Патладжан с пармезан и моцарела – кето рецепта
Един от често използваните, позволени кето зеленчуци днес приготвяме в рецепта за сочно и ароматно ястие – патладжан с пармезан и моцарела.
Нашата рецепта не съдържа традиционната панировка на зеленчука в галета – вместо това използваме ядкови брашна и пармезан. Вкусовете, които се получават, са неустоими!
Рецептата е вегетарианска, но можете да си наредите още един слой кайма или друго месо по избор. Само не забравяйте, че в такъв случай трябва да увеличите количеството на соса.
Нека видим какво ще ни е необходимо и стъпките по приготвянето.
Рецепта за патладжан с пармезан и моцарела
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
50 минути | 8 | 13 г въглехидрати, 500 калории, 30 г протеин |
Необходими продукти:
- 2 патладжана (~1, 2 кг)
За панировката:
- 2 с. л. кокосово брашно
- 4 яйца
- 110 г бадемово брашно
- 50 г пармезан, настърган
- 1 с. л. италианска подправка
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1 ч. л. черен пипер, смлян
За запичане:
- 200 г маринара сос
- 300 г моцарела, нарязана на тънки кръгчета
- Пресен босилек
Начин на приготвяне:
- Наредете кръгчетата патладжан в тава или друг удобен за вас съд, посолете ги добре и ги оставете да се отцедят за около 1 час.
Отцеждането се препоръчва не само заради излишната течност, но и да се смекчи горчивината на патладжана.
- Загрейте фурната на 200 градуса. Подгответе си тавичка с лист хартия за печене.
- В една купа сложете кокосовото брашно, във втора – разбитите яйца, а в трета смесете бадемовото брашно, пармезана, италианската подправка, чесъна и черния пипер.
- Оваляйте всяко кръгче патладжан първо в кокосовото брашно, след това потопете в яйцата и притиснете от две страни в брашнената смес с пармезана. Поставете в тавичката.
- Печете около 25-30 минути, докато патладжана омекне (проверете с вилица).
- Намажете избраната от вас тавичка за печене с 1/3 от соса маринара. Наредете един ред от готовите патладжани. Сложете ½ от останалия сос и наредете половината моцарела. Повторете още един ред с патладжан, останалия сос и моцарела.
- Печете около 15-20 минути или докато сиренето се разтопи.
- Гарнирайте с пресен босилек.
Ако ви остане от ястието, можете да го съхранявате 3 до 4 дни в хладилника.
Можете и да замразите вашия патладжан с пармезан, за да имате винаги подръка полуготово ястие. Но е важно да го приберете във фризера преди да го изпечете.
Съхранявайте така до 3 месеца и когато решите, че ви се хапва, извадете порцията патладжан с пармезан и я сложете във фурната.
Какво можете да комбинирате с патладжан с пармезан?
Макар ястието да е достатъчно питателно само по себе си, ако имате гости и искате да направите менюто още по-богато и красиво. Ето някои идеи:
- Салата Цезар – лесна и семпла, но много вкусна и свежа.
- Салата с аспержи – хрупкавостта на полезния зеленчук се комбинира чудесно с мекотата и сочността на патладжана.
- Нудли от тиквички – лесен заместител на пастата. Можете просто да добавите зехтин, сол и настърган пармезан към спирализираните, леко сотирани, тиквички.
- Кето хляб – сосът е чудесен за попиване с нисковъглехидратно хлебче.
Други рецепти с патладжан
Ако този питателен и полезен зеленчук ви е сред любимите, опитайте и:
- Кето гръцка мусака с патладжани – с телешка кайма и рецепта за уникален кето бешамелов сос.
- Запеканка с патладжан – с краве сирене, сметана и пармезан.
- Кюфтенца от патладжан – идеални за предястие или празнична трапеза, със сос от сирене, сметана и майонеза.
- Кьопоолу или пастет от патладжан – чудесни, свежи разядки и при това – напълно кето.
Още от здравословната ни кухня
Ако нашето предложение за патладжан с пармезан и моцарела ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Когато сме на кетогенен режим на хранене, често използваме тиквичките, патладжана или чушките като
https://youtu.be/g02ieNSGeV4 Днес отново сме в кухнята, за да приготвим едно обичано в
Днес сме приготвили нова вкусотия - нисковъглехидратна запеканка с патладжан. Пикантни патладжани. Солена, кремообразна