Как да се грижим за бъбреците си през лятото?

Обновена: 08.03.2024|
Млада жена, страдаща от болки в кръста. Преведена напред, в работен офис. Възпален нерв.

Наричат бъбреците пречиствателните центрове на организма – и с право. През тях преминава целият поток от вещества, които сме погълнали с течностите, които приемаме. Пречистващата и отделителната им функция е толкова важна за нас, че всяко увреждане застрашава здравето и живота на човека.

Много често не се замисляме за натоварването, което им оказваме с хранителните си навици. Нерядко се оказва, че неправилното хранене и твърде натоварващите напитки или пък напротив – липсата на достатъчно течности, всъщност ги увреждат. А когато признаците за това започнат да се проявяват, бъбречните функции вече са нарушени, понякога – необратимо. Затова е важно да знаем кога и как да им помогнем да се възстановят, а природните методи са най-чистите и лесни за прилагане варианти.

 

Най-често срещани бъбречни заболявания

Кое е първото болестно състояние на бъбреците, което ви идва наум? Ако сте от женски пол, това вероятно е циститът, а ако сте мъж: проблемите на простата, още познати като простатит.

Действително, при дамите уроинфекциите, като цистит, се срещат в пъти по-често и то в широк възрастов диапазон. Много от тях са свързани с физиологичните особености, като по-късата уретра. Рискът за жените от подобен тип инфекции се увеличава значително и в периода на бременността и най-вече на раждането.

kurk 400
kurk 600
kurk 400
kurk 600

Най-голяма опасност според редица специалисти представляват хроничните бъбречни заболявания – главно поради резистентността на причиняващите ги бактерии към лекарства. Важно е да имаме предвид, че за хронично бъбречно заболяване се приема всяка несъответстваща на нормалната функция на отделителната система дейност, обикновено придружена с дискомфорт или болка, с продължителност три или повече месеца.

По-сериозни бъбречни състояния са острата бъбречна недостатъчност, инфекция на пикочните пътища, нефрит (възпаление на бъбреците), нефролитиаза (камъни в бъбреците), ноктурия (прекъсване на съня от пориви за уриниране).

 

Знаци за проблеми с бъбреците

Сигнал за заболяванията на бъбреците могат да бъдат отичащи крайници – ръцете и краката са първият индикатор за това, че тялото ви задържа вода.

Ако бъбреците ви се затрудняват с изхвърлянето на вредните вещества, това води до затруднена обмяна на солите в тялото. Тя, от своя страна, прави работата на сърцето по-трудна и то се натоварва повече.

Освен това, колкото по-дълго вредните вещества се задържат в тялото, толкова по-трудно става и за останалите органи да се освобождават от постоянния им поток. Най-голямата тежест пада върху черния дроб, а в последствие и върху белия дроб и мозъка. Понякога се забелязва наддаване на тегло. В крайни фази на бъбречните заболявания се стига до затруднено уриниране, което води до животозастрашаващото състояние отравяне на кръвта.

 

Причини за бъбречни заболявания

 

Млада жена, колебдаеща се през ибора на храна - плодове или сладки изделия.

 

Както повечето проблеми на организма, голяма част от бъбречните увреждания водят началото си от начина ни на живот. Ако често прекалявате с храната, консумирате предимно тежки, бързи и наситени с вредни вещества храни, бедни на вода, то създавате предпоставка за затруднения за бъбреците си и цялата отделителна система. Веднъж преработени от стомаха, много от веществата преминават и през нея и с времето съществува риск от отслабване на действието й.

Комбинирайте храната с недостатъчен прием на вода и отрицателният резултат във времето няма да закъснее. Важно е да уточним, че макар че съдържат вода, газираните и енергийните напитки не правят работата на бъбреците по-лека – дори напротив. Високото съдържание на консерванти и захар обезводнява организма на първо място, а от друга страна, е нужна по-усилена работа на органите, за тяхното изхвърляне от тялото.

Често срещано мнение е, че кафето влияе добре на отделителната система. Както и при метаболизма, кофеинът засилва нейното действие и води до по-бързо отделяне на вредните вещества. Това не значи обаче, че е добър заместител на водата – дори напротив, тъй като го обезводнява по-бързо.

 

Кои са най-важните стъпки за здрави бъбреци

Първо и най-важно правило си остава приемът на достатъчно вода. В зависимост от теглото ви, е важно да пиете по 1.5 до 2 литра вода на ден, за да може тялото да функционира в нормалния си ритъм. През лятото е добре да завишим с малко тези норми, тъй като високите температури са предпоставка за повече отделяне на течности както през кожата, така и през отделителната система.

Недейте да прекалявате и с храната – наблягайте на продукти с по-високо съдържание на течности. Специално внимание трябва да отделяме и количеството сол, което приемаме – солта абсорбира течностите в тялото ни. Това, еднократно, не е опасно, но ако сте от хората, които пресоляват храната си редовно, трябва да го имате предвид, за да не затруднявате работата на бъбреците си. Препоръчителният прием според специалистите е не повече от 5 грама на денонощие.

Не на последно място – изключително важно е да внимаваме с алкохола – той директно ги интоксикира и уврежда.

 

Бъбреците, тренировките и хранителните режими

 

Жена, която се разтяга, практикувайки друг спорт.

 

Когато тренираме и спазваме хранителни режими, трябва да сме изключително внимателни по отношение на отделителната система и бъбреците си. По-голямото натоварване задължително трябва да се следва от достатъчно хидратиране на тялото. Специално внимание е важно да се обърне и на добавките и храните, които приемаме и съставът им, за да не се обезводним неволно.

Много продукти, които се използват при здравословното хранене, също обезводняват – чията, бобовите култури и различните видове брашно, употребявани в шейкове, хляб, здравословни сладкиши и други.

 

Прочистване на бъбреците – ефективни природни методи

Процесът по прочистване на бъбреците отнема около 2 седмици. Известни са няколко метода, като един от най-популярните е чрез сокове. Те се състоят от изцедени пресни бери плодове и зеленчуци и целта им е отстраняване на песъчинки в бъбреците и цялостна детоксикация на организма. Най-често място в тези сокове намират червените боровинки и краставиците.

Друго изпитано средство за прочистване на бъбреците е зеленият чай. Неговите листенца съдържат вещества, известни с антиоксидантните си и диуретични свойства. На ден се препоръчва консумацията на 2-3 чаши зелен чай за подобряване на здравето на бъбреците и отделителната система.

Мечото грозде е друга полезна за прочистване на бъбреците билка, за която мнозина са чували, но малко използват. Тя има антибактериални и антисептични свойства и често я наричат супер билка срещу бъбречните възпаления. Ефективна е при нефрит, камъни в бъбреците и хроничен цистит, като влияе успокояващо на инфекциите. Благодарение на диуретичния си ефект, тя помага за изхвърлянето на вредните вещества. Не е подходяща за прием от бременни, обаче.

Пролетта е чудесно време да използвате и копривата – един от другите подценявани природни продукти за прочистване на бъбреците. Тя детоксикира много ефективно и бързо организма, помага при лекуването на инфекции в отделителната система.

Автор: Васи Дюлгерова

Категории: Здраве|Публикувана: 05.06.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 15:12 | Публикувана: 5 юни 2019 в 13:47 | Категория: Здраве