Омега-6 – как влияе на тялото?

Обновена: 29.04.2024|
Омега-6.

Тялото се нуждае от определено количество мазнини, които наричаме незаменими мастни киселини. Някои от тях не могат да бъдат произведени от тялото – например линоленовата киселина, която откриваме в омега-6.  

Полезни или вредни са тези мазнини за здравето – ще научим в следващия текст.

Какво са омега-6 мазнини?

Омега-6 са полиненаситени мастни киселини, които се откриват в много хранителни източници. Десетки проучвания са разглеждали влиянието на тези мазнини върху организма. Тези полиненаситени мастни киселини участват в състава на клетките и помагат за тяхното функциониране. За общото здраве на тъканите трябва да ги приемаме от външни източници.

husk 400
rejimat kniga 600
husk 400
rejimat kniga 600

 

За цялостното здраве на организма трябва да приемаме ненаситени мазнини чрез пълноценна и здравословна храна, а не наситени от преработени продукти.

Различни проучвания показват положителни, но и отрицателни ефекти на тези незаменими мазнини. Поради това се препоръчва умерена консумация от цели естествени източници. При прекомерно количество в тялото се наблюдава вредно влияние върху тъканите. Някои от откритите отрицателни ефекти на омега-6 могат да бъдат компенсирани от присъствието на омега-3 в диетата ни.

 

Омега-3 срещу Омега-6 – защо е важно да ги балансираме?

Нека да обърнем внимание на това защо е важно да балансираме съотношението на омега-мастни киселини в организма си. Според д-р Ерик Берг, хиропрактор, който специализира в здравословна кетоза и периодично гладуване, имаме сериозен проблем с дисбаланса между двете мастни киселини.

„Диетата на средния човек е с твърде високо съдържание на омега-6 мастни киселини и твърде ниско на омега-3 мастни киселини“, казва д-р Берг.

Идеалното съотношение на омега-6 мастни киселини към омега-3 мастни киселини е 1:1. Въпреки това, средното съотношение на тези мастни киселини за американците например, е около 20:1.

Продукти Съотношение на Омега 6:3
Слънчогледово олио 70:1
Картофен чипс 60:1
Зърнени храни 20:1
Пилешко месо 17:1
Говеждо месо от животни, хранени със зърно/фураж 9:1
Говеждо месо от пасищни животни 2:1
Яйца от свободно отглеждани кокошки 3:1
Яйца от подово отглеждани кокошки 29:1
Зеленолистни зеленчуци 1:1
Дивечово месо 3:1
Риба 1:1

 

Ако имате недостиг на омега-3 мастни киселини, може да имате когнитивни проблеми или проблеми с очите. Мъжете също могат да имат проблем с ниския тестостерон и плодовитостта.

Наличието на високи омега-6 мастни киселини и ниски омега-3 мастни киселини може потенциално да доведе до:

 • Сгъстяване на кръвта
 • Затлъстяване (висцерална мазнина)
 • Инсулинова резистентност или диабет
 • Възпаление
 • Тромб
 • Вазоспазъм
 • Вазоконстрикция

Най-добрият и най-лесният начин да балансираме съотношението на омега-6 към омега-3 е да увеличим омега-3 мастните киселини.

Добавянето на омега-3 мастни киселини към нашата диета е дори по-важно от премахването на омега-6 мастните киселини.

Рибеното масло е чудесен източник на омега-3 мастни киселини. Водораслите пък са отличен избор за веганите.

 

Хранителни източници на омега-6 

 

омега-6

 

Можем да открием тези мастни киселини в разнообразие от естествени и преработени храни: 

 • Птиче месо 
 • Яйца 
 • Ядки  
 • Сусамови семена 
 • Соя 
 • Царевица  
 • Зърнени храни 
 • Твърда пшеница 
 • Пълнозърнест хляб 
 • Тиквени семена 
 • Конопени семена 
 • Слънчогледови семена 
 • Растителни масла 
 • Майонеза 
 • Тофу 

 

Най-високо количество омега-6 се съдържа в растителните масла – палмово, соево, рапично и слънчогледово. В естествените източници маслото няма да ни навреди, тъй като с тези храни ние си набавяме и други полезни съединения. Когато е извлечено под формата на масло или олио, лесно и неусетно може да приемем по-голямо количество от нужното на тялото ни.  

При нормална, балансирана диета 5-10% от дневните ни калории идват от омега-6 мазнини.  

Най-важно за тялото е да поддържаме правилно съотношение между омега-6 и омега-3 мастни киселини. Като част от здравословното хранене може да се съсредоточим върху приема на естествени източници на омега-3 и по този начин да укрепим здравето си и баланса на незаменимите мазнини.  

Средиземноморската диета, която е известна с намален риск от сърдечно-съдови заболявания, има здравословен баланс между двата вида мастни киселини. Тя набляга на храни, богати на омега-3, като пресни плодове и зеленчуци, риба и морски храни, пълнозърнести храни, зехтин и умерена консумация на вино.  

Голям процент от населението на Европа и Северна Америка консумират много по-голямо количество омега-6 от омега-3. Това се дължи на голямото количество омега-6 мазнини в олиото, пакетираните и пържените храни.

Затова най-важно е да се повиши приемът на омега-3 в ежедневната балансирана диета. Това полезно съединение се набавя чрез мазна риба, ленено семе, орехи, както и чрез хранителни добавки като познатото рибено масло. 

 

Ползи от омега-6 

В умерени количества тези полиненаситени мастни киселини могат да бъдат полезни за тялото.  

Благоприятни ефекти за сърцето и кръвоносните съдове 

 

омега-6

 

Също като омега-3, които носят редица ползи на сърдечно-съдовата система, омега-6 мастните киселини може да имат положително влияние върху този ценен орган. Добър начин да си ги набавим с тази цел е с редовната консумация на студено пресован екстра върджин зехтин, бразилски орехи или обикновени орехи.  

Омега-6 мазнините подкрепят правилното съсирване на кръвта.  

В някои проучвания се забелязва положително влияние върху високото кръвно налягане, както и ефикасно облекчаване на симптомите на различни видове запушвания на кръвоносните съдове. Десетки проучвания показват намален риск от сърдечни заболявания при пациенти с по-високи нива на омега-6 в тялото.  

Влияние върху холестерола 

Умерената консумация на омега-6 мастни киселини може да подобри нивата на двата вида холестерол и по този начин да подобри здравето на кръвоносните ни съдове. На този ефект дължим подобрените резултати при високо кръвно налягане, които се наблюдават в проучванията. 

Влияние върху общото здраве 

Омега-6 мазнините помагат за подобряване на имунния отговор, стимулират растежа на кожата, косата и костите. Подобряват костната плътност, действат добре на здравето на репродуктивната система и подобряват състоянието на метаболизма.  

Укрепване на костната система 

Ограниченият прием на полиненаситени мастни киселини е свързан с костна загуба и намаляване на общата костна плътност. При жените след менопауза костната плътност бързо започва да намалява и допълнителният прием на мазнини от омега разновидностите е изключително важен, за да поддържаме добро физическо състояние и да предотвратим травми и счупвания.  

Предменструален синдром и симптоми на менопауза 

 

омега-6

 

Много жени усещат положително влияние на омега-6 за облекчаване на горещите вълни, които са неприятен спътник на менопаузата. 

Подобно благоприятно действие се наблюдава и при ПМС. Най-добре се отразява на съпътстващите симптоми като депресия, раздразнителност, подуване на корема и чувствителност и болка в гърдите. 

 

Вредни влияния на омега-6 

Тези мазнини могат да нанесат вреди на организма ни, когато ги приемаме от рафинирани източници и в по-големи количества.  

При пациенти с диабет 

Допълнителният прием на омега-6 може да повиши стойностите на кръвното налягане при хора, страдащи от диабет тип 2.  

От друга страна, омега-6 мазнините могат да намалят неприятните симптоми на болка при диабетна невропатия. Проучванията показват, че този благоприятен ефект се забелязва след 6 месеца и е по-забележим, когато пациентите имат добър контрол върху нивата си на кръвна захар. 

При наличие на високи триглицериди 

Ако са ни открити повишени нива на триглицериди чрез кръвни тестове, не се препоръчва допълнителен прием на тези мастни киселини, тъй като те могат да влошат това състояние. 

Зачестяване на гърчове 

При някои хранителни добавки, съдържащи тези мазнини, е отбелязан по-голям брой получени гърчове при хора, които страдат от заболявания, съпътствани с тях. Това не се забелязва при умерена консумация на естествени здравословни хранителни източници на омега-6.

 

Взаимодействия на омега-6 хранителни добавки с други лекарства

 

омега-6

 

Възможно е да се наблюдават нежелани ефекти при комбиниране на хранителни добавки, съдържащи тези мастни киселини, и определени медикаменти, които се приемат по други причини:

 • Лекарства за разреждане на кръвта 
 • Цефтазидим – антибиотик срещу бактериални инфекции 
 • Химиотерапия 
 • Циклоспорин – лекарство за потискане на имунната система 
 • Фенотиазин – активна съставка в лекарства за шизофрения 
 • Лекарства за гърчове 

 

Заключение

Омега-6 мастните киселини са незаменими за организма ни, който не умее да ги произвежда сам, както някои други съединения. Поради това трябва да ги приемаме редовно, като се препоръчва да внимаваме с количеството и да предпочетем естествени хранителни източници.

Високи количества от тези мазнини се откриват в пакетираните и пържените храни, които консумираме често. Това създава дисбаланс между нивата на омега-6 и омега-3, който може да навреди на някои системи, както и на функционирането на клетките.

 

Често задавани въпроси

Какво е омега-6?

Това са незаменими ненаситени мастни киселини, които тялото ни не може да произвежда и трябва да си набави чрез храната.

Как да си набавим тези мазнини?

Откриваме ги в птиче месо, яйца, семена, зърнени храни, растителни масла, майонеза, тофу.

Имат ли ползи за организма?

Имат благоприятно влияние върху сърдечно-съдовата система, холестерола и костната плътност. Могат да облекчат неприятните симптоми на ПМС и менопауза.

Могат ли да ни навредят?

Повишен прием може да причини различни проблеми на хора с диабет, с високи триглицериди и страдащи от заболявания, включващи гърчове.

 

Категории: Здраве|Публикувана: 14.09.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 април 2024 в 12:55 | Публикувана: 14 септември 2023 в 15:44 | Категория: Здраве