?

Необходими са ви 1 с. л. пресни или 2 с. л. сушени листа от бреза, ¾ чаша (около 180 мл) гореща вода и подсладител на вкус.

Залейте листата с горещата вода и ги оставете да се накисват за около 10 минути, преди да ги прецедите. Това е всичко. Можете да сложите повече вода, ако не ви харесва прекалено наситеният вкус.

Този чай има добър превантивен ефект за бъбречни заболявания.

Ако пък вече сте страдали от такива, можете да си приготвите отвара от златен корен и брезови листа (в съотношение 50/50 – 1 с. л. златен корен и 1 с. л. брезови листа). Пийте по 3-4 с.л. дневно от готовия продукт. Съхранявайте на тъмно в затворен съд.

Противопоказания

Като цяло се смята, че брезата е лека билка и може да се използва често, следователно можете да пиете чай дори ежедневно. Основното е да не забравяте да пиете допълнително достатъчно течности заради силния му диуретичен ефект и опасност от дехидратиране.

Имайте предвид, че поленът от бреза може да причини алергии при хора, които са чувствителни към пелин, целина, ябълки, соя, лешници и фъстъци. Ето защо хората с такива алергии трябва да внимават, когато консумират различни продукти от бреза.

 

 1. Вода от бреза за бъбреци

 

Вода от бреза за бъбреци.

 

Ще започнем с нещо много важно – брезовата вода е по-концентрирано и силно средство, следователно има повече противопоказания от чая.

За да подобри здравословното си състояние, а не да го влоши, човек трябва добре да се информира за възможното действие на брезовата вода чрез консултация със специалист.

Благодарение на диуретичния ефект, минералите, съдържащи се в брезовата вода, допринасят за елиминирането на токсините.

От друга страна, органичните киселини нормализират работата на бъбреците, а танините имат противовъзпалителни и бактерицидни свойства.

Благодарение на това водата от бреза може да бъде ефективна при:

 • лечение на хронични форми на възпалителни бъбречни заболявания
 • разтваряне на малки камъни от фосфатен и карбонатен произход
 • премахване на песъчинки от бъбреците
 • предотвратяване на развитието на камъни в бъбреците.

Как се събира и прилага брезова вода?

Брезовата вода може да се събира само веднъж годишно – няколко седмици през ранната пролет. Можете да съберете сока, като пробиете малка дупка в ствола на дървото или в някой от по-дебелите клони. След това дупката се запушва и дървото се оставя да се „самоизлекува“ в рамките на една година. Пресният брезов сок има леко сладък вкус и е годен за пиене веднага.

За прочистване на бъбреците пийте 1 чаша прясна брезова вода всеки ден в продължение на 1 месец. За по-голяма ефективност към напитката може да се добави 1 ч. л. мед. Ако е необходимо, повторете курса след 2-3 месеца.

Трябва обаче да имате предвид, че най-полезните вещества, които допринасят за пречистването на бъбреците, се намират само в пресния продукт.

Противопоказания

Освен голям брой лечебни свойства, брезата не се препоръчва за хора, които имат индивидуална непоносимост към компонентните й хранителни вещества.

Пациентите, които страдат от камъни в бъбреците, е препоръчително да направят консултация със специалист преди да използват бреза под каквато и да е форма.

Диуретичният й ефект може да предизвика изместване на камъните, което да доведе до стеснение и запушване на уретерния канал.

 

 1. Добавки с екстракт от бреза

 

Екстракт от бреза за бъбреци.

 

Налични са и различни хранителни добавки с екстракт от бреза. Той обикновено се извлича от кората на дървото и има по всеобхватен здравословен профил.

Разбира се, може да се препоръча и при проблеми с бъбреците, но основните му ползи са свързани с:

 • подобряване функцията на храносмилателния тракт
 • положителен ефект върху черния дроб
 • повишаване устойчивостта към инфекции
 • ускоряване заздравяването на рани
 • подпомагане на метаболизма
 • регенерацията на клетките след тренировка

Добавките най-често са под формата на капсули, но има и прахообразни разтворими продукти. Те разчитат на високото съдържание на бетулин, бетулинова киселина и лупеол, които проявяват ефект на антиоксиданти.

Екстракт от кората на бреза се съдържа и в много продукти за кожа и коса. Следователно добавките могат да се пият и с цел подобряване на тяхното действие.

 

Препоръчителна дневна доза и предпазни мерки

Подходящата доза на екстракт от бреза зависи от няколко фактора като възраст, здравословно състояние и други допълнителни условия. Понастоящем няма достатъчно научна информация за определяне на универсална препоръчителна доза.

Имайте предвид, че естествените продукти не винаги са безопасни и дозирането е от изключително значение. Препоръчваме ви да следвате указанията върху етикетите на продуктите, които използвате! Непременно се консултирайте с фармацевт или лекар, преди да ги използвате.

Противопоказанията, които споменахме по-горе, важат с пълна сила и тук, като ще наблегнем и на факта, че не бива да приемате добавките заедно с диуретици!

Комбинацията на екстракт от бреза с лекарства за отводняване може да накара тялото да загуби твърде много вода. Неприятните симптоми в резултат могат да бъдат замайване, ниско кръвно налягане и припадъци.

 

Все пак брезата е ефективно природно, но не и вълшебно, средство за здрави бъбреци. Активният здравословен начин на живот, балансираното хранене, спортът също помагат за нормалното функциониране на бъбреците. Така че всичко е във вашите ръце!

Успех!

Как е полезна брезата за здрави бъбреци?

Брезовото дърво също съдържа бетулинова киселина, която му придава противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат полезни при лечение на артрит, висок холестерол, сърдечни и бъбречни заболявания.

Коя част на брезата се употребява за здрави бъбреци?

Кората, клоните, листата, пъпките и сокът са годни за консумация от човека. Листата на брезата са с високо съдържание на калций, фосфор, калий и бета-каротин. Пъпките са богат източник на витамин С, танини и флавоноиди.

Как се консумира бреза за здрави бъбреци?

Може да се консумира чай от брезови листа, вода от кората на бреза, както и екстракти от кората на дървото.

Каква е препоръчителната доза и предпазни мерки при употребата на кора от бреза?

Комбинацията на екстракт от бреза с лекарства за отводняване може да накара тялото да загуби твърде много вода. Неприятните симптоми в резултат могат да бъдат замайване, ниско кръвно налягане и припадъци.

Категории: Билки, Здраве|Публикувана: 08.11.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 15 март 2024 в 17:19 | Публикувана: 8 ноември 2022 в 15:01 | Категория: Билки, Здраве