Патладжан с пармезан и моцарела – кето рецепта

Обновена: 31.07.2024|
Патладжан с пармезан и моцарела.

Един от често използваните, позволени кето зеленчуци днес приготвяме в рецепта за сочно и ароматно ястие – патладжан с пармезан и моцарела.

Нашата рецепта не съдържа традиционната панировка на зеленчука в галета – вместо това използваме ядкови брашна и пармезан. Вкусовете, които се получават, са неустоими!

Рецептата е вегетарианска, но можете да си наредите още един слой кайма или друго месо по избор. Само не забравяйте, че в такъв случай трябва да увеличите количеството на соса.

Нека видим какво ще ни е необходимо и стъпките по приготвянето.

 

Рецепта за патладжан с пармезан и моцарела

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
50 минути 8 13 г въглехидрати, 500 калории, 30 г протеин

 

Необходими продукти:

  • 2 патладжана (~1, 2 кг)

 

За панировката:

  • 2 с. л. кокосово брашно
  • 4 яйца
  • 110 г бадемово брашно
  • 50 г пармезан, настърган
  • 1 с. л. италианска подправка
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. черен пипер, смлян

 

За запичане:

 

Начин на приготвяне:

  1. Наредете кръгчетата патладжан в тава или друг удобен за вас съд, посолете ги добре и ги оставете да се отцедят за около 1 час.

Отцеждането се препоръчва не само заради излишната течност, но и да се смекчи горчивината на патладжана.

  1. Загрейте фурната на 200 градуса. Подгответе си тавичка с лист хартия за печене.
  2. В една купа сложете кокосовото брашно, във втора – разбитите яйца, а в трета смесете бадемовото брашно, пармезана, италианската подправка, чесъна и черния пипер.
  3. Оваляйте всяко кръгче патладжан първо в кокосовото брашно, след това потопете в яйцата и притиснете от две страни в брашнената смес с пармезана. Поставете в тавичката.
  4. Печете около 25-30 минути, докато патладжана омекне (проверете с вилица).
  5. Намажете избраната от вас тавичка за печене с 1/3 от соса маринара. Наредете един ред от готовите патладжани. Сложете ½ от останалия сос и наредете половината моцарела. Повторете още един ред с патладжан, останалия сос и моцарела.
  6. Печете около 15-20 минути или докато сиренето се разтопи.
  7. Гарнирайте с пресен босилек.

Ако ви остане от ястието, можете да го съхранявате 3 до 4 дни в хладилника.

Можете и да замразите вашия патладжан с пармезан, за да имате винаги подръка полуготово ястие. Но е важно да го приберете във фризера преди да го изпечете.

Съхранявайте така до 3 месеца и когато решите, че ви се хапва, извадете порцията патладжан с пармезан и я сложете във фурната.

 

Какво можете да комбинирате с патладжан с пармезан?

 

Патладжан с пармезан. Нудли от тиквички, подготвени за приготвянето на паста. Зехтин за готвене.

 

Макар ястието да е достатъчно питателно само по себе си, ако имате гости и искате да направите менюто още по-богато и красиво. Ето някои идеи:

  • Салата Цезар – лесна и семпла, но много вкусна и свежа.
  • Салата с аспержи – хрупкавостта на полезния зеленчук се комбинира чудесно с мекотата и сочността на патладжана.
  • Нудли от тиквички – лесен заместител на пастата. Можете просто да добавите зехтин, сол и настърган пармезан към спирализираните, леко сотирани, тиквички.
  • Кето хляб – сосът е чудесен за попиване с нисковъглехидратно хлебче.

Други рецепти с патладжан

 

Патладжан-11 полезни свойства

 

Ако този питателен и полезен зеленчук ви е сред любимите, опитайте и:

 

Още от здравословната ни кухня

 

Патладжан с пармезан. Кето шоколадови бонбони с колаген.

За десерт се поглезете с няколко шоколадови бонбони с колаген.

 

Ако нашето предложение за патладжан с пармезан и моцарела ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар