Сгъстяване на кръвта – какво представлява?

Обновена: 12.03.2024|
Сгъстяване на кръвта. Витамини срещу COVID-19.

Състоянието сгъстяване на кръвта придоби изключителна гласност в последната една година като част от симптоматиката на COVID-19. В действителност, това е част от арсенала на инфекцията в случаите, в които той поразява по-голяма част от организма. Затова е важно да го разпознаем, тъй като е сигнал за по-сериозен проблем.

 

Какво представлява сгъстяване на кръвта

Кръвта е „пътят“, благодарение на който веществата стигат до всяка част на тялото ни, в която има клетки, и където те са необходими. Тя обаче има още едно значение – служи за своеобразен превоз за кислорода из нашия организъм. Той пътува чрез нея по кръвоносните съдове, които са три вида и съставят цялата кръвоносна система: артерии, вени и капиляри. Именно тях заплашва съсирването на кръвта. Ето защо.

Артериите са най-големите кръвоносни съдове в нашето тяло. През тях преминава най-интензивен трафик на кръв. Те са разположени по-дълбоко под кожата и са по-защитени от няколко слоя тъкан. Тъй като те са твърде големи за някои части от тялото, артериите се разклоняват към по-малки пътища: вени. Вените са по-тесни, но значително по-дълги кръвоносни съдове, които са разположени по-близо до горните слоеве на кожата. Капилярите пък са най-тесните кръвоносни съдове в системата. Те имат за задача да кръвоснабдяват и най-отдалечените тъкани и органи в тялото ни.

Когато е налице сгъстяване на кръвта, цялата ни система е в опасност поради две причини. Първо – кръвта губи способността си да пренася достатъчно големи количества кислород. На второ, но далеч не маловажно място: увеличава се рискът от образуване на тромби. Оттам рязко скачат и рисковете от изключително опасните инфаркт, инсулт, тромбоза.

biotin 02 400
folieva 02 600 02
biotin 02 400
folieva 02 600 02

 

Как да разберем, че кръвта ни е сгъстена?

 

Сгъстяване на кръвта. Магнезий при сърдечни проблеми. Пресен чесън. Съдови усложнения при диабет.

 

Един от най-коварните факти за сгъстяването на кръвта е, че е проблем, който допреди няколко години трудно можеше да бъде уловен от неспециалист. Това се случва чрез специален апарат – оксиметър. Познато още като пулсов оксимер, това устройство предава вълни през тялото и така успява да измери ефективно както пулса, така и количеството кислород в кръвта.

Вторият и най-надежден вариант за установяване на сгъстяването на кръвта си остават кръвните изследвания. При пълна кръвна картина получаваме информация за количеството тромбоцити в кръвта. Те са индикаторът, който сочи дали кръвта ни е разредена, сгъстена или с добра плътност.

В днешно време, за щастие, нещата са по-лесни, благодарение на навлизането на модерните технологии. По време на най-тежките етапи от пандемията, например, много хора използваха своите умни устройства – телефони, часовници и спортни гривни, за да мерят пулса, но и кислорода в кръвта си. Устройствата, снабдени със специални сензори, действат на принципа на оксиметъра. И макар че се твърди, че измерването не е толкова точно, колкото с медицинския апарат, то се доближава достатъчно, за да можете да вземете мерки при нужда.

По правило в процентно съотношение кислорода в кръвта се движи между 98 и 100%. При сгъстяване на кръвта тези проценти спадат, а с това идват и проблеми като сгъстяване на кръвта.

 

Симптоми на сгъстяване на кръвта

Фактите сочат, че много хора не разпознават проблем със сгъстена кръв, докато не се появи много сериозно основание да проверят това.

Ако следите количествата кислород в кръвта си или си правите периодични изследвания, то със сигурност ще уловите признаците на сгъстяването на кръвта отрано. Какво се случва обаче, ако нямате причина да правите това и нямате смарт джаджа, която да ви алармира за състоянието?

Когато кръвта се сгъстява, доставянето на кислород до различните части на тялото намалява. Това означава, че започваме да изпитваме дискомфорт.

Първите симптоми за състоянието са неясни и могат да бъдат сбъркани с много други проблеми на организма. Започва се с умора. Крайниците тежат повече, по-уморени сме и сякаш мислим по-бавно. Впоследствие налице се появява слабост и залитане, както и забавяне на реакциите. Това е изключително опасно, особено ако сме болни и шофираме, например. Към групата симптоми се добавят и влошаване на слуха и зрението.

Симптом на сгъстяването на кръвта е и изтръпването на ръцете и краката. Пълзящи по тях иглички и изтръпване могат да бъдат знак за това, че по капилярите не достига достатъчно кислород. Други причини за това неприятно чувство ще откриете в статията Изтръпване на крайниците: възможни причини.

Друг симптом е и температурата им: ако те са студени постоянно, то е много вероятно да имате проблеми с кръвоснабдяването в крайниците си в следствие на сгъстяване на кръвта. В този случай е възможно да забележите и изпъкване на вените по краката, но и посиняване на области от крайниците.

Част от най-плашещата симптоматика на сгъстяването на кръвта обаче си остават задуха и сърцебиенето. Спорадични и внезапни, те ни оставят замаяни и понякога – дезориентирани.

Логично е, но е важно да се спомене и един много ясен знак за сгъстяване на кръвта. Ако се порежете и кръвта ви тече бавно, то със сигурност имате налице по-гъста кръв.

 

Как да разредим кръвта с лекарствени продукти

Изключително важно е да вземем важни и точни мерки, когато е налице сгъстяване на кръвта. Истината е, че при това състояние всеки час, дори всяка минута, е важна, за да се предотврати увреждане на органите и тъканите заради липса на кислород.

В случай на сериозна симптоматика и, разбира се, след консултация с медицинско лице, бихте могли да вземете антикоагуланти. Те представляват лекарствени продукти, който разреждат кръвта и помагат на кръвоносните съдове да се разширят. Така кръвта успява да достави достатъчно кислород до всяка част на тялото ни и да възстанови нормалното функциониране на системите.

Много е важно, ако приемате подобни лекарства, да внимавате за две неща. Първото от тях е, че обикновено с антикоагулантите се приемат и лекарствени продукти за защита на сърцето, затова не пропускайте да се консултирате дали това е необходимо. Второто е, че е нужно да внимавате да не се нараните, докато ги приемате. Това предупреждение е важно, тъй като докато антикоагулантите действат, раните зарастват по-трудно, а кръвта тече по-силно и по-обилно.

 

Природни средства срещу сгъстяване на кръвта

 

Висок холестерол. Сгъстяване на кръвта.

 

Хубавото е, че ако симптоматиката не е толкова сериозна, че да изисква медикаменти, бихте могли да нормализирате състоянието на кръвта си с промяна в дневното си меню. Природата се е погрижила да имаме под ръка естествени продукти, с които да постигнем това. Сред тях са:

 • джинджифил;
 • куркума;
 • канела;
 • зелени зеленчуци – зелена салата, броколи, спанак, лук, както и домати и чесън;
 • плодове – нар, ананас, грейпфрут, грозде (внимание: тези плодове, за съжаление, са нережимни, ако спазвате кето диета, и е желателно да внимавате с количествата захар в тях!);
 • орехи;
 • бадеми;
 • кашу;

Важно е да отбележим, че ако приемате антикоагуланти, трябва да сте внимателни, когато посягате към природните билки и подправки, които имат същия ефект. Комбинацията може да доведе до прекалено разреждане на кръвта и да усложни състоянието ви, вместо да го подобри.

Има и някои продукти, които на всяка цена да избягвате, ако се опитвате да подобрите флуидността на кръвта си. Това са:

 • бери плодове, както и сливи, шипки, череши;
 • яйца;
 • гъби;
 • храни с трансмазнини – майонеза, сосове, маргарин, бърза храна и снаксове.

Ако кръвта ви е по-гъста, приемайте повече течности. Специалистите препоръчват приемът на повече вода, зелен чай и сокове от ананас, нар, грейпфрут. Можем да си позволим, и дори е желателно, и тъмен шоколад.

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 27.01.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 март 2024 в 15:37 | Публикувана: 27 януари 2021 в 13:00 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни