Билки при паник атаки: 7 предложения и как ни помагат

Обновена: 25.01.2024|

Те винаги са ни в помощ и могат да се приложат в борбата с почти всяко здравословно състояние: днес акцентираме върху билки при паник атаки. Тревожното разтройство, депресията и паник атаките засягат все повече хора. Ето защо почти всеки, поне веднъж е посягал към лекарства, за да облекчи симптомите.

За жалост някои от тях като бета-блокерите и бензодиазепините имат редица неприятни ефекти и дълготрайната им употреба може да влоши качеството на живот.

Алтернативата, в лицето на билките, е предпочитаният вариант в тези случаи. Природният лек често е дори по-ефикасен и няма да попречи по никакъв начин на другите процеси в тялото.

Днес ще ви запознаем с най-популярните билки при паник атаки, които успешно се борят с безпокойството.

kurk pep 400
kurk pep 600

 

kurk pep 400
kurk pep 600

Какво представлява паник атаката?

Много често се случва човек да преживее паник атака, но да не я разпознае. Нека обясним за какви признаци трябва да следите, ако се случи с вас или ваш близък.

Паник атаката е внезапен епизод на силен страх и безпокойство, който предизвиква тежки физически реакции, когато няма реална опасност или видима причина за това.

Тежките паник атаки могат да бъдат наистина плашещи. Чувството, което можете да изпитате, е загуба на контрол, сякаш получавате сърдечен удар или дори умирате.

Повечето хора имат само една или две паник атаки през живота си и проблемът отшумява, когато дадена стресова ситуация приключи.

Но ако човек има повтарящи се, неочаквани панически атаки и е прекарал дълги периоди в постоянен страх от нова атака, състоянието вече се характеризира като паническо разстройство.

 

Защо получаваме паник атаки?

Не е известно какво причинява пристъпи на паник атака или паническо разстройство, но тези фактори могат да имат роля:

 • Генетика
 • Повишени нива на стрес
 • Темперамент, който е по-чувствителен към стрес или склонен към негативни емоции
 • Определени промени в начина, по който функционират части от мозъка

Пристъпите на паника могат да се появят внезапно и без предупреждение в началото, но с течение на времето обикновено се предизвикват от определени ситуации.

Някои изследвания предполагат, че естествената реакция на тялото при възникваща опасност е включена в пристъпи на паника.

Например, ако мечка идва към нас, тялото ни ще реагира инстиктивно. Пулсът и дишането ни ще се ускорят, докато тялото ни се подготвя за животозастрашаваща ситуация.

Много от същите реакции възникват при паническа атака. Но не е известно защо възниква тя, когато няма очевидна опасност.

 

Кои симптоми подсказват за настъпването на паническо разтройство?

 

Симптоми на паник атака.

 

Пристъпите на паник атака обикновено започват внезапно, без предупреждение. Те могат да се случат по всяко време – докато шофирате, спите дълбоко или сте в средата на бизнес среща.

Паник атаките имат много вариации, но симптомите им обикновено достигат пик в рамките на минути. Може да се почувствате уморени и изтощени, след като пристъпът на паник атака отшуми.

Симптоми и признаци на паник атака:

 • Усещане за предстояща гибел или опасност
 • Страх от загуба на контрол или смърт
 • Бърз, учестен пулс
 • Изпотяване
 • Треперене
 • Недостиг на въздух или стягане в гърлото
 • Втрисане, горещи вълни
 • Гадене
 • Спазми в корема
 • Болка в гърдите
 • Главоболие
 • Замаяност, прималяване
 • Усещане за изтръпване или сковаване
 • Чувство за нереалност или откъснатост

 

Кои билки при паник атаки да използваме?

Въпреки че самите паник атаки не са опасни за живота, те могат да повлияят значително на качеството ви на живот. Лечението обаче е възможно с лекарства и билки. Днес, както казахме, ще се обърнем към природата. Продължете да четете, за да разберете кои билки при паник атаки ще облекчат симптомите.

1. Билки при паник атаки: Лайка

Може би не знаете, но има два вида лайка, които хората могат да използват за лек – римска лайка и немска лайка. В нашия случай и двата вида ще свършат работа.

За съжаление, има много хора, които изпитват алергични реакции към лайката. При такива обстоятелства, ще трябва да се насочите към някоя от другите билки при паник атаки.

Лайката може да взаимодейства и с определени лекарства, най-вече с разредители на кръвта като варфарин и антиреакционното лекарство циклоспорин.

При всички положения, преди редовно да започнете да консумирате тази или която и да е билка, трябва да се консултирате със специалист. Можете да използвате лайка в следните форми, за да облекчите стреса и безпокойството: чай, екстракт, таблетка.

2. Индийски женшен (Ашваганда)

Индийският женшен или ашвагандата е сред групата билки, наречени „адаптогени“. Адаптогените влияят на системите и хормоните в организма, които регулират реакцията на човек при стрес.

Ашвагандата има дълга история на употреба в традиционната индийска или аюрведическа медицина. Билката успешно намалява нивата на хормона на стреса кортизол и подобрява качеството на съня.

Така значително се намалява и вероятността към отключване на паник атака при предразположените към състоянието.

За съжаление, в някои случаи нивата на кортизола могат да станат хронично завишени, което да доведе до високи нива на кръвна захар и повишено съхранение на мазнини в коремната област.

Превантивният прием на ашваганда може да помогне това да се избегне. Индийският женшен е най-добре да се приема като таблетка или под формата на течна тинктура.

3. Билки при паник атаки: Валериана

В продължение на много векове хората използват корена от валериана, за да облекчат проблемите със съня, тревожността и депресията. В тази връзка, към днешна дата се използва като билка при паник атаки.

Смята се, че помага чрез въздействие върху невротрансмитерите в мозъка, които отчасти са отговорни за регулирането на настроението и тревожността.

Проучванията сочат, че валерианата като цяло е безопасна, но дългосрочната употреба може да причини някои странични ефекти като главоболие, замаяност и сънливост.

Трябва да се има предвид и, че приемът на билката с алкохол или успокоителни ще увеличи свойствата й, особено тези, свързани със съня, така че бъдете внимателни. Коренът на валериана се предлага в следните форми: чай, таблетка, тинктура.

4. Билки при паник атаки: Лавандула

 

Билки при паник атаки. Лавандула, полезни свойства, растения.

 

Много хора включват и лавандулата в списъка с билки при паник атаки. Етеричното масло от лавандула съдържа химикали, наречени терпени.

Два от тези терпени – линалол и линалилацетат имат успокояващ ефект върху химичните рецептори в мозъка. Ето защо лавандулата може да бъде ефективно краткосрочно лечение на панически разстройства и атаки.

Сред най-често срещаните страничните ефекти, които може да причини употребата на лавандула, са запек и главоболие. Тя също може да увеличи апетита и седативния ефект на някои лекарства и добавки, както и да причини ниско кръвно налягане.

Задължително се консултирайте с лекар, ако приемате медикаменти. Освен под формата на масло за ароматерапия и масаж, лавандулата може да се използва и за чай, но не от цветовете, а от листата.

5. Кава кава

Кава кава или просто кава е храст, който расте на тихоокеанските острови. Там хората го използват в церемониална напитка, предназначена да облекчи стреса и да подобри настроението.

Кава кава може да бъде умерено ефективно краткосрочно лечение на паническата атака, както и на често придружаващите я симптоми – безсъние, напрежение в мускулите, главоболие и нервност.

Като цяло билката е безопасна, но има някои изследвания, предполагащи, че може да повлияе токсично на черния дроб, ако не се консумира адекватно. Поради тази причина е най-добре кава кава да се приема само под формата на добавка, а не да се експериментира с отвари от части на растението.

Не е препоръчително да се пие алкохол паралелно с приема на кава кава.

6. Куркума

Едно от любимите природни средства за добро храносмилане и при възпаления е куркумата. Тя може да помогне и при тревожност и депресия.

Куркуминът, който е една от основните активни съставки, получени от подправката куркума, има особено мощни противовъзпалителни ефекти. Установено е, че те са полезни за намаляване на тревожността, особено свързана с хронично активирана реакция на стрес.

Може да се приема под формата на прах – добавена към ястия, напитки или на капсули.

 

7. Билки при паник атаки: Гъби рейши

Макар и от друг вид царство, включваме игъбите рейши в този списък. Те са от клас адаптогени – поддържат жизнените функции в тялото при стрес, преумора, тежки физически или умствени натоварвания.

Гъбите рейши ефективно регулират реакцията на стрес на тялото чрез своите тонизиращи действия върху надбъбречните жлези.

Тази лечебна гъба е особено успокояваща и релаксираща, и е една от най-добрите билки за тревожност (и по-специално – един от най-добрите адаптогени за тревожност), както и състояния, която ви пречат да спите. Затова може да се приема непосредствено преди лягане.

 

Някои съвети при употребата на билки при паник атаки

Хората използват билки от хиляди години за лечение на разнообразни здравословни състояния. Паник атаките и симптомите на безпокойство също могат да бъдат облекчени с помощта на билки.

Както при лекарствата с рецепта, някои билкови продукти също могат да причинят странични ефекти.

Същевременно може да има сериозни взаимодействия между определени билки и лекарства. Взимайки всички тези фактори предвид, всеки човек, който прибегне до използването на билки, трябва да се консултира с лекаря си.

Още билкови решения за различни видове здравословни проблеми, можете да разгледате в секцията, посветена на билките в нашия блог.

 

Кои са най-ефективните методи за овладяване на паник атаките ?

Докато хипервентилацията е симптом на пристъп на паника, който може да увеличи страха, дълбокото дишане може да намали симптомите на паника по време на атака.

Ако сте в състояние да контролирате дишането си, е по-малко вероятно да изпитате хипервентилация, която да влоши други симптоми и самата паник атака.

Ето кои са най-ефективните методи за овладяване на паник атаките и как да ги приложите.

Използвайте дълбоко дишане

 

билки за борба с паник атаките. Дишай, издишай.

 

Съсредоточете се върху поемането на дълбоко въздух през носа, усещайки как той бавно изпълва гърдите и корема ви.

След това бавно издишайте през устата и усетете как въздухът напуска тялото ви.

Вдишайте през носа, като броите до четири, задръжте за секунда и след това издишайте през носа, като броите отново до четири.

Бавното дишане подобрява чувството за релаксация, комфорт и бдителност. Намалява симптомите на тревожност при безпокойство, депресия, гняв и объркване.

Осъзнайте, че имате паник атака

Като разпознаете, че получавате пристъп на паника вместо инфаркт, можете да си напомните, че това е временно, ще отмине и че сте добре.

Невинаги е възможно да се избегнат причинителите на паник атака. Но ако знаете какво я предизвиква, това може да ви помогне да разберете, че е паническа атака, а не нещо друго.

Затворете очи

Ако сте в среда с много стимули, това може да подхрани паник атаката ви. За да намалите стимулите, затворете очи по време на пристъп. Това може да блокира допълнителните стимули и да улесни фокусирането върху дишането.

Фокусирайте вниманието си

Тъй като паник атаките могат да причинят чувство на отделеност от реалността, фокусирането на вниманието ви може да помогне за справяне с паник атаката.

Методи за справяне с паник атаката:

 • Фокусирайте вниманието си върху настоящето.
 • Разпознайте емоционалното състояние, в което се намирате.
 • Медитирайте, за да намалите стреса и симптомите на тревожност.
 • Съсредоточете се върху физическите усещания, с които сте запознати. Тези специфични усещания ще ви фиксират здраво в реалността и ще ви дадат нещо обективно, върху което да се съсредоточите.

Намерете обект и се фокусирайте в него

Съсредоточете цялото си внимание по време на паник атака върху обект и съзнателно отбележете всичко възможно за него.

Например, забележете как стрелката на часовника трепва, когато тиктака. Опишете шарките, цвета, формите и размера на обекта. Съсредоточете цялата си енергия върху този обект и симптомите на паник атаката може да отшумят.

Използвайте техники за мускулна релаксация

Мускулното напрежение е симптом на тревожност и техниките за мускулна релаксация могат да помогнат за намаляването му. Прогресивната мускулна релаксация има за цел да освободи напрежението в една група мускули наведнъж, за да отпусне цялото тяло.

Подобно на дълбокото дишане, техниките за мускулна релаксация могат да помогнат да спрете паник атаката, като контролирате реакцията на тялото си възможно най-добре.

Представете си място, където се чувствате щастливи

 

Билки при паник атаки. Таласотерапия, море. Цветотерапията. Здрава и щастлива млада жена скача във въздуха на плажа. Пробиотик съдейства за доброто женско здраве през лятото.

 

Кое е най-спокойното място в света, за което може да се сетите? Слънчев плаж или хижа в планината? Представете си себе си там и се опитайте да се съсредоточите върху детайлите.

Това място трябва да е тихо, спокойно и релаксиращо.

Включете лека тренировка

Редовните упражнения могат не само да поддържат тялото здраво, но и да подобрят психическото благополучие.

Постепенното включване на упражнения може да помогне на тялото ни да се адаптира и да избегне проблеми с дишането. Аеробните упражнения включват дейности като бягане на пътека.

Ако се чувствате стресирани или имате хипервентилация или се борите да дишате, спрете и си починете или изберете по-умерен вариант, като ходене, плуване или йога.

Прием на билки при паник атаки

Лавандулата има успокояващ ефект. Лавандуловото масло помага за намаляване и регулиране на симптомите на тревожност.

Други подходящи билки при паник атаки са кава, пасифлора, валериан, лайка, маточина и други, които по-горе описахме.

Споделете на приятел или се консултирайте с психолог

Ако тревожността или паник атаките ви влияят често, специалист по психично здраве може да предложи подкрепа и съвет. Терапията може да ви помогне да откриете причините за своята тревожност и да разработи ефективни методи за справяне.

Опитайте методът 5-4-3-2-1

Паническите атаки могат да накарат човек да се почувства откъснат от реалността. Това е така, защото интензивността на безпокойството може да изпревари други сетива.

Методът 5-4-3-2-1 е вид техника, която помага да се насочи фокусът на човека далеч от източниците на стрес.

Стъпки за изпълнение на метода:

 • Фокусирайте 5 различни обекта. Помислете за всеки за кратко.
 • Слушайте 4 различни звука. Помислете откъде идват и какво ги отличава
 • Докоснете 3 различни обекта. Помислете за тяхната текстура, температура и употреба.
 • Разпознайте 2 различни миризми. Примерно: на кафе, сапун, препарат за пране на дрехите ви.
 • Назовете 1 нещо, което можете да опитате. Опишете какъв вкус има или опитайте храна.

Какво представлява паник атаката?

Паник атаката е внезапен епизод на силен страх и безпокойство, който предизвиква тежки физически реакции, когато няма реална опасност или видима причина за това.

Защо получаваме паник атаки?

Не е известно какво причинява пристъпи на паник атака или паническо разстройство. Факторите, които играят роля за това са генетика, повишени нива на стрес, промени в начина на функциониране на части от мозъка, темперамент.

Кои симптоми подсказват за настъпването на паническо разтройство?

Пристъпите на паник атака обикновено започват внезапно, без предупреждение. Някои от симптомите са: страх от загуба на контрол или смърт, бърз и учестен пулс, потене, треперене, задух и други.

Кои билки при паник атаки да използваме?

Билки като лайка, ашваганда (индийски женшен), валериана, лавандула, кава кава, куркума (по-специално куркуминът в нея) и гъби рейши са подходящи за справяне с пристъпите на паник атака.

Кои са най-ефективните методи за овладяване на паник атаките?

Дълбокото вдишане и издишване винаги е най-добрият и бърз начин за справяне с паник атаката. Други методи, като фокусиране на вниманието, затваряне на очите, мускулна релаксация, представяне на място, където сте щастливи също биха помогнали много.

Категории: Билки|Публикувана: 02.09.2020|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Милена Колева 27.01.2021 at 11:11 - Отговор

  Как влияят билките,имат ли въобще действие

Оставете коментар

Обновена: 25 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 2 септември 2020 в 11:49 | Категория: Билки