Отслабване с кетони – възможно ли е

Обновена: 14.03.2024|
Люти чушки. Отслабване с кетони. Разходка след хранене.

В света на диетите усилено се говори за все по-популярното отслабване с кетони.

Знаем ли обаче какво представляват те, какви видове има и дали могат да бъдат липсващото парче от пъзела по пътя към здравословно тегло и стройна фигура?

В тази статия ще се постараем да внесем яснота по всички тези въпроси.

 

Кето диета – как и защо е свързана с кетоните?

Преди да преминем към отговора на въпроса дали е възможно отслабване с кетони, първо ще разгледаме набързо диетата, с която неминуемо те се свързват, а именно кето диета.

ekzo 02 400
ekzo 02 600
ekzo 02 400
ekzo 02 600

Този хранителен режим е вероятно най-нашумелият в световен мащаб. Базиран на консумацията основно на здравословни мазнини, при нея се залага на засилен прием на храни като зехтин, авокадо, краве масло, свинска мас, мазна риба, ядки, бекон и др.

По правило при това хранене мазнините заемат цели 70-75% от менюто на човек.

Следващият важен компонент от този режим са протеините, наричани още и белтъчини. Те обхващат около 20-25% от дневния хранителен прием и се срещат в най-големи количества в месото, яйцата, рибата, сирената и др.

Третият важен макронутриент, а именно въглехидратите, са свити едва до 5%. Именно в тяхното свеждане до минимум се крие ключът към успешното горене на мазнини и отслабването.

Главната цел на кето диетата е вкарване на организма в състояние на кетоза. При нея биват активирани т.нар. кетони, играещи ролята на гориво за тялото, вместо предпочитаните от него въглехидрати, които в този план са силно редуцирани.

 

Кетони – какво представляват?

 

Отслабване с кетони.

 

Кетоните или кетонните тела са киселинни молекули, произвеждани от черния дроб, когато въглехидратите не са лесно достъпни за енергия.

С други думи, когато намалите приема на богати на захари храни до по-малко от 5% от дневните калории или през периоди на гладуване, тялото изчерпва глюкозата и гликогена.

Глюкозата е захар, която може да се използва за незабавна енергия, силно предпочитана от мозъка, а гликогенът представлява съхранената в тялото захар.

Когато то е лишено от любимото си гориво, е принудено да намери алтернативен източник, който може да осигури бърза енергия и правилно да захранва мозъка.

Основният градивен елемент на кетонните тела са мастните киселини – или от складирани, или от хранителни мазнини. Черният дроб е в състояние да разгражда мазнините, за да произведе 3 вида кетонни тела:

 • Ацетоацетат – основният произведен кетон. Той или се използва за енергия, като се превръща в бета-хидроксибутират, или се екскретира чрез урината (можете да тествате за ацетоацетат с кето тест ленти).
 • Бета-хидроксибутират (BHB) – използва се като гориво от тялото и мозъка. Достигането на по-високи нива на BHB често е ключов желан резултат от кетозата.
 • Ацетон – произвежда се в малки количества и не се използва лесно от тялото. По-голямата част се отделя чрез дъх, което води до плодов кето дъх.

 

Отслабване с кетони от екзогенен тип – как се случва?

Разделно хранене. Диета Карнивор. Левцин. Кетонни капсули. Екзогенни кетони за отслабване.

Екзогенните кетони са клас кетонни тела, които се приемат чрез хранителни добавки.

За разлика от ендогенните, произвеждани от черния дроб, екзогенните могат да се набавят от външен източник.

Те успешно имитират и засилват функциите на естествените в нашия организъм, създавани при лишаване от въглехидрати и засилване на мазнинния прием.

Екзогенните кетони са невероятно полезен инструмент за правене на кето диетата по-ефективна и лесна за поддържане.

Можем да улесним своето отслабване с кетони, тъй като те помагат за улесняване на прехода към кетоза, която често е придружена от няколко дни грипоподобни симптоми (наричани още кето грип).

Те включват:

 • гадене и повръщане
 • проблеми със стомаха (запек и/или диария)
 • главоболие и отпадналост
 • раздразнителност и лоша концентрация
 • крампи в мускулите и мускулна треска
 • проблеми със съня
 • силно желание за захарни храни

Екзогенните кетони също така са средство, подпомагащо поддържането на кетоза в случай на консумация на храна, която не е подходяща за кето.

 

Как още се улеснява нашето отслабване с кетони от екзогенен тип?

 

Подуване, стомах. Екзогенни кетони за отслабване.

 

Освен че поддържат кетозата, улесненото отслабване с кетони се случва и по няколко други начина.

Кетоните, произвеждани естествено от тялото, работят за:

 • потискане на апетита
 • увеличаване на енергията
 • повишаване на фокуса и когнитивната функция

Екзогенните могат да направят същото, а дори имат и някои други благоприятни за организма ползи. Сред тях са:

 • повишено изгаряне на мазнини/ускорена загуба на тегло
 • по-добро настроение
 • подобряване на атлетичните постижения
 • помощ за връщане към кетоза след консумация на въглехидрати
 • редуцирано възпаление в организма
 • по-добър сън

Обикновено отнема няколко дни, за да влезете в кетоза чрез ограничаване на приема на въглехидрати. Смята се, че екзогенните кетони ускоряват този процес чрез добавяне на кетони към кръвта, докато тялото стане по-ефективно да ги произвежда самостоятелно.

Консумацията на повече от 50 грама въглехидрати е достатъчна, за да извади тялото от кетоза. С прием на кетонни добавки е възможно изкуствено да бъдат поддържани необходимите нива на кетони в кръвта.

 

Отслабване с кетони, но без диета – възможно ли е?

Екзогенните кетони не са магическа хранителна добавка, която безпроблемно позволява консумация на големи количества храна.

Отслабване с кетони се случва при рестрикция на въглехидратите. Мислете за тях като за помощно средство, което ще ускори и улесни загубата на тегло.

Освен това ще спомогне за минимизиране на грипоподобните симптоми, свързани с прехода на тялото към кетоза, и ще улесни поддържането на това метаболитно състояние.

Приемането на екзогенни кетони обаче не замества кетогенната диета за дългосрочна загуба на тегло.

 

Малинови кетони – имат ли общо с екзогенните?

 

Малинови кетони и бърз метаболизъм.

 

Макар също да се наричат кетони, те нямат общо нито с екзогенните, нито със състоянието на кетоза. Представляват съединения, на които малините и други горски плодове дължат характерния си приятен аромат.

Имат подобен молекулярен състав с капсаицина – веществото, което прави чушките люти.

Редица изследвания разкриват, че малиновите кетони възпрепятстват складирането на телесни мазнини, променяйки липидния метаболизъм и ускорявайки горенето на тлъстинките.

Според някои учени ефектът от тях е още по-добър при комбиниран прием с витамин С.

Малиновите кетони могат да се приемат заедно с екзогенните, като по този начин ще засилят още повече процесите на отслабване.

 

Имат ли ефект малиновите кетони за загуба на тегло?

Постигане на отслабване с кетони от този вид е възможно благодарение на протеина адипонектин. С негова помощ се противодейства на мастните отлагания и се подобрява регулацията на глюкозата.

Протеинът подпомага топенето на висцералните мазнини. Невидими за човешкото око, те обхващат вътрешните органи и затрудняват работата им, повишавайки опасността от редица болести.

Малиновите кетони се борят със състоянието на инсулинова резистентност, считана за предвестник на диабет тип 2.

При тази опасна болест се стига след трайни натрупвания на големи количества захар в кръвния поток, а именно излишното тегло е един от най-рисковите фактори.

Освен за подобрена инсулинова резистентност, малиновите кетони се борят срещу перманентния глад, съпровождащ високата кръвна захар.

 

Трябва ли да спазваме кето диета при прием на малинови кетони?

 

Диета и метаболитен синдром. Чай от малинови листа. Нискокалорично ли е кето храненето. Хормоните, напълняването. Нисковъглехидратно хранене и кето. Първата седмица на кето диета.

 

Кето диетата е сред най-доказаните режими за отслабване, а екзогенните кетони, комбинирани с малиновите, ще я направят още по-успешна.

Отслабване с малинови кетони е съвместимо и с други диети, особено ако се базират на намален въглехидратен прием.

Макар да нямат общо със състоянието на кетоза, малиновите са особено подходящи за:

 • хора със забавена обмяна на веществата
 • пациенти с чернодробна болест, например омазнен черен дроб
 • хора със семейна предразположеност към наднормено тегло
 • при повишен апетит
 • при понижена енергия
 • при слаб имунитет

 

Отслабване с кетони – заключение

Всеки, който се е борил с излишните килограми, знае, че няма магическо хапче, което с лекота да ни направи вталени и здрави.

Отслабване с кетони и хранителен режим обаче е напълно постижимо, като освен по-стройната фигура, още по-голям стимул е подобреното здраве.
За хората, спазващи кето диета, се препоръчва прием на екзогенни кетони, като те успешно се съчетават и с малинови.

Ако сте от хората, при които диетите действат по-трудно и искате да засилите своя метаболизъм, то ваш верен помощник ще бъдат малиновите кетони.

Комбинирайте ги с режим и двигателна активност и ще задвижите успешно метаболитните процеси в тялото.

Важно е да знаем, че отслабване с кетони и безразборно хранене не е възможно, но те могат да ни помогнат значително в усилията за по-слаба фигура и по-добро здраве.

Какво представляват кетоните?

Кетоните или кетонните тела са киселинни молекули, произвеждани от черния дроб, когато въглехидратите не са лесно достъпни за енергия. Те могат да бъдат и екзогенни, тоест приемани от външен източник.

Отслабване с кетони – възможно ли е?

Екзогенните кетони успешно имитират и засилват функциите на естествените в нашия организъм и са невероятно полезен инструмент за правене на кето диетата по-ефективна и лесна за поддържане. Те ускоряват влизането в кетоза и забързват отслабването.

Малинови кетони – какво представляват?

Те са съединения, на които малините и други горски плодове дължат характерния си приятен аромат. Редица изследвания разкриват, че малиновите кетони възпрепятстват складирането на телесни мазнини и помагат за загуба на тегло.

Категории: Кето диета|Публикувана: 21.10.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 09:54 | Публикувана: 21 октомври 2022 в 09:53 | Категория: Кето диета