9 причини за нередовна менструация

Обновена: 19.06.2024|
Нередовна менструация.

Има много причини за нередовна менструация – някои от тях можем да предотвратим, докато други може да са свързани със заболявания и здравословни отклонения.

Какво се смята за редовна нормална менструация?

Средната дължина на менструалния цикъл е 28 дни. Те се пресмятат от първия ден на менструацията до първия ден на следващата менструация. Дължината на месечния цикъл варира при различните жени, но и също може да се променя под влияние на различни външни фактори като стрес, заболяване и начин на живот.

Средностатистическата менструация продължава между 4 и 7 дни.

zdrav sun 400
folieva 02 600 02
zdrav sun 400
folieva 02 600 02

Нередовният менструален цикъл стандартно е по-кратък от 21 дни и е по-дълъг от 35 дни. Твърде обилното или твърде слабо кървене, както и пълното пропускане на менструация в месеца също се смятат за част от нередовната менструация.

Нормалната менструация е важна за проследяване на общото ни здраве, както и за по-лесно и успешно забременяване. Силна болка, която пречи на ежедневните ни дейности, не е част от редовната здравословна менструация. При пропускане на повече от три менструации годишно се препоръчва да се консултираме със специалист.

Проследяване на менструацията

 

причини за нередовна менструация

 

Тъй като нередовната менструация може да е причинена от някои заболявания, за които трябва да се информираме, особено важно е да проследяваме редовно цикъла си. Това може да се прави с помощта на телефонни приложения, джобно календарче или личен дневник.

Заедно с дължината на месечния цикъл и продължителността на менструацията е хубаво да следим симптомите и спецификите. Това е важно, тъй като промяната в симптомите може да е знак за здравословни отклонения, свързани с репродуктивната система.

 

Причини за нередовна менструация

Някои причини за нередовна менструация са нормална част от живота ни, докато други трябва да бъдат обсъдени със специалист, за да се погрижим за цялостното си физическо здраве. За да знаем дали е повод за притеснение, трябва да сме запознати с причината за това, за да действаме по подходящ начин.

1. Възраст

Една от често срещаните причини за нередовна менструация е възрастта. Обикновено по време на пубертета и при наближаване на менопаузата месечният цикъл се скъсява или удължава. При тези случаи няма повод за притеснение, тъй като са нормална част от живота ни.

Спрямо дължината на цикъла и нейната промяна можем да забележим първите симптоми на менопауза.

При подрастващите менструалният цикъл се нормализира с балансирането на хормоните по време на пубертета. Това обикновено отнема няколко години. При жените в напреднала възраст менструалният цикъл постепенно става все по-дълъг между менструациите, докато не се преустанови изцяло. Нередовната менструация е един от главните симптоми на навлизане в менопауза. 

2. Рязка промяна в теглото

Хормоните в тялото зависят от физическото състояние на тялото. Това включва и килограмите ни. Количеството мазнини влияе върху хормоните и затова тегло под или над нормата може да е причина за нередовна менструация. Наднорменото тегло може да допринесе за по-обилна менструация и засилване на съпътстващите симптоми.

При прекомерно ниско тегло (например при наличието на хранително разстройство) е възможно менструацията напълно да изчезне за месеци или години.

3. Хормонална контрацепция и други медикаменти

 

причини за нередовна менструация

 

Противозачатъчните медикаменти съдържат комбинация от хормони, които влияят на репродуктивната система. При промяна на контрацептивите, които използваме, или при спиране на приема е възможно да пропуснем менструация или тя да бъде нередовна.

Някои лекарства също могат да са една от често срещаните причини за нередовна менструация. Стероидите влияят на дължината на менструалния цикъл, докато разредителите на кръвта влияят на менструацията и могат да направят кървенето по-обилно от нормалното.

Лекарства против епилептични пристъпи и антипсихотици също могат да повлият върху менструалния цикъл.

4. Прекомерна физическа активност

Упражненията и редовното спортуване облекчават някои от неприятните симптоми, съпътстващи менструацията – може да намали болката и да направи кървенето по-леко и краткотрайно. Прекомерната физическа активност обаче е една от по-малко познатите причини за нередовна менструация.

Подобно спиране на менструацията и прекъсване на менструалния цикъл се наблюдава при млади професионални атлети, които заедно с интензивното спортуване консумират специфична диета – често нискокалорична.  

5. Синдром на поликистозни яйчници и ендометриоза

Тези две заболявания засягат репродуктивната система и причиняват болка, кървене, спазми и нередовна менструация. При ендометриозата матката е засегната от прекомерен растеж на вътрематочната тъкан. Синдромът на поликистозни яйчници е една от често срещаните причини за нередовна менструация, тъй като засяга яйчниците и овулацията.

При пациенти със синдром на поликистозни яйчници е възможно менструалният цикъл напълно да спре.

6. Проблеми с щитовидната жлеза

Ниската активност, но и свръхактивната щитовидната жлеза причиняват дисбаланс на хормоните, които засягат и репродуктивната система. При честа нередовна менструация може да е полезно да направим изследвания за нивата на щитовидните и хипофизните функции.

7. Стрес и безпокойство

 

причини за нередовна менструация

 

Повишеното количество кортизол, което циркулира в тялото в периоди на стрес и безпокойство, е пречка за синтеза на други важни хормони. При краткотрайни стресови ситуации е възможно менструацията ни да закъснее или да подрани еднократно. Хроничният стрес обаче може да доведе до постоянен дисбаланс, който да е причина за нередовна менструация.

След намаляване на стреса в ежедневието менструацията бързо се нормализира.

8. Инфекция на репродуктивната система

Инфекция на матката или яйчниците може да се появи по различни прични. Подобни възпаления често се получават под въздействието на нелекувани полово предавани инфекции. Възпаления на пикочните пътища също може да допринесат за нередовната менструация.

Заболявания и инфекции в тялото, които не засягат репродуктивната система, поставят организма под стрес и може краткотрайно да повлияят върху месечния цикъл. 

9. Яйчникова недостатъчност

Първичната яйчникова недостатъчност е здравословно състояние, при което яйчниците загубват своите функции преди навършването на 40 години. Те спират да синтезират нужните на тялото хормони и не произвеждат готови за оплождане яйцеклетки.

Неправилното функциониране на яйчниците е една от главните причини за нередовна менструация. Подобна недостатъчност може да бъде причинена от химиотерапия, лъчетерапия, но и някои автоимунни заболявания.

 

Как да нормализираме менструацията си?

 

причини за нередовна менструация

 

При проблеми с нередовна менструация трябва да се обърнем към лекар, който да разгледа какви може да са причините. Специалистът ще направи физически преглед, а заедно с това може да направи допълнителен ехографски преглед, чрез който да разгледа състоянието на таза и репродуктивната система.

С помощта на ехограф може да се диагностицират различните причини за нередовна менструация и да се предприеме подходящо лечение за нормализиране на цикъла. В случаи на ендометриоза или други проблеми във вътрешността на репродуктивната система може да се наложат хирургически интервенции, които да намалят симптомите на заболяването.

Лекарят ни може да препоръча медикаменти, които да нормализират менструацията. Контрацептивите и други хормонални лекарства могат да балансират хормоните по време на менструалния цикъл, като по този начин менструацията става предвидима и редовна. Възможно е да приемаме медикаменти, които облекчават обилното кървене.

В случай на заболяване трябва да лекуваме първоизточника на нередовна менструация и по този начин да нормализираме менструалния си цикъл.

 

Заключение

Следенето на менструацията е важно за оптималното физическо здраве, но заедно с това е полезно да знаем някои от най-важните причини за нередовна менструация. Някои от тях са естествена част от живота и възрастта, докато други се нуждаят от вниманието на специалист по женско и репродуктивно здраве.

 

Често задавани въпроси

Какво се смята за редовна нормална менструация?

Средната дължина на менструалния цикъл е 28 дни. Те се пресмятат от първия ден на менструацията до първия ден на следващата менструация. Дължината на месечния цикъл варира при различните жени. Средностатистическата менструация продължава между 4 и 7 дни.

Какви са най-честите причини за нередовна менструация?

Някои причини за нередовна менструация са свързани със здравето ни, докато други са поради влиянието на външни фактори. Част от тези причини за нередовна менструация са нормална част от живота ни, докато други трябва да бъдат обсъдени със специалист.

Можем ли да нормализираме менструацията си?

При проблеми с нередовна менструация трябва да се обърнем към лекар, който да разгледа какви може да са причините. Специалистът ще направи физически преглед, а заедно с това може да препоръча и медикаменти, които да помогнат за нормализирането на цикъла.

 

Категории: Женско здраве, Здраве|Публикувана: 01.03.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 19 юни 2024 в 17:51 | Публикувана: 1 март 2024 в 17:21 | Категория: Женско здраве, Здраве